Dodaj do ulubionych

jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego?

02.06.07, 13:16
Czy ktoś z forumowiczów może się podzielić wiedzą lub doświadczeniem na temat
budowy oranżerii/ogrodu zimowego na tarasie budynku wielorodzinnego. Zabudowa
będzie miała około 30-40m2, częściowo będzie przeszklona, a częściowo pełna
(szkieletowa, lekka).
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: mc2 Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 13:40
      Szacunkowe koszty określa projektant na podstawie wykonanego przez niego
      projektu. On wie najlepiej, co zaprojektowł, z czego, ile, itd., znając
      projekt, realia miejscowego rynku, itd.
      Inaczej jest to gdybanie i pytanie typu:
      Ile kosztuje samochód, dług.4,5 x 1,6m, dla 5 osób, 4-drzwiowy, z szyberdachem,
      benzynowy, w kolorze czerwonym...
      • Gość: gniezniok Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: 81.161.189.* 02.06.07, 23:57
        Przestan piepszyc glupoty w stylu ile,co, gdyby...
        Mozesz zalozyc koszt od 15-40 tys w zaleznosci od
        wentylacji,materialow,ogrzewania etc
        • Gość: mc2 Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 00:51
          Gość portalu: gniezniok napisał(a):
          > Mozesz zalozyc koszt od 15-40 tys

Precyzja godna fachmana :)
          15.000,-zł:40m2 = 375,-zł/m2
          Wiesz, co możesz sobie wybudować za 375,-zł/m2 ? :)))
          40.000,-zł:30m2 = 1.333,- zł/m2
          Taki jesteś pewien, że 1.333,-zł/m2 to będzie cena maksymalna m2 ze wszystkim -
          ( full service ) ? :)))
          Równie dobrze mogłeś napisać
          min. : 30m2 x 1.000,-zł/m2 = 30 tyś.
          max : 40m2 x 4.000,-zł/m2 = 160 tyś.
          i byłoby to o wiele bardziej prawdopodobne.
          Tyle, że 30-160 tyś. to żadna cena, bo różnica ... :)
          To tak, jak podać samochodu ok. za 3-16 tyś.:)
          Zwykłe gdybanie.
          Tak, jak 15-40 tyś.
          Na podstawie projektu ( wstępnego ) ceny określa się z dokadnością do 10% a nie
          do ok.300% jak w twoim przypadku.
          • konkurs_pk Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? 03.06.07, 14:11
            przecież gdybym miał już projekt to i cenę bym znał. pytam, bo nie mam jeszcze
            projektu, rozważam budowę, ale muszę znać orientacyjne koszty, żeby wiedzieć,
            czy mnie stać.
            • Gość: 913 Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 14:31
              Idź do fachmana ( architekta ) niech ci zrobi KONCEPCJĘ zab.tarasu i oszacuje
              ( poda ) koszty. Wtedy będziesz wiedział wszystko.
              Jak będzie ( koncepcja i cena ) ok, to będzie cd.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=39266243&a=39279191
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=39271506&a=39380417
        • bollo3 Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? 29.10.13, 13:14
          Ja właśnie buduję z tą firmą ogród: www.pinus-okna.pl/ogrody-zimowe-oferta.php i mają się zamknąć w 25 tys, jak miałam ogród wcześniej, to powiedzmy za połowę ceny, ale praktycznie nadawał się do rozbiórki po 5 latach.
          • Gość: Daria Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.01.14, 23:07
            no i jaki postawili ci ten ogród? Ja się póki co nastawiam na firmę Maria bo złożyli mi dobrą ofertę, ale mimo to jeszcze się wstrzymuję
            • Gość: górska Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.05.14, 11:16
              chodzi Ci o tę firmę? ogrody-zimowe.org - mi budowali ogród zimowy i jest całkiem przyzwoita konstrukcja. Nie moge doczekać się zimy, ciekawe, jak to będzie wygladało gdy śnieg za oknem - bo póki co rośliny trzymają się w porządku :)
              • Gość: tomaszek Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.06.14, 13:35
                ja wlasnie chce zrobic taki ogród zimowy www.alumex.pl/galeria - na dole, i nie wiem czasu mi to zajmie i jaki koszt oszacować. Oplaca sie w ogole budowac cos takiego? bo mojej zonie sie zamarzyl taki ogrodek :/
                • Gość: cinderella Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.14, 19:47
                  a chcesz zrobić go samodzielnie czy wynająć jakąś firmę? samodzielne wykonanie wiąże się z dużym ryzykiem typu nieszczelność, przemakanie a nawet słyszałam legendy o przedostawaniu się robactwa do wnętrza domu... dlatego doradziłabym raczej jakąś porządną firmę, u mnie była to firma Drebud i mogę z czystym sumieniem polecić bo są nie tylko solidni ale też mają duży wybór materiałów i przystępne ceny :) więc może warto zainwestować na początku trochę więcej i zamówić wykonanie u takiej firmy, a potem oszczędzić na ewentualnych poprawkach czy naprawach przy samodzielnym wykonaniu
            • Gość: Teresa Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.mynet.com.pl 13.10.15, 18:45
              W mojej opini firma Balustal z Krakowa jest ok. Gosc wszystko zaprojektowal i wykonal wg. Moich oczekiwan. 6X6 metrow 73tys. Tyko ze to indywidualny projekt
      • Gość: miki Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.rev.masterkom.pl 26.02.14, 12:53
        w 100% się zgadzam, auto ma być jeszcze z kołami ;)

---------------------------------------
        Altany ogrodowe
        Kostka brukowa
    • mj.agh Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? 22.06.07, 01:46
      Dość duży planujesz ten ogród zimowy. Nie będzie to raczej tania inwestycja.
      Znajomi wybudowali sobie taki całoroczny, podgrzewany zimą ogród, w całości
      przeszkolony (3 ściany i dach) o powierzchni ~12m2. Koszt całości wyniósł ich
      ok. 50tys.zł.
      • Gość: mc2 Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 12:25
        mj.agh napisał:
        (3 ściany i dach) o powierzchni ~12m2. Koszt całości wyniósł ich
        > ok. 50tys.zł.

50.000,-zł : 12m2 = 4.166,-zł/m2
        • mj.agh Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? 25.06.07, 14:21
          Gość portalu: mc2 napisał(a):
          > 50.000,-zł : 12m2 = 4.166,-zł/m2

Mniej więcej tak się kształtują ceny metra2 ogrodu zimowego.
          • konkurs_pk Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? 25.06.07, 18:33
            dzieki serdeczne. to już jest jakaś informacja. niemało:-/
          • Gość: mc2 Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 21:46
            mj.agh napisał:
            > Mniej więcej tak się kształtują ceny metra2 ogrodu zimowego.

Nie koniecznie.
            W tym wypadku jest to dość mała powierzchnia ( 12m2 ) & przeszklenia z 3 stron
            + góra. Nie wiadmo, jaka konstrukcja, jaki system, jakie przeszklenia, ... i
            kilku jeszcze innych rzeczy nie wiadomo.
            Przy odpowiednim podejściu ( + projekcie ) można zejść z cenami nawet więcej
            niż o połowę.
            • Gość: Inka Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.14, 19:27
              A czy korzystał ktoś z usług firmy Drebud? Czytałam o nich trochę w internecie i mają dużo pozytywnych opinii, ale wiadomo że ogród zimowy to duży wydatek i warto popytać jak najwięcej. Może się ktoś wypowiedzieć?
              • Gość: cinderella Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.14, 14:53
                kilka postów wyżej pisałam o ogrodach zimowych robionych przez firmę Drebud, u mnie robili i osobiście polecam ;)
                • Gość: Tomy Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.15, 09:39
                  Wszystko zależy od powierzchni użytkowej i "bajerów" tj. okna dachowe, drzwi przesuwne itd. które chcemy. My z żoną planując ogród zimowy rozważaliśmy wiele opcji i w zależności od rozważanych wariantów cena wahała nam się około 2000zł netto / m2. Ogród zimowy o powierzchni 22m2 wykonała nam firma PRZYBYLSKI www.przybylski.net.pl i jesteśmy zadowoleni bardzo od lat :) Ogólnie bardzo fachowe podejście do klienta, szybka wycena wraz z wizualizacją. POLECAMY :)
    • Gość: Joter koszt ogrodu zimowego IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.15, 10:22
      Polecam ogrody zimowe o konstrukcji drewnianej lub drewniano-aluminiowej firmy Polis z Bydgoszczy. Stosowanie drewna klejonego do budowy ogrodów zimowych daje znacznie większe możliwości od aluminium czy PCV. Ceny porównywalne z ciepłym aluminium.
      • Gość: Henrykaa Re: koszt ogrodu zimowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.15, 17:50
        Chyba kosz takiego ogrodu jest zależy od tego jak duzy ogród chcemy i jakie rośliny tam damy. Może zgłoś się do firmy takiej jak ta www.wintergarten.pl/ , by pomogli Ci zaprojektować ogród.
    • Gość: sunflower ogród zimowy IP: *.moab.static.3s.pl 08.09.15, 09:47
      Ja płaciłam parę lat temu coś około chyba 1750 zł/m2, dokładnie nie pamiętam, ale byłam bardzo zadowolona z efektów, a wybrałam praktycznie najtańsza ofertę, jaką wtedy znalazłam. Mogę polecić osobom ze Śląska, firma nazywa się Ogrody Drama.
      • Gość: Henrykaa Re: ogród zimowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.15, 17:49
        Zimowe ogrody stały się teraz bardzo popularne. Sama chce u siebie mieć właśnie taki ogród. Sprawdzałam już , która firma będzie w stanie pomóc mi przy projektowaniu i dowiedziałam się że ta www.wintergarten.pl/ , robi własnie coś takiego.
    • biankowamama Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? 29.09.15, 14:13
      Chyba koszt takiego zimowego ogrodu uzależniony jest od tego jak duzy ten ogród chcesz i czy za wszystko bierzesz sie sam. Moim zdaniem lepiej już zgłosić się do tej firmy www.wintergarten.pl/, by zaprojektowała ogród i pomogła w wyborze odpowiednich roślin.
      • Gość: Marcin Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.15, 00:53
        Ja płaciłem za ciepły ogród zimowy około 2500 / m2 z pakietem trzyszybowym.
        Polecam firmę WELPOL, która wykonała ogród zimowy nam mojemu bratu oraz sąsiadowi. Mój brat kupił w tej firmie ogródek jakieś 10 lat temu i do dzisiaj oprócz szyby wybitej i wymianie uszelki w drzwiach wszystko jest jak nabardziej w porzadku. Rewelacyjny serwis pogwarancyjny.
        Marcin
    • mariagazzwro Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? 08.06.16, 04:46
      Co prawda nie mam na co dzień przyjemności przebywania w ogrodzie zimowym, ale sąsiedzi sobie taki sprawili i całe dnie tam przesiadują. O szczegóły trzeba się pytać już bezpośrednio firm ogrodniczych czy robiących systemy aluminiowe. Np. tutaj popytać morad.pl/systemy-aluminiowe-okienno-drzwiowe.html
    • Gość: Przybylski Kraków Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.16, 11:20
      Witam, polecamy się jako doświadczonego wykonawcę ogrodów zimowych.
      Firma Przybylski, rok założenia 1989r. znamy się na rzeczy :)
      Zapraszamy www.przybylski.net.pl

Produkcja ogrodów zimowych to wbrew pozorom bardzo spersonalizowana praca na konkretne zlecenie i według indywidualnego projektu oraz potrzeb. Do każdego klienta podchodzimy w sposób indywidualny i dokładamy wszelkich starań aby nasza oranżeria stała się nie powtarzalna.
      Podstawą naszej pracy jest zawsze precyzyjne określenie potrzeb Kontrahenta i dokonanie na tej podstawie szczegółowej wyceny wykonania i montażu ogrodu zimowego. Taka kalkulacja jest niezbędna, gdyż ilość informacji potrzebnych do wyceny praktycznie uniemożliwia zastosowanie jednego ogólnego cennika. Każdy z nas ma swoją własną wizje dlatego gotowy cennik ogrodów zimowych byłby bardzo nieprecyzyjny.
      Na koszt wykonania ogrodu zimowego składa się wiele czynników.
      Główny wpływ ma:
      ? całkowita powierzchnia użytkowa ogrodu zimowego,
      ? wariant wykorzystanych profili albuminowych
      ? rodzaj użytego szkła lub innego wypełnienia
      ? ilość i typ zastosowanych okien i drzwi
      Cena ogrodu zimowego uzależniona jest również od specyfiki zamówienia oraz wszelkich koniecznych prac dodatkowych. Zawsze dostosowujemy rozwiązania do indywidualnych wymagań zlecenia. Zapraszamy do skorzystania z formularza darmowej wyceny lub kontaktu z naszą firmą w celu otrzymania szczegółowej oferty.

www.przybylski.net.pl
    • Gość: adam Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.16, 21:22
      raczej nie powinno Cię to wynieść drogo, pamietam zeby przede wszystkimz wrócić uwagę na izolację termiczną, bo podejrzewam, ze zimą będziesz tam często przesiadywać, latem robi się z tego szklarnia. Ja mam taki ogródek z Monstal, ale wzieliśmy z mężem troche lepszy, Victorian Plus Izolowany termicznie system zadaszeń ogrodów zimowych o rozbudowanych kształtach.
    • Gość: Bogdan Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.17, 09:09
      Ja osobiście polecam firmę Ellegance. Sprawdzony i rzetelny producent ogrodów zimowych, zadaszeń tarasów, pergoli tarasowych oraz zadaszenia basenów. Wykonują nietypowe rozwiązania konstrukcyjne. Bardzo profesjonalne podejście do klienta. Napisz do nich maila z zapytaniem. Udzielą Ci wszystkich informacji.
    • przybylski.ogrody.zimowe Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? 30.04.18, 09:25
      U znajomych ogród zimowy budowała firma Przybylski (chyba są z Krakowa). Znajomi zachwalali i wiem, że szczerze polecają to możesz u nich zapytać i sprawdzić ofertę. Swoją drogą faktycznie fajne zdjęcia realizacji mają na stronie www.przybylski.net.pl
    • przybylski.ogrody.zimowe Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? 30.04.18, 09:34
      Jeśli planujesz budowę ogrodu zimowego to zapraszam do naszej firmy Przybylski z Krakowa. Jesteśmy na rynku od 1989 roku i kompleksowo budujemy ogrody zimowe w całej Polsce.

Jeśli interesuje Cię bardziej temat kosztorysu ogrodu zimowego to odsyłam do naszego artykułu na blogu: Ile kosztuje ogród zimowy?. A co do samej wyceny zachęcam do przesłania zapytania z orientacyjnymi wymiarami. Wycenimy fachowo i bezpłatnie, pozdrawiam!
      www.przybylski.net.pl
    • bookmajster Re: jaki jest koszt budowy ogrodu zimowego? 28.04.20, 10:34
      Liczyłbym raczej w kwotach 6 cyfrowych lub zbliżonych,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka