Dodaj do ulubionych

kolektory słoneczne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 12:56
czy ma ktoś z Państwa doświadczenia związane z projektowaniem domu z
perspektywą wykorzystania w nim kolektorów słonecznych? jak różni się taki
domek od standardowego oraz czy mieli Państwo do czynienia z firmami
zajmującymi się tym zagadnieniem (na terenie Wrocławia lub Poznania).
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: kolektory słoneczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 13:44
      różni się ceną realizacji tej części inwestycji , a następnie ceną użytkowania
      która rekompensuje po upływie czasu koszt inwestycji, a czas potrzebny na zwrot
      nakładów jet uzależniony od wielu czynników i odpowiedzi na pytanie o koszt
      takiego rozwiązania ani czasu niezbędnego na zwrot kosztów nie znajdziesz na
      formu ponieważ jest to złożone zagadnienie. Firm montujących jak również
      producentów kolektorów jest wielu. proponuję skonsultować się z architektem ,
      niestety formumowicze to w większości ludzie ambitni ale mało doświadczeni za
      to nie bojący się wyzwań. Aby uzyskać oczekiwany efekt trzeba niestety zapłacić
      niemało.Skontaktuj się z uznaną pracownia architektoniczną u siebie na miejscu
      lub pracownią branżową wod-kan która ma udane i działające przynajmniej jeden
      sezon instalacje tego typu. Tam najszybciej uzyskasz odpowiedzi. Ja mogę
      polecić szwajcarską firmę hoval która produkuje kolektory.
      • Gość: woykrot Re: kolektory słoneczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 14:08
        aż strach się przyznać, ale ja jestem architektem:> architektem młodym,
        niedoświadczonym; stąd moje zapytanie do Państwa o doświadczenia związane z
        projektowaniem lub użytkowaniem kolektorów - bo w istocie firm odpowiednich
        jest kilka, ale o opinię o nich właśnie na forum zapytuję.
        • czajnik5 Re: kolektory słoneczne 27.09.06, 08:35
          W zasadzie projektowaniem instalacji z wykorzystaniem kolektorów zajmują się
          instalatorzy, a nie architekci. W końcu kolektory to nie są detale
          architektoniczne, lecz element wyposażenia technicznego budynków, służące do
          przygotowania ciepłej wody użytkowej (rzadziej do celów c.o.).

Oczywiście samo usytuowanie na dachu, czy też w innym miejscu, powinno być jak
          najbardziej przedmiotem uzgodnienia pomiędzy instalatorem i architektem, tak,
          jak uzgadnia się na przykład lokalizację, kolor itp. elementów nawiewnych i
          wywiewnych w wentylacji mechanicznej, lub usytuowanie (jak też rodzaj i kolor)
          grzejników w instalacji c.o. A przecież nie oznacza to, że architekt ma się
          zajmować projektowaniem wentylacji lub instalacji grzewczych.

Mam rację?
          • Gość: woykrot Re: kolektory słoneczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 08:52
            to inaczej - po prostu - czy ma ktoś z Państwa doświadczenia z kolektorami
            słonecznymi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka