szczypior74 28.02.06, 13:04 Mam pytanie "konstrukcyjne". Czy komin wentylacyjny + dymny (oba dla tzw. kozy) może być umieszczony w ścianie nośnej domu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Architekt Re: Komin a ściana nośna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 13:21 "Przewody kominowe § 140. 1. Przewody (kanały) kominowe w budynku: wentylacyjne, spalinowe i dymowe, prowadzone w ścianach budynku, w obudowach, >>trwale połączonych z konstrukcją<< lub stanowiące konstrukcje samodzielne, powinny mieć wymiary przekroju, sposób prowadzenia i wysokość, stwarzające potrzebny ciąg, zapewniający wymaganą przepustowość, oraz spełniające wymagania określone w Polskich Normach dotyczących wymagań technicznych dla przewodów kominowych oraz projektowania kominów." Czyli krótko mówiąc - mogą. (patrz znaczki >>...<<) Odpowiedz Link Zgłoś
szczypior74 Re: Komin a ściana nośna 28.02.06, 13:33 Architekcie dziękuję. Niestety projektant mojego domu twierdzi, że to raczej niemożliwe. Czy byłbyś w stanie to ocenić spogladając na rysunek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Architekt Re: Komin a ściana nośna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 15:47 Oczywiście że mogę rzucić okiem :) Jednak nie znam szczegółów i stąd moja odpowiedź. Jeśli mówimy o nowobudowanym budynku to nie ma większych przeciwskazań - natomiast jeśli mówimy o remoncie i dokładaniu przewodów wentylacyjnych to inna sprawa. Prześlij rysunek na: prezes(małpa)wp(kropka)pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Architekt Re: Komin a ściana nośna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 15:48 Trochę za szybko odpowiadam ;) Kwestia grubości śian.... Jeśli ściana jest na tyle gruba aby pomięscić kanał to można. W innym przypadku należy dostawić przewody i obudować je gips-kartonem lub pustakiem. Odpowiedz Link Zgłoś