Dodaj do ulubionych

Komin a ściana nośna

28.02.06, 13:04
Mam pytanie "konstrukcyjne".
Czy komin wentylacyjny + dymny (oba dla tzw. kozy) może być umieszczony w
ścianie nośnej domu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Architekt Re: Komin a ściana nośna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 13:21
      "Przewody kominowe
      § 140. 1. Przewody (kanały) kominowe w budynku: wentylacyjne, spalinowe i dymowe, prowadzone w ścianach budynku, w obudowach, >>trwale połączonych z konstrukcją<< lub stanowiące konstrukcje samodzielne, powinny mieć wymiary przekroju, sposób prowadzenia i wysokość, stwarzające potrzebny ciąg, zapewniający wymaganą przepustowość, oraz spełniające wymagania określone w Polskich Normach dotyczących wymagań technicznych dla przewodów kominowych oraz projektowania kominów."

Czyli krótko mówiąc - mogą. (patrz znaczki >>...<<)
      • szczypior74 Re: Komin a ściana nośna 28.02.06, 13:33
        Architekcie dziękuję.
        Niestety projektant mojego domu twierdzi, że to raczej niemożliwe. Czy byłbyś w
        stanie to ocenić spogladając na rysunek?
        • Gość: Architekt Re: Komin a ściana nośna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 15:47
          Oczywiście że mogę rzucić okiem :)
          Jednak nie znam szczegółów i stąd moja odpowiedź. Jeśli mówimy o nowobudowanym budynku to nie ma większych przeciwskazań - natomiast jeśli mówimy o remoncie i dokładaniu przewodów wentylacyjnych to inna sprawa.
          Prześlij rysunek na: prezes(małpa)wp(kropka)pl
          • Gość: Architekt Re: Komin a ściana nośna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 15:48
            Trochę za szybko odpowiadam ;)
            Kwestia grubości śian.... Jeśli ściana jest na tyle gruba aby pomięscić kanał to można. W innym przypadku należy dostawić przewody i obudować je gips-kartonem lub pustakiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka