Dodaj do ulubionych

architekci pomocyyy:( linie na czarnym tle

IP: *.jjs.pl 28.08.06, 19:33
Witam!
Pomóżcie jak ustawić, aby tło automatycznie drukowane było na czarno (lub
inny kolor) a linie na biało?
Inne opcje w stylu printscreen + invert color nie interesują mnie
Dodam, że chodzi o AutoCad 2000.
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • domgalaxy Re: architekci pomocyyy:( linie na czarnym tle 28.08.06, 19:59
      Moze przy pomocy opcji "negatyw". W moim programie, tak wlasnie to sie robi.
    • Gość: autor Re: architekci pomocyyy:( linie na czarnym tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 20:27
      jedna z opcji jest:
      ustaw ekran na taki kolor jaki chcesz np czarny
      i opcja eksport jako bmp
      • Gość: rysiu Re: architekci pomocyyy:( linie na czarnym tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 20:30
        > i opcja eksport jako bmp

lepiej jako PDF albo PRN.
        • janinwestor Re: architekci pomocyyy:( linie na czarnym tle 28.08.06, 20:43
          zgadzam sie z rysiem, choc bmp tez jest Ok
          • Gość: autor Re: architekci pomocyyy:( linie na czarnym tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 06:39
            i rysiu i jan inwestor zgodnie orzekli:

,,lepiej jako PDF albo PRN."

to powiedzcie jeszcze czy autocad 2000 ma opcje eksport w tych formatach?

a jesli nie ma ? to czy jest to dobre rozwiązanie wykonać cos co jest
            niewykonalne?
            przypominam ze mówimy o opcji eksport a nie zainstalowaniu plotera z drukiem pdf

a nie wiem ( musiałym sprbowac ) czy nawet instalujac ten dodatkowy ploter
            da sie zrobic czarne tło

• Gość: rysiu Re: architekci pomocyyy:( linie na czarnym tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 11:45
              A co to za różnica eksportować a drukowac do pliku?

> a nie wiem ( musiałym sprbowac )

No to próbuj autorze, szkoda czasu.
              • Gość: autor rysiu kochanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 12:16
                to ze mam sprobowac nie donosilo sie do drukowania do pliku
                ale do przypisania pisaków , a wlasciewie napisalem o dodaniu plotera

czy nie skumaleś ze to nie to samo?
                i zobacz sam róznice w eksporcie i drukowaniu do pliku
                • Gość: rysiu najdroższy autorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 13:16
                  > to ze mam sprobowac nie donosilo sie

Czasem są problemy z donoszeniem.

> czy nie skumaleś ze to nie to samo?

Chodzi o efekt czarnego tła, różne są drogi do niego.
    • Gość: konstruktor Re: architekci pomocyyy:( linie na czarnym tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 08:02
      Należy narysować prostokąt lub polilinię wokół całego rysunku, następnie
      wykonać kreskowanie tego prostokąta lub polilinii "solidem" w wybranym kolorze,
      zmienić kolejność wyświetlania (kreskowanie na spód) i można normalnie drukować.
      Pozdrawiam.
      • Gość: autor ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 10:28
        kreskowanie solidem??
        rozumiem ze to jakis skrot myslowy nie nie bardzo wiem jak mozna polinie
        kreskowac powierzchnią
        rozwiń temat

i ta kolejnośc wyswietlania - sory ale to chyba chodzilo ci o corel
        albo kolejny skrot myslowy

albo ja o czyms nie wiem w ac2000
        • Gość: Karo Re: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 10:31
          Kreskowanie solidem - w tym wypadku chodzi rodzaj hatchu - solid
          • Gość: konstruktor Re: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 10:47
            Dokładnie tak - jest to rodzaj hatchu. Kolejność (porządek) wyświetlania -
            komenda w polskim cadzie porzwyś lub znajdź w helpie.
            Pozdrawiam.
            • Gość: marzena Re: ? IP: *.aster.pl 29.08.06, 12:52
              Wyjaśnię dokładniej, bo widzę po reakcjach na podpowiedzi- że jestes
              poczatkujacy: samej opcji drukowania w autocadzie tla na czarno nie ma. dlatego
              koledzy podpowiadali ci, ze aby to obejsc, mozesz:
              1. wyeksportowac plik do bmp i drukowac go w programie graficznym, np corelu
              [file> export]
              2. wyeksportowac plik jako wmf, i drukowac jak wyzej
              3. wydrukowac do pliku jako Postscript Interpreted (jesli masz zainstalowana
              drukarkę postscriptowa), otworzyc taki plik (z rozszerzeniem eps) w corelu (ale
              koniecznie jako Postscript INTERPRETED), dodać pod spodem tło czarne a
              kolorystyke eps-a zamienić na biala, i drukowac w corelu juz normalnie dalej
              4. wydrukować jako plik Tiff (ale tego tez w wersji podstawowej autocada 2000
              nie ma, możesz dodać drukowanie do tiff) i zamienić kolorystykę tego obrazka w
              programie graficznym typu photoshop na odwrotną.
              5. w autocadzie wokół całego obszaru, który chcesz mieć z tłem czarnym ysujesz
              prostokąt, i kreskujesz (hatch) tło wzorkiem, ale polecam nie "solid" tylko
              zwykłe kreskowanie o gęstej skali, bo z "solidem" sa roznego rodzaju klopoty,
              zle sie wypelnia, i bywa, ze nie caly drukuje. A jak zrobisz proste kreskowanie
              w malej skali, tak gestej, ze zlewaja sie linie- to masz pewnosc, ze nie robisz
              kreskowania na marne. Kreskowanie musi byc pod spodem, by nie zaslanialo tresci
              do wydruku, stad musisz potem przez komende: tools> display order > send to
              back, wrzucic ten hatch na spod. Potem w opcjach drukowania, w ustawieniach
              pisaków, ustawiasz, by tło drukowalo sie na czarno, a te linie, ktore chcesz-
              by byly biale- na kolor 254 o screeningu (nasyceniu) = 10%. sprawdz tez w
              podgladzie, czy te linie sa dostatecznie grube, bo tuż z tła w atramentowce
              bedzie sie nieco rozlewal...
              Rozwiązan 1 i 2 nie polecam, bo daja jakies fatalne obrazki o smiesznej
              rozdzielczosci, najprostszy jest chyba wariant 5, ale jesli jestes lepszy w
              programach graficznych- to moze warto przerzucic sie do corela.
              • Gość: marzena Re: ? IP: *.aster.pl 29.08.06, 12:56
                oczywiscie tusz bywa zazwyczaj w drukarkach, nie tuż:)
                opcja pdf tez jest dobra, do dlszej obróbki w photoshop, ale to ta sama
                historia co z eps i tiff.
                • Gość: rysiu Re: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 13:20
                  Tu są PDF i TIFF, i inne.
                  www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=569&t=62
                  • obly Re: ? 29.08.06, 13:39
                    drukowanie czarnego tła jest bardzo ale to bardzo niedobre.
                    mokry papier od tuszu który się pofałduje. a i tak włoski papieru bądą
                    podsączac tusz i ta biala kreska nie bedzie kreską tylko taką niteczką. po za
                    tym koszta. ale to sie rozumie samo przez się.
                    najlepiej jesli robisz prezentację to zrób rysunki na kolorowym papierze od
                    razu i dowiedz sie czy mozna zamiast czarnego wstawic bialy tusz do twojej
                    drukarki. ewentualnie sprawdz taką usługę w punktach oferujących drukowanie.
                    mam wraenie ze kiedys się z czyms takim spotkałem.

• Gość: iga Re: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 21:35
                      na studiach robiliśmy normalny wydruk i na ksero odbijaliśmy na negatyw,
                      wychodziło super i nawet niedrogo (oczywiście zależy od punktu ksero)
                    • Gość: obly Re: ? IP: 212.75.100.* 29.08.06, 23:58
                      cofam - nie ma białego tuszu gdyz nie jest w stanie dobrze pokryć, kiedys były
                      pisakowe plotery to i pisak mógł byc biały, teraz najlepiej jak mówi kolezanka
                      studentka ponizej;)) negatyw xera, ale ciut bedzie widac hedone taka, dla
                      lubiących ten styl, a ozalid? sprawdzał ktos?
                      jestt ploter z białym tuszem ale to jest ploter do plexi i innych grubszych
                      materiałów
                      mozna jeszce plotować
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka