Dodaj do ulubionych

Jesion-prosze o ocenę architektów

26.01.06, 23:10
Witam,
Jestem po przegladzie projektów gotowych i wizycie u architekta. Obecnie
sklaniam sie ku rozwiazaniu dostosowania projektu gotowego do moich
potrzeb .Naturalnie wszystko pod kierunkiem architekta. Znalazlem projekt
www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?
s=42&powierzchnia_uzytkowa_between=0,
ktory spełnia jeden warunek podoba mi się:)-odpowiada i moim gstom i
potrzebom. Widzę jednak że ma parę wad.:
1.okno w kibelku wychodzace na atrium
3.dużo okien dachowych (koszty!)
4.otwarta przestrzeń z hallu do jadalni-dziennego
5. Pustka nad pokojem -problemy z ogrzaniem
6. Duży , skomplikowany i drogi dach

Pokazałem projekt architektowi,twierdzi że jest niezły.Mogłby wiadomo i
zaprojektowac od podstaw ale też przerobić tego gotowca. Jestem jednak
ciekawy co Wy o nim sadzicie. Nie pytam czy jest gustowny czy nie tylko o
wady konstrukcyjne, uzytkowe itp.Proszę Was o wyrażenie opinii.
Obserwuj wątek
    • qmax Re: Jesion-prosze o ocenę architektów 26.01.06, 23:12
      Jeszcze link prawidlowo mam nadzieję:)
      www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=42&powierzchnia_uzytkowa_between=0,
      • andrzej.sawa Re: Jesion-prosze o ocenę architektów 26.01.06, 23:22
        Minusy zgodnie z listą i to od końca,bo problem wykonania.Patrzę na ten projekt
        od strony wykonania i dksploatacji.Ja bym się bał i poza tym koszty.
        Radzę popatrzeć na inne oferty typowych.Kupić zawsze można,ale przed tym
        popatrzeć.Może KBprojekt-na ich stronie.
        Powodzenia
        • qmax Re: Jesion-prosze o ocenę architektów 27.01.06, 13:06
          Do decyzji o kupnie to jeszcze b. daleko.Za 2 tygodnie mam jednak kolejne
          spotkanie z architektem i chciałbym jakos do rozmowy sie przygotować. Juz wiem,
          że dach będzie bardzo drogi i ciężko o dobrą firme która go wykona. Jednak
          zakładam ze funduszy będę miał wystarczająco. Interesują mnie nadal ew. wady
          konstrukcyjne i eksploatacyjne. Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi,Proszę Was
          nadal o uwagi w tym zakresie.
          Myslałem o zabudowie wolnej przestrzeni nad gabinetem-biblioteką...
          Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: zzz Re: Jesion-prosze o ocenę architektów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 23:50
        dom wydaje się byc całkiem niezły
        jeżeli doszukiwać się jakiś wad to
        - wejście do garażu z dworu
        -usytuowanie wc przy głównym wejściu, można usytuować gdzieś przy łazience
        za małe pomieszczeni gospodarcze, po wstawieniu kotła nic już tam nie zmieścisz
        a przynajmniej niewiele
        -brak garderoby przy wejściu, ta w wiatrołapie to za mało
        - i pare innych już mniejszej rangi,

w sumie domek fajny trzeba go tylko trochę dopracować, to tak moim skromnym
        zdaniem
      • Gość: Aurea Re: Jesion-prosze o ocenę architektów IP: *.au.poznan.pl 30.01.06, 14:59
        Zgadzam się, że wejście z zewnątrz do garażu jest niepraktyczne. Najlepiej gdyby
        ono znajdowało się w miejscu szafy w wiatrołapie, wc jest też bardzo
        nieszczęśliwie usytuowane. Ciekawe, czy goście, którzy będą was odwiedzać, nie
        będą zaglądać przez okno wc. Brakuje szafy garderobianej w hallu.
        Właściwie niby duża powierzchnia parteru, ale przez schody prowadzące na górę
        mało ustawna i ograniczająca tę przestrzeń.
        Na Twoim miejscu zastanowiłabym się, czy rzeczywiście potrzebujesz 2 wc na
        parterze. Może zrezygnować z wc, zlikwidować pierwsze drzwi do pokoju nr 8,
        wtedy goście będą korzystać z łazienki a i szafa w garderobie stanie się
        ogólniej dostępna. W sypialni i tak jest zaprojektowana druga duża szafa.
        Jedynie kłopot, gdy rano w szlafroku trzeba będzie skorzystać z łazienki, a tu
        akurat gość wchodzi do domu.
        Zwróć też uwagę, że telewizor jest dziwnie usytuowany. Wygodnie będzie oglądał
        tylko ten na fotelu, reszta pod mało wygodnym kątem. Jeśli ktoś w jadalni będzie
        chciał obejrzeć film, to trzeba obracać telewizor.
        Ogólnie dom jest ładny, ale zagospodarowanie przestrzeni mało praktyczne.
        • qmax Re: Jesion-prosze o ocenę architektów 30.01.06, 22:54
          Dzięki Wam widzę coraz wiecej... Aurea szczególnie dziękuję...Z ta liwkwidacją
          wc dobry pomysł tym bardziej że sypialnia na parterze byłaby /jeśli projekt
          przejdzie / przeznaczona na gościnny- niech sie goście bujają:))Z wejściem do
          garażu też chociaż akurat wejście w pierwotnym kształcie nie uważam za wadę ale
          to juz moje gusta. Telewizor w tym miejscu też masz rację bo nawet jeśli ma
          być płaski na scianie to i tak słabo widać. Niestety wnętrze nadaje się do
          gruntownego przeprojektowania. Pozdrawiam i proszę Was o kolejne uwagi.
          • Gość: mif Re: Jesion-prosze o ocenę architektów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 00:59
            qmax napisał:

> być płaski na scianie to i tak słabo widać. Niestety wnętrze nadaje się do
            > gruntownego przeprojektowania.

Cały dom nadaje się do przeprojektowania :(

Masz znajomą Babę-Jagę z miotłą do latania? Okna nad pustką w salonie, to tylko
            ona umyje :(
    • Gość: dąb Re: Jesion-prosze o ocenę architektów IP: *.acn.waw.pl 27.01.06, 13:13
      ja jesionu nie lubie, za jasny. najlepiej na podłodze wyglada jakies ciemne
      drewno, albo dywanik
    • meg_s Re: Jesion-prosze o ocenę architektów 31.01.06, 07:57
      kiedyś bardzo podobał mi się pomysł z takim wejściowym atrium i zaprojektowałam
      trochę podobne - nigdy więcej ! po każdym większym opadzie śniegu właściciel
      "ciepło" mnie wspomina ;) kiedy na dzień dobry musi się przedzierać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka