Dodaj do ulubionych

Trzonolinowiec

IP: W3cache.Rozanka.WROC.PL:* 08.01.03, 17:17
Jeden stoi we Wrocławiu,gdzie to jeszcze budowano?
Obserwuj wątek
    • Gość: RPO Re: Trzonolinowiec IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.01.03, 08:37
      Gość portalu: nieśmiały cygan napisał(a):

> Jeden stoi we Wrocławiu,gdzie to jeszcze budowano?
      Ten we Wrocławiu to już nie trzonolinowiec. Kiwał się więc go trzeba było
      usztywnić. Nie wiem czy ktoś jeszcze inny poza Polską taki eksperyment stylu
      międzynarodowego wybudował? W Polsce był tylko jeden.
    • Gość: michal Re: Trzonolinowiec IP: *.pik / *.albatros.gliwice.pl 11.01.03, 14:54

a co to jest, jesli mozna wiedziec?
      pozdrowienia
      • Gość: RPO Re: Trzonolinowiec IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.01.03, 17:32
        Gość portalu: michal napisał(a):

> Gość portalu: nieśmiały cygan napisał(a):
        >
        > > Jeden stoi we Wrocławiu,gdzie to jeszcze budowano?
        >
        > a co to jest, jesli mozna wiedziec?
        > pozdrowienia
        Żelbetowy trzon z komunikacją, wokół trzonu stropy obudowane lekkimi ścianmi
        osłonowymi, które niegdyś zaczynały się dopiero od I piętra. Stropy sprzężone
        linami zakotwionymi u podnóża trzonu. Taki wierzowiec na kurzej stopce.
        Eksperyment stylu międzynarodowego, zaszczepiony w socjaliźmie sowieckim.
        Budynek pod wpływem wiatru odchylał się od pionu a razem z nim lekkie ściany
        osłonowe. W czasie wietrznej pogody mieszkało się jak na statku. Model
        budownictwa propagowany na uczelnich jeszcze w latach 80-tych jako przykład
        nowoczesnego budownictwa o którym marzy przeciętny mieszkaniec Ziemi.
        Za zaprojektowanie takiego kaczana conajmniej 10 piętrowego nawet w małej
        zabytkowej miejscowości u Gruny,na studiach była murowana 5.
        • Gość: michal Re: Trzonolinowiec IP: *.albatros.gliwice.pl 13.01.03, 17:38
          Gość portalu: RPO napisał(a):

> Żelbetowy trzon z komunikacją, wokół trzonu stropy obudowane lekkimi ścianmi
          > osłonowymi, które niegdyś zaczynały się dopiero od I piętra. Stropy sprzężone
          > linami zakotwionymi u podnóża trzonu. Taki wierzowiec na kurzej stopce.

to chyba tez te blizniacze wiezowce (stalexport?) w Katowicach, bardzo
          charakterystyczne... ja tam nic do nich nie mam ;)
          pozdrawiam
        • Gość: Lysy Re: Trzonolinowiec IP: *.labs.utk.edu 14.01.03, 03:49
          u mnie jeszcze trzy lata temu mowili na tym na wykladach z budownictwa
          ogolnego. nie ze takie nowoczesne, ale ze sa.
        • Gość: Johny Cala Prawda o Trzonolinowcu IP: *.cam.upv.es 02.04.03, 17:17
          Z tego co piszesz wnioskuje ze nie masz pojecia o tym jak jest zbudowany
          trzonolinowiec. Ten budynek to fenomen - poniewaz stropy nie sa ani podpierane
          przez te liny, ani jak piszesz "usztywniane".

Jesli chodzi o scislosc to nie sa liny - tylko ciegna. W tym budynka stropy
          WISZA (!!!) wlasnie tak - wisza na ciegnach. Ciegna sa przymocowane do glowicy
          trzonu, i spuszczone w dol - a stropy (jeszcze raz powtarzam) zwisaja na tych
          ciegnach, ktore sa zakotwione w fundamencie.

Poczatkowo - byly obudowane tylko cienkimi rurami, teraz sa obudowane dwoma
          ceownikami - ale wcale nie dla usztywnienia! Tylko ze wzgledow p-poz.

Ten projekt powstal nie dlatego ze - jak piszesz - przecietny mieszkaniec Ziemi
          chcialby w czyms takim mieszkac - ale po to zeby zminimalizowac zapotrzebowanie
          na ciezki sprzet - czyli zuraw.

Nie wiem czy chwial sie na wietrze, podejrzewam ze sciany oslonowe mogly sie
          chwiac. Ale trzon - nie sadze.

Skad masz ta informacje ze zostalo to zaszczepione w socjalizmie sowieckim?
          Potrzeba budowania bez uzycia ciezkiego sprzetu narodzila sie krotko po wojnie
          w Wielkiej Brytanii i Niemczech - i tam najpier zostaly zastosowane pionierskie
          technologie. Nie wiem skad sie wywodzi technologia trzonolinowca ale moge to
          sprawdzic.

O zarzuceniu stosowania tej technologii zdecydowaly owczesne wladze - a na ich
          decyzje wplynela glownie opinia publiczna, a nie wzgledy inzynierskie czy
          ekonomiczne.

Gość portalu: RPO napisał(a):

> Żelbetowy trzon z komunikacją, wokół trzonu stropy obudowane lekkimi ścianmi
          > osłonowymi, które niegdyś zaczynały się dopiero od I piętra. Stropy sprzężone
          > linami zakotwionymi u podnóża trzonu. Taki wierzowiec na kurzej stopce.
          > Eksperyment stylu międzynarodowego, zaszczepiony w socjaliźmie sowieckim.
          > Budynek pod wpływem wiatru odchylał się od pionu a razem z nim lekkie ściany
          > osłonowe. W czasie wietrznej pogody mieszkało się jak na statku. Model
          > budownictwa propagowany na uczelnich jeszcze w latach 80-tych jako przykład
          > nowoczesnego budownictwa o którym marzy przeciętny mieszkaniec Ziemi.
          > Za zaprojektowanie takiego kaczana conajmniej 10 piętrowego nawet w małej
          > zabytkowej miejscowości u Gruny,na studiach była murowana 5.
    • Gość: inz. mamon Re: Trzonolinowiec IP: 213.33.69.* 03.04.03, 09:51

Jednym z najznakomitszych przykladow "trzonoliniowca" :-) jest budynek-
      siedziba BMW w Monachium.

Z powazaniem,

inz. Mamon
      • Gość: tomek Re: Trzonolinowiec IP: *.cam.upv.es 08.04.03, 11:47
        Czy ktos ma zdjecie tego wroclawskeigo trzonolinowca...pliz jest mi bardfzo
        potrzebne...prosze wyslijcie mi bezposrednio na meila cabone@o2.pl
        dzieki
        t
        • Gość: histeryk Re: Trzonolinowiec IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 08.04.03, 14:02
          Gość portalu: tomek napisał(a):

> Czy ktos ma zdjecie tego wroclawskeigo trzonolinowca...pliz jest mi bardfzo
          > potrzebne...prosze wyslijcie mi bezposrednio na meila cabone@o2.pl
          > dzieki
          > t
          skyscrapercity.com/showthread.php?
          s=03f92f313c5f6cdb7bc4eb6560e10036&threadid=23583-może się nie otworzyć to
          zdjątko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka