Dodaj do ulubionych

Tarnobrzeska starowka

IP: *.pap.edu.pl 04.07.03, 08:59
Czy byl ktos w Tarnobrzegu? Czy jest tam jakas urokliwa Starowka? Jakis
budynek o fajnej architekturze?
Obserwuj wątek
    • Gość: Asik Re: Tarnobrzeska starowka IP: *.zabki.net.pl / 10.4.7.* 07.07.03, 21:43
      Kiedyś mieszkałem w Tarnobrzegu, wtedy zaczęto budować starówkę.
      Interesowałem się historią miasta mojego urodzenia i musze stwierdzić, że
      miasto przed wojną było zamieszkane w większości przez Żydów w drewnianych
      kamienicach, których dzisiaj już nie ma. Z ciekawszych (autentycznych) budowli
      jest kamienica gdzie kiedyś był urząd skarbowy, synagoga (dziś biblioteka),
      klasztor dominikanów i zamek Tarnowskich.
      Ciekawiej się przedstawia Sandomierz (15 kilometrów od tarnobrzega)
      • Gość: Alicja Re: Tarnobrzeska starowka IP: *.pap.edu.pl 09.07.03, 11:06
        Tylko ze ja wlasnie bardziej interesuje sie Tarnobrzegiem. Sandomierz jest
        przereklamowany. Na jakiej ulicy jest ta synagogo-biblioteka? Mi sie w
        Tarnobrzegu najbardziej podobaja domki wokol klasztoru. A podoba Ci sie jak
        odnowili "Plac Czerwony"?

Czy w Miechucinie ten kosciol jest z czerwonej cegly?
        • Gość: Asik Re: Tarnobrzeska starowka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 15:48
          Odnośnie ulicy gdzie jest synagoga to nie pamiętam. Kiedyś to była biblioteka
          wojewódzka, a teraz to nie wiem co tam jest. Zagadka z synagogą polega na tym,
          że od ulicy synagoga wygląda jak biblioteka z PRL-u, a od tyłu jak synagoga.
          Położenie mogę określić jako budynek przy placu targowym (choć nie wiem, czy
          tam jest jeszcze targ), blisko zespołu sklepów nazywanych
          kiedyś "Dzikowiakiem".
          Odnośnie odnowienia placu czerwonego, to pamiętam że ten plac ma tylko parę
          lat. Kiedyś tam biegły normalne ulice i było parę skwerków. Domów było
          znacznie mniej:-) Jednym słowem miasto ciągle się rozwija.
          Wiem, że przed wojną w tym miejscu był rynek, który charakteryzował się nigdy
          nie wysychającym bajorem na środku. Mieszkańcy pobliskiego Dzikowa wysyłali na
          lato świnie na rynek, celem ich podpasienia.
          W Miechocinie faktycznie jest kościół z czerwonej cegły. MOgę polecić Ci dwie
          książki o Tarnobrzegu: :Nie ma ulicy Zielonej -Schabowskiego, Pamiętnik
          włościanina -Słomki.
          PS. Pozwolę sobie nie zgodzić się odnośnie twojej opinii o sandomierzu. 15 lat
          mieszkałem w Tarnobrzegu i 5 w Sandomierzu i teraz gdybym znalazł dobrze
          płatną pracę w tych okolicach to porzuciłbym Wa-wę i wybudowałbym dom w
          Sandomierzu. (Mam tam piękną działkę;-)
          • Gość: Rafal Re: Tarnobrzeska starowka IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 18:36
            Nie znam Tarnobrzega a Sandomierz mi sie nie podoba. Nie lubie miast o ktorych
            w kazdej gazecie mozna przeczytac. Moim ulubionym miastem jest Grudziadz. A czy
            to prawda ze Tarnobrzeg i Sadomierz to w zasadzie dwumiasto? I czemu Tarnobrzeg
            byl stolica wojewodztwa a nie Staklowa Wola wieksza o 20.000 mieszkancow?
            • psie.pole Re: Tarnobrzeska starowka 10.07.03, 20:07
              bo źle brzmi nazwa "województwo stalowolowskie"
              • Gość: Asik Re: Tarnobrzeska starowka IP: *.zabki.net.pl / 10.4.7.* 10.07.03, 23:07
                W 1975 jak powstawało wojewodctwo tarnobrzeskie w cenie była siarka wydobywana
                przez Siarkopol żołte złoto Polski, a nie Huta stalowowolska. Ale pewnie w
                rzeczywistosci sekretarz PZPR był znajomym Gierka.
            • Gość: Ramsky Re: Tarnobrzeska starowka IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 05.12.03, 23:20
              Ludzie, porównujecie Tarnobrzeg do Sandomierza?!!! A co tu porównywać?
              Sandomierz jest perełką naszej architektury (raczej nie docenioną, a nie
              przereklamowaną, jak tu ktoś napisał). A Tarnobrzeg to miasto brzydkie, nowe
              (bo rozbudowane po wojnie dzięki siarce), właściwie bez ciekawych
              architektonicznie obiektów. Parę takich jak w Tarnobrzegu kościołów można
              znaleźć w każdym większym miasteczku, naprawdę nie ma o czym mówić. Pałac w
              Dzikowie też niczym się nie wyróżnia. Generalnie Tarnobrzeg to nudna dziura.
              Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka