Dodaj do ulubionych

czy należycie do jednej czy do dwóch izb?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:43
bo podobno, żeby wykonywać funkcje techniczne w budownictwie trzeba należeć
do Inżynierów, a projektowe do architektów, a to z powodu różnicy w tym na co
opiewa ubezpieczenie.
czy to prawda?
a wiecie,że skladka u inżynierów jest znacznie niższa,ZA DARMO! i bez
zamawiania przysyłają zaświadczenia o przynależności, mają lepsze pismo i
dokładają 1 prenumeratę gratis,tego co sobie wybierzesz.
może MOIA jakoś podtresować?
Obserwuj wątek
    • Gość: Architekt Re: czy należycie do jednej czy do dwóch izb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 14:57
      Jeśli posiadasz uprawnienia w specjalności do projektowania bez ograniczeń to aby wykonywać zawód należysz do Izby Architektów (egzamin w Izbie Architektów).
      Jeśli zdasz na uprawnienia wykonawcze (egzamin w Izbie Inżynierów) w zakresie architektury a nie konstrukcji to będziesz przynależał do Izby Inżynierów. Posiadanie konkretnych uprawnień determinuje przynależność do danej izby.
      Izby się nie wybiera... ;)
      • arhe1 Re: czy należycie do jednej czy do dwóch izb? 11.01.06, 16:44
        Izby się nie wybiera ale można ją OLAĆ...
        zresztą z tego co wiem to obecny sejm już bierze się i za wasze izby tak jak
        uczynił to z adwokatami.
      • Gość: larysa Re: czy należycie do jednej czy do dwóch izb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 19:41
        mam uprawnienia projektowe i wykonawcze, chcę projektować oraz nadzorować
        budowy zgodnie z posiadanymi uprawnieniami. i co? muszę należeć do obydwu izb,
        Twoim zdaniem? czy może nie?
        • Gość: kropek Re: czy należycie do jednej czy do dwóch izb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 20:02
          nie musisz nalezec do obu. Wystarczy przynaleznosc do Izby
          Architektów...problem zacyna sie w momencie gdy mas takze uprawnienia
          urbanistyczne. Bo wtedy musisz nalezes Takze do Izby Urbanistów. A to dopiero
          jest twór zgroza.
          • meg_s Re: czy należycie do jednej czy do dwóch izb? 11.01.06, 23:40
            Gość portalu: kropek napisał(a):

> nie musisz nalezec do obu. Wystarczy przynaleznosc do Izby
            > Architektów...

powiedz to w "nadzorze budowlanym" - żeby pełnić funckję kierownika budowy
            MUSZĘ należeć do izby budowlańców
            • Gość: arch.ms Re: czy należycie do jednej czy do dwóch izb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:45
              Oczywiście, że chcąc zarówno projektować jak i np. kierować budowami musisz
              należeć do obu izb !

Uprawnienia do projektowania w specjalności architektonicznej ( + przynależność
              do izby architektów ) uprawniają jedynie do projektowania ! ( + sprawowania
              nadzoru autorskiego , sprawdzania projektów i sprawowania kontroli technicznej
              utrzymania obiektów budowlanych ).

Uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi w specjalności
              architektonicznej - lub np. specjalności konstrukcyjno-budowlanej, itd.- ( +
              przynależność do izby inżynierów budownictwa ) uprawniają do kierowania
              robotami budowlanymi ( = sprawowania funkcji kierownika robót, kierownika
              budowy ( lub inspektora nadzoru inwestorskiego ), sprawowania kontroli
              technicznej utrzymania obiektów budowlanych i kierowania wytwarzaniem
              konstrukcyjnych elementów budowlanych , itd. )

Innej możliwości nie ma !

Chcąc być np. najpierw projektantem obiektu a potem jego np. kierownikiem
              budowy musisz należeć do odu izb !
              • Gość: arch.ms Re: Do dwóch izb ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:03
                Może jeszcze tylko dodam, że :

Składka roczna w izbie arch. wynosi 600,- zł ( + ubezp.zaw.OC 199,- zł )

a w izbie inż.bud. 360,- zł ( + ubezp.zaw.OC 100,- zł )

Podane ubezp. są ubezp. minimalnymi, a wszystkie ww. opłaty są opłatami
                obowiązkowymi .

= Razem 1.259,- zł ( + opłaty za wpłaty )
                • meg_s Re: Do dwóch izb ! 12.01.06, 17:56
                  to już wiem że w śląskich izbach są nie-minimalne :(
                  • Gość: larysa Re: Do dwóch izb ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:07
                    hm... a myślałam, że może nie trzeba do dwóch...
                    tylko dlaczego konstruktor, jak chce zaprojektować w sensie bycia architektem -
                    dom, no albo coś innego, to nie musi należeć do MOIA czyli projektuje i pełni
                    funkcje techniczne z jednej izby.
                    czy Architekci znowu dali się zrobić w ....?
                    • Gość: kropek Re: Do dwóch izb ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 19:36
                      oczywiscie ze dali sie wrobic. Chba ze ta dyskuskje prowadza nie architekci.
                      Wcale nie musza bo uprawnienia do projektowania bez obgraniczen uprawniaja
                      takze do kierowania robotami budowlanymi a nie tylko nadzorów budowlanych.
                      W rzeczywistiosci jakby spojhrzec literalnie na uprawnienia budowlane i lobgike
                      i praktyjke swiatowa yto zaden iznzynier budowlany nie moze byc kierownikiem
                      budowy, ci najwyzej mahjzstrem w zakresie robót konstrukcyjnych nigdy
                      architektury.
                      • Gość: larysa Re: Do dwóch izb ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 20:07
                        problem ponoć tkwi w charakterze ubezpieczenia. ubezpieczenie w MOIA jest od
                        projektowania a nie od wykonywania funkcji technicznych w budownictwie pomomo
                        tego, że uprawnienia masz na jedno i drugie.
                        • Gość: kropek Re: Do dwóch izb ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 20:31
                          nieprawda to jest ubezpieczenie odpowiedzialnosci cywilnej z tytułu wykonywania
                          zawodu
                          • Gość: larysa Re: Do dwóch izb ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 21:13
                            mam od początku ubezpieczenie u inżynierów + składki i składki w MOIA.
                            przegapiłam początek ubezpieczenia u architektów i rozpoczynam od połowy
                            kwietnia 2006. będę miała więc dwa ubezpieczenia OC.
                            nie mogę jednak wykonywać zawodu architekta do połowy kwietnia bo MOIA nie chce
                            mi wydać kwitka, pomimo że zapłaciłam składkę za rok z góry /ja głupia/.
                            mam uprawnienia, dyplom, praktykę, firmę i kicha, bo kwitu nie ma!
                            kazali się doubezpieczyć na ten kawałek czasu indywidualnie, to powiedziałam,
                            że mam OC u inżynierów ale to się nie liczy w MOIA.
                            bardzo chciałabym, żebyś miał rację ale chyba nic z tego.
                            • Gość: arch.ms Re: Do dwóch izb . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 01:21
                              "Kwit" jest tylko potrzebny do złożenia projektu architektoniczno-budowlanego w
                              starostwie ( aby otrzymać pozwolenie na budowę ).
                              Możesz wcześniej "projektować", ... a projekt złożyć w urzędzie np. w połowie
                              kwietnia .
                              ... Ubezpieczenie za 3 mies. ( od teraz do poł. kwietnia ) to ok. 50,- zł .
                              Naprawdę jest to "taka katastrofa" ?
                              ( Gdyby było ono Ci potrzebne natychmiast - tzn. gdybyś chciała składać projekt
                              arch.-bud. "już jutro" . )
              • Gość: hehe Re: czy należycie do jednej czy do dwóch izb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:37
                hehe ale zorientowany, a jak chcesz jechac autobusem to możesz kupić bilet w
                kiosku na dworcu czy tylko obok przystanku?
                • Gość: arch.ms Re: czy należycie do jednej czy do dwóch izb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 15:38
                  ... bilet może Pan kupić, gdzie Pan chce .
                  Może też Pan jechać "na gapę" (...)!
            • Gość: RPo Re: czy należycie do jednej czy do dwóch izb? IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.01.06, 11:52
              To złóż pacanie skargę albo złóż doniesienie do prokuratury za wyłódzenie
              składki przez izbę. Sprwdź, czy ten z nadzoru nie jest funkcjonariuszem izby,
              jeżeli tak to znaczy że jest istotnie zaineresowany twoją składką. Jak można
              być tak uległym!!!!!!!!!!!!!. Jak ci każe Nadzór budowlany wyskoczyc przez
              okno, to też wyskoczysz. Masz prawo wykonywać tyle funkcjin technicznych ile
              wynika z Twojej decyzji o nadaniu uprwanień.
              • Gość: arch.ms Re: czy należycie do jednej czy do dwóch izb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 11:43
                RPo m.in. napisał :
                " Masz prawo wykonywać tyle funkcjin technicznych ile
                wynika z Twojej decyzji o nadaniu uprwanień."

Owszem , ... ale pod warunkiem że :

1. Jesteś wpisany do centralnego rejetru osób uprawnionych (
                wyk.sam.funk.tech.w bud. ) prowadzonego przez Główny Urząd Nadzoru Budowlanego .

2. Jesteś członkiem odpowiednich izb samorządu zawodowego ( izby arch. / izby
                inż.bud. / izby urb. )

3. Masz akutualne ubezp. OC odpow. zawod.

4. Masz opłacone ( obow. ) składki członkowskie

W innym przypadku ... możesz np. "przykleić sobie decyzję o nadaniu upr. np. na
                czole i spacerować z nią po ulicy", albo powiesić ją na haku w ... albo zrobić
                z nią co Ci się tylko podoba .
                Możesz też składać skargi np. do prezydenta, papieża, ONZ ... i gdzie tylko
                chcesz .
                Możesz także składać doniesienia do wszystkich prokuratur ... itd.

I tyle - nic więcej !
                • Gość: RPO Re: czy należycie do jednej czy do dwóch izb? IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.01.06, 19:21
                  Możesz nie należeć do izby i zażądać pozwolenia na budowę np garażu lub innej
                  komórki. Od negatywnych decyzji możesz się odwoływać, aż dojdziesz do
                  Strasburga i wtedy być może wygrasz z izbą jako organizacją naruszającą
                  Konstytucję RP.
                  To jeden z pomysłów na to aby przestać płacić złodziejom za prawo wykonywania
                  zawodu. Drugi pomysł to daj sie wybrać na delegata i zgłoś uchwałę dotyczącą
                  wysokosci składek 1 zł na miesiąc czyli 12 złotych na rok, gdy inni delegaci
                  poprą twoją inicjatywę złodzieje sami porzucą izbę bo ta przestanie przynosić
                  im profity.
                  • Gość: arch.ms Re: czy należycie do jednej czy do dwóch izb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 20:51
                    :-)))))))))))

Nie ! Nie możesz nie należeć do izby i zażądać ( wydania ) pozwolenia na
                    budowę ... itd. !
                    Decyzja taka bowiem będzie ( czy raczej byłaby ) niezgodna z obowiązującym w
                    Polsce Prawem budowlanym !!! - Byłaby, innymi słowy mówiąc, bezprawna !
                    ( Art. 35 pkt 1 ust. 3 + art. 35 pkt 3 + art. 12 ust. 7 (!!!), itd. ).
                    Składając wniosek o pozw. na bud. musisz dołączyć zaśw. z izby !!! - Obojętnie,
                    czy Ci się to podoba, czy nie !

Tak , możesz odwoływać się :
                    - najpierw do organu II stopnia ( zazw. wojewody )
                    - potem wnieść skargę do wojewódzkiego Sądu Administracyjnego
                    - potem do Naczelnego Sądu Administracyjnego
                    - potem iść do Strassburga
                    ... wszędzie byłbyś bez szans ... najmniejszych ... i trwałoby to razem 3-4
                    lata ( co najmniej )!
                    Ostatecznie nic byś nie osiągnął ! = Zero !

---------

Nie wiem, jak u architektów, ... ale kilka ( !!! ) okręgowych izb inżynierów
                    budownictwa na swoich okręgowych zjazdach ( !!! )uchwaliło już obniżenie
                    składek członkowskich ( !!! ).
                    I co ???
                    Wszystkie te uchwały zostały uchylone przez Krajową Radę Izby Inż. Bud.
                    jako "bezprawne i bezpodstawne" ... itd. !
                    - Uchwały Krajowej Rady uchylające ww. uchwały okręgowych zjazdów możesz
                    przeczytać na str. inernet. Polskiej Izby Inż. Bud.

;-)))
                    • Gość: arch.1234 Re: a może do trzech ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 18:27
                      A są może tacy, którzy należą do 3 izb ?
                      Tzn.:
                      1. Izby architektów
                      2. Izby inżynierów budownictwa
                      3. Izby urbanistów
                    • Gość: anonim BEZ SZANS?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 20:27
                      Co Pan raczy plesc? Architekt posiadajacy uprawnienia wykonwcze i projektowe
                      nie moze zaprojektowac sobie, wlasnego domu i nadzorowac budowy tego domu? To
                      tylko dla tego iz nie nalezy do zadnej z izb? Panowie, to ograniczenie praw
                      obywatelskich i konstytucyjnych. Nikt nie wygral w Strassburgu bo nikt tam nie
                      poszedl. Duzo naszych paragrafow w Polsce nie wylaczajac Prawa budowlanego jest
                      w sprzecznosci z przepisami Unii i nie tylko Unii.
                      • Gość: arch.ms Re: Tak, niestety BEZ SZANS ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 20:36
                        Tak, oczywiście ... i niestety !!! Taki jest stan prawny ... i nic na to
                        poradzić nie można !
                        ( Nawet Rzecznik Praw Obywalelskich " wypiął się " na sprawę i odmówił
                        zaskarżenia ... , chociaż miał on takie prawo ).
                        • Gość: RPO Re: Tak, niestety BEZ SZANS ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.01.06, 21:02
                          Pan Zoll wypiął sie na izbę, ponieważ jak doniosła prasa brał pieniądze od izby
                          lekarskiej za szkolenia. Trudno skarżyć dojną krowę.
                          Stan prwny jest taki,że musisz należeć tylko do jednej izby jeżeli masz
                          uprawnienia projektowe i wykonawcze. Izbeki wprowadzają w błąd aby opgrabić z
                          wiekszej kasy. Najlepiej samemu czytać ustawy, rozporządzenia i decyzje, tzreba
                          tylko rozumieć słowo pisane.
                          • Gość: arch.ms Re: Do dwóch izb ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 22:15

Daj spokój ! "Opowiadasz banialuki" .

... a skoro "słowo pisane" , to :

Izba arch.: art.5 ust.1 pkt 1 i 2
                            Izba inż.bud.: art.5 ust.2 pkt 1 , 2 i 3

... ustawy z dnia 15.12.2000 r. o samorządach zawodowych architektów, inż.bud.
                            oraz urbanistów . Kropka !
                            • Gość: RPO Re: Do dwóch izb ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.01.06, 23:13
                              Mam w swoje decyzji uprawnienia do projektowania i nadzorowania budów. Nie mam
                              dwóch decyzji mam jedną i należę do jednej izby.

Masz problemy ze zrozumioeniem słowa pisanego.
    • Gość: Jedynak Do JEDNEJ - i kropka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 19:23
      Jestem architektem, projektuję domki jednorodzinne i różne drobiazgi. Jestem
      również kierownikiem budowy niemal każdego mojego projektu, co jest chyba
      oczywiste i zgodne z Prawem budowlanym.
      Kiedy powołano izby do życia, to zwiększyły się moje wydatki, a więc zmalały
      dochody, ale żadnych innych rewolucji nie przeżyłem. Nadal jestem architektem i
      kierownikiem budowy moich projektów. I należę do JEDNEJ izby – izby architektów.
      Przez te 4 lata istnienia izby byłem (jestem) w ten sposób kierownikiem budowy
      na co najmniej kilkunastu budowach. Nikt nigdy mi nie powiedział, że powinienem
      zapisać się do drugiej izby. Ani Urząd, ani Nadzór. Połowa z tych kilkunastu
      obiektów już została oddana do użytku.
      Nie potrafię uzasadnić tego jakimś przepisem.
      Po prostu tak jest.

Myślę sobie czy przypadkiem osoby, które twierdzą, że należy należeć do dwóch
      izb, nie starają się być bardziej święte od papieża?
      Albo inaczej: czy przypadkiem nie starają się jeszcze bardziej utrudniać sobie
      życia niż utrudnia nam to izba?
      • Gość: Jedynak Re: Do JEDNEJ - i kropka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 19:28
        Dodam jeszcze, że dzienniki budowy na te kilkanaście budów były wydawane przez
        kilka zupełnie różnych delegatur!
        • Gość: arch.ms Re: Jednak do dwóch . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 20:17
          Myślę, że " masz po prostu szczęście ", że się Ciebie " nikt nie czepia ".

Tak, upr. do projektowania uzyskane w latach 1974-1994 uprawniały jednocześnie
          ( i "automatycznie" ) do kier.rob.bud. "w obiektach o kub. do 1000 msz." -
          najkrócej mówiąc .
          Ale ustawa o samorz. zawod. z 2000 roku jednoznacznie mówi, że osoby
          posiad.upr.do kier.rob.bud. ( obojętnie w jakiej specjalności - w tym także w
          architektonicznej ) "muszą być" czł.izby inż.bud. .
          ( Jest to zapewne "ewenement w skali światowej", zupełne kretyństwo, itd. ale
          mniejsza z tym ).
          A tylko członek izby inż.bud. może formalnie pełnić funkcję kier.bud. (
          ewent.insp.nadz.bud.,itd. ).
          Masz po prostu szczęście, że "żaden z tych urzędasów nie respektuje
          obowiązującego prawa".
          Nie chciałbym Cię denerwować, ale ... jeżeli chciałbyś być nadal także
          kier.bud. ( zgodnie z Praw.bud. ) to powinieneś wystąpić do izby inż.bud. o
          wpis na listę członków tej izby .
          Może się bowiem tak zdarzyć, że któryś urzędas wreszcie "się obudzi" i powie :
          " Hola, hola, ... ale obiekty te zostały wybudowane przez osobę "nieuprawnioną"
          ( nie należącą do odpow. izby )... i są "samowolą budowlaną"... itd".
          A co to znaczy, to chyba nie muszę Ci tłumaczyć .
          • Gość: Jedynak Re: Jednak do JEDNEJ . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 20:55
            Nie wiem czy bardziej "mam szczęście", czy bardziej "jestem ślepy", ale nie mogę
            znaleźć w ustawie o samorządach z 15 grudnia 2000 r. zapisu, o którym mówisz!

Jest tam natomiast:
            Art.2.
            1. Wykonywanie zawodu architekta polega na współtworzeniu kultury poprzez
            projektowanie architektoniczne obiektów budowlanych, ich przestrzennego
            otoczenia oraz ich realizację, NADZORZE NAD PROCESEM ICH POWSTAWANIA oraz na
            edukacji architektonicznej.

Jest też:
            Art. 5
            Izby architektów zrzeszają osoby, które:
            1.) posiadają uprawnienia w specjalności architektonicznej, o której mowa w art.
            14 ust. 1 pkt 1 (...)Prawa budowlanego.

Zaglądam zatem do Prawa budowlanego:
            Art. 14 ust 1
            Uprawnienia budowlane są udzielane w specjalnościach:
            1.) architektonicznej
            (...)

Właśnie takie uprawnienia posiadam. Gdzie tu mowa, albo gdzie tu wniosek, że
            MUSZĘ należeć do izby budowlanej (oprócz architektonicznej)?

Kochani! Mam prośbę!
            Podajcie mi jakiś konkretny PRZEPIS (nr artykułu) na tezę, że niby trzeba
            należeć do 2 izb, w przypadku bycia kierownikiem budowy przez architekta
            posiadającego do tego uprawnienia - a nie własne lub obiegowe przekonania!

• Gość: arch.ms Re: Jednak do dwóch . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 21:24
              No właśnie :

Izba Arch. :
              art.5 ust.1 pkt 1) :
              " Posiadają uprawnienia w specjalności architektonicznej ... w zakresie
              określonym w art. 14 ust.3 pkt 1) ( czyli : " do projektowania bez ograniczeń i
              sprawdzania projektów architektoniczno-budowlanych )
              ... i koniec nic więcej .

Izba Inż.Bud. :
              art.5 ust.2 pkt 2) :
              " Posiadają upr. w specj.o której mowa w art.14 ust.1 pkt 1 ( czyli w
              specjalności architektonicznej ) w zakresie określonym w art.14 ust.3 pkt 2-4 (
              czyli :
              pkt 2 : do projektowania w ograniczonym zakresie
              pkt 3 : do kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń
              pkt 4 : do kierowania robotami w ograniczonym zakresie !!! - i o ten właśnie
              punkt chodzi .
              Masz uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi w specjalości
              architektonicznej w ograniczonym zakresie )
              • Gość: Jedynak O kurde! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 21:49
                O kurde!
                Dzięki!
                • Gość: arch.ms Re: O kurde! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 22:11
                  Lepiej późno, niż za późno ;-)))

Pozdrawiam

P.S.
                  Zresztą, w ten sposób będziesz mógł ewent. na pieczątce trochę "poszpanować":

mgr.inż.arch. ......... ......
                  - Członek Izby Architektów
                  ( upr.do proj.w specj.arch. )
                  - Członek Izby Inżynierów Budownictwa
                  ( upr.do kier.rob.bud.w specj.arch. )
                  • Gość: Jedynak Re: O kurde! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 22:16
                    Szpan związany z umieszczeniem mojego zdjęcia na pierwszych stronach gazet z
                    podpisem: "Sprawca wysadzenia izby w powietrze zidentyfikowany" miałby znacznie
                    szerszy zasięg.
                    • Gość: arch.ms Re: O kurde! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 22:30

Tak, masz rację ... ale teraz musiałbyś działać bardziej roztropnie ... bo masz
                      do wysadzenia w powietrze dwie izby ! ;-)))
                    • Gość: Jedynak Architekt nie może należeć do 2 izb! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 22:45
                      Czy dobrze rozumuję?
                      Skoro art. 5 ust. 2 określa, że do izby budowlańców mogą należeć osoby, które
                      posiadają uprawnienia budowlane w specjalnościach:
                      konstrukcyjno-budowlanej,
                      drogowej,
                      mostowej (...),
                      to znaczy, że żaden architekt nie może należeć do izby budowlanej, bo nie
                      posiada takich uprawnień!
                      (Wprawdzie teoretycznie jest możliwe zrobienie dwóch fakultetów w branży
                      budowlanej i uzyskanie dwóch tytułów - ale to tylko teoretyczny przypadek nie
                      występujący w naturze).

Problem obchodzi mnie żywotnie, ale niezależnie od tego jest ciekawy.
                      Spróbuję go poruszyć jako osobny temat...
                      • Gość: arch.ms Re: Architekt nie może należeć do 2 izb! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 22:58
                        Mogą, mogą .

To o czym piszesz zawarte jest w art.5 ust.2 pkt 1) - czyli wszystkie
                        uprawnienia poza architektonicznymi (!).
                        Uprawnienia architektoniczne zawarte są w art.5 ust.2 pkt 2) !!!
          • Gość: RPO Re: Jednak do dwóch . IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.01.06, 23:17
            Naprawde masz problemy ze zrozumieniem słowa pisanego albo nigdy nie
            przeczytałeś ustawy o samorządzie zawodowym architektów a moze jesteś Izbekiem,
            który głosząc kłamstwa chce aby więcej naiwnych płaciło mu haracz za prawo
            wykonania zawodu.
            • Gość: arch.ms Re: Jednak do dwóch . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 23:22

Sorry, ale :

To Ty masz "problemy ze zrozumieniem słowa pisanego " !

Poczytaj sobie ( uważnie (!!!)) to, co zostało tu już napisane !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka