Dodaj do ulubionych

Najpiękniejsze polskie miasto

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.01, 16:02
Moje propozycje: 1)Wrocław 2)Kraków 3)Poznań
[małe miejscowości też mogą być]
Obserwuj wątek
    • Gość: wroclawi Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 20.04.01, 22:05
      Nie mozna pisac, ze "to" miasto jest najpiekniejsze a "tamto" mniej. Nie ma w
      polsce miasta najpiekniejszego - jest to pojecie wzgledne. Mozna pokusic sie o
      wytypowanie kilku najatrakcyjniejszych pod roznym wzgledem
      ja stawiam na Breslau, Torun, Gdansk i Krakow
      Poznan tez jest niezly ale juz nie klasuje go tak wysoko
      Lodz jest interesujaca ale ciezko powiedziec, ze jest piekna, tak samo Katowice
      i caly ten moloch. Bardzo podoba mi sie industrial poniemiecki w Walbrzychu...

to moje prywatne zdanie
      • Gość: TYP Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.customer.ALTER.NET 20.04.01, 23:26
        Gość portalu: wroclawi napisał(a):

> Nie mozna pisac, ze "to" miasto jest najpiekniejsze
        a "tamto" mniej. Nie ma w
        > polsce miasta najpiekniejszego - jest to pojecie
        wzgledne. Mozna pokusic sie o
        > wytypowanie kilku najatrakcyjniejszych pod roznym
        wzgledem
        > ja stawiam na Breslau, Torun, Gdansk i Krakow
        > Poznan tez jest niezly ale juz nie klasuje go tak
        wysoko
        > Lodz jest interesujaca ale ciezko powiedziec, ze jest
        piekna, tak samo Katowice
        >
        > i caly ten moloch. Bardzo podoba mi sie industrial
        poniemiecki w Walbrzychu...
        >
        > to moje prywatne zdanie

Ze swoim poniemieckim industrialem i Breslauem nie ma tu
        dla ciebie miejsca. Proponuje www.spiegel.de. Stad won.

• Gość: maszo Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: 217.99.64.* 21.04.01, 09:24
          jeśli jesteś tak uwrażliwiony na polskość to współczuję, bo zostanie ci niewiele
          przykładów rdzennie polskiej twórczości
          A poza tym mówi się tu o architekturze "odgórnej", a tymczasem śmietnik zaczyna
          się na przedmieściach, wprawdzie z czystością prywatnych obejść jest już
          ostatnio lepiej, ale ten kicz i bezguście panoszą się i to nie tylko wina
          projektantów, bo poprawianie projektów przez sąsiadów i rodzinę inwestora jest
          powszechne, a projektant który raz komuś zatrzyma z takiego powodu budowę jest
          w tej okolicy spalony
        • Gość: wroclawi to podaj jedno typowo polskie miasto panie narodowiec TYP IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 21.04.01, 15:20
          chodz jedno miasto, w ktorym nie byloby wplywu albo rosji, albo niemiec, albo
          turcji albo wloch... etc etc...
          • Gość: maszo Re: uzupełnienie IP: 217.99.64.* 21.04.01, 19:19
            nie bez prowodu architekturę od zawsze dzielono najpierw na style, a dopiero
            potem zauważano regionalne odmienności
            • Gość: wroclawi Re: uzupełnienie IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 21.04.01, 23:06
              dokladnie...
              ale to fakt, ze Wroclaw wyroznia sie na tle kraju
              zwlaszcza ten XIX wieczny (wysokie 4, 5 cio pietrowe kamienice => podczas gdy w
              Polsce budowano wtedy 3, 4ro pietrowe malomiasteczkowe kamieniczki) i z
              poczatku XX wieku (Max Berg i modernisci, Pludeman i wielu innych... Gmach sadu
              i policji - takich obiektow prozno szukac w innych polskich miastach nach Polen)
              • Gość: maszo Re: uzupełnienie IP: 217.99.64.* 21.04.01, 23:51
                jeśli lubisz modernizm zapraszam do Zabrza, zobaczysz
                parę niezłych rzeczy szkoły Dominika Boehma, poza tym
                niedawno we wrocławskim Muzeum Architektury była
                wystawa o Hansie Poelzigu, który miał niesamowite
                ( niestety niezrealizowane ) wizje zabrzańskiego City
                • Gość: maszo Re: PS IP: 217.99.64.* 21.04.01, 23:52
                  a Wrocław kocham
              • Gość: Miron apropo najróżnorodniejszego Polskiego miasta pod względem architektury IP: 213.195.155.* 22.04.01, 11:53

> Gmach sadu
                >
                > i policji - takich obiektow prozno szukac w innych polskich miastach nach Polen
                > )

gmach sądu -> http://strony.poland.com/wro/6.htm

strona główna WROCŁAWIA WIRTUALNEGO http://strony.poland.com/wro

zapraszam !

• Gość: Lechita Re: uzupełnienie IP: 209.47.242.* 24.04.01, 18:27

> dokladnie...
                > ale to fakt, ze Wroclaw wyroznia sie na tle kraju
                > zwlaszcza ten XIX wieczny (wysokie 4, 5 cio pietrowe kamienice => podczas gd
                > y w
                > Polsce budowano wtedy 3, 4ro pietrowe malomiasteczkowe kamieniczki) i z
                > poczatku XX wieku (Max Berg i modernisci, Pludeman i wielu innych... Gmach sadu
                >
                > i policji - takich obiektow prozno szukac w innych polskich miastach nach Polen
                > )

Jestes mara szwabska SWINIA popierdolona kurwo.

• Gość: ANTAL Re: uzupełnienie IP: 212.244.52.* 24.04.01, 21:51
                  "...dalej więc w endeckie tango z ONR-em i Falangą" - Lechito...
                  My tu dyskutujemy o architekturze, a ta - czy tego chcesz czy nie, jest we
                  Wrocławiu PONIEMIECKA. Nie ma tak naprawdę miast rdzennie polskich,
                  z racji choćby tego że osiadali w nich mieszczanie niemieccy, Rosjanie,
                  Włosi, rzadziej Holendrzy (Gdańsk), Żydzi (uwaga Lechito, znienawidzone
                  słowo)... Nie można więc mówić o czysto polskiej architekturze. A twoje
                  posty nadają się raczej nie na to forum... Może pan Tejkowski ma jakąś
                  swoją stronkę, tam mógłbyś zabłysnąć, bo tu - tylko irytujesz....
                  • Gość: Lechita Re: uzupełnienie IP: *.icom.ca 25.04.01, 05:33
                    Gość portalu: ANTAL napisał(a):

> "...dalej więc w endeckie tango z ONR-em i Falangą" - Lechito...
                    > My tu dyskutujemy o architekturze, a ta - czy tego chcesz czy nie, jest we
                    > Wrocławiu PONIEMIECKA. Nie ma tak naprawdę miast rdzennie polskich,
                    > z racji choćby tego że osiadali w nich mieszczanie niemieccy, Rosjanie,
                    > Włosi, rzadziej Holendrzy (Gdańsk), Żydzi (uwaga Lechito, znienawidzone
                    > słowo)... Nie można więc mówić o czysto polskiej architekturze. A twoje
                    > posty nadają się raczej nie na to forum... Może pan Tejkowski ma jakąś
                    > swoją stronkę, tam mógłbyś zabłysnąć, bo tu - tylko irytujesz....

Zle zrozumiales. Nie mam problemu z poniemiecka architektura. Taka jest nawet w
                    moim ukochanym Poznaniu. Wkurzyl mnie ten folksdojcz piszac "Polen" i "Breslau".
                    Kraj nasz nazywa sie Polska, a jak jakis idiota pisze Polen to dla mnie jest
                    najgorszym cwelem.

• Gość: sati21 Re: uzupełnienie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 00:01
                      Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Zle zrozumiales. Nie mam problemu z poniemiecka architektura. Taka jest nawet w
                      > moim ukochanym Poznaniu. Wkurzyl mnie ten folksdojcz piszac "Polen"
                      i "Breslau". Kraj nasz nazywa sie Polska, a jak jakis idiota pisze Polen to dla
                      mnie jest najgorszym cwelem.

Zastanówmy się co oznacza słowo poniemiecki. To co Niemców już nie ma? Nie błagam
                      nie używajcie tego słowa. To właśnie jedno słowo tępią wszyscy historycy sztuki i
                      konserwatorzy. Czy na cerkwie w Warszawie wybudowne za Cara mówi się porosyjskie,
                      czy Baranów jest powłoski bo zaprojektował go prawdopodobnie Santi Gucci.
                      Architektura jest bez granic miesza wątki, style, szkoły architektoniczne
                • Gość: wroc. Re: uzupełnienie IP: 213.17.157.* 30.07.01, 13:02
                  > Jestes mara szwabska SWINIA popierdolona kurwo.

o rany boskie, jakże się zirytowało młode, zdolne, polskie dziecię, wygadany
                  jesteś, zasób słownictwa typowy dla młodego, zdolnego narodowca-Polaka na wieki
                  wieków amen ku chwale ojczyzny
                  • Gość: obywatel Re: uzupełnienie IP: 195.117.243.* 08.10.01, 11:28
                    Uś, czy ta prowokująca opinia to "żydowskie dziecię"?. Proszę mi wymienić
                    typowo izraelskie miasto na przykład.Może to był Lubartów? Z brudnymi
                    drewniakami śmierdzącymi czosnkiem i cebulą. (Oczywiście pisze to Polak który
                    antysemityzm ma wyssany z mlekiem matki. Bo Pana Lub Pani wypowiedź tchnie
                    tolerancją i obiektywizmem). Przenikanie się różnych kultur w archtekturze jest
                    rzeczą oczywistą. To że we Wrocławiu budowano domy wyższe niż w tym czasie w
                    innych rejonach Polski to jeszcze nic nie znaczy.
                    Natomiast wiele typowo Polskich miast zniszczyli "nadludzie" z wermachtu.
                • Gość: Warszawiak Re: uzupełnienie IP: *.lubin.dialog.net.pl 21.11.02, 20:04
                  Zupelnie sie z tym zgadzam ze Wroclaw to jedyne miasto o wielkomiejskiej
                  zabudowie. Przed wojna Warszawa tez miala podobna zabudowe, mozna zobaczyc
                  przedwojenna wawe przechadzajac sie ulica Lwowska albo Poznanska ( kamienice
                  maja po 4-5 a nawet 6 pieter), jednak jest to tylko nieznaczny fragment we
                  wposlczesnej Warszawie ktore przypominaja europejskie wielkie miasto. Wroclaw,
                  mimio zburzenia zachowal swoj przedwojenny wyglad i jest piekny!!! Wedlug mnie
                  jesli Wroclaw bedzie mogl organizowac EXPO stanie sie znanym na swiecie
                  kosmpolitycznym miatem. Zapraszam do stolicy Dolnego Slaska :)
              • Gość: Slaw Re: uzupełnienie IP: 212.75.127.* 30.05.01, 16:02
                Porównując 2 polskie miasta, gdzie jest najwięcej niemieckiej architektury
                czyli Wrocław i Poznań widać, iż więcej pozostało jej we Wrocławiu. Jednak
                architektura pruska w Poznaniu jest ciekawsza mniej przytłaczająca, mimo że
                gmachy takie jak Zamek Cesarski, gmach Hakaty, czy Komisji Ziemskiej mają dużo
                większą powierzchnię i są potężniejsze niż ich wrocławscy kuzyni.
                • Gość: mysz Re: uzupełnienie IP: *.waw.cdp.pl 06.06.01, 15:11
                  Wrocław - ok ładny, ale mnie przygnębiają te poniemieckie klimaty z
                  socjalistyczną nadbudówką. Uwielbiam Wrszawę, właśnie siedzę sobie na XIII
                  piętrze biurowca i mam przed oczami panoramę miasta. Podoba mi się. Lubie tez
                  małe uliczki, jak Filtrowa lub Wiśniowa ze starymi willami, pięknymi ogródkami.
                  Zajebisty jest stary Mokotów i Saska Kępa.
                • Gość: Yorg Re: uzupełnienie IP: *.digi.pl 18.06.01, 19:07
                  Gość portalu: Slaw napisał(a):

> Porównując 2 polskie miasta, gdzie jest najwięcej niemieckiej architektury
                  > czyli Wrocław i Poznań widać, iż więcej pozostało jej we Wrocławiu. Jednak
                  > architektura pruska w Poznaniu jest ciekawsza mniej przytłaczająca,

O czym ty piszesz ? ciekawsza ? mniej przytłaczająca ? to co ty powiesz o
                  bibliotece Raczyńskich w Poznaniu porównaj dwa sąsiadujące prawie budynki
                  Bibliotekę i stojący nieopodal pruski styl ciężki przytłaczający!

mimo że
                  > gmachy takie jak Zamek Cesarski, gmach Hakaty, czy Komisji Ziemskiej mają dużo
                  > większą powierzchnię i są potężniejsze niż ich wrocławscy kuzyni.

• Gość: sati21 Re: uzupełnienie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.02, 23:48

> dokladnie...
                > ale to fakt, ze Wroclaw wyroznia sie na tle kraju
                > zwlaszcza ten XIX wieczny (wysokie 4, 5 cio pietrowe kamienice => podczas gd
                > y w
                > Polsce budowano wtedy 3, 4ro pietrowe malomiasteczkowe kamieniczki) i z
                > poczatku XX wieku (Max Berg i modernisci, Pludeman i wielu innych... Gmach sadu
                >
                > )

E! co ty opowiadasz. a szkoła warszawska w latach XX-lecia?! Polecam książkę
                wydaną przez Murator "Architektura w Warszawie w latach 1918-39"
                • Gość: Honzik Re: uzupełnienie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.02, 22:46
                  Ta cała dyskusja o polskości/niemieckości architektury wynika z tego, że
                  dorastając w poniemieckim, a nie w "czysto" polskim nabiera się troche innego
                  gustu.
                  Ja jestem z Wrocławia, chodziłem do podstawówki zaprojektowanej przez
                  Pludemanna, niedaleko Ostrowa Tumskiego, i mnie te klimaty biorą.
                  Ale gdy ostatnio zobaczyłem starówkę w Lublinie byłem oczarowany. Zupełnie inny
                  sposób budowania. Tylko to jest takie małomiasteczkowe. Pasuje do uroczych
                  małych miasteczek ze starym ryneczkiem, a nie do miasta wojewódzkiego.
                  Wrocław w świadomości reszty kraju nie jest do końca polski, dlatego wszyscy
                  mówia, że Kraków jest najładniejszy. To są tak różne miasta, że trudno jest
                  porównywać.
                  We wszystkich polskich miastah brakuje mi dzielnic o charakterze Biskupina albo
                  Krzyków, czyli parków z dużymi willami, z rozmachem, a nie z klitkowatymi
                  domkami jednorodzinnymi.
                  • Gość: toudi Re: uzupełnienie IP: *.abplanalp.com.pl 22.07.02, 16:08
                    No bo Stare Miasto w Lublinie pochodzi sprzed 400 lat, zas stare miasto z
                    Wroclawia z XIX wieku. Stad roznica w skali. W sredniowieczu Lublin wcale nie
                    byl mniejszy niz Wroclaw moj kolego, wiec nie rozumie
                    tej "malomiasteczkowosci". Chcesz zobaczyc malomiasteczkowy rynek to pojedz do
                    Rzeszowa (choc w sredniowieczu to tez nie bylo takie najmniejsze miasto). Nie
                    wolno mieszac historycznych starowek Sandomierza czy Lublina z XIX wiecznym
                    Poznaniem (oczywiscie oprocz Ostrowia Tumskiego) czy Wroclawia. Inna skala,
                    inna epoka. Przeciez odbudowane starowki Wa-wy i Gdanska wydadza sie
                    mialomiasteczkowe w porownaniu z ulica sw.Marcina w Poznaniu czy z Jezycami.
                    Pozdrawiam
                    Tomek
                    • Gość: Honzik Re: uzupełnienie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.02, 22:20
                      Drogi Tomku

Nie ma się co obrażać za małomiasteczkowy charakter Lublina. Gwoli ścisłości,
                      obecne Stare Miasto we Wrocławiu zostało lokowane w 1242 roku razem z całą
                      siecia ulic, wielkością rynku. Jest też więc trochę starsze niż 400 lat, o czym
                      świadczą liczne gotyckie kościoły. Potem to wszystko było cały czas
                      przebudowywane, również w wieku XIX. Jest nawet budynek na placu solnym piekny
                      przykład modernizmu z lat 20. XX wieku. Tak sie dzieje że gdy miasto cały czas
                      przeżywa rozkwit, a mieszczanie mają pieniądze, to podążają za modami i
                      stylami, które aktualnie panują. To widać po budynkach.
                      Ale ja też twierdzę, że stare miasto w Lublinie jest ładne, bardzo mi sie
                      podoba. Nie zmienia to faktu, że stare miasto w Lublinie jest wielkości Brzegu
                      czy Świdnicy.

pozdrawiam

Honzik
      • Gość: ANTAL Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: 212.244.52.* 24.04.01, 22:00
        Być może wiele osób nie zgodzi się ze mną, lecz brakuje mi we Wrocławiu kilku NAPRAWDĘ
        wysokościowych dominant. Oczywiście nie w bezpośrednim sąsiedztwie zabytkowej części miasta, ale
        jednak... Wrocław jest jednym z najładniejszych miast w Polsce i chyba w Europie, lecz widziany z góry jest
        bardzo "płaski", pominąwszy wieże kościow i pudełkowaty budynek "POLTEGORU". Obecne materiały i
        technologie pozwalają na projektowanie wysokościowców nie będących li tylko koszmarnymi pudłami...
        Miejsca we Wrocławiu jest dość dużo, mogłoby więc powstać "wysokie" City.
        • Gość: sati21 Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 00:09
          Gość portalu: ANTAL napisał(a):

> Miejsca we Wrocławiu jest dość dużo, mogłoby więc powstać "wysokie" City.

I takie projekty koncepcyjne powstały już kilka lat temu, jest miejsce nawet w
          bliskim sąsiedztwie centrum - ul. Powstańców Polskich. Były dwa konkursy: jedne
          dla architektów polskich, drugi zlecony przez miasto jakiemuś słynnemu arch.,
          niestety nie pamiętam nazwiska. I nic. Cicho. Bo nie ma na tyle dużego inwestora,
          aby zrealizował kwartały od torów do Poltegoru.
      • Gość: L'V Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 01:00
        Wroclaw jest miejscami swietny, ale jako calosc (z zalozenia nie liczac nowych dzielnic) sprawia
        raczej srednie wrazenie - wszystko przez szczerby i posztakowanie centrum soc-bloczkmi i
        soc-bloczydlami. Tyle, ze przy kazdym pobycie podziwiam jak sie we Wroclawiu odtwarza i reperuje
        prawdziwa miejska tkanke - jest z miesiaca na miesiac lepiej.

Mimo calej wzglednosci takich opinii: nr.1.Krakow! I tylko szkoda, ze ta moja Warszawa to takie
        paskudztwo...
        • Gość: viri Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 10:29
          wroclaw czekaja wielkie zmiany
          przede wszystkim wyburzenia !
          jeszcze 15 lat i nie bedzie watpliwoscy czy Krakow czy Wroclaw

nadzieja w EXPO 2010
    • Gość: maszo Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: 217.99.64.* 21.04.01, 23:55
      w przypadku mniejszych miejscowości proponuję przyjęcie kryterium
      zachowania pewnego rodzaju jednorodności: myślę o starym Toruniu,
      Tarnowie, jeszcze sobie coś przypomnę
      • maszo Re: Najpiękniejsze polskie miasto 27.04.01, 21:20
        Zamość
        • Gość: MZ Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: 212.244.167.* 29.06.02, 14:03
          maszo napisał(a):

> Zamość
          ZGADZAM SIĘ W 100 PROCENTACH!!!!!!!!!

• Gość: wmb Najpiękniejsze polskie miasto IP: 212.244.102.* 25.04.01, 01:03
      Najpiękniejsze są miasta które mają duszę i charakter, znam kilka takich.
      Okropne są miasta które tego nie mają, tak jak Warszawa. Sądze, że duże miasta
      w omawianej kategorii mieszczą się najwyżej niewielkim kawałkiem. Zbyt dużo w
      nich urbanistycznego bezsensu i architektonicznej szpetoty szczególnie z
      ostatnich 60 lat XX wieku.
      Stawiam na małe miasteczka!
    • Gość: Goodey Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.nas.one.net.au 25.04.01, 05:21
      Moze dzisiaj nie najpiekniejsze ale napewno majace ku temu ogromne mozliwosci.
      Miasto zwie sie Jelenia Gora.
      • Gość: wroclawi Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 10:30
        piekne miasto !
        • Gość: macho Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 20:21
          Najładniejszym miastem jest Warszawa!!!
          Wszystkie inne to śmierdzące, zapyziałe wiochy!
          macho
          • Gość: Ania Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 12:34
            A dla mnie stare drewniane chaty łemkowskie mają najwięcej uroku...
            • Gość: Milene Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.w.club-internet.fr 28.12.01, 21:52
              A co myslicie o Lublinie ?
              Gdyby go troche odbudowac ?
              • algreg Re: Najpiękniejsze polskie miasto 15.01.02, 20:59
                GDAŃSK,OLSZTYN,KAZIMIERZ,SZCZECIN,IŁAWA,ZAMOŚĆ,KRAKÓW
          • Gość: mz Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: 212.244.167.* 29.06.02, 14:01
            Gość portalu: macho napisał(a):

> Najładniejszym miastem jest Warszawa!!!
            > Wszystkie inne to śmierdzące, zapyziałe wiochy!
            > macho
            warszawa to śmierdzący wielki moloch......

• Gość: toudi Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.abplanalp.com.pl 22.07.02, 16:14
              Wa-wa jest OK. Chyba nie ma w Polsce miasta z wieksza iloscia parkow i skwerow.
              Osobiscie wole zielona Warzszawe niz ceglany Poznan (Wroclawia nie znam zbyt
              dobrze, wiec sie nie wypowie). Warszawa to piekna Starowka (choc nie taka
              stara, ledwo 50 letnia :-))))), Piekne Nowe Miasto, urocze place, zielone
              Lazienki i Pole Mokotowskie, Piekna panorama pragi z wiezami kosciola sw.
              Floriana i zielonymi brzegami, rozswietlona lewa strona Wisly, bliskosc
              Kampinosu, no i ogrodki piwne nad Wisla. Spedzam w Poznaniu sporo czasu, Rynek
              jest OK, park Cetadela takze, Jezyce urocze, ale suma sumarum Warszawa naprawde
              da sie lubic. Oczywiscie, jak ktos przyjedzie tu sluzbowo, wystoi sie w
              korkach, bedzie spal w oblesnym hotelu to znienawidzi to miasto. Pozdrawiam
              Tomek
    • stratocaster Re: Najpiękniejsze polskie miasto 25.01.02, 15:14
      MOJA PROPOZYCJA 1)WROCŁAW 2)KRAKÓW 3)GDAŃSK
    • Gość: waldac Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 29.01.02, 21:34
      MZmieniam kolejnośc 1 Poznan 2 Kraków 3 Wrocław
    • Gość: Ewa Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.02, 08:08
      Dla mnie najpiękniejszym miastem jest Warszawa, bo tu się urodziłam i
      wychowałam. Całe to narzekanie na temat rzekomej brzydoty Warszawy pochodzi od
      przyjezdnych. Warszawa jest wspaniałym miastem. Nawet Paryż, czy inne cudo, ma
      miejsca brzydkie lub ochydne, ale to się pomija, eksponując najatrakcyjniejsze
      miejsca. Lokalna partiotka.
      • Gość: elgreco Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 04.04.02, 12:17
        Dla mnie Warszawa jest na pewno miastem najciekawszym w Polsce bo laczy w sobie
        elementy wielu roznych miast - wspaniale stare miejsca takie jak starowka,
        Wilanow, Lazienki, Trakt Krolewski, nowoczesna architekture z wiezowcami, XIX
        wiek z przykladami takimi jak Srodmiescie Pld lub Stara Praga, najlepsze
        przyklady socrealizmu w Polsce i niestety koszmarne blokowiska i chaos bliskiej
        Woli. Pewnie nie jest jednak najpiekniejszym miastem choc panorama od strony
        praskiej nie do pobicia w skali kraju. Inne miasta takie jak Krakow, Wroclaw,
        Poznan, Gdansk czy Torun maja znacznie piekniejsze stare centra ale niestety to
        tylko niewielka czesc ich ogolnego wyrazu. Reszta to zdewastowane domy i
        blokowiska decydujace o wygladzie wszystkich duzych miast w kraju. Trudno wiec
        wybrac jedno miasto ktore spelnialoby miano najpiekniejszego bo malo ktore
        spelnia kryteria piekna. Bardziej sklanialbym sie wiec do malych i sredniej
        wielkosci miast jak np. Opole, Chelmno, Sopot czy miasteczka Dolnego Slaska.
        Pozdrawiam
    • Gość: miki Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: 213.77.38.* 06.04.02, 12:00
      1. Toruń
      2. Kraków
      3. Gdańsk
      4. Wrocław
      5. Zamość (powyżej bruków)
      6. Lwów
      7. Wilno
    • Gość: sati21 Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 00:17
      Konkludując dyskusję wszystkich uczestników forum każde miasto jest lub może
      być piekne. Najważniejsze, że czujecie tożsamość tych miejsc. To daje nadzieję
      na to, że znajdą się ludzie, którzy pomogą zachować ich urok, klimat i ich
      swoiste piękno. I tego życzę wszyskim miastom, miasteczkom, wioskom w Polsce.
      • Gość: I Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.ols.vectranet.pl / *.ols.vectranet.pl 23.06.02, 13:20
        Dla Mnie: Sandomierz, Kazimierz. Małe miasteczka ale jaka architektura! I.
        • Gość: YaroS Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.02, 17:26
          Warszawska architektura ostatniej dekady i nie tylko zobacz na stronie
          www.nowawa.prv.pl
          pozdr
      • Gość: rmate Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.pl 26.08.02, 23:10
        Muszę przyznać, że brak jak na razie konkretnej listy. Z głosów wynika, że
        przoduje Wrocłąw, Kraków i Gdańsk.

Wiele podróżuję po Polsce i myślę, że tej trójce można przyznać pierwsze
        miejsce.

Cała trójka zawdzięcza to swoim mieszkańcom, którzy mądrze wybierali władze
        miasta (szczególnie Wrocław, który wykonał największą pracę). Myślę, że nie
        jest ważne jakiej narodowości byli architekci, ważne jest, że dobrze zrobili
        swoją robotę. Historyczna architektura Wrocławia jest cała niemiecka. Większość
        kamienic została poddana przebudowie w latach 1900 - 1935. Stąd piękne
        strzeliste kamienice. A jeszcze przed 1900 rokiem były to góra 2 kondygnacyjne
        kamieniczki. To samo dotyczy Śląska. Na ul 3-go Maja też tak było.

Często bywam na Śląsku i uważam, że tam jest pełna skarbnica ciekawych miejsc.
        Jeszcze nie odkrytych przez wielu Polaków. W końcu nie sztuka jest przyjechać
        do KRakowa czy Wrocławia na Rynek.
    • Gość: glus11 Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 23.07.02, 22:43
      1. Toruń
      2. Zamość
      3. Kalisz
    • Gość: nikt Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.rosenberg-library.org 16.08.02, 21:41
      nie wiem jakie jest najpiekniejsze, ale najmniej piekny jest ZYRARDOW
    • sado1980 Re: Najpiękniejsze polskie miasto 18.08.02, 04:41
      A moja propozycja to w kolejnosci od najladniejszych -
      1)Warszawa
      2)Krakow
      3)Wroclaw
      4)Trojmiasto
      5)Kazimierz Dolny
      • Gość: j23 Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 18.08.02, 20:27
        Warszawa to najbrzydsze miasto w Europie. Komuniści przy pomocy architektów
        wyburzyli po wojnie całą secesję, zastępujac ja modernizmem Le Corbusiera.,
        wandala wszech czasów, twórcy mega bloków. Postmodernizm w dosłownym
        tłumaczeniu „po nowoczesności”to modernizm z „Gębą”. Ta kupę bezładnego
        betonu,szkła i stali propaguje się w mediach na wszelkie sposoby. Konkursy,
        mistery, rankongi służą do tego aby ludziom wmówić, że ta architektura bez
        kanonów i piekna jim służy. To całe kłamstwo jest dla robienia kasy.
        • Gość: geniusz Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.02, 20:14
          Kurde, poczytaj troche o architekturze, i nie porownuj tych gowien blokowisk z
          corbisierem
          • Gość: geos Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.09.02, 10:43
            Dla mnie najpiekniejszy jest Wrocłsw ale zaznaczam, ze nie widziałam jeszcze
            Gdańska i Zamościa a osoby które znam i które tam były stwierdziły, że to
            równiez piekne miasta. Natomiast Poznania nie lubię choć moje rodzinne strony
            to własnie wielkopolska ale jakoś nie moge poczuć klimatu tego miasta. Tak
            samo Warszawa. Starówka owszem niczego sobie, tylko dominują ponure kolory;
            jeszcze Krakowskie Przedmiescie przypadło mi do gustu ale dalej wielkie,
            anonimowe miasto, owszem jest sporo ciekawej, nowoczesnej architektury ale
            wydaje mi się, że jakby brak jej spójnosci, chodzi mi o brak jedności w
            zagospodarowaniou terenu. Może trudno zrobić w Warszawie Manhattan ale
            strzelające w górę wiezowce połozone z dala od siebie to jakos tak przypomina
            bardziej bałagan niż porzadek urbanistyczny. Kraków też ma swój klimat ale tak
            samo jak Warszawa tylko na Starówce a dalej nie bardzo. Komunisci zrobili co
            chcieli i zniszcyli te piekne miasta.
            Natomiast jeśli ktoś chce zobaczyć typowo polskie miasto to zapraszam do
            Bielska Białej a zwłaszcza do części która kiedyś była Białą. centrum to
            własnie typowo polska architektura, dwukondygnacyjne kamieniczki i cały klimat
            Galicji. Oczywiscie nie brak tam knotów komunistycznych ale i tak miasto warte
            zobaczenia, nazywane Wrocławiem w pigułce, pzrepiekne modernistyczne i
            secesyjne kamienice i wille, naprwdę pzrepiekne miasto, pieknie połozone u
            podnóża gór. Polecam
          • Gość: j23 Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 16:57
            Jesteś niedouczony to własnie Le Corbusier wymyślił blokowiska.
        • Gość: h Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.acn.waw.pl 12.09.02, 16:47
          Bzdura, widac ze tu nie mieszkasz. Rzeczywiscie blokowiska robia kiepskie
          wrazenie, ale pokaz mi w ktorym z polskich miast ich nie ma. A na marginesie to
          tych blokowisk w Wawie wcale nie ma tak duzo.
        • Gość: Aga Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 20:10
          Gość portalu: j23 napisał(a):

> Warszawa to najbrzydsze miasto w Europie. Komuniści przy pomocy architektów
          > wyburzyli po wojnie całą secesję, zastępujac ja modernizmem Le Corbusiera.,
          > wandala wszech czasów, twórcy mega bloków.

Le Courbusier nie wymyslil blokow w naszym rozumieniu tego slowa!!!!!!!!
          Najpierw poczytaj sobie o nim a potem sie wypowiadaj. Jego idea, ze cale
          mieszkanie da sie wpisac w prostokat i kwadrat to byla bardzo nowatorska mysl,
          zostala potem wykorzystana w tak paskudny sposob, ale to juz nie jego wina...
    • Gość: hyde Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.acn.waw.pl 12.09.02, 16:44
      Ja glosuje tak czy inaczej na Warszawe, moje ukochane miasto...
      • Gość: Ania Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.acn.waw.pl 13.09.02, 15:45
        Pułtusk
    • Gość: magoo Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 12:40
      po co taki ranking?
      rozejrzyj sie dookola siebie brud syf i ubustwo ...
      czas na zmiany a nie rankingi !
      • luka Re: Najpiękniejsze polskie miasto 17.09.02, 16:51
        Bardzo ładnym miasteczkiem jest Pszczyna położona na południe od Katowic. Jest
        tam też pałac z jednymi z najpiękniejszych wnętrz w Polsce.
        • Gość: geos Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.09.02, 12:14
          luka napisał:

> Bardzo ładnym miasteczkiem jest Pszczyna położona na południe od Katowic.
          Jest
          > tam też pałac z jednymi z najpiękniejszych wnętrz w Polsce.

Zgadzam się byłam tam w zeszłym tygodniu i bardzo mi się podobało
          • Gość: rani Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 11:59
            Te male miasta sa wogole bardziej zadbane i sprawiaja lepsze wrazenie niz nasze "metropolie" (pozal sie Boze ;-). Moze dlatego , ze taka lokalna wladza bardziej zajmuje sie sprawami ogolnymi- wszycsy ich znaja prawie osobiscie? A w takiej stolycy kogo drobiazgi obchodza... Eeeeech polityka?
    • sardanapal Re: Najpiękniejsze polskie miasto 17.10.02, 21:03
      A co powiecie o Kielcach? Najpiekniejsze z pewnoscia nie sa, ale za to
      atmosfera pierwszorzedna!
      • luka Re: Najpiękniejsze polskie miasto 18.10.02, 13:44
        Z całym szacunkiem ale Kielce nie są piękne. Mogłyby być najwyżej dla
        przyjezdnych ładne ale obecnie takie nie są. Rynek wygląda skandalicznie, to
        wstyd, że jakieś miasto wojewódzkie w Polsce ma takie "reprezentacyjne"
        miejsce. W Kielcach moim zdaniem godne uwagi są tylko Pałac Biskupi i Katedra.
        A atmosfera jest niezauważalna dla kogoś kto się tam nie urodził lub wychował.
        Polecam wątek o Rynku na forum Kielce.
        • luka Świdnica ? 18.10.02, 13:47
          Nie byłem nigdy w Świdnicy ale słyszałem, że to było drugie co do wielkości i
          bogactwa miasto na Śląsku po Wrocławiu. Świdnica była do wojny 30-letniej
          większa niż Poznań i Lwów. Czy jest to dostrzegalne?
        • sardanapal Re: Najpiękniejsze polskie miasto 19.10.02, 18:15
          Ladne rzeczywiscie nie sa - ale ciekawe! Dla mnie to polaczenie dawnego malego
          miasta z atmosfera dyskoteki. Muzeum w Palacu Biskupim piekne - calosc z
          katedra sprawia wrazenie miejsca calkiem wyizolowanego ze "zgielku"
          Kielc.Bardzo lubie tez okolice, Gory Swietokrzyskie z miasteczkami jak
          Jedzejow, Koprzywnica.
    • Gość: Beata Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.02, 11:41
      Szczecin jest ludzaco podobny do Wroclawia, ale zawsze sie o nim zpaomina.
      Projektowal Szczecin ten sam architekt, ktory planowal Paryz, wiec Szczecina ma
      ten sam gwiazdzisty uklad ulic odchodzacych od placow i nie sposob sie tam
      zgubic. To miasto tonie w zieleni, ma piekne secesyjne poniemieckie kamienicy,
      niestety zaniedbane i prawie sie juz walace. Nie ma niestety glownego centrum,
      np, rynku, bo stare miasto zostalo zburzone w nalotach aliantow, a potem nie
      bylo odbudowywane, jak Warszawa (z calym ziem wyzyskanych wywozono transporty
      ceglowek do Wawy zeby ja odbudowywac, o tym sie dipiero od niedawna mowi
      glosno). Jeszcze do polowy lat 50. nie bylo pewne na 100 procent, czy Szczecin
      jednak nie zostanie oddany Niemcom, wyobrazacie sobie? Mnie skzoda Szczecina,
      wydaje mi sie, ze to najbardziej zaniedbane, zapominane i opkrzywdzone miasto
      sposrod polskich duzych miast.
      • Gość: Aga Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 20:34
        Znam wiele pieknych miast w Polsce i kazde z nich ma swoj niepowtarzalny klimat
        i z roznych powodow lubie do nich wracac. Jesli mam jakies wytypowac to:

GDANSK - bo jego starowka ma charakter swiatowy. Czuc w niej wyraznie "waitr od
        morza", w koncu to miasto hanzeatyckie:) Najwspanialszy jest wtedy gdy jest
        zlot pieknych zaglowcow, regaty, na miescie mozna spotkac zeglarzy, zas w tle
        slychac szanty. Wielka szkoda, ze jest tak zatruwany przez fabrykę nawozów
        sztucznych:(

WARSZAWA - bo za kazdy jej kamien i cegle oddalo zycie wiele ludzi. Miejscami
        jest ladna, miejscami tak brzydka ze az zal. Nie mniej jednak mozna jeszcze
        teraz spotkac wiele domow ze sladami kul z Powstania... proponuje spacer po
        Mokotowie i chwile refleksji. Mozna jeszcze wesprzec sie ksiazka "Ziele na
        Kraterze" Melchiora Wankowicza.

KRAKOW - tego chyba nikomu nie musze uzasadniac:)

FROMBORK - polozony w zasadzie z dala od glownych szlakow turystycznych, ale
        piekny i niepowtarzalny. To tu m.in. pracowal sam Kopernik. Goraco polecam, w
        sezonie mozna czesto trafic na koncerty organowe :)

BIECZ - na poludniu niedaleko Krynicy. Sam czysty urok - koniecznie przystancie
        tam, jesli bedziecie miec okazje.

CHELMNO - wiele doskonalych przykladow renesansu, zwlaszcza ratusz

Moglabym tak wymieniac i wymieniac, dodalabym oczywiscie Wroclaw, Poznan, Torun
        i wiele innych mniejszych miast, np. Kazimierz Dolny czy Ryn (ten jest dla mnie
        piekny z bardziej osobistych powodow:)

Tak naprawde kazde miasto moze byc piekne, czesto swiadczy o tym jeden element,
        czasem jest ich wiecej. Sama zdecydowanie wiecej uwagi poswiecam zalozeniom
        palacowo-parkowym:) Turystom-krajoznawcom zdecydowanie polecam Frombork, Biecz
        i Chelmno.

Jesli zas chodzi o miasta typowo polskie, to mielismy jedno, a byl nim Kalisz,
        ktorego czr zostal zniszczony w czasie I Wojny Swiatowej. Tam tez powstal w XIX
        wieku jeden z pierwszych miejskich parkow o duzej urodzie.

Pozdrawiam wszystkich:)
        • Gość: klara CK KRAKÓW IP: 212.160.153.* 03.11.02, 13:36
          • Gość: patshałek NIE MA TAKIEGO IP: *.it-net.pl 26.12.02, 16:20
            olaboga !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! czy znajdzie się tu wreszcie ktoś , kto powie że
            wszystkie starówki są do dupy , a najbardziej sympatyczne budowle są te które
            są duże - czyli stawiamy na monumentalizm z szerokim uśmiechem w kierunku
            socjalistycznego, bo niewiele innego miało okazję u nas zagościć.

Nie wiem co ludzie widzą "pięknego" w tej dziurze jaką jest kazimierz nad
            wisłą -czasami tam bywam - jak się jest zakochanym to każda NORA jest piekna.

Lubelskiej starówki -mieszkam w lublinie - nie lubię ale jak zacząłem oglądać w
            trakcie czyatnia tego f. widoki z pokolorowanej -LUKROWANEJ to zaczynam lubić -
            jest jakiś urok w jej zaniedbaniu szczególnie w dżdżyste dni. NIECH ŻYJE HALA
            LUDOWA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka