Dodaj do ulubionych

Projekt, prośba o wskazuwki !!!

IP: 213.77.23.* 09.06.06, 14:34
Witam
oto projekt, w którym podoba mi się bryła budynku, wnętrze nie bardzo.
www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_parterowe/beta_3/default.asp?id=419
Co byście polecali??
Potrzebuję na dole mieć salon około 40 m,kuchnię sporo oklo 10-14m,garaż
2stanowiskowy,gabinet,pomieszczenie gospodarcze ,łazienka, może jakaś
suszarnia(nie koniecznie) spiżarnia. Na wyższej kondygnacji muszą być 3
sypialnie ,duża łazienka min 8 m2 , garderoba .
Wiem że powiecie że takie to tylko w Erze, albo że koniecznie projekt
indywidualny, ale może jest coś warte uwagi.
Oczywiście te schody kręcone to mnie się nie podobają projekt w linku jest
tylko propozycją bryły budynku.
Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: Łysy Re: Projekt, prośba o wskazuwki !!! IP: *.zax.pl / *.zax.pl 09.06.06, 20:28
      czy dom bedzie stal w nowym meksyku, poludniowej kalifornii czy w arizonie?
    • Gość: mif Re: Projekt, prośba o wskazuwki !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 23:15
      CENA PROJEKTU: 1800,00 (zawiera VAT)
      CENA KOSZTORYSU:
      250 PLN na płycie CD
      300 PLN na płycie CD + wydruk
      ============================

Czyli 50zł za kilka stron A-4 !!!
      Niezła przebitka, a architekci narzekają na wysokie koszty prowadzenia
      pracowni :)
    • Gość: Anastazja Re: Projekt, prośba o wskazuwki !!! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 10.06.06, 07:34
      Jeżeli ktoś ma tyle pieniedzy aby zbudować tak drogi dom ( min 0,5 miliona zł )
      to powinno być go stać na zapłacanie za projekt u doswiadczonego architekta.
      Wskazany domek to typ "Amerykanina" Carinkton na zewnątrz w środku kurna chata.
      Maleńkie, kręcone schodki w dużym salonie bedą wyglądać jak schody na strych.
      Wrażenie to spotegują bonia i reprezentacyjne schody oraz kolumny przy wejściu,
      które będą zapowiadać wnętrze równie wystawne.
      Odnoszę wrażenie, że domy tzw typówki projektują ludzie bez żadnego
      doświadczenia zawodowego. Zresztą trudno go nabyć skoro w tym wypadku
      wykonywany zawód architekta ogranicza się do sporządzenia kolorowych obrazków,
      które inny projektantci ( zazwyczaj technikcy) adoptują = sporzadzają projekt
      do pozwolenia na budowę.
      Typówka w Niemczech oznacza wybudowany dom za konkretna kwotę, której architekt
      nie może przekroczyć a u nas typówka to obrazek studenta za 1500 zł.
    • Gość: Anastazja wskazówki !!! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 10.06.06, 08:37
      Po kolei
      1.wejście do budynku na wprost drzwi do sypialni w domu z pół miliona da się to
      rozwiazać inaczej.
      2.Kuchnia wygrodzona ale zlew bedą oglądać goście siedzący w salonie.

3.Drzwi w salonie do ogrodu determinują rodzaj podłogi, np parkiet będzie
      ździerany przez nanoszony piasek.

4.W domu za pól milona aby wyjść na taras trzeba tym siedzącym przed
      telewizorem przejść przed ekranem.

5.Wejście do łazieniki z wielką wanną przy wejsciu do budynku Trzeba będzie
      nasłuchwać czy listonosz albo goście sobie poszli. Standardy z mieszkania w
      bloku w willi za pół miliona.

Zupełnie nie rozumiem jak ludzie mogą kupować takie obrazki.
      • Gość: Krystian-tdk Re: wskazówki !!! IP: *.aster.pl 10.06.06, 21:49
        Jak już mówiłem z projektu tego podoba mi się jedynie bryła budynku, wygląda na
        prosta, a jednocześnie ładna. Wiadomo rzecz gustu. Nigdzie nie napisałem, że nie
        mam zamiaru robić projektu indywidualnego.Chciałem tylko podpowiedź z Waszej
        strony czy nie znacie projektów, które by odpowiadały przynajmniej po trosze
        wymaganiom.
        Dziękuję również za odpowiedź Anastazji, dzięki temu będę wiedział jakich błędów
        nie popełnić.
        Jaki wg Was projekt jest wart przemyślenia. Dom około 200-230 m2 powierzchni
        użytkowej + garaż na 2 auta.
        Jak "Łysy" zauważył nie napisałem lokalizacji - okolice Nieporętu pod Warszawą.
        działka z wjazdem od południa.
        Pozdrawiam
        • Gość: mif Re: wskazówki !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 22:54
          Gość portalu: Krystian-tdk napisał(a):
          > działka z wjazdem od południa.

Kuchni nie radzę dawać od południa. Będzie gorąco przy garach.
          Przypory kolumn są pretensjonalne. Wykusz też. Niczemu nie służy, a stół
          prostokątny wygląda w nim okropnie. Stół owalny jest może ładniejszy ale
          niewygodny i "ciasny". Gorszy jest tylko okrągły.
          Jak w bryłę wpasować drewutnię i kanciapę na narzędzia ogrodnicze?
          Poniżej nie odpowiedziałeś na pytanie dotyczące ogrzewania, a to ważne. Z tym
          związane są wskazówki, co można "ulepszyć".
          Skoro drażnią Cię pytania, po co sam pytasz? Naucz się wyciągać wnioski z
          pytań, nawet pozornie głupich. Przyda się w czasie budowy, a wtedy na naukę już
          jest późno :(

• Gość: Krystian-tdk Re: wskazówki !!! IP: *.aster.pl 12.06.06, 00:01
            No proszę dowiedziałem się, że zapomniałem o drewutni i narzędziach
            ogrodniczych- bardzo cenna uwaga,dziękuję.
            Co do wykuszu- hmmm no jakoś mi się podoba, ale może faktycznie niczemu to nie
            będzie słuzyć - muszę pomyśleć.
            Co do ogrzewania- jeszcze nie zdecydowałem ostatecznie ale typu są takie
            :płaszcz wodny kominkowy + pieczyk zasilany gazem ziemnym.
            Pozdrawiam
        • Gość: Anastazja Re: wskazówki !!! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 11.06.06, 08:58
          Nie chodzi o metry chodzi, o pieniądze. Jeżeli masz nie więcej niż 200 tys na
          dom. To prorytetem w projektowaniu jest minimalny budżet. Przy takich zadaniach
          skupiam sie na funkcji i walorach przestrzennych. Jak najwygodniej i jak
          najwięcej widoczków z otwartą perspektywą. Za takie pieniądze można wybudować
          tylko dom parterowy. Dom projektuje się do działki i do potrzeb inwestora.
          Okazuje się,że ludzie różnie żyją i różne rzeczy są dla nich istotne. Ty jako
          inwestor musisz architektowi określić ilość pomieszczeń jakie chciałbyś mieć i
          opowiedzieć jak żyjesz na co dzień. Czy lubisz zapraszać gości i chciałbyś aby
          już w wejściu Twój dom zapierał dech. Dla takich klientów proponuję zamiast
          wiatrołapików holle np ze schodami na rzucie elipsy. Na sam taki holl można
          wydać 200 tys zł. Czy dom ma być nowoczesny czy stylizownay to zależy od
          upodobań inwestora, zadaniem architekta nie jest narzucanie gustu ale wykonanie
          profesjonalnego projektu. Wygląd zewnętrzny determinuje też otoczenie, dobrze
          jest gdy dom nie jest pretensjonalny, bo zamiast zachwycać bedzie śmieszył.
          Jeżeli stoją na osiedlu same Carinktony to twój nie będzie się specjalnie
          wyróżniał.
          Architekta najlepiej wybrać po jego realizacjach. Moi byli klienci bardzo
          chetnie udostepniają swoje domy, myslę,że inni architekci też oprowadzają
          potencjalnych inwetorów po swoich realizacjach.
          • Gość: Krystian-tdk Re: wskazówki !!! IP: *.aster.pl 11.06.06, 23:57
            Anastazja skąd jesteś ??
            Chętnie bym się spotkał i porozamawiał na temat projektu.
            Na razie jestem w początkowej fazie poszukiwań jakiegoś wyjściowego projektu, na
            którym chciałbym się oprzeć.Być może to co mi się w tej chwili wydaje ładne
            później okaże się niewypałem.
            Pozdrawiam
            • Gość: Anastazja do Krystaiana-tdk IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.06.06, 19:45
              Musisz podać swój adres to do Ciebie odpiszę. Nie należę jednak do tanich
              architektów. Jeżeli chcesz się budować jeszcze w tym roku to nie masz szans na
              projekt u mnie, będę miała czas dopiero pod koniec września.
              • Gość: Krystian-tdk Re: Do Anastazji IP: *.aster.pl 12.06.06, 23:05
                mój adres to Konrad.Jaskowski(małpa)wp.pl
                Budować chce się z wiosną 2007, więc może nie będzie problemu z czasem.
                Pozdrawiam
    • mynia_pynia Re: Projekt, prośba o wskazuwki !!! 10.06.06, 22:06
      A ja z innej beczki. Czym będziesz ogrzewał dom ??? Bo widze że pomieszczenie
      gospodarcze ma tylko 4.4m2. Jeżeli będzie to gaz bądź olej to oki, jeżeli coś w
      stylu eko groszek to na takiej powierzchni może Ci się piec nie zmieścić !!!
      Nie mówiąc już o opale???
      • Gość: Krystian-tdk Re: Projekt, prośba o wskazuwki !!! IP: *.aster.pl 10.06.06, 22:12
        Kurcze, czy wy nie umiecie czytać tego co jest napisane ??
        Ten dom podoba mi się tylko i wyłącznie z zewnątrz!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka