Gość: Łukasz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.01, 16:02 Moje propozycje: 1)Wrocław 2)Kraków 3)Poznań [małe miejscowości też mogą być] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wroclawi Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 20.04.01, 22:05 Nie mozna pisac, ze "to" miasto jest najpiekniejsze a "tamto" mniej. Nie ma w polsce miasta najpiekniejszego - jest to pojecie wzgledne. Mozna pokusic sie o wytypowanie kilku najatrakcyjniejszych pod roznym wzgledem ja stawiam na Breslau, Torun, Gdansk i Krakow Poznan tez jest niezly ale juz nie klasuje go tak wysoko Lodz jest interesujaca ale ciezko powiedziec, ze jest piekna, tak samo Katowice i caly ten moloch. Bardzo podoba mi sie industrial poniemiecki w Walbrzychu... to moje prywatne zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYP Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.customer.ALTER.NET 20.04.01, 23:26 Gość portalu: wroclawi napisał(a): > Nie mozna pisac, ze "to" miasto jest najpiekniejsze a "tamto" mniej. Nie ma w > polsce miasta najpiekniejszego - jest to pojecie wzgledne. Mozna pokusic sie o > wytypowanie kilku najatrakcyjniejszych pod roznym wzgledem > ja stawiam na Breslau, Torun, Gdansk i Krakow > Poznan tez jest niezly ale juz nie klasuje go tak wysoko > Lodz jest interesujaca ale ciezko powiedziec, ze jest piekna, tak samo Katowice > > i caly ten moloch. Bardzo podoba mi sie industrial poniemiecki w Walbrzychu... > > to moje prywatne zdanie Ze swoim poniemieckim industrialem i Breslauem nie ma tu dla ciebie miejsca. Proponuje www.spiegel.de. Stad won. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszo Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: 217.99.64.* 21.04.01, 09:24 jeśli jesteś tak uwrażliwiony na polskość to współczuję, bo zostanie ci niewiele przykładów rdzennie polskiej twórczości A poza tym mówi się tu o architekturze "odgórnej", a tymczasem śmietnik zaczyna się na przedmieściach, wprawdzie z czystością prywatnych obejść jest już ostatnio lepiej, ale ten kicz i bezguście panoszą się i to nie tylko wina projektantów, bo poprawianie projektów przez sąsiadów i rodzinę inwestora jest powszechne, a projektant który raz komuś zatrzyma z takiego powodu budowę jest w tej okolicy spalony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawi to podaj jedno typowo polskie miasto panie narodowiec TYP IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 21.04.01, 15:20 chodz jedno miasto, w ktorym nie byloby wplywu albo rosji, albo niemiec, albo turcji albo wloch... etc etc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszo Re: uzupełnienie IP: 217.99.64.* 21.04.01, 19:19 nie bez prowodu architekturę od zawsze dzielono najpierw na style, a dopiero potem zauważano regionalne odmienności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawi Re: uzupełnienie IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 21.04.01, 23:06 dokladnie... ale to fakt, ze Wroclaw wyroznia sie na tle kraju zwlaszcza ten XIX wieczny (wysokie 4, 5 cio pietrowe kamienice => podczas gdy w Polsce budowano wtedy 3, 4ro pietrowe malomiasteczkowe kamieniczki) i z poczatku XX wieku (Max Berg i modernisci, Pludeman i wielu innych... Gmach sadu i policji - takich obiektow prozno szukac w innych polskich miastach nach Polen) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszo Re: uzupełnienie IP: 217.99.64.* 21.04.01, 23:51 jeśli lubisz modernizm zapraszam do Zabrza, zobaczysz parę niezłych rzeczy szkoły Dominika Boehma, poza tym niedawno we wrocławskim Muzeum Architektury była wystawa o Hansie Poelzigu, który miał niesamowite ( niestety niezrealizowane ) wizje zabrzańskiego City Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miron apropo najróżnorodniejszego Polskiego miasta pod względem architektury IP: 213.195.155.* 22.04.01, 11:53 Gość portalu: wroclawi napisał(a): > Gmach sadu > > i policji - takich obiektow prozno szukac w innych polskich miastach nach Polen > ) gmach sądu -> http://strony.poland.com/wro/6.htm strona główna WROCŁAWIA WIRTUALNEGO http://strony.poland.com/wro zapraszam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechita Re: uzupełnienie IP: 209.47.242.* 24.04.01, 18:27 Gość portalu: wroclawi napisał(a): > dokladnie... > ale to fakt, ze Wroclaw wyroznia sie na tle kraju > zwlaszcza ten XIX wieczny (wysokie 4, 5 cio pietrowe kamienice => podczas gd > y w > Polsce budowano wtedy 3, 4ro pietrowe malomiasteczkowe kamieniczki) i z > poczatku XX wieku (Max Berg i modernisci, Pludeman i wielu innych... Gmach sadu > > i policji - takich obiektow prozno szukac w innych polskich miastach nach Polen > ) Jestes mara szwabska SWINIA popierdolona kurwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTAL Re: uzupełnienie IP: 212.244.52.* 24.04.01, 21:51 "...dalej więc w endeckie tango z ONR-em i Falangą" - Lechito... My tu dyskutujemy o architekturze, a ta - czy tego chcesz czy nie, jest we Wrocławiu PONIEMIECKA. Nie ma tak naprawdę miast rdzennie polskich, z racji choćby tego że osiadali w nich mieszczanie niemieccy, Rosjanie, Włosi, rzadziej Holendrzy (Gdańsk), Żydzi (uwaga Lechito, znienawidzone słowo)... Nie można więc mówić o czysto polskiej architekturze. A twoje posty nadają się raczej nie na to forum... Może pan Tejkowski ma jakąś swoją stronkę, tam mógłbyś zabłysnąć, bo tu - tylko irytujesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechita Re: uzupełnienie IP: *.icom.ca 25.04.01, 05:33 Gość portalu: ANTAL napisał(a): > "...dalej więc w endeckie tango z ONR-em i Falangą" - Lechito... > My tu dyskutujemy o architekturze, a ta - czy tego chcesz czy nie, jest we > Wrocławiu PONIEMIECKA. Nie ma tak naprawdę miast rdzennie polskich, > z racji choćby tego że osiadali w nich mieszczanie niemieccy, Rosjanie, > Włosi, rzadziej Holendrzy (Gdańsk), Żydzi (uwaga Lechito, znienawidzone > słowo)... Nie można więc mówić o czysto polskiej architekturze. A twoje > posty nadają się raczej nie na to forum... Może pan Tejkowski ma jakąś > swoją stronkę, tam mógłbyś zabłysnąć, bo tu - tylko irytujesz.... Zle zrozumiales. Nie mam problemu z poniemiecka architektura. Taka jest nawet w moim ukochanym Poznaniu. Wkurzyl mnie ten folksdojcz piszac "Polen" i "Breslau". Kraj nasz nazywa sie Polska, a jak jakis idiota pisze Polen to dla mnie jest najgorszym cwelem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sati21 Re: uzupełnienie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 00:01 Gość portalu: Lechita napisał(a): > Zle zrozumiales. Nie mam problemu z poniemiecka architektura. Taka jest nawet w > moim ukochanym Poznaniu. Wkurzyl mnie ten folksdojcz piszac "Polen" i "Breslau". Kraj nasz nazywa sie Polska, a jak jakis idiota pisze Polen to dla mnie jest najgorszym cwelem. Zastanówmy się co oznacza słowo poniemiecki. To co Niemców już nie ma? Nie błagam nie używajcie tego słowa. To właśnie jedno słowo tępią wszyscy historycy sztuki i konserwatorzy. Czy na cerkwie w Warszawie wybudowne za Cara mówi się porosyjskie, czy Baranów jest powłoski bo zaprojektował go prawdopodobnie Santi Gucci. Architektura jest bez granic miesza wątki, style, szkoły architektoniczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroc. Re: uzupełnienie IP: 213.17.157.* 30.07.01, 13:02 > Jestes mara szwabska SWINIA popierdolona kurwo. o rany boskie, jakże się zirytowało młode, zdolne, polskie dziecię, wygadany jesteś, zasób słownictwa typowy dla młodego, zdolnego narodowca-Polaka na wieki wieków amen ku chwale ojczyzny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: uzupełnienie IP: 195.117.243.* 08.10.01, 11:28 Uś, czy ta prowokująca opinia to "żydowskie dziecię"?. Proszę mi wymienić typowo izraelskie miasto na przykład.Może to był Lubartów? Z brudnymi drewniakami śmierdzącymi czosnkiem i cebulą. (Oczywiście pisze to Polak który antysemityzm ma wyssany z mlekiem matki. Bo Pana Lub Pani wypowiedź tchnie tolerancją i obiektywizmem). Przenikanie się różnych kultur w archtekturze jest rzeczą oczywistą. To że we Wrocławiu budowano domy wyższe niż w tym czasie w innych rejonach Polski to jeszcze nic nie znaczy. Natomiast wiele typowo Polskich miast zniszczyli "nadludzie" z wermachtu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: uzupełnienie IP: *.lubin.dialog.net.pl 21.11.02, 20:04 Zupelnie sie z tym zgadzam ze Wroclaw to jedyne miasto o wielkomiejskiej zabudowie. Przed wojna Warszawa tez miala podobna zabudowe, mozna zobaczyc przedwojenna wawe przechadzajac sie ulica Lwowska albo Poznanska ( kamienice maja po 4-5 a nawet 6 pieter), jednak jest to tylko nieznaczny fragment we wposlczesnej Warszawie ktore przypominaja europejskie wielkie miasto. Wroclaw, mimio zburzenia zachowal swoj przedwojenny wyglad i jest piekny!!! Wedlug mnie jesli Wroclaw bedzie mogl organizowac EXPO stanie sie znanym na swiecie kosmpolitycznym miatem. Zapraszam do stolicy Dolnego Slaska :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slaw Re: uzupełnienie IP: 212.75.127.* 30.05.01, 16:02 Porównując 2 polskie miasta, gdzie jest najwięcej niemieckiej architektury czyli Wrocław i Poznań widać, iż więcej pozostało jej we Wrocławiu. Jednak architektura pruska w Poznaniu jest ciekawsza mniej przytłaczająca, mimo że gmachy takie jak Zamek Cesarski, gmach Hakaty, czy Komisji Ziemskiej mają dużo większą powierzchnię i są potężniejsze niż ich wrocławscy kuzyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz Re: uzupełnienie IP: *.waw.cdp.pl 06.06.01, 15:11 Wrocław - ok ładny, ale mnie przygnębiają te poniemieckie klimaty z socjalistyczną nadbudówką. Uwielbiam Wrszawę, właśnie siedzę sobie na XIII piętrze biurowca i mam przed oczami panoramę miasta. Podoba mi się. Lubie tez małe uliczki, jak Filtrowa lub Wiśniowa ze starymi willami, pięknymi ogródkami. Zajebisty jest stary Mokotów i Saska Kępa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yorg Re: uzupełnienie IP: *.digi.pl 18.06.01, 19:07 Gość portalu: Slaw napisał(a): > Porównując 2 polskie miasta, gdzie jest najwięcej niemieckiej architektury > czyli Wrocław i Poznań widać, iż więcej pozostało jej we Wrocławiu. Jednak > architektura pruska w Poznaniu jest ciekawsza mniej przytłaczająca, O czym ty piszesz ? ciekawsza ? mniej przytłaczająca ? to co ty powiesz o bibliotece Raczyńskich w Poznaniu porównaj dwa sąsiadujące prawie budynki Bibliotekę i stojący nieopodal pruski styl ciężki przytłaczający! mimo że > gmachy takie jak Zamek Cesarski, gmach Hakaty, czy Komisji Ziemskiej mają dużo > większą powierzchnię i są potężniejsze niż ich wrocławscy kuzyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sati21 Re: uzupełnienie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.02, 23:48 Gość portalu: wroclawi napisał(a): > dokladnie... > ale to fakt, ze Wroclaw wyroznia sie na tle kraju > zwlaszcza ten XIX wieczny (wysokie 4, 5 cio pietrowe kamienice => podczas gd > y w > Polsce budowano wtedy 3, 4ro pietrowe malomiasteczkowe kamieniczki) i z > poczatku XX wieku (Max Berg i modernisci, Pludeman i wielu innych... Gmach sadu > > i policji - takich obiektow prozno szukac w innych polskich miastach nach Polen > ) E! co ty opowiadasz. a szkoła warszawska w latach XX-lecia?! Polecam książkę wydaną przez Murator "Architektura w Warszawie w latach 1918-39" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honzik Re: uzupełnienie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.02, 22:46 Ta cała dyskusja o polskości/niemieckości architektury wynika z tego, że dorastając w poniemieckim, a nie w "czysto" polskim nabiera się troche innego gustu. Ja jestem z Wrocławia, chodziłem do podstawówki zaprojektowanej przez Pludemanna, niedaleko Ostrowa Tumskiego, i mnie te klimaty biorą. Ale gdy ostatnio zobaczyłem starówkę w Lublinie byłem oczarowany. Zupełnie inny sposób budowania. Tylko to jest takie małomiasteczkowe. Pasuje do uroczych małych miasteczek ze starym ryneczkiem, a nie do miasta wojewódzkiego. Wrocław w świadomości reszty kraju nie jest do końca polski, dlatego wszyscy mówia, że Kraków jest najładniejszy. To są tak różne miasta, że trudno jest porównywać. We wszystkich polskich miastah brakuje mi dzielnic o charakterze Biskupina albo Krzyków, czyli parków z dużymi willami, z rozmachem, a nie z klitkowatymi domkami jednorodzinnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toudi Re: uzupełnienie IP: *.abplanalp.com.pl 22.07.02, 16:08 No bo Stare Miasto w Lublinie pochodzi sprzed 400 lat, zas stare miasto z Wroclawia z XIX wieku. Stad roznica w skali. W sredniowieczu Lublin wcale nie byl mniejszy niz Wroclaw moj kolego, wiec nie rozumie tej "malomiasteczkowosci". Chcesz zobaczyc malomiasteczkowy rynek to pojedz do Rzeszowa (choc w sredniowieczu to tez nie bylo takie najmniejsze miasto). Nie wolno mieszac historycznych starowek Sandomierza czy Lublina z XIX wiecznym Poznaniem (oczywiscie oprocz Ostrowia Tumskiego) czy Wroclawia. Inna skala, inna epoka. Przeciez odbudowane starowki Wa-wy i Gdanska wydadza sie mialomiasteczkowe w porownaniu z ulica sw.Marcina w Poznaniu czy z Jezycami. Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honzik Re: uzupełnienie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.02, 22:20 Drogi Tomku Nie ma się co obrażać za małomiasteczkowy charakter Lublina. Gwoli ścisłości, obecne Stare Miasto we Wrocławiu zostało lokowane w 1242 roku razem z całą siecia ulic, wielkością rynku. Jest też więc trochę starsze niż 400 lat, o czym świadczą liczne gotyckie kościoły. Potem to wszystko było cały czas przebudowywane, również w wieku XIX. Jest nawet budynek na placu solnym piekny przykład modernizmu z lat 20. XX wieku. Tak sie dzieje że gdy miasto cały czas przeżywa rozkwit, a mieszczanie mają pieniądze, to podążają za modami i stylami, które aktualnie panują. To widać po budynkach. Ale ja też twierdzę, że stare miasto w Lublinie jest ładne, bardzo mi sie podoba. Nie zmienia to faktu, że stare miasto w Lublinie jest wielkości Brzegu czy Świdnicy. pozdrawiam Honzik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTAL Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: 212.244.52.* 24.04.01, 22:00 Być może wiele osób nie zgodzi się ze mną, lecz brakuje mi we Wrocławiu kilku NAPRAWDĘ wysokościowych dominant. Oczywiście nie w bezpośrednim sąsiedztwie zabytkowej części miasta, ale jednak... Wrocław jest jednym z najładniejszych miast w Polsce i chyba w Europie, lecz widziany z góry jest bardzo "płaski", pominąwszy wieże kościow i pudełkowaty budynek "POLTEGORU". Obecne materiały i technologie pozwalają na projektowanie wysokościowców nie będących li tylko koszmarnymi pudłami... Miejsca we Wrocławiu jest dość dużo, mogłoby więc powstać "wysokie" City. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sati21 Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 00:09 Gość portalu: ANTAL napisał(a): > Miejsca we Wrocławiu jest dość dużo, mogłoby więc powstać "wysokie" City. I takie projekty koncepcyjne powstały już kilka lat temu, jest miejsce nawet w bliskim sąsiedztwie centrum - ul. Powstańców Polskich. Były dwa konkursy: jedne dla architektów polskich, drugi zlecony przez miasto jakiemuś słynnemu arch., niestety nie pamiętam nazwiska. I nic. Cicho. Bo nie ma na tyle dużego inwestora, aby zrealizował kwartały od torów do Poltegoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L'V Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 01:00 Wroclaw jest miejscami swietny, ale jako calosc (z zalozenia nie liczac nowych dzielnic) sprawia raczej srednie wrazenie - wszystko przez szczerby i posztakowanie centrum soc-bloczkmi i soc-bloczydlami. Tyle, ze przy kazdym pobycie podziwiam jak sie we Wroclawiu odtwarza i reperuje prawdziwa miejska tkanke - jest z miesiaca na miesiac lepiej. Mimo calej wzglednosci takich opinii: nr.1.Krakow! I tylko szkoda, ze ta moja Warszawa to takie paskudztwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viri Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 10:29 wroclaw czekaja wielkie zmiany przede wszystkim wyburzenia ! jeszcze 15 lat i nie bedzie watpliwoscy czy Krakow czy Wroclaw nadzieja w EXPO 2010 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszo Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: 217.99.64.* 21.04.01, 23:55 w przypadku mniejszych miejscowości proponuję przyjęcie kryterium zachowania pewnego rodzaju jednorodności: myślę o starym Toruniu, Tarnowie, jeszcze sobie coś przypomnę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: 212.244.167.* 29.06.02, 14:03 maszo napisał(a): > Zamość ZGADZAM SIĘ W 100 PROCENTACH!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wmb Najpiękniejsze polskie miasto IP: 212.244.102.* 25.04.01, 01:03 Najpiękniejsze są miasta które mają duszę i charakter, znam kilka takich. Okropne są miasta które tego nie mają, tak jak Warszawa. Sądze, że duże miasta w omawianej kategorii mieszczą się najwyżej niewielkim kawałkiem. Zbyt dużo w nich urbanistycznego bezsensu i architektonicznej szpetoty szczególnie z ostatnich 60 lat XX wieku. Stawiam na małe miasteczka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goodey Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.nas.one.net.au 25.04.01, 05:21 Moze dzisiaj nie najpiekniejsze ale napewno majace ku temu ogromne mozliwosci. Miasto zwie sie Jelenia Gora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawi Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 10:30 piekne miasto ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macho Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 20:21 Najładniejszym miastem jest Warszawa!!! Wszystkie inne to śmierdzące, zapyziałe wiochy! macho Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 12:34 A dla mnie stare drewniane chaty łemkowskie mają najwięcej uroku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milene Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.w.club-internet.fr 28.12.01, 21:52 A co myslicie o Lublinie ? Gdyby go troche odbudowac ? Odpowiedz Link Zgłoś
algreg Re: Najpiękniejsze polskie miasto 15.01.02, 20:59 GDAŃSK,OLSZTYN,KAZIMIERZ,SZCZECIN,IŁAWA,ZAMOŚĆ,KRAKÓW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: 212.244.167.* 29.06.02, 14:01 Gość portalu: macho napisał(a): > Najładniejszym miastem jest Warszawa!!! > Wszystkie inne to śmierdzące, zapyziałe wiochy! > macho warszawa to śmierdzący wielki moloch...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toudi Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.abplanalp.com.pl 22.07.02, 16:14 Wa-wa jest OK. Chyba nie ma w Polsce miasta z wieksza iloscia parkow i skwerow. Osobiscie wole zielona Warzszawe niz ceglany Poznan (Wroclawia nie znam zbyt dobrze, wiec sie nie wypowie). Warszawa to piekna Starowka (choc nie taka stara, ledwo 50 letnia :-))))), Piekne Nowe Miasto, urocze place, zielone Lazienki i Pole Mokotowskie, Piekna panorama pragi z wiezami kosciola sw. Floriana i zielonymi brzegami, rozswietlona lewa strona Wisly, bliskosc Kampinosu, no i ogrodki piwne nad Wisla. Spedzam w Poznaniu sporo czasu, Rynek jest OK, park Cetadela takze, Jezyce urocze, ale suma sumarum Warszawa naprawde da sie lubic. Oczywiscie, jak ktos przyjedzie tu sluzbowo, wystoi sie w korkach, bedzie spal w oblesnym hotelu to znienawidzi to miasto. Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
stratocaster Re: Najpiękniejsze polskie miasto 25.01.02, 15:14 MOJA PROPOZYCJA 1)WROCŁAW 2)KRAKÓW 3)GDAŃSK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldac Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 29.01.02, 21:34 MZmieniam kolejnośc 1 Poznan 2 Kraków 3 Wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.02, 08:08 Dla mnie najpiękniejszym miastem jest Warszawa, bo tu się urodziłam i wychowałam. Całe to narzekanie na temat rzekomej brzydoty Warszawy pochodzi od przyjezdnych. Warszawa jest wspaniałym miastem. Nawet Paryż, czy inne cudo, ma miejsca brzydkie lub ochydne, ale to się pomija, eksponując najatrakcyjniejsze miejsca. Lokalna partiotka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elgreco Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 04.04.02, 12:17 Dla mnie Warszawa jest na pewno miastem najciekawszym w Polsce bo laczy w sobie elementy wielu roznych miast - wspaniale stare miejsca takie jak starowka, Wilanow, Lazienki, Trakt Krolewski, nowoczesna architekture z wiezowcami, XIX wiek z przykladami takimi jak Srodmiescie Pld lub Stara Praga, najlepsze przyklady socrealizmu w Polsce i niestety koszmarne blokowiska i chaos bliskiej Woli. Pewnie nie jest jednak najpiekniejszym miastem choc panorama od strony praskiej nie do pobicia w skali kraju. Inne miasta takie jak Krakow, Wroclaw, Poznan, Gdansk czy Torun maja znacznie piekniejsze stare centra ale niestety to tylko niewielka czesc ich ogolnego wyrazu. Reszta to zdewastowane domy i blokowiska decydujace o wygladzie wszystkich duzych miast w kraju. Trudno wiec wybrac jedno miasto ktore spelnialoby miano najpiekniejszego bo malo ktore spelnia kryteria piekna. Bardziej sklanialbym sie wiec do malych i sredniej wielkosci miast jak np. Opole, Chelmno, Sopot czy miasteczka Dolnego Slaska. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: 213.77.38.* 06.04.02, 12:00 1. Toruń 2. Kraków 3. Gdańsk 4. Wrocław 5. Zamość (powyżej bruków) 6. Lwów 7. Wilno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sati21 Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 00:17 Konkludując dyskusję wszystkich uczestników forum każde miasto jest lub może być piekne. Najważniejsze, że czujecie tożsamość tych miejsc. To daje nadzieję na to, że znajdą się ludzie, którzy pomogą zachować ich urok, klimat i ich swoiste piękno. I tego życzę wszyskim miastom, miasteczkom, wioskom w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.ols.vectranet.pl / *.ols.vectranet.pl 23.06.02, 13:20 Dla Mnie: Sandomierz, Kazimierz. Małe miasteczka ale jaka architektura! I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaroS Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.02, 17:26 Warszawska architektura ostatniej dekady i nie tylko zobacz na stronie www.nowawa.prv.pl pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rmate Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.pl 26.08.02, 23:10 Muszę przyznać, że brak jak na razie konkretnej listy. Z głosów wynika, że przoduje Wrocłąw, Kraków i Gdańsk. Wiele podróżuję po Polsce i myślę, że tej trójce można przyznać pierwsze miejsce. Cała trójka zawdzięcza to swoim mieszkańcom, którzy mądrze wybierali władze miasta (szczególnie Wrocław, który wykonał największą pracę). Myślę, że nie jest ważne jakiej narodowości byli architekci, ważne jest, że dobrze zrobili swoją robotę. Historyczna architektura Wrocławia jest cała niemiecka. Większość kamienic została poddana przebudowie w latach 1900 - 1935. Stąd piękne strzeliste kamienice. A jeszcze przed 1900 rokiem były to góra 2 kondygnacyjne kamieniczki. To samo dotyczy Śląska. Na ul 3-go Maja też tak było. Często bywam na Śląsku i uważam, że tam jest pełna skarbnica ciekawych miejsc. Jeszcze nie odkrytych przez wielu Polaków. W końcu nie sztuka jest przyjechać do KRakowa czy Wrocławia na Rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glus11 Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 23.07.02, 22:43 1. Toruń 2. Zamość 3. Kalisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.rosenberg-library.org 16.08.02, 21:41 nie wiem jakie jest najpiekniejsze, ale najmniej piekny jest ZYRARDOW Odpowiedz Link Zgłoś
sado1980 Re: Najpiękniejsze polskie miasto 18.08.02, 04:41 A moja propozycja to w kolejnosci od najladniejszych - 1)Warszawa 2)Krakow 3)Wroclaw 4)Trojmiasto 5)Kazimierz Dolny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 18.08.02, 20:27 Warszawa to najbrzydsze miasto w Europie. Komuniści przy pomocy architektów wyburzyli po wojnie całą secesję, zastępujac ja modernizmem Le Corbusiera., wandala wszech czasów, twórcy mega bloków. Postmodernizm w dosłownym tłumaczeniu „po nowoczesności”to modernizm z „Gębą”. Ta kupę bezładnego betonu,szkła i stali propaguje się w mediach na wszelkie sposoby. Konkursy, mistery, rankongi służą do tego aby ludziom wmówić, że ta architektura bez kanonów i piekna jim służy. To całe kłamstwo jest dla robienia kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geniusz Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.02, 20:14 Kurde, poczytaj troche o architekturze, i nie porownuj tych gowien blokowisk z corbisierem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geos Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.09.02, 10:43 Dla mnie najpiekniejszy jest Wrocłsw ale zaznaczam, ze nie widziałam jeszcze Gdańska i Zamościa a osoby które znam i które tam były stwierdziły, że to równiez piekne miasta. Natomiast Poznania nie lubię choć moje rodzinne strony to własnie wielkopolska ale jakoś nie moge poczuć klimatu tego miasta. Tak samo Warszawa. Starówka owszem niczego sobie, tylko dominują ponure kolory; jeszcze Krakowskie Przedmiescie przypadło mi do gustu ale dalej wielkie, anonimowe miasto, owszem jest sporo ciekawej, nowoczesnej architektury ale wydaje mi się, że jakby brak jej spójnosci, chodzi mi o brak jedności w zagospodarowaniou terenu. Może trudno zrobić w Warszawie Manhattan ale strzelające w górę wiezowce połozone z dala od siebie to jakos tak przypomina bardziej bałagan niż porzadek urbanistyczny. Kraków też ma swój klimat ale tak samo jak Warszawa tylko na Starówce a dalej nie bardzo. Komunisci zrobili co chcieli i zniszcyli te piekne miasta. Natomiast jeśli ktoś chce zobaczyć typowo polskie miasto to zapraszam do Bielska Białej a zwłaszcza do części która kiedyś była Białą. centrum to własnie typowo polska architektura, dwukondygnacyjne kamieniczki i cały klimat Galicji. Oczywiscie nie brak tam knotów komunistycznych ale i tak miasto warte zobaczenia, nazywane Wrocławiem w pigułce, pzrepiekne modernistyczne i secesyjne kamienice i wille, naprwdę pzrepiekne miasto, pieknie połozone u podnóża gór. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 16:57 Jesteś niedouczony to własnie Le Corbusier wymyślił blokowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.acn.waw.pl 12.09.02, 16:47 Bzdura, widac ze tu nie mieszkasz. Rzeczywiscie blokowiska robia kiepskie wrazenie, ale pokaz mi w ktorym z polskich miast ich nie ma. A na marginesie to tych blokowisk w Wawie wcale nie ma tak duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 20:10 Gość portalu: j23 napisał(a): > Warszawa to najbrzydsze miasto w Europie. Komuniści przy pomocy architektów > wyburzyli po wojnie całą secesję, zastępujac ja modernizmem Le Corbusiera., > wandala wszech czasów, twórcy mega bloków. Le Courbusier nie wymyslil blokow w naszym rozumieniu tego slowa!!!!!!!! Najpierw poczytaj sobie o nim a potem sie wypowiadaj. Jego idea, ze cale mieszkanie da sie wpisac w prostokat i kwadrat to byla bardzo nowatorska mysl, zostala potem wykorzystana w tak paskudny sposob, ale to juz nie jego wina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyde Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.acn.waw.pl 12.09.02, 16:44 Ja glosuje tak czy inaczej na Warszawe, moje ukochane miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.acn.waw.pl 13.09.02, 15:45 Pułtusk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magoo Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 12:40 po co taki ranking? rozejrzyj sie dookola siebie brud syf i ubustwo ... czas na zmiany a nie rankingi ! Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: Najpiękniejsze polskie miasto 17.09.02, 16:51 Bardzo ładnym miasteczkiem jest Pszczyna położona na południe od Katowic. Jest tam też pałac z jednymi z najpiękniejszych wnętrz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geos Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.09.02, 12:14 luka napisał: > Bardzo ładnym miasteczkiem jest Pszczyna położona na południe od Katowic. Jest > tam też pałac z jednymi z najpiękniejszych wnętrz w Polsce. Zgadzam się byłam tam w zeszłym tygodniu i bardzo mi się podobało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rani Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 11:59 Te male miasta sa wogole bardziej zadbane i sprawiaja lepsze wrazenie niz nasze "metropolie" (pozal sie Boze ;-). Moze dlatego , ze taka lokalna wladza bardziej zajmuje sie sprawami ogolnymi- wszycsy ich znaja prawie osobiscie? A w takiej stolycy kogo drobiazgi obchodza... Eeeeech polityka? Odpowiedz Link Zgłoś
sardanapal Re: Najpiękniejsze polskie miasto 17.10.02, 21:03 A co powiecie o Kielcach? Najpiekniejsze z pewnoscia nie sa, ale za to atmosfera pierwszorzedna! Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: Najpiękniejsze polskie miasto 18.10.02, 13:44 Z całym szacunkiem ale Kielce nie są piękne. Mogłyby być najwyżej dla przyjezdnych ładne ale obecnie takie nie są. Rynek wygląda skandalicznie, to wstyd, że jakieś miasto wojewódzkie w Polsce ma takie "reprezentacyjne" miejsce. W Kielcach moim zdaniem godne uwagi są tylko Pałac Biskupi i Katedra. A atmosfera jest niezauważalna dla kogoś kto się tam nie urodził lub wychował. Polecam wątek o Rynku na forum Kielce. Odpowiedz Link Zgłoś
luka Świdnica ? 18.10.02, 13:47 Nie byłem nigdy w Świdnicy ale słyszałem, że to było drugie co do wielkości i bogactwa miasto na Śląsku po Wrocławiu. Świdnica była do wojny 30-letniej większa niż Poznań i Lwów. Czy jest to dostrzegalne? Odpowiedz Link Zgłoś
sardanapal Re: Najpiękniejsze polskie miasto 19.10.02, 18:15 Ladne rzeczywiscie nie sa - ale ciekawe! Dla mnie to polaczenie dawnego malego miasta z atmosfera dyskoteki. Muzeum w Palacu Biskupim piekne - calosc z katedra sprawia wrazenie miejsca calkiem wyizolowanego ze "zgielku" Kielc.Bardzo lubie tez okolice, Gory Swietokrzyskie z miasteczkami jak Jedzejow, Koprzywnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.02, 11:41 Szczecin jest ludzaco podobny do Wroclawia, ale zawsze sie o nim zpaomina. Projektowal Szczecin ten sam architekt, ktory planowal Paryz, wiec Szczecina ma ten sam gwiazdzisty uklad ulic odchodzacych od placow i nie sposob sie tam zgubic. To miasto tonie w zieleni, ma piekne secesyjne poniemieckie kamienicy, niestety zaniedbane i prawie sie juz walace. Nie ma niestety glownego centrum, np, rynku, bo stare miasto zostalo zburzone w nalotach aliantow, a potem nie bylo odbudowywane, jak Warszawa (z calym ziem wyzyskanych wywozono transporty ceglowek do Wawy zeby ja odbudowywac, o tym sie dipiero od niedawna mowi glosno). Jeszcze do polowy lat 50. nie bylo pewne na 100 procent, czy Szczecin jednak nie zostanie oddany Niemcom, wyobrazacie sobie? Mnie skzoda Szczecina, wydaje mi sie, ze to najbardziej zaniedbane, zapominane i opkrzywdzone miasto sposrod polskich duzych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Najpiękniejsze polskie miasto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 20:34 Znam wiele pieknych miast w Polsce i kazde z nich ma swoj niepowtarzalny klimat i z roznych powodow lubie do nich wracac. Jesli mam jakies wytypowac to: GDANSK - bo jego starowka ma charakter swiatowy. Czuc w niej wyraznie "waitr od morza", w koncu to miasto hanzeatyckie:) Najwspanialszy jest wtedy gdy jest zlot pieknych zaglowcow, regaty, na miescie mozna spotkac zeglarzy, zas w tle slychac szanty. Wielka szkoda, ze jest tak zatruwany przez fabrykę nawozów sztucznych:( WARSZAWA - bo za kazdy jej kamien i cegle oddalo zycie wiele ludzi. Miejscami jest ladna, miejscami tak brzydka ze az zal. Nie mniej jednak mozna jeszcze teraz spotkac wiele domow ze sladami kul z Powstania... proponuje spacer po Mokotowie i chwile refleksji. Mozna jeszcze wesprzec sie ksiazka "Ziele na Kraterze" Melchiora Wankowicza. KRAKOW - tego chyba nikomu nie musze uzasadniac:) FROMBORK - polozony w zasadzie z dala od glownych szlakow turystycznych, ale piekny i niepowtarzalny. To tu m.in. pracowal sam Kopernik. Goraco polecam, w sezonie mozna czesto trafic na koncerty organowe :) BIECZ - na poludniu niedaleko Krynicy. Sam czysty urok - koniecznie przystancie tam, jesli bedziecie miec okazje. CHELMNO - wiele doskonalych przykladow renesansu, zwlaszcza ratusz Moglabym tak wymieniac i wymieniac, dodalabym oczywiscie Wroclaw, Poznan, Torun i wiele innych mniejszych miast, np. Kazimierz Dolny czy Ryn (ten jest dla mnie piekny z bardziej osobistych powodow:) Tak naprawde kazde miasto moze byc piekne, czesto swiadczy o tym jeden element, czasem jest ich wiecej. Sama zdecydowanie wiecej uwagi poswiecam zalozeniom palacowo-parkowym:) Turystom-krajoznawcom zdecydowanie polecam Frombork, Biecz i Chelmno. Jesli zas chodzi o miasta typowo polskie, to mielismy jedno, a byl nim Kalisz, ktorego czr zostal zniszczony w czasie I Wojny Swiatowej. Tam tez powstal w XIX wieku jeden z pierwszych miejskich parkow o duzej urodzie. Pozdrawiam wszystkich:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patshałek NIE MA TAKIEGO IP: *.it-net.pl 26.12.02, 16:20 olaboga !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! czy znajdzie się tu wreszcie ktoś , kto powie że wszystkie starówki są do dupy , a najbardziej sympatyczne budowle są te które są duże - czyli stawiamy na monumentalizm z szerokim uśmiechem w kierunku socjalistycznego, bo niewiele innego miało okazję u nas zagościć. Nie wiem co ludzie widzą "pięknego" w tej dziurze jaką jest kazimierz nad wisłą -czasami tam bywam - jak się jest zakochanym to każda NORA jest piekna. Lubelskiej starówki -mieszkam w lublinie - nie lubię ale jak zacząłem oglądać w trakcie czyatnia tego f. widoki z pokolorowanej -LUKROWANEJ to zaczynam lubić - jest jakiś urok w jej zaniedbaniu szczególnie w dżdżyste dni. NIECH ŻYJE HALA LUDOWA Odpowiedz Link Zgłoś