Dodaj do ulubionych

piecyk gazowy w łazience

IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 20:10
mam problem z usytuowaniem piecyka dwufunkcyjnego , ponieważ zmieniłam
trochę kuchnię, po prostu zlikwidowałam kotłownię i zrobiłam z niej kuchnię
z jadalnią, dzieloną na pół. chciałam zrobić piecyk w łazienice, ale ktoś mi
powiedział że teraz nie wolno umiejscawiać piecyków w łazienice, (albo w
garażu) no to gdzie - w kuchni? nie wiem co mam
zrobić. pomóżcie
Obserwuj wątek
    • Gość: reeeee Re: piecyk gazowy w łazience IP: *.swic.dialup.inetia.pl 08.05.03, 01:13
      jakiś czas temu rozmawiałem z wujem który jest hydraulikem i montuje
      takie piece na codzień, zadałem mu podobne pytanie, odpowiedział mi że
      łazienka musi mieć minimum 8 m sześciennych i odpowiednią wielkość i ilość
      przewodów kominowych. nie znam innych przeciwskazań

student
    • Gość: inz. mamon Re: piecyk gazowy w łazience IP: 213.33.69.* 08.05.03, 09:03
      Gość portalu: ragag napisał(a):

> mam problem z usytuowaniem piecyka dwufunkcyjnego , ponieważ zmieniłam
      > trochę kuchnię, po prostu zlikwidowałam kotłownię i zrobiłam z niej kuchnię
      > z jadalnią, dzieloną na pół. chciałam zrobić piecyk w łazienice, ale ktoś mi
      > powiedział że teraz nie wolno umiejscawiać piecyków w łazienice, (albo w
      > garażu) no to gdzie - w kuchni? nie wiem co mam
      > zrobić. pomóżcie

Trzeba sie bylo wczesniej zastanowic, zanim sie rzut zmienilo.
      Teraz juz sie nic nie da zrobic- dla piecyka zostaje salon, tzw. "duzy pokoj".

inz. Mamon- ekspert nad ekspertami.
    • Gość: jap Re: piecyk gazowy w łazience IP: 195.136.36.* 09.05.03, 12:59
      Trochę trudno radzić na odległość. Nie podajesz danych kotła(zamknięta, czy
      otwarta komora?). Piec musi mieć dopływ powietrza i podłączenie do komina.
      Łazienka ma komin? Myślę o kominie, a nie kanale wentylacyjnym, bo taki też
      musi być. Komin i wentylacja muszą być zatwierdzone do użytku przez kominiarza.
      Podstawowe ograniczenia to właśnie komin i wentylacja (trzeba by znać plan
      budynku). Następnie minimalna kubatura pomieszczenia (chyba rzeczywiście 8 m3).
      Kolejne to odległość kotła od źródeł wody. Nie może być za blisko - w środku
      jest elektronika i pompy - grozi uszkodzeniem lub porażeniem. Czyli nie może
      być nad wanną, w pobliżu prysznica itp. Producent w instrukcji zwykle podaje
      minimalne odległości. Łazienka może się okazać za mała. Wreszcie jeśli to jest
      komora otwarta, zainstalowanie w łazience może spowodować "cug" i wychłodzenie
      łazienki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka