Dodaj do ulubionych

PARAPETY KAMIENNE - definicja

25.10.05, 13:19
Mam prośbę o wskazanie norm, wytycznych budowlanych, które określałyby to co
rozumie sie przez parapety kamienne. Są parapety z marmuru, lastrika,
konglomeratów, żywić itp. Według umowy ja "mam mieć" w mieszkanku parapety
kamienne, czyli ktore :((((. Bardzo pproszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Architekt Re: PARAPETY KAMIENNE - definicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 14:31
      Kamień to w czystej postaci granit, marmur etc.

Lastriko: to zlepek różnych kawałków kamieni (bardzo małych) - wyszlifowany - zdeczko niezbyt ładny materiał.... Kamienie wchodzące w skład lastriko nie są najwyższej jakości...

Konglomerat, inaczej aglomarmur lub aglomerat to produkt przemysłowy będący połączeniem 95% kamienia naturalnego - łamanego i 5% żywicy poliestrowej jako łącznika o doskonałych właściwościach fizyczno mechanicznych. Produkt końcowy posiada parametry fizyczno mechaniczne podobne, a nawet często przewyższające kamień naturalny wchodzący w jego skład.

Jeśli otrzymałeś informacje że będziesz miał kamienne parapety a nie chcą ci podać jakie dokładnie (typ a nie kolor) - to nie zdziwiłbym się jakby wsadzili coś co "ma w sobie kamień" np. lastriko... Walcz o sprecyzowanie definicji słowa "parapet kamienny"!
      • Gość: Sebon Re: PARAPETY KAMIENNE - definicja IP: 62.111.149.* 25.10.05, 15:08
        Czy te rodzeja parapetów zostaly gdzieś opisanen np. w normach brażowych, czy
        też Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Byłbym wdzięczny za wskazanie
        źrodla, ktore definiuje w sposob formalny poszczególne rodzaje.

Pozdrawiam
        • Gość: Architekt Re: PARAPETY KAMIENNE - definicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 15:26
          Nie ma norm branżowych na parapety - są jedynie zalecenia co do wymiarów etc.
          Normy tyczą się jakości wykonanych prac. Czy potrzebujesz definicji słowa konglomerat? Konglomerat określa sposób łączenia materiałów poprzez spajanie ich innym materiałem. Tak samo lastriko.
          Dlatego sygeruje abyś wydobył od dewelopera te definicje. Są one niestety uznaniowe. Musisz wiedzieć iż dopiero na etapie budowy, w trakcie procesu budowlanego na budowę zgłaszają się firmy z materiałami. Dopiero wtedy następują decyzje co do konkretnie użytych materiałów (ze względu na ceny...)
          Jednym pismem dla Ciebie, deweloper nie zwiąże sobie rąk i nie zadecyduje jakie konkretnie będą to parapety. Może próbuj wydobyć na piśmie jakie "nie będą"... :)
    • Gość: Sebon Re: PARAPETY KAMIENNE - definicja IP: 62.111.149.* 26.10.05, 08:05
      Dzieki za informacje. Trochę sie zmartwiłem,że nie ma definicji ww. rodzajów
      parapetów. Przepraszam,ze Ci zawracam głowę, ale czy próby takiego
      zdefiniowania nie podjęto w literaturze fachowej, podręcznikach
      specjalistycznych. Zastanawiam sie, czy programy kosztorysowe nie różnicują
      różnych typów parapetów.
      • Gość: Architekt Re: PARAPETY KAMIENNE - definicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 10:12
        W programach do kosztorysowania na pewno jest rozróżnienie rodzaju parapetów ze względu na materiał. Ale nie jestem pewien czy jak znajdziesz pozycje :parapet z blachy stalowej - to znajdziesz jeszcze fakt iż pokrycie go powłąką PVC jest o 100% droższe niż pomalowanie podkładem a potem proszkowo...
        Dąże do tego iż będzie podział na parapety kamienne, a nie co to jest "parapet kamienny"... Przecież parapet kamienny możesz wykonać z czystego kawałka granitu jaki i konglomeratu mączki marmurowej i oba mogą wskoczyć w tą samą pozycję...
        A cena będzie diametralnie różna. Może uderz do jakiejś firmy wykonawczej która ma program do kosztorysowania oparty na KNR (katalog nakładów rzeczowych) - srednie ceny materiałów w całej Polsce w danym kwartale.
        • sebon Re: PARAPETY KAMIENNE - definicja 26.10.05, 12:19
          To co podniosłeś to jest sedno problemu. W umowie mam napisane, że parapety
          będa kamienne. Niedookreślenie tego pojęcia prowadzi do tego,że developer może
          mi zafundować każdy rodzaj parapetu, wytworzony na bazie kamienia (marmuru).
          Wydaje się, iz ze względu na znaczne różnice w cenie poszczegolnych rodzajów
          parapetu, sprawa do powinna byc gzieś dookreślona.
          • Gość: jon Re: PARAPETY KAMIENNE - definicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 22:35
            mysle, ze sam wlasnie sobie odpowiedziales na pytanie:
            "parapet kamienny" taki masz zapis
            a nie
            "parapet na bazie kamienia"
          • Gość: Architekt Re: PARAPETY KAMIENNE - definicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 10:15
            Poproś o aneks do umowy z wpisem: parapety będą wykonane z litego kamienia... i czego nie dopuszczasz: konglomeraty, lastrika i inne kamienio-podobne materiały. Kropka!
    • Gość: Sebon Re: PARAPETY KAMIENNE - definicja IP: 62.111.149.* 28.10.05, 07:42
      Dzięki za dotyczasowe informacje. Są one dla mnie cenna wskazówką pomału
      docieram do materiałow ktore pozwolą mi dokreślic to pojęcie . jednocześnie
      przepraszam, że nie wyjasniłem od razu mojej sytuacji podpisałem umowe rok temu
      nie dlugo mam odbiór developer zafundował mi parapety, które jak to określili
      robotnicy na budowie : nadaja sie bardziej na płyty nagrobne niz do domu.
      dlatego działam w tym zakresie.
    • Gość: Sebon Re: PARAPETY KAMIENNE - definicja IP: 62.111.149.* 03.11.05, 08:07
      Podciągam wątek
      • opiniodawca Parapety inaczej. 03.11.05, 14:12
        Niech Pan zrezygnuje z parapetow kamiennych na rzecz drewnianych, albo z mdfu
        pomalowanych biala akrylowa- duzo prosciej i taniej, nie rzuca sie w oczy i
        skonczy sie cyrk z elementem mieszkania, ktory i tak najczesciej zasloniety
        jest pieknymi batystowymi firanami czy tez ciezkimi velvetowymi kotarami w
        bordowym lub ciemnozielonym kolorze.

Wasz opiniodawca
        • Gość: Sebon Re: Parapety inaczej. IP: 62.111.149.* 04.11.05, 07:55
          Dziękuje za inspirującą podpowiedź. Wybieram super cięzkie bordo. :)) Jak to
          forum inspiruje człowieka.
          • opiniodawca Re: Parapety inaczej. 07.11.05, 14:10
            A widzi Pan!

Nie ciezkie bordo jednak, lecz mdf malowany na bialo- nie ma co kopii kruszyc o
            blahe sprawy.

Wasz opiniodawca- zawsze do uslug (architektonicznych)
            • Gość: Sebon Re: Parapety inaczej. IP: 62.111.149.* 08.11.05, 07:15
              Zgodnie z deklaracją chetnie skorzystam z usług specjalisty od cięzkiego bordo
              i parapetów z mdf. Proszę o kontakt. Na specjalistów od zwiewnych firan i
              parapetów kamiennych niestety nie mogę sobie pozwolic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka