Dodaj do ulubionych

Co myslicie o tym projekcie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 18:21
www.archdesign.pl/index.php?p=dj_155&t=0
Obserwuj wątek
    • Gość: edgarr Re: Co myslicie o tym projekcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 18:22
      zbyt różowy :-/
    • Gość: AIA Re: Co myslicie o tym projekcie? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 08.08.06, 19:58
      No co ty ?!rozowy jest jak najbardziej "halo", mnie osobiscie rozwalila "pustka
      nad salonem" { patrz rzut poddasza }. a tak ogolnie to raczej pustka totalna.
      • Gość: ccc Re: Co myslicie o tym projekcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 20:04
        dlaczego totalna?ladny domek.ten kosztorys realny?
      • Gość: edgarr Re: Co myslicie o tym projekcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 20:07
        różowa to może być świnia, ale nie dom
        • Gość: mariusz Re: Co myslicie o tym projekcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 20:45
          hmm...pytalem powaznie a wy sobie zarty robicie, kolor kolorem, a dom?
          • Gość: mif Re: Co myslicie o tym projekcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 00:28
            Podnieś wysokość wieżyczki i otocz galeryjką. Nawet kolor nie przeszkodzi
            nazwać toto meczetem.
            • Gość: edgarr Re: Co myslicie o tym projekcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 00:53
              meczety mają minarety.
              • Gość: mif Re: Co myslicie o tym projekcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 08:42
                Toż właśnie proponowałem inwestorowi. Minaret przy meczecie (oczywiście,
                odpowiednio rozbudowany do potrzeb).
    • Gość: gosc Re: Co myslicie o tym projekcie? IP: .3P2D* / *.netz.sbs.de 09.08.06, 08:24
      Chyba tych kilka odpowiedzi udzielonych przez fachowcow pozwolilo Pan na
      wyrobienie sobie opini na temat tego forum. Polecam forum na www.murator.pl.
      • Gość: mif Re: Co myslicie o tym projekcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 08:59
        Czytać trzeba ze zrozumieniem. Trudno pisać o czymś, o czym nie ma co pisać.
        Nawet nie można tego projektu "ucywilizować".
        Czytaj na forum muratora wypowiedzi "zachwyconych", a ich wypowiedzi będą
        wpuszczać w kanał inwestora, w myśl zasady: dlaczego inny ma mieć lepiej ode
        mnie :(
        • olo_76 Re: Co myslicie o tym projekcie? 09.08.06, 09:09
          A rozważałeś kiedyś opcję "nie pisać"? Bo skoro nie ma o czym pisać to po co się
          pchać ze swoim pseudohumorem? Dla szpanu? Dla podreperowania humorku po średnio
          udanej nocy?

Może znajdzie się ktoś kto ma ochotę coś sensownego napisac o projekcie i
          pytający będzie mógł sobie poczytać. A tak zawalacie wątek wątpliwymi żartami
          wynikającymi z czystego samouwielbienia chyba ...
          • wojtek33 Re: Co myslicie o tym projekcie? 09.08.06, 11:33
            olo_76 napisał:

> A rozważałeś kiedyś opcję "nie pisać"? Bo skoro nie ma o czym pisać to po co si
            > ę
            > pchać

Po to, by inwestora nie zmyliły zachwyty znawców z forum muratora.
            Zastanów się nad różnicą w znaczeniu słów murator i architektura.
          • Gość: mif Re: Co myslicie o tym projekcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 12:08

Żart jest też formą komentarza

olo_76 napisał:

> A rozważałeś kiedyś opcję "nie pisać"?

Pytający mógłby być urażony brakiem zainteresowania, wręcz lekceważenia jego
            pytania.

> pytający będzie mógł sobie poczytać. A tak zawalacie wątek wątpliwymi żartami

Jeżeli ktoś robi/sprzedaje projekt, który jest wątpliwym żartem z inwestora, to
            jak na taki żart odpowiedzieć?
            • olo_76 Re: Co myslicie o tym projekcie? 10.08.06, 08:56
              Ale można po ludzku napisać. "Słuchaj stary ten projekt jest do dupy bo a)
              cośtam, b) cośtam jeszcze" Myślę że jasne wskazanie wad będzie znacznie
              skuteczniejsze niż żarty i to nie najwyższego lotu. Teraz autor pytania pomyśli
              sobie "O znowu jakiś sfrustrowany architekt się wyżywa" bo nie widzi żadnych
              konkretnych argumentów i rzeczywiście pójdzie szukać porad gdzie indziej. Gdybyś
              po prostu bez wyżywania się napisał przynajmniej hasłowo co jest źle to myślę że
              skutek byłby lepszy.
              • Gość: mif Re: Co myslicie o tym projekcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 22:41
                A można po ludzku zapytać w czyn ma problem?

A Gość portalu: mariusz napisał(a):

> www.archdesign.pl/index.php?p=dj_155&t=0

i, ani me, ani b

Teraz ja zapytam, czy podoba Ci się ta realizacja?
                voila.pl/gygb2
                Poziom podobny do projektu.
                • olo_76 Re: Co myslicie o tym projekcie? 11.08.06, 09:20
                  Nie podoba mi się ze względu na kolor no i fakt że pod pewnym kątem może
                  wyglądać komicznie, co budowli sakralnej nie przystoi.

Taką odpowiedź chciałbym zobaczyć na forum albo brak odpowiedzi. Oczywiście
                  Twoje pytanie jest trochę przerysowane, ale mniej więcej o to mi chodzi.
                  Rozumiem że może Ci się nie podobać jakiś projekt, możesz uważać go za denny
                  itd, ale sprowadzanie wszystkiego do żartu bez podania żadnych argumentów
                  przynosi moim zdaniem skutki odwrotne do zamierzonych. Ja przynajmniej tak to
                  odbieram. Jak ktoś krytykuje lub ośmiesza a nie podaje żadnych argumentów to we
                  mnie to budzi od razu opór. I już.
                  • Gość: mif Re: Co myslicie o tym projekcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 11:32
                    A stwierdzenie:
                    Projekt do d... Idź do architekta?
                    • olo_76 Re: Co myslicie o tym projekcie? 11.08.06, 12:52
                      Prosimy nie drażnić rekina, prosimy nie drażnić rekina :-)
    • Gość: mck w stylu Pan Tadeusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 09:40
      :(
      • Gość: ccc Re: w stylu Pan Tadeusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 11:39
        Projekt ciekawy, kolor kwestia gustu, poza wiezyczka nie ma tu zbyt wielu
        udziwnien, wolna przestrzen mozna na pietrze zabudowac, dlaczego ten projekt
        tak sie forumowiczom nie podoba?zle rozplanowane pomieszczenia pietra?przez
        wiezyczke?ona wlasnie wyroznia ten projekt od innych podobnych.
        • Gość: iga Re: w stylu Pan Tadeusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 18:44
          "przez
          wiezyczke?ona wlasnie wyroznia ten projekt od innych podobnych"
          Jak chcesz się tak wyróżnić od innych to pod tą wieżyczką jeszcze krasnali
          ogrodowych naustawiaj-stylem będą pasowały.
          A tak wogóle wchodząc na holl na parterze widzimy na wprost dzwi do łazienki i
          kibelek.
          mi się nie podoba i wcale nie dla zasady!wieżyczek dla księżniczek nie znoszę
          • Gość: Łysy Re: w stylu Pan Tadeusz IP: *.zax.pl / *.zax.pl 09.08.06, 19:34
            jest to pretensjonalni projekt, posiadajacy wiele, wiele podstawowych bledow.
            na przyklad: komin w koszu na dachu - bedzie go zalewala woda, a dach bedzie
            przeciekal;
            zalosnie mala (nawet nie jak chodzi o powierzchnie, ale o dlugosc blatu)
            kuchnia. gdzie stoi lodowka?
            jadalnia zimna i nieelastyczna. gdzie kredens, a co jak bedzie wiecej niz 6 osob;
            drzwi do lazienki na wprost wejscia(ta dolna to chyba dla slonia. troche duza,
            bedzie tam echo);
            slupow na tym poddaszu nie ma? nie wierze!

a nade wszystko jest brzydki i pretensjonalny.

• obly Re: Co myslicie o tym projekcie? 11.08.06, 11:38
      rzuty:
      parter: naprawde ok 4

pietro: kiepska i nieciekawa antresola juz lepiej z niej zrezygnowac i zostawic
      pustke od razu od sciany (ale wtedy elewacja!!! hehehe po co górne okna bez
      dostępu). pewnie i tak kazdy woli tam miec strop i dodatkowy pokój - wierzcie
      mi tak jest najbezpieczniej, w sumie jest prawie dobrze ale tragedii nie ma.
      antresola jest problemem faktycznie, a scianki działowe dla garderoby czy
      czegos tam nie widze problemu. 3

bryła: jesli ktos lubi te okresloną stylistykę - nie ma tragedi, ale jest tylko
      lekki koszmar. w przypadku dobrych materiałów i nowego usytuowania i
      narysowania okien i cokołu (ta koszmarna w proporcjach przypora) bedzie dobrze -
      nie jest to przecież budynek nowoczesny. z doswiadczenia wiem ze na okrągłych
      basztach strasznie zle budują nasi domorosli budowniczowie dachy z ceramiki.
      wygląda to koszmarnie. lepiej juz swiadomi zrobic z tego osmio lub szesciokat
      aby bryła dachu wchodziła pieknie w zarys murów.brak jest mi dobrych cokołów.
      jakby zrobic potęzniejsze cokoły (np cegła cementowa gr 10 cm) i wyzsze było by
      ok. stylistyka fortalicji do czegos zobowiązuje hehehe
      tylko nalezy wypier... te kolumienki widoczne na elewacji a w bryle nie bardzo.
      3-

elewacjie: no tutaj jest tragedia szczególnie chodzi o rozmieszczenie okien i
      ich kształt i dopasowanie do powierzchni scian (te paskudne bulaje) - naprawdę
      jest bardzo zle nalezy przeprojektowac bo dom zyska bardzo duzo. 2

kolorystyka - nie oceniam bardzo tanich renderingów bo bym musiał oceniac prace
      renderingującego a ta jest dobra i tania, i na tyle dobra na ile tania. 0

podsumowywując:
      w domku sie bedzie dobrze w miarę mieszkało, funkcja typowa, jest konieczne
      dopracowanie architektoniczne elewacji i bryły i po prsotu porządnego
      zaprojektowania bo same rzuty to jest ciut mało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka