Gość: nieśmiały cygan IP: W3cache.Rozanka.WROC.PL:* 08.01.03, 17:17 Jeden stoi we Wrocławiu,gdzie to jeszcze budowano? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: RPO Re: Trzonolinowiec IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.01.03, 08:37 Gość portalu: nieśmiały cygan napisał(a): > Jeden stoi we Wrocławiu,gdzie to jeszcze budowano? Ten we Wrocławiu to już nie trzonolinowiec. Kiwał się więc go trzeba było usztywnić. Nie wiem czy ktoś jeszcze inny poza Polską taki eksperyment stylu międzynarodowego wybudował? W Polsce był tylko jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Trzonolinowiec IP: *.pik / *.albatros.gliwice.pl 11.01.03, 14:54 Gość portalu: nieśmiały cygan napisał(a): > Jeden stoi we Wrocławiu,gdzie to jeszcze budowano? a co to jest, jesli mozna wiedziec? pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Trzonolinowiec IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.01.03, 17:32 Gość portalu: michal napisał(a): > Gość portalu: nieśmiały cygan napisał(a): > > > Jeden stoi we Wrocławiu,gdzie to jeszcze budowano? > > a co to jest, jesli mozna wiedziec? > pozdrowienia Żelbetowy trzon z komunikacją, wokół trzonu stropy obudowane lekkimi ścianmi osłonowymi, które niegdyś zaczynały się dopiero od I piętra. Stropy sprzężone linami zakotwionymi u podnóża trzonu. Taki wierzowiec na kurzej stopce. Eksperyment stylu międzynarodowego, zaszczepiony w socjaliźmie sowieckim. Budynek pod wpływem wiatru odchylał się od pionu a razem z nim lekkie ściany osłonowe. W czasie wietrznej pogody mieszkało się jak na statku. Model budownictwa propagowany na uczelnich jeszcze w latach 80-tych jako przykład nowoczesnego budownictwa o którym marzy przeciętny mieszkaniec Ziemi. Za zaprojektowanie takiego kaczana conajmniej 10 piętrowego nawet w małej zabytkowej miejscowości u Gruny,na studiach była murowana 5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Trzonolinowiec IP: *.albatros.gliwice.pl 13.01.03, 17:38 Gość portalu: RPO napisał(a): > Żelbetowy trzon z komunikacją, wokół trzonu stropy obudowane lekkimi ścianmi > osłonowymi, które niegdyś zaczynały się dopiero od I piętra. Stropy sprzężone > linami zakotwionymi u podnóża trzonu. Taki wierzowiec na kurzej stopce. to chyba tez te blizniacze wiezowce (stalexport?) w Katowicach, bardzo charakterystyczne... ja tam nic do nich nie mam ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysy Re: Trzonolinowiec IP: *.labs.utk.edu 14.01.03, 03:49 u mnie jeszcze trzy lata temu mowili na tym na wykladach z budownictwa ogolnego. nie ze takie nowoczesne, ale ze sa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Cala Prawda o Trzonolinowcu IP: *.cam.upv.es 02.04.03, 17:17 Z tego co piszesz wnioskuje ze nie masz pojecia o tym jak jest zbudowany trzonolinowiec. Ten budynek to fenomen - poniewaz stropy nie sa ani podpierane przez te liny, ani jak piszesz "usztywniane". Jesli chodzi o scislosc to nie sa liny - tylko ciegna. W tym budynka stropy WISZA (!!!) wlasnie tak - wisza na ciegnach. Ciegna sa przymocowane do glowicy trzonu, i spuszczone w dol - a stropy (jeszcze raz powtarzam) zwisaja na tych ciegnach, ktore sa zakotwione w fundamencie. Poczatkowo - byly obudowane tylko cienkimi rurami, teraz sa obudowane dwoma ceownikami - ale wcale nie dla usztywnienia! Tylko ze wzgledow p-poz. Ten projekt powstal nie dlatego ze - jak piszesz - przecietny mieszkaniec Ziemi chcialby w czyms takim mieszkac - ale po to zeby zminimalizowac zapotrzebowanie na ciezki sprzet - czyli zuraw. Nie wiem czy chwial sie na wietrze, podejrzewam ze sciany oslonowe mogly sie chwiac. Ale trzon - nie sadze. Skad masz ta informacje ze zostalo to zaszczepione w socjalizmie sowieckim? Potrzeba budowania bez uzycia ciezkiego sprzetu narodzila sie krotko po wojnie w Wielkiej Brytanii i Niemczech - i tam najpier zostaly zastosowane pionierskie technologie. Nie wiem skad sie wywodzi technologia trzonolinowca ale moge to sprawdzic. O zarzuceniu stosowania tej technologii zdecydowaly owczesne wladze - a na ich decyzje wplynela glownie opinia publiczna, a nie wzgledy inzynierskie czy ekonomiczne. Gość portalu: RPO napisał(a): > Żelbetowy trzon z komunikacją, wokół trzonu stropy obudowane lekkimi ścianmi > osłonowymi, które niegdyś zaczynały się dopiero od I piętra. Stropy sprzężone > linami zakotwionymi u podnóża trzonu. Taki wierzowiec na kurzej stopce. > Eksperyment stylu międzynarodowego, zaszczepiony w socjaliźmie sowieckim. > Budynek pod wpływem wiatru odchylał się od pionu a razem z nim lekkie ściany > osłonowe. W czasie wietrznej pogody mieszkało się jak na statku. Model > budownictwa propagowany na uczelnich jeszcze w latach 80-tych jako przykład > nowoczesnego budownictwa o którym marzy przeciętny mieszkaniec Ziemi. > Za zaprojektowanie takiego kaczana conajmniej 10 piętrowego nawet w małej > zabytkowej miejscowości u Gruny,na studiach była murowana 5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz. mamon Re: Trzonolinowiec IP: 213.33.69.* 03.04.03, 09:51 Gość portalu: nieśmiały cygan napisał(a): > Jeden stoi we Wrocławiu,gdzie to jeszcze budowano? Jednym z najznakomitszych przykladow "trzonoliniowca" :-) jest budynek- siedziba BMW w Monachium. Z powazaniem, inz. Mamon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Trzonolinowiec IP: *.cam.upv.es 08.04.03, 11:47 Czy ktos ma zdjecie tego wroclawskeigo trzonolinowca...pliz jest mi bardfzo potrzebne...prosze wyslijcie mi bezposrednio na meila cabone@o2.pl dzieki t Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: histeryk Re: Trzonolinowiec IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 08.04.03, 14:02 Gość portalu: tomek napisał(a): > Czy ktos ma zdjecie tego wroclawskeigo trzonolinowca...pliz jest mi bardfzo > potrzebne...prosze wyslijcie mi bezposrednio na meila cabone@o2.pl > dzieki > t skyscrapercity.com/showthread.php? s=03f92f313c5f6cdb7bc4eb6560e10036&threadid=23583-może się nie otworzyć to zdjątko. Odpowiedz Link Zgłoś