Dodaj do ulubionych

proszę o ocenę - dom z Archon+

26.07.06, 12:11
Tyle się pisze tutaj na temat badziewnych projektów gotowych, że postanowiłam
was trochę podpytać na temat tego, który wybrałam:

www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f01a0b85bb23
Moje wymagania: 2 stanowiska garażowe, na działkę o szerokości do 19,4 metra.

Z mojego laickiego punktu widzenia (ilość/rozmieszczenie pokoi, powierzchnie
itd.) wydaje mi się, że jest to wymarzony dom dla mnie. Kupując projekt
indywidualny pewno cos podobnego byśmy wykombinowali z architektem.

Ale pewno są tu jakieś kruczki, których ja nie widzę. Proszę o opinie:)

julagov
Obserwuj wątek
    • julagov proszę o ocenę - dom z Archon+ 27.07.06, 18:25
      www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f01a0b85bb23
      Czy naprawdę nikt nie ma nic do powiedzenia? Bardzo proszę...Panowie
      architekci:)
      • Gość: chmurka Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.ipm5.zwolen.net / *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 18:32
        bardzo ladny
      • Gość: mif Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 18:51
        Po co Ci okna dachowe w loterii, jak projekt ich nie przewiduje?
        Garaż jest imponujący i tylko dla dwojga :)
      • Gość: xyz Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: 86.83.143.* 27.07.06, 20:33
        przewspanialy...
    • Gość: darek Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 22:42
      Całkiem ciekawy ten dom. Tylko szkoda, że taki duży garaż jest z przodu.
      • Gość: Marta Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 07:25
        W tym studio projektowym są porządne projekty z solidna dokumentqacją. Ja
        szukam chyba podobnego projektu co Wy. Czy ten garaz nie jest za maly na dwa
        samochody? Jak ja sobie wymierzyłam nasze auta to aby swobodnie postawić ata to
        garaż powinien mieć około 40 m2. Ja zastanawiam się nad projektem:
        www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-383,423,61,opis.html
        Podoba mi się to, ze swoją (rodzcow sypialnię mozemy zrobic na dole, a dzieci
        (wygonić na górę.Duzo tych projetow przegladam i chyba skończy się tak , ze
        wybierzemy jeden do duuużej przeróbki. W tym moim projekcie oczywiście też
        wydaje mi się garaż za mały...
        a co ty o nim sądzisz?
        • julagov Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ 28.07.06, 07:49
          Gdzieś na tym forum widziałam stwierdzenie, że garaż powinien mieć minimum
          36m2. Mam nadzieję, że 33 wystarczy, szczególnie, że jest on dosyć szeroki i
          zwęża się w części przedniej (po co mi dodatkowe metry w rogu, najważniejsze,
          żeby było jak wjechać i otworzyć drzwi.

Nasz problem jest taki, że działka ma tylko 19,4m a chcemy mieć podwójny garaż
          w bryle. Więc wyjścia za bardzo nie ma, musi być taki dużu garaż z przodu.

A co do okien połaciowych to mam zamiar zostawić tylko 4. Zrezygnować z okien w
          pomieszczeniu 8 nad garażem (zostanie tylko małe trójkątne), bo to będzie
          pralnia z suszarnią. Poza tym wywalę okno z garderoby (3), bo to akurat uważam
          za beznadziejne rozwiązanie.

W ramach oszczędności myślimy o położeniu ładnego gontu bitumicznego (taki
          brązowy łaciaty) zamiast dachówki ceramicznej. Co myslicie o takim razwiązaniu?
          • Gość: mif Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 00:49
            julagov napisała:
            > W ramach oszczędności myślimy o położeniu ładnego gontu bitumicznego (taki
            > brązowy łaciaty) zamiast dachówki ceramicznej. Co myslicie o takim
            razwiązaniu?

Wybierasz chałupę z 2 garażami w bryle, z lukarnami, balkonikami, z wykuszem,
            ze skomplikowanym dachem i szukasz oszczędności na dachówce. Żeby po 10 latach
            dach remontować? Pewnie deski pod papę weźmiesz z deskowania stropu, bo
            oszczędności? To będziesz remontować dach wcześniej. Pamiętaj, deski muszą być
            okorowane najpóźniej do połowy kwietnia. Po tym terminie robyle lubią
            wprowadzać się, bez pytania, pod korę i zaczynają żreć drewno. Przy szalowaniu,
            nikt nie zastanawia się nad korowaniem, a potem jest ciężko korować. Cementma
            to do siebie, że niszczy drewno, więc...
            Najważniejszy jest garaż w bryle. Dlaczego w bryle? Jak przekroczysz budżet
            budowy, to bez znaczenia będzie, czy w bryle, czy osobno. Bez automatyki trzeba
            tyłek ruszyć z samochodu przed garażem i otworzyć bramę. Bramę wjazdową też.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777&a=33310742
            > pomieszczeniu 8 nad garażem (zostanie tylko małe trójkątne), bo to będzie
            > pralnia z suszarnią. Poza tym wywalę okno z garderoby (3), bo to akurat
            uważam
            > za beznadziejne rozwiązanie.

Beznadziejnym rozwiązaniem będzie brak wentylacji w tych pomieszczeniach.
            Oszczędności szuka się mądrze, tam, gdzie one mogą wystąpić. Największe
            oszczędności uzyskuje się na desce kreślarskiej (teraz komputer). Nie łakom
            się , że projekt kosztuje 1870 zł. Adaptacja też kosztuje i projekty przyłaczy
            też kosztują i poprawianie niespodzianek w czasie budowy z gotowca też kosztuje.
            Poszukaj architekta i razem coś stwórzcie. Budujesz dom, który kosztuje
            więcej , niż 2 samochody stojące w garażu. Dlaczego im ma być wygodniej, niż
            Tobie?
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=32944524&a=32980248
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571&a=25607124
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=36343959&a=36503703
        • julagov Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ 28.07.06, 08:28
          Marta,

Strasznie dużo pokoi w tym twoim domu... No, chyba, że masz trójkę dzieci. Ja
          póki co mam małe, więc wolę spać z nimi na górze, coby nie latac po nocy po
          schodach.

Poza tym razważ poddasze. Są tam tylko okna połaciowe, czy nie wolałabyś mieć
          normalnego okna z widokiem? Chociaż jednego.

A po drugie lepiej przed zakupem projektu zorientuj się w wymiarach ścianki
          kolankowej i powierzchniach pod skosami. W przekroju widać, że ścianka
          kolankowa jest dosyć niska (jesli się nie mylę to 56 cm), a kąt nachylenia
          dachu 35 stopni, więc może okazać się, że na poddaszu bedziesz miała ogromne
          przestrzenie po podłodze (zresztą jak widać wymiary po podłodze nie są podane).

I nad wysokością parteru (2,61) tez bym pomyślała. Ogromny salon z niskim
          stropem może się okazać przytłaczający (szczególnie dla osób wyższych).

A propo, skąd wiesz, że Archon+ robi dobrą dokumentację?

Pzdr,
          julagov
          • Gość: mariusz Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.carcade.com 28.07.06, 10:09
            dom jest tragiczny, drogi i niefunkcjonalny
            gora to strych duzo zaplacisz a bedzisz chodzic na czworakach i z latarka w
            dzien
            zastanow sie
            • julagov Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ 28.07.06, 10:41
              > gora to strych duzo zaplacisz a bedzisz chodzic na czworakach i z latarka w
              > dzien
              rozszerzysz?
              • Gość: lalalala Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 10:53
                a czego Ty się człowieku spodziewasz za 1 800zł?????
                czas umierać....
                • julagov Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ 28.07.06, 11:04
                  a czego na poddaszu należy się spodziewać w projekcie za 10tys.? albo za 20tys?
                  tylko proszę konstruktywnie
                  • Gość: lalalala Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:15
                    nie chodzi o samo poddasze...
                    po projekcie za 10-20 tysięcy należy się spodziewać tego, że zaprojektowany dom
                    będzie w pelni funkcjonalny, niebanalny (nie kolejny domek "krasnal ogrodowy" z
                    katalogu) i ze nie będzie go trzeba przerabiać i naprawiać...naciągać do planu
                    miejscowego, i że Ty jako klient dostaniesz to czego na prawde chcesz a nie
                    będziesz sobie wmawiał, że dom któy każdy może mieć za 2000 jest Twoim
                    wymarzonym. Nic w nim nowatorskiego ani ciekawego...wygląda tysiące innych
                    domków z muratora...czy to nie przykre... ZERO osobistego zaangażowania w to w
                    czym będziesz mieszkał... kolejny produkt bez wyrazu nieutożsamiający
                    właściciela z jakim kolwiek poczuciem smaku czy gusty...Nie pisze tego żeby Cię
                    obrazić czy sprawić Ci przykrość...ale sam powiedz...czy nie fajniejszy jest
                    dom w którym jest odrobina Ciebie...to nie jest ciuch który wywalisz po 2
                    miesiącach tylko dom...jakiś tam dorobek, który ileś tam Ci będzie służył
                    (chyba, że zmieniasz domy co parę lat...ja nie)...czy nie fajniejszy jest dom z
                    jakimś pomysłem i z nutą zaangażowania właściciela...pomyśl. Jakby co prześle
                    Ci projekt mojego domu i zobaczysz dlaczego lepiej u kogoś zrobić
                    projekt...kwestia gustu czy się komuś podoba czy nie ale drugiego takiego
                    jeszcze nie widzieąłem. pozdrawiam
                    • julagov Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ 28.07.06, 11:35
                      Pewno masz racje, ale jak sobie pomyślę:
                      1. nie znam architekta, trzeba go znaleźć (dobrego!!!)
                      2. podobają mi się domy w tym stylu (kwestia gustu lub bezguścia - OK)
                      3. napewno nie kupię gotowca, jeśli trzeba go bedzie przerabiać (a tego nie
                      zamierzam) - chyba, że dach z gontu bitumicznego wymaga zmian w projekcie
                      4. nie jest mi przykro, że się nie nalatam, nie naużeram z architektem
                      5. a myślę, że osobiste zaangażowanie będzie ważniejsze na etapie wykańczania,
                      a nie budowania ścian (bo co osobistego jest w tym, że ściany są z okreslonego
                      materiału a dach jest taki, czy inny?)

Ale z drugiej strony, jak możesz to podeślij projekt na julagov@gmail.com. Bo
                      pomimo wszystko ciągle szukam czegoś, co mnie przekona, że nie opłaca się
                      kupować gotowca...

I dlatego proszę was o opinie...
                      • Gość: lalalala Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 14:13
                        to czy ściany będą z takiego czy innego materiału może nie ma znaczenia (choć
                        pewne ma dla ogrzewania, wilogtości powietrza itd itp:)) natomiast to gdzie, w
                        którym miejscu i jak będą stały ma zdecydowane...bo oczywiście można mieć
                        wszystkie pokoje prostokątne i wszystkie ściany takie same a potem do wyboru
                        schody z dębu albo sosny...i nic w tym może strasznego ale fajnie mieć coś
                        nietypowego...przynajmniej nie będziesz się czuł u siebie jak u sąsiada.
                        Podam chłopakowi, ktory mi projektował do m Twojego maila to prześle Ci coś tam
                        bo ja mam wszystko na papierze, także spodziewaj się od niego wiadomości...a
                        nóz Ci podpasuje i będziecie mogli stworzyć razem coś fajnego i "nowego".
                        Pozdrawiam
                        • julagov Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ 28.07.06, 14:27
                          dzięki, super czekam z niecierpliwością
                        • julagov Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ 31.07.06, 10:15
                          Dostałam projekt i powiem ci, że jest dokładnie tak jak go określiłeś...
                          nietypowy. Rzeczywiście prostych kątów w swoim domu nie uświadczysz.

A z czystej ciekawości: po co ci 180 metrów na parterze??? I do tego piętro???
                          • Gość: lalalala Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 10:50
                            :) no nie uświadczysz:)
                            w jakim sensie po co mi 180 + piętro???
                            • julagov Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ 31.07.06, 11:02
                              no w sensie powierzchni...

Zresztą nie ma co tu dyskutować, domek masz zarombisty. Ale: taki dom musi być
                              super zrobiomy. Rzeczywiście dębowe/sosnowe podłogi wyglądałyby w nim kitowo.

Ja niestety nie mam kasy na takie wymysły. W weekend doszłam do wniosku, ze
                              orchidee też mnie trochę przerastają finansowo (po co mi kredyt na 30 lat),
                              więc chyba będzie domek w stylu podobnym ale nieco prostszy. Zobaczymy.
                              Pozdrowionka...
                              • Gość: lalalala Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 13:49
                                żona, dzieci, pies i teściowa:( musze mieć gdzie uciekać przed nią;) (żart)

jakby co to polecam Ci tego młodego człowieka....jak nie całość to
                                wnętrza...też ok.

pozdrawiam
                    • eldritch2 do lalalala 29.07.06, 16:07
                      Ja też proszę o projekt Twojego domu. Zastanawiam się czy warto inwestować w
                      indywidualny projekt. Może mnie przekonasz...
                • Gość: mister Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:10
                  W domu za 10k i 20k mozesz spodziewac sie szczerego usmiechu archtekta :)
                  Kiedys czytalem to forum, teraz juz powoli nie daje rady...
                  Nie powiem, ze to jest projekt idealny, o gustach sie nie dyskutuje. Dach bedzie
                  drogi...i to bardzo.
              • Gość: mariusz Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.carcade.com 28.07.06, 13:07
                niski sufit co wiecej rozszerzac?
                skoro podobaja ci sie takie ksztalty ok masz prawo pamietaj ze bedzie to sporo
                kosztowac
                nie wierz w kosztorysy one nie obejmuja materialow ktore sa tzw odpadami a
                zobacz przy takim ksztalcie dachu ile tego bedzie, ale to oczywiscie kestia
                kasy stac cie wiec sie decyduj
                dowiedz sie tez o powierzchnie na po podlodze i wg norm liczona na skosach
                odwiedz dom podobny i zobacz czy to jest to czego szukasz
                • Gość: mif Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 14:21
                  Trudno będzie orchideom zmieścić się w pół miliona złotych :(
          • Gość: Marta Re: proszę o ocenę - dom z Archon+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 22:36
            odnośnie dokumentacji- moja znajoma kupiła od nich projekt i rzetelnośc tej
            dokumentacji tak ocenił architekt, który ten projket adaptował do działki. W
            moim projekcie pokoi dużo - bo rodzina duża i czesto nas odwiedza :(...
            Ale faktycznie 2,8 to nisko, i wezmę pod uwagę te piwerzchnie podłogi u góry.
            Okna połaciowe jednak bardziej mi się podobają. Wydaje mi się,ze przez takie
            wykusze dużo traci się ciepła i komplikuja dach=podnoszą koszty. Ale laikami
            jednak jesteśmy i oceniami te projekty jednak najbardziej wizualnie. Macie
            rację, warto je dać do oeny (przróbki) archtektom...
            Pozdrawiam
            Marta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka