Dodaj do ulubionych

problem z wpisem do książki praktyk

IP: *.texasnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:37
Witam.
Przez rok pracowałem w biurze. Pół roku temu poszedlem na przymusowy urlop, w
związku z przestojem w pracownii. Ponieważ nie zapowiada sie by biuro zaczeło
dalej preżnie działać, znalazłem nową pracę. I tu zaczyna sie problem, Były
szef nie chce podpisac mi praktyk, twierdząc,że bedzie jeszcze na to czas, bo
przecież praca u niego bedzie lada dzień. W podobnej sytuacji jest kolezanka,
która została w biurze i pracuje teraz za 800zł/m-cznie. Czy jest jakis
sposób wyegzekwowania tego wpisu? Z góry dziękuje za rady.
Radek
Obserwuj wątek
    • Gość: mariusz Re: problem z wpisem do książki praktyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 01:16
      Zasady wpisu do zeszytu praktyk winno się uzgodnić na początku pracy, względnie
      zawrzeć to pisemnie w umowie o pracę czy zleceniu. Szef nic nie traci, nie
      zyskuje takim dziwnym uporem. Skoro masz już nową pracę, to tym bardziej
      zachowanie szefa jest dziwne.
      • conejito Re: problem z wpisem do książki praktyk 25.07.06, 08:12
        W pisemnej umowie nie było zobowiazania do podpisywania praktyk, ale była taka
        umowa ustna (wyszła ona od szefa. W trakcie pracy, w miare na bieżaco sprawdzał
        uzupełnianie zeszytu, jednak go nie podpisywał.
        Ten upór jest swego rodzaju szntażem lojalnościowym. Prawda jest taka, ze
        pracownia z dołka raczej juz się nie podniesie. Ma na to wpływ przede wszytkim
        to, ze co tu duzo mówic szef jest klasycznym przykładem pieniacza. . Generalnie
        nikt nie chce z nim współpracować (wspólnik, branzysci, władze lokalne,inne
        biura arch) ze wzgledu na chakter , duze ciagotki do drinkowania takze w ciagu
        dnia oraz dośc specyficznym podejsciem do pracy.
        • conejito Re: problem z wpisem do książki praktyk 25.07.06, 08:13
          to napisałem ja Raspi tyle,ze z konta zony:)
        • Gość: mariusz Re: problem z wpisem do książki praktyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 11:50
          A ten wspólnik też nie chce Ci podpisać? Może nie ma uprawnień (zawodowych)?
    • Gość: aser Re: problem z wpisem do książki praktyk IP: *.4web.pl 26.07.06, 15:08
      to sie teraz robi nowym problemem "społecznym" - właściciele pracowni, żeby zatrzymać pracownika (i dalej go wyzyskiwać) coraz częściej robią problemy z "wpisem". A Izba Architektów oczywiście umywa od tego ręce. Ja ich rozumiem, też bym się nie przemęczał...
    • ramonka27 Re: problem z wpisem do książki praktyk 08.08.06, 15:02
      Moja sytuacja była podobna. Pracowałem u dwóch panów w mieście w kuj-pomorskim,
      gdzie obaj prowadzili firmę oferującą projektowanie budowlane, nadzory,
      kosztorysy itd. Na początku obiecano mi że w tej firmie bedę mógł zrobić
      uprawnienia w branży konstrukcyjnej bez ograniczeń. Gdy dałem właścicielowi
      firmy mój zeszyt praktyk powiedział mi że teraz nie ma czasu, ale za jakiś czas
      mi go podpisze. Mijały tygodnie a podpisów jak nie było tak nie było.
      Zdenerwowałem sie i kazałem, aby oddał mi mój zeszyt.
      Podczas kompletowania dokumentów do pewnego projektu przejżałem papiery jednego
      z właścicieli firmy i co się okazało????
      - Jeden z panów prowadzących projektowanie budynków i doradzających klijentom
      NIE BYŁ W OGÓLE BUDOWLAŃCEM!!!!
      - Drugi z Panów prowadzących takową działalność posiadał uprawnienia tylko do
      nadzorowania budowy nadane jeszcze przez wojewodę (bez jakichkolwiek egzaminów)
      i to jeszcze w ograniczonym zakresie!!!

Jesli chodzi natomiast o podpisywanie projektów to zlecali oni podpisy innym
      inzynierom, którzy często nawet nie widzieli takiego projektu natomiast za
      podpisywanie się dostawali kasę.

Przestrzegam wszystkich młodych inżynierów budownictwa przed takimi firmami.
      Upewnijcie się że pracujący tam ludzie posiadają stosowne uprawnienia budowlane
      i są zarejestrowani W OIIB.

Ja straciłem 6 miesięcy.
      POZDRAWIAM
    • uprawnienia_budowlane Re: problem z wpisem do książki praktyk 27.03.14, 17:57
      No problem jest rzeczywiście poważny. Na szczęście mi się udało odbyć praktykę bez takich przygód. Jak już zbierzesz wpisy to czekają Cię przygotowania do egzaminu. Znalazłem świetną stronkę poruszającą temat egzaminów na uprawnienia budowlane. Dużo artykułów pomagających w przygotowaniach do egzaminu.
      Jest tam program do nauki do egzaminu. Po darmowej rejestracji masz dostęp do wszystkich aktów prawnych, których znajomość niezbędna jest na egzaminie.
      Program z pewnością pomoże Ci zdać egzamin pisemny. Dużo pytań ze wszystkich ustaw i rozporządzeń.
      Polecam ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka