Gość: ojoj IP: *.net128.okay.pl 11.02.06, 16:26 Zastanawiam się nad studiowaniem architektury i chciałabym się dowiedzieć jak wyglada taki typowy dzien architekta w pracy. Zgory dziękuję za wszystkie wpisy :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pstryk Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.acn.waw.pl 11.02.06, 19:44 tak jak w filmie "Tylko mnie kochaj" ;) a tak powaznie, przepracowanie 250 godzin miesięcznie, nie jest specjalnym wyczynem w tym zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 23:10 Ja wstaje o 9.00, potem śniadanko, kawka, i tak powoli, powoli. Przede wszystkim na luzie, spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP) Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.02.06, 10:40 Architektura jest dla tytanów pracy, wiecznie zaległe projekty i kupa roboty. Zalety to wolność i duże zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 11:43 Daj spokój - nie warto ! najpierw będziesz studiować - 5 lat ( co najmniej ) potem będziesz szukać miejsca na praktykę projektową - kilka miesięcy lub lat ( i może nie znajdziesz ) - jak będziesz miał(a) szczęście lub znajomości i znajdziesz , to szuflować będziesz gratis albo nawet dopłacać potem będziesz szukać budowy na praktykę - kilka miesięcy lub lat ( i może jej nie znajdziesz , bo nikt ciebie nie będze chciał - a jeżeli już ... to oczywiście szuflować będziesz j.w. potem z glejtami pójdziesz do izby arch. - oni ci powiedzą , że to są złe papiery , wiec będziesz się albo odwoływać miesiącami lub latami i albo ci się uda , albo zaczniesz praktyki od nowa ( j.w. ) potem na egzaminie twoje poprawne odpowiedzi zakreślą ci jako niepoprawne - będziesz się odwoływać , to potrwa miesiącami ( albo latami ) i albo ci uznają albo nie : zaczniesz więc egzaminy od nowa , oni znowu ... itd.( j.w.) potem bedziesz chciał(a) pracować normalnie , tak jak każdy architekt w Europie ( ale nie w Polsce ) a więc nie tylko aby móc rysować , ale i budować więc znowu zaczniesz szukać praktyki na budowie - patrz wyżej potem z glejtami pójdziesz do izby inż.bud. - oni tam bardzo nie lubią architektów , więc na pewno powiedzą ci, że masz złe papiery , więc ... j.w. potem na egzaminie w izbie inż.bud. twoje poprawne odpowiedzi zakreślą ci jako ... j.w. , więc ... j.w. potem miesiącami będziesz czekać na wpisanie do rejestru gunb i izb potem ... itd. A jeżeli będziesz miał(a) na tyle zaparcia i uda ci się to wszystko w końcu przebrnąć , aby wreszcie móc zacząć wykonywać normalnie swój zawód , bo go np. bardzo kochasz , będziesz już na emeryturze - tyle, że bezpłatnej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 13:39 moniko, dodaj jeszcze ile masz lat doswiadczenia i ile pracowalas na to wstawanie o 9, a potem rob maturzystom itp. wode z mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.acn.waw.pl 12.02.06, 13:52 i te duze zarobki??? ludzie, gdzie takie sa.. ja wyrabiam okolo 4 tys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 14:04 Pewnie! Jak się latami ma darmowych niewolników , którzy przychodzą na kolanach - to fajnie ! Bo i nawet kasę można zedrzeć , albo wydupczyć , albo ... Każdy by tak chciał . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dip.M.Arch RIAI alez lysy, co wasc pleciesz..? IP: 83.70.199.* 13.02.06, 13:06 ona zapewne siedzi w irlandi :))) ja zreszta tez... wstzje o 9, snidanko, na 9.30 do biura (akurat mam za rogiem:), potem kawka, .... 7,5h pracy, ew, platne nadgodziny. ponad 40 000/euro rocznie... :)))) a da sie duzo wiecej. (ale trza swoje odrobic w polsce by nabrac praktyki, czyli ladnych kilka lat za 1200 brutto :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsmann Re: ależ RIAI, co wasc pleciesz..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 13:22 Gość portalu: Dip.M.Arch RIAI napisał(a): > ona zapewne siedzi w irlandi :))) > ja zreszta tez... wstzje o 9, snidanko, na 9.30 do biura (akurat mam za rogiem: > ), potem kawka, .... > 7,5h pracy, ew, platne nadgodziny. > > ponad 40 000/euro rocznie... :)))) a da sie duzo wiecej. > > (ale trza swoje odrobic w polsce by nabrac praktyki, czyli ladnych kilka lat za > 1200 brutto :)))) > --------------------------------------- To fajnie się "u was" pracuje ! Zamiast "dzibdziać" teraz projekty i grzecznie pracować ... czas się ( o godz.13.00) marnuje na pogaduchy w "polskim internecie" . Znam takich, co dokładnie tak właśnie piszą, jak jest "super i klawo" a w rzeczywistości ... ... (...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dip.M.Arch RIAI marshman, mysl.... IP: 83.70.199.* 14.02.06, 13:58 mysl - o miedzy 13 a 14 mam przerwe na lunch....(to jest wasza 12-13)... pomysl zanim napiszesz. a klawo jest w pracy - wolniej, mniej, spokojniej niz w polsce (no i masz stala umowe na 2 lata...). co do zycie w irl. -bywa roznie. Odpowiedz Link Zgłoś
r.piechota Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? 12.02.06, 16:45 Witaj Sam z Żoną skończyłem studjować ponad dwa lata temu. Studia bardzo przyjemne ale co potem... Uprawnienia - to jest problem. obecnie trzeba przepracować na pełnym etacie rok na budowie i dwa lata w studiu projektowym. Parę postów niżej pol przedstawia to w czarnych kolorach i tak czasami niestety jest. Praktyka na budowie do załatwienia jest bardzo ciężka - zwłaszcza dla kobiety - co nie oznacza że nie możliwa... cóż w totka też można wygrać. Oczywiście można załatwić sobie praktykę podejżewam ale co to za architekt bez takiej praktyki? niestety wszstkiego w biurze sie nie nauczysz , a projekty wyglądaja później tak jak wyglądają (znaczy się są pełne błędów). Zarobki zwłaszcza na początku też nie są takie wysokie jak to w opowieściach słychać (ale w dół też nie przesadzajmy) a jakie są na koncu to jeszcze nie wiem. A dla wszystkich przyszłych architektów-praktykantów taka rzecz do rozważenia... wbrew temu co napisał pol radzę by zacząć od praktyki na budowie a dopiero później w biurze. Takie doświadczenie frontowe jest mocnym atutem. Robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.rzepicha.ds.polsl.pl 13.02.06, 00:57 czasem jak jest ktoś max ambitny to jeszcze na studiach zakłąda firme jak ja. ale wiecie co teraz sobie zrobiłerm weakacje bo już nie moge z tymi gupotami ciągłe przekonywanie do słuszności a zdrugiej strony ściana nie do ryszenia mimo żę bez fuyndamentów :))) pozdro na rchitekture warto ale nie koniecznie jak wyżej pisza musisz tworzyć budyneczki , napweno znajdziesz coś dla siebie. generalnie jest fajnie zabawa uczuciami wiesz jak w filmie :) tworzysz coś i czekasz..... odziaływanie mnie kręcą naprzykład teraz animacje, a ze jestem nerwowy i nadpobydliwy to mnie cieszy jak cos zrobie szysbko , możesz robić potem grafike, fotografią sie zająć coikolwiek , napewno cie naucza sporo ciekawch rzeczy , a jak ci sie niespodoba zawsze możesz sie przenieść po 2 latach na jakiś inny wydział... czy coś. ja polecam nie żałuje Odpowiedz Link Zgłoś
obly Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? 13.02.06, 08:08 pytanie było jak wygląda wasz dzień pracy!!! no halooo.... kazdy architekt na kazde pytanie odpowiada za każdym razem o tym o czym akurat sobei mysli. praca jest jak na wojnie są dni spokojne i dni walki jak jest spokój to jest to miód nie praca, koncepcyjki ze dwie strzelic, kawkę, podejsć do okna, podrapac siepo głowie, zaprosić jakiegoś namolnego sprzedawcę okien lub wind by podrzucił najnowsze materiały, generalnie fajosko. tylko te telefony. ma siewrazenie ze każdy wymysla problem tylko po to bys sie nim zajał. no ale z tego kaski nie ma. trzeba sprzedac projekt tak? ten z koncepcyjki. wiec siadasz właczasz muzę i zasuwasz co chwilka gadajac przez telefon rozwiewajac wątpliwosci z inych budów. i rysujesz. jak narysujesz organizuje sie spotkanie z branżami. jest to stado miłych ale zakompleksionych ludków któzy uważajaże im za mało płacisz i to zanim ich jeszcze poznasz. generalnie są jak dzieci we mgle. specyfika po prsotu specjalizacji. jak ktos jest od rurrek to trzeba tłumaczyc często że nie mozna pchac rurek na wysokosci 1,40 albo ze grzejnik w drzwiach to nienajlepsze rozwiązanie. rozdzielasz podklady do pracy i wytyczne. koniec dnia pracy. a jak masz paręchwil jeszcze to jedziesz na budowę jakąś poszperać co to jakis wykonawca sobei nie uproscil.(np pominął twój misterny sposób rozliczana cegły i końcówki ustawił w tzw suwak czy ząbek ;))) zupełnie inaczej przedstawia sie oddanie projektu oddanie projektu to jesli nie masz autopilota (mało kto ma ale znam jedną kolezankę co składa projekt zawsze na czas bez siedzenia po godzinahc ale tak organizuje sobie pracę aby dzien przed wszystko miec gotowe, ale tak sę raczej nie da) no wiec o czym to ja,... acha nie masz autopilota ktory jak mojrzesz przeprowadza cie przez morze czerwone to 4-5 dni przed oodaniem małego projektu a 2-3 tygodnie przed oddaniem dużego zamieniasz sie w mebel biurowy. nie wychodzisz z pracy. oczywiscie zajmujesz sie tez księgowoscia, negocjacjami, informatyka, logistyką, naprawiasz serwis do kawy i kopiesz w plotter. architekturą zajmujesz się acha wolna sobota taki termin nie istnieje, istnieje za to termin wolna niedziela. ostatecznie jest ten zawód jest grą przeciwieństw z jednej strony dusza artysty a z drugiej twarde komercyjne spojrzenie umozliwiające przetrwac na tym rynku. i nie da się teg zdrowo pogodzić. niemniej trudny jest to żywot ale zacny. Odpowiedz Link Zgłoś
obly Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? 13.02.06, 08:12 a co do budowy niestety beziecie kretynami po prostu jak nie liźniecie budowy. zagadnień o któe pytająwszyscy architekta jest cała masa. to nie jest kwestia warto nie warto. to jest niestety mus o ile chcecie miec cokolwiek do powiedzenia na budowie potem w miarę mądrego. pamietam moje pierwsze koordynacje bez doświadczenia. dopiero jak "wychodziłem" budowe przestałem gadac oczywiste bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anlo Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.chello.pl 13.02.06, 11:15 No więc tak :Aby wogóle dostać się na wydział architektury nie wystarczy rysować i mieć dobre stopnie. Trzeba przynajmniej przez rok chodzić na naukę rysunku z natury i z wyobraźni, trzeba znać historie architektury i mieć ogolne pojęcie o budowlance. Trzeba się liczyć z ogromną konkurencją ( najwyższa ilość kandydatów na jedno miejsce na całej Politechnice) A jak juz sie dostaniesz , to czekają Cię najcudowniejsze studia , super towarzystwo, możliwości projektowania nieograniczone. A jak już zrobisz dyplom, dostaniesz nagrody za najlepszą pracę itp. to nagle okazuje się , że właściwie nikt nie potrzebuje młodych zdolnych architektow. Jeszcze, żebyś miał uprawnienia i 5 lat praktyki , i ze dwa języki no to może... No więc mlody i gniewny a w dodatku świadomy swojej wartości - zaczynasz się buntować. Owszem może dadzą Ci pracę w prywatnej pracowni, oczywiście bez stałego etatu, z marnym wynagrodzeniem , bez prawa firmowania tego co zrobisz. Pracuj tam i ucz się jezeli jest od kogo, bo może sie zdarzyć , że tłuką typowe domki, i tylko robisz lustrzanki , przeróbki itp. Państwowych biur projektow już prawie nie ma ale są jakieś pozostałości. Tam są czasem jeszcze starsi architekci, któtzy okażą Ci życzliwość ale za bardzo na to nie licz. No i gdy odbębnisz 2 lata w biurze - musisz iść na rok na budowę. Gdy to wszystko masz juz z głowy - skladasz papiery na egzamin na Uprawnienia Budowlane. To już opisał mój poprzednik - droga przez mękę. A potem możesz już być projektantem , mieć własną pracownię , tylko skąd brać tematy skoro rynek jest opanowany przez starszych i tak cwanych , ze .....itd, itd, itd Powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojoj Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.76.classcom.pl 13.02.06, 18:04 Dzięki wielkie za wpisy, tak szczerze to miałam całkowicie inne wyobrażenie odniśnie tego zawodu, co nie znaczy, że się zniechęcilam :) We wszelkich informatorach i na stronach internetowych opisują rzeczywistość idealna, a wasze wypowiedzi sprowadziły mnie na ziemię. A że nie mam architekta w rodzinie to z chęcią poczytam dalsze wypowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika ojoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 18:19 Dopiero widzę,że kobieta. Niewiele z tych co skonczyło studia pracuje w zawodzie, raczej dom, dzieci, czasem projekty wnętrz. Kariery robią w tym zawodzie niestety mężczyzni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika ojoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 18:14 Z architektami jest tak jak z prawnikami. Dostać sie na studia trudno, studia łatwe tez nie są, pozniej boje o uprawnienia, coraz to trudniejsze, a jak już je masz to o zlecenia. I izby, które wcale nie różnią się od korporacji prawniczych, broniacych dostepu do zawodu. Co do starych i cwanych, sukcesywnie wymierają. Faktycznie, dwadziescia lat temu było dużo łatwiej, były duże biura, panstwowe zlecenia, robiło sie powoli. Teraz jest dziki kapitalizm i na to wstawanie o 9 trzeba było sobie wczesniej zapracować. A generalnie polecam napierac na architekturę, ale póżniej dac sobie spokój z duzym miastem i znalezc sobie swoje miejsce na prowincji z dala od wydziału architektury. Jak zostaniesz w takim miescie to mozesz do konca życia uzcestniczyć w wyscigu szczurów lub rysować furtki w płotach. Zarobki tez moga byc bliskie irlandzkim, ale tu trzeba rzeczywiście trochę pozasuwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.my / *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 21:30 Hej Mam pytanie - jak to jest z ograniczonymi uprawnieniami? Co mogę projektować posiadając je? I czy mogę się o nie starać mając inż? Bo nieograniczone są po mgr - to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.1234 Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 22:23 Niestety , kiepska sprawa ... Z tego co wiem , są to jedynie uprawnienia do projektowania obiektów o kub. do 1000 m3 i to na terenach zabudowy zagrodowej ( czyli poza miastami ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.my / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 09:05 no dobra ale czy wchodzą w to domki jednorodzinne? i czy mając takie ograniczone uprawnienia mogę pracować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch. Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: 83.70.199.* 14.02.06, 12:02 nie mozesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.1234 Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 14:56 Tak, wszystkie obiekty o kubaturze do 1.000 m3 na terenach zabudowy zagrodowej . W tym domy też . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.my / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 20:59 nie mogę czego? - pracować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.1234 Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 00:17 Możesz , ale będziesz czł.izby.inż.bud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwm Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 21:23 pobudka,poranna toaleta,sniadanko,droga do biura ok.30 minut,w biurze o 8:30-9,kawka i do roboty /tylko czesciowo projektowej/...spotkania z klientami,konstruktorami,instalatorami,wizyty na budowie,klepanie projektu...i tak do ok 18-19.przewaznie przed 20 jestem znowu w domu.chyba ze jest zlozenie projektu - wtedy trzeba troche dluzej posiedziec.ale akurat do tego juz na studiach mozna sie przyzwyczaic. ale polecam.studia ciezkie,ale bardzo ciekawe.mozliwosc pracy juz na studiach, nawet od 3go roku jak ktos jest zorganizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
r.piechota Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? 15.02.06, 18:12 Studia ciężkie? Nie no bez przesady. Prawdę mówi przysłowie że trudno się dostać ale jeszcze trudniej wylecieć. Ale z drugiej strony nie o to w tych studiach chodzi. Regularna praca i obserwowanie efektów szlifowania własnych projektów daje niesamowitą frajde. Niestety istnieją też przedmioty ścisłe jak konstrukcje budowlane ale nie ma róży bez kolców. Jesteś Facetem to warto studiować architekture. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojoj Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.76.classcom.pl 17.02.06, 15:47 To kobietom az tak ciężko w tym zawodzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta architekt Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: 195.205.254.* 22.02.06, 15:49 to zależy... musisz być częściowo artystą, czesciowo managerem i częściowo mieć duże umiejętności zarzadzania ludźmi :) Udału mi się zrobić uprawnienia w ciągu 4 lat od skończenia studiów. Potem jeszcze trochę pańszczyzny w dużej po-państwowej fiemie dla nabycia doświadczenia i... prowadzę tematy w mniejeszej, ale międzynarodowej fimie. Tematy duże, głównie poza granicami kraju. Kocham to co robię, ale czasami siedząc w biurze ok. 24h (czyli w środku nocy) zastanawiam się jak w piosence "co ja robię tu..." Jestem przykładem, że można (a jestem dopiero zaledwie po 30-stce). Kobieta może być architektem, ale to nie jest łatwy kawał chleba. Za to satysfakcja jak postawią Twój budynek OGROMNA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 18:59 A jak życie osobiste? Bo 24 godz. w robocie to lekkie przegięcie,a latka lecą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta architekt Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? IP: 195.205.254.* 23.02.06, 09:53 Zycie osobiste...bardzo dobrze! Własnie się zaręczyłam i za kilka miesięcy wychodzę za mąż. Dodam, że za osobę z zupełnie innej "branży" i nie poznanej w pracy. Siedzenie nocami w pracy nie jest regula i codziennością. Tylko w okolicy oddania projektów. Mam grono oddanych przyjaciół, dużo zainteresowań i ciekawe sposoby spędzania wolnego czasu. Zadowolenie w pracy i udane życie zawodowe tego nie wykluczają. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszprxxx Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? 20.06.18, 14:17 Ja zaczynam pracę w architekturze i obecnie korzystam z pomocy doświadczonego architekta. Architekt mieszka w okolicach : Cieszyn , Ustroń, Skoczów, Goleszów, Dębowca i robi super projekty domów. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszprxxx Re: Architekci- jak wygląda Wasza praca ? 20.06.18, 14:18 Ja zaczynam pracę w architekturze i obecnie korzystam z pomocy doświadczonego architekta. Architekt mieszka w okolicach : Cieszyn , Ustroń, Skoczów, Goleszów, Dębowca i robi super projekty domów. Kontakt do niego : www.moj-dom.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś