Dodaj do ulubionych

przeróbka domu kostki

IP: *.plusgsm.pl 05.01.06, 21:57
Niedawno zostalismy włascicielmi domu kostki. Chcielibysmy "ufunkcjonalnic"
go. Napewo jest do wymiany instalacja co i należy go ocieplić. Czy ktoś ma
doświadczenie z takim cudem architektury. Moze ktoś podjąłby się
przeprojektowania takiego domku. bardzo proszę o opinie. A może ktoś zna ceny
za projekt ? Z góry bardzo dziekuję za pomoc.
Acha dom jest w Warszawie ale mam nadzieję że ceny nie powalą mnie
Obserwuj wątek
    • svolo Re: przeróbka domu kostki 08.01.06, 12:50
      Koncepcje architektoniczne,projekty wnetrz, uczciwe
      wykonastwo-remonty,przebudowy,wykonczenia.
      Pierwszy kontakt-svolo@op.pl
      Pozdrawiam
    • Gość: arch Re: przeróbka domu kostki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.06, 21:54
      Zapraszamy do naszej rodzinnej pracowni
      www.architech.pl
    • Gość: radio Re: przeróbka domu kostki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 11:08
      jest cała strona w Muratorze-forum .Polecam.
      • Gość: ganek65 Re: przeróbka domu kostki IP: *.plusgsm.pl 09.01.06, 21:36
        moze źle szukałam ale w Muratorze nie znalazłam zdnych namiarów na kogoś kto
        podjąłby sie takiego wyzwania
        • Gość: radio Re: przeróbka domu kostki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 20:58
          forum.muratordom.pl/
          tam jest cały panelik pt. przebudowa domu kostki
          pzdr.
          • Gość: ganek65 Re: przeróbka domu kostki IP: *.plusgsm.pl 11.01.06, 19:41
            dzięki wielkie, ale tam żadnych konkretów nie ma a ja potrzebuję architekta
            kóry to wszystko oszacuje
            • bulbulier Re: przeróbka domu kostki 11.01.06, 19:45
              a za ile?
              • Gość: darek Re: przeróbka domu kostki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 21:24
                witam tez posiadam domek kostke z 70 lat i chce go troche przebudowac przede
                wszystkim zmienis dach ze stropodachowego na dwuspadowy z poddaszem ale nikt mi
                nie umie pomuc pozdro
                • Gość: halo Re: przeróbka domu kostki IP: *.acn.waw.pl 11.01.06, 21:35
                  zadzwoń do architekta, umów się, przygotuj pieniądze i po sprawie
                  • Gość: ganek65 Re: przeróbka domu kostki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 08:59
                    wszyscy dają tutaj bardzo "konkretne" rady, które nam (właścicielom
                    kostek) "bardzo pomagają"
                    wielkie dzięki
                    a ja myślałam że znajdują się tutaj jakieś "pomocne ręce"
                    • bulbulier Re: przeróbka domu kostki 12.01.06, 11:39
                      A rozmawiała Pani z jakimś architektem?
                    • Gość: obly Re: przeróbka domu kostki IP: *.nfosigw.gov.pl / *.crowley.pl 12.01.06, 11:54
                      nikt na forum dentystów nie pomoze "wyrwać zęba" korespondencyjnie ani zalożyć
                      plomby, ciekawe dlaczego ;)))
                      • Gość: obly Re: przeróbka domu kostki IP: *.nfosigw.gov.pl / *.crowley.pl 12.01.06, 12:04
                        bo to chamy i nie chca podac pomocnej dłoni...\

na poważnie teraz:
                        idzże pogadac z architektem, za pogadankę pewnie nie zapłacisz a uzyskasz już
                        pewien obraz w sprawie co cię czeka, jak go nie masz to tu mozesz jedynie
                        poprosic o kontakt w tejże sprawie.

natomiast nikomu sie nie chce tu na pismie gdybać i zadawac ci 100 pytan dzieki
                        którym będzie mógł ci coś odpowiedzieć i to pewnie i tak nei to co chcesz
                        usłyszeć.

najpierw trzeba kostę zobaczyć. czyli zrób chociaż 3-4 zdięcia i przedstaw
                        szkic tego co jest razem z opisem czego chcesz. Instalacje to rzecz jest wtórna
                        tak samo docieplenie czy wymiana okien. przed remontem masz szanse na
                        uporządkowanie przestrzeni domu a tym samym funkcji.
                        dwa trzeba wiedzieć co ty chcesz "uatrakcyjnić" dla jednego oznacza pomalować
                        na zielono, dla innego wstawić kapliczkę a dla jeszcze innego przebudowac
                        używajac najwyższego sortu materiałów.

wyobraź sobie ze pisze posta:
                        haaaa kupilem używany rower chciałbym go przerobić na coś fajniejszego kto im
                        może pomóc?

co można odpowiedzieć na to?
                        NIC
                        TRZEBA WIEDZIEC JAKI JEST STAN AKLTUALNY, JAKIE SĄ TWOJE POTRZEBY, I JAKIE SĄ
                        SRODKI ABY TE POTRZEBY ZASPOKOIĆ.

• Gość: RPO przeróbka domu kostki - niebzepieczny pomysł IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.01.06, 16:03
                  Koszt przebudowy może być wiekszy od budowy nowego domu. Po przebudowie dalej
                  będzie to tylko domek przebudowany. Przy przebudowie dochodzą koszty demontażu
                  i skałdowania gruzu.
                  Niestety nie mam czasu na takie projekty. Bądź ostrożny, przy takich
                  inwestycjach można wpędzić się w nieprzewidywalne koszty a efekt z założenia
                  nie może być satysfakcjonujący.
    • Gość: marzena Re: przeróbka domu kostki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.06, 14:28
      dodam jeszcze do postu powyzej, ze kazde biuro które zajmuje sie arch
      jednorodzinna chetnie podjeloby sie tego tematu; moze byc bardzo atrakcyjny dla
      projektanta. Niedoszli architekci maja nawet na studiach taki temat
      (przynajmniej ja mialam). z conajmniej sredniej architektury mozna przy udziale
      inwestora stworzyc naprawde dzielo sztuki. Dodatkowo papierów i biegania po
      urzedach duzo mniej niz z nowo stawianym obiektem. To rarytas dla projektantow,
      ale tez radzilabym udac sie do biura- temat obszerny, watkow duzo, zakres moze
      byc bardzo rozny. dlatego nikt konkretnie nie odpisuje.
      • Gość: larysa Re: przeróbka domu kostki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:17
        proszę bardzo: daję konkretną odpowiedź: zrobię projekt tej przeróbki za
        6000pln w takim zakresie no, powiedzmy średnim, bez dziwactw konstrukcyjnych.
        podam też wstępnie koszty. chcesz? to napisz wila26@vp.pl , podam Ci konkretne
        namiary.
        • Gość: arch.ms Re: przeróbka domu kostki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 19:14
          A mozna wiedzieć, co wchodzi w zakres tych 6.000,- zł ( brutto oczywiście ;-) -
          czyli 4.918,- netto (?))...np.:

- zebranie danych wyjściowych ?
          - inwentaryzacja ? ( jeżeli jej nie ma )
          - ocena techniczna ( istniejącego bud. )?
          - koncepcja ( wraz z określeniem kosztów realizacji inwestycji )?
          - projekt arch.-bud. ( wymag. do pozw.na bud.)
          ... z proj.zagosp.działki + cz.arch.+ cz.konstr.-bud + cz. inst.sanit. +
          cz.inst.elektr. - czyli z projektami branżowymi ?
          - proj. realizac.-wykonawczy ( tech.) ... - z proj.branż. ?

... czyli ile za ww. "poszczególne etapy" ?

... czy może "wszystko", czyli jeszcze też :
          - sporządz. wszystkich specyfikacji tech.wyk.rob.bud. ?
          - zebranie ( co najmniej kilku ) ofert na przewidz.w spec. wszystkie rob.bud. ?
          - weryfikacja ofert, wybór wykonawców, zawarcie umów z nimi,itd. ?
          - kierowanie budową ( w charakterze kier.bud. )?
          - z kierownikami robót ( specj.konstr.-bud.+inst.sanit.+inst.elektr.)?
          - zakończenie bud.+ formalności z tym związ. ?
          - rękojmia ( np. 3 lata po zakończ.bud. ) ?

;-)
          • Gość: larysa Re: przeróbka domu kostki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 19:32
            no coś Ty! takie tam byle co w 100 do zatwierdzenia w urzędzie. tam projektu
            nie oglądają tylko sprawdzają czy strony są ponumerowane. a jak będą chcieli
            takie to będą mieli - ja takie umiem. tylko takiegoto nikt nie doceni i tyle co
            by się należało nie zapłaci. a 6 to netto, dlaczego brutto?
          • bulbulier Re: przeróbka domu kostki 12.01.06, 19:46
            - kierowanie budową ( w charakterze kier.bud. )?

????
            • Gość: larysa Re: przeróbka domu kostki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 20:29
              o czym mówicie? przeczytałam, że ktoś chce tylko "ufunkcjonalnić" dom. dlaczego
              ktoś podał tak rozbudowaną listę czynności - nie mam pojęcia.
              nie ma w ogóle mowy o jakimkolwiek kierownikowaniu, bo jeszcze żadnej budowy
              nie widać.
              wyluzujcie się trochę.
            • Gość: arch.ms Re: przeróbka domu kostki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 21:09
              Tak .
              W Polsce są "dwa rodzaje architektów":
              1. Ci, którzy mogą tylko projektować ( Ci należą do izby architektów )
              2. Ci, którzy mogą nie tylko projektować, ale i kierować robotami budowlanymi (
              Ci należą do 2 izb: izby architektów + izby inż. bud. )

Tych pierwszych jest ok. 8 tyś., tych drugich dużo,dużo mniej :-).
              ( Oczywiście pomijam tych, którzy nie należą do żadnej z izb, tych jest
              najwiecej ... i ci tak właściwie ... nie mogą nic ;-))

Jeżeli Inwestor zamawia projekt u architekta, który posiada jedynie uprawnienia
              do projektowania ( jest czł.izby arch. ) potem musi szukać jeszcze np. inż.bud.
              ( należącego do izby inż.bud. ), który będzie kier.bud. .
              Jeżeli natomiast zamawia projekt u architekta, który posiada także uprawnienia
              do kierowania robotami budowlanymi ( i jest czł. obu izb ) może mieć od razu
              nie tylko "projektanta", ale także przyszłego "kierownika budowy" . - "Wszystko
              jest wtedy w jednym ręku ".

W bardziej "cywilizowanym świecie" architekci mogą projektować i kierować
              robotami budowlanymi ...( jednocześnie ) . W Polsce nie !
              • Gość: larysa Re: przeróbka domu kostki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 21:20
                u mnie może mieć wszystko, bo należę do tych nielicznych tak działam od 13lat z
                dużym powodzeniem, mimo wszystko uważam, że nie należy straszyć tych co tego
                sobie nie życzą. według mnie ganek67 chce NA POCZĄTEK mały projekcik - to go
                umnie dostanie. jak będzie chciał dalszej współpracy, to proszę bardzo - do
                ostatniej złotej klamki.
              • Gość: pudel Re: przeróbka domu kostki IP: *.acn.waw.pl 12.01.06, 23:34
                a taki architekto którym piszesz, przez rok nie ma czasu zaprojektować nowego
                budynku, bo robi za kierownika budowy i zamawia beton na strop oraz rurę do
                kibla, dając ogłoszenie na tym forum pt. "gdzie kupię tanią rurę?"

albo rybki albo akwarium
                • Gość: arch.ms Re: przeróbka domu kostki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 14:47
                  Jeżeli się nie bardzo wie, na czym polega funkcja kierownika budowy, to można
                  pisać, takie rzeczy jakie napisał Pan Pudel.
                  (...)
                  Kierownik budowy nie jest od "zamawiania betonu na strop, rury od
                  kibla, ... ",itd. - Inaczej się to "organizuje" !
                  Jak ? - Normalnie ! Trzeba wiedzieć jak ! - Otwartych dawno drzwi nie trzeba
                  ponownie otwierać .

Inwestor powinien u architekta zamawiać OBIEKT (!), a nie PROJEKT ! - Jest to
                  zasadnicza różnica .

I tak jest (!)( i zawsze było ... od czasów piramid, przez tysiąclecia ) ale
                  jeszcze nie obecnie w PL ( a w wcześniej w PRL ), tylko że "gdzie indziej"...
                  Gdzie nie było "socjalistycznego podziału pracy", w "bardziej cywilizownym
                  świecie"...itd.,itd.,itd.

• Gość: pudel Re: przeróbka domu kostki IP: *.acn.waw.pl 13.01.06, 16:47
                    ok. moze inaczej.
                    Ile czasu tygodniowo spędza pan na budowie jako kierownik budowy?
                    • Gość: arch.ms Re: przeróbka domu kostki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 17:49
                      To dłuższy temat ... ale :

Różnie to bywa .
                      Nieraz tygodniami zajmuję się tylko pracą biurową ( projektowanie,
                      przygotowywanie inwestycji,... itd. ) - wtedy ( kiedy nie jestem kier.bud. ) -
                      nie jestem na budowie wcale .
                      (...)
                      Jeżeli natomiast inwestycja jest w fazie realizacji ... jestem ( a właściwie
                      staram się być ) na budowie codziennie , chociaż na kilka, kilkanaście minut .
                      Nieraz jest potrzebne jednak na to o wiele więcej czasu . - W zależności od
                      okoliczności , rodzaju inwestycji , ich ilości, ... itd.
                      W każdej jednak chwili jestem "osiągalny pod telefonem" ... i mogę ... itd.,itd.
                      Będąc kierownikiem budowy ( lub insp.nadz.inwest. ) nie muszę być cały czas na
                      budowie . Byłoby to bez sensu . - Są od tego wykonawcy, majstrowie, kierownicy
                      robót, ewent.inwestor, ... itd.,itd., ... ale jeżeli jest to potrzebne, mogę
                      być na niej prawie natychmiast .
                      To, w jaki sposoób przebiega budowa, uzależnione jest przede wszystkim od tego,
                      jak ona została przygotowana, przed jej rozpoczęciem !!!
                      Jeżeli "kiepsko", to na budowie można przebywać całymi dniami ... a i tak
                      niewiele to pomoże.
                      Natomiast dobre przygotowanie inwestycyjne "procentuje" w fazie realizacji
                      inwestycji !!!
                      Pomijam już to, że całkiem inaczej się projektuje ( zwłaszcza projekty realiz.-
                      wyk.(tech.)), jeżeli się wie, że "to co narysowane" trzeba jeszcze "tylko
                      wybudować" ( samemu (!)), a co innego , jeżeli ... "niech się wykonawstwem
                      zajmują inni" !
                      Przygotowanie inwestycyjne decyduje o tym , jak przebiega budowa !
                      (...)
                      ... itd.,itd.,itd.
    • Gość: architekt Re: przeróbka domu kostki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.06, 10:32
      Zapraszam do współpracy. proszę o kontakt, najlepiej byłoby się spotkac i wtedy
      dokładnie porozmawiac. pozdrawiam. mwdesigner@o2.pl
      • Gość: obly Re: przeróbka domu kostki IP: *.nfosigw.gov.pl / *.crowley.pl 13.01.06, 13:43
        no i tu dochodzimy do sedna...
        ktoś chciał jedynie zasiegnąc jezyka...
        aby poczuc temat.

skończy sie tak jak zawsze że weźmie ekipę i kierownik ekipy remontowej
        ufunkcjonalni i upiekni dom "w cenie" robót.
        hej
        klient będzie i tak zadowolony bo oszczędził "na arch" 6000
        kierownik robót tez bedzie zadowolony bo doradza w sumie to co mu pasuje
        najbardziej (panie w karo się najlepiej kładzie no i zadne piłowanie naroży są
        piekne listewki z PCV proszę pana a tu sie pierd.. szlaczek, robiłem u kuzyna
        podobnie i jego żona jest bardzo zadowolona)
        hejaaaaa
    • Gość: Kocia Kostka Re: przeróbka domu kostki IP: *.pl 16.10.13, 15:08
      Mam nadzieję, że przebudowa się udała. Też mnie czeka taki duży remont. Swoje zmagania opisuję:
      kociakostka.blogspot.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka