Gość: Alicja IP: *.pap.edu.pl 04.07.03, 08:59 Czy byl ktos w Tarnobrzegu? Czy jest tam jakas urokliwa Starowka? Jakis budynek o fajnej architekturze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asik Re: Tarnobrzeska starowka IP: *.zabki.net.pl / 10.4.7.* 07.07.03, 21:43 Kiedyś mieszkałem w Tarnobrzegu, wtedy zaczęto budować starówkę. Interesowałem się historią miasta mojego urodzenia i musze stwierdzić, że miasto przed wojną było zamieszkane w większości przez Żydów w drewnianych kamienicach, których dzisiaj już nie ma. Z ciekawszych (autentycznych) budowli jest kamienica gdzie kiedyś był urząd skarbowy, synagoga (dziś biblioteka), klasztor dominikanów i zamek Tarnowskich. Ciekawiej się przedstawia Sandomierz (15 kilometrów od tarnobrzega) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Tarnobrzeska starowka IP: *.pap.edu.pl 09.07.03, 11:06 Tylko ze ja wlasnie bardziej interesuje sie Tarnobrzegiem. Sandomierz jest przereklamowany. Na jakiej ulicy jest ta synagogo-biblioteka? Mi sie w Tarnobrzegu najbardziej podobaja domki wokol klasztoru. A podoba Ci sie jak odnowili "Plac Czerwony"? Czy w Miechucinie ten kosciol jest z czerwonej cegly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: Tarnobrzeska starowka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 15:48 Odnośnie ulicy gdzie jest synagoga to nie pamiętam. Kiedyś to była biblioteka wojewódzka, a teraz to nie wiem co tam jest. Zagadka z synagogą polega na tym, że od ulicy synagoga wygląda jak biblioteka z PRL-u, a od tyłu jak synagoga. Położenie mogę określić jako budynek przy placu targowym (choć nie wiem, czy tam jest jeszcze targ), blisko zespołu sklepów nazywanych kiedyś "Dzikowiakiem". Odnośnie odnowienia placu czerwonego, to pamiętam że ten plac ma tylko parę lat. Kiedyś tam biegły normalne ulice i było parę skwerków. Domów było znacznie mniej:-) Jednym słowem miasto ciągle się rozwija. Wiem, że przed wojną w tym miejscu był rynek, który charakteryzował się nigdy nie wysychającym bajorem na środku. Mieszkańcy pobliskiego Dzikowa wysyłali na lato świnie na rynek, celem ich podpasienia. W Miechocinie faktycznie jest kościół z czerwonej cegły. MOgę polecić Ci dwie książki o Tarnobrzegu: :Nie ma ulicy Zielonej -Schabowskiego, Pamiętnik włościanina -Słomki. PS. Pozwolę sobie nie zgodzić się odnośnie twojej opinii o sandomierzu. 15 lat mieszkałem w Tarnobrzegu i 5 w Sandomierzu i teraz gdybym znalazł dobrze płatną pracę w tych okolicach to porzuciłbym Wa-wę i wybudowałbym dom w Sandomierzu. (Mam tam piękną działkę;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Tarnobrzeska starowka IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 18:36 Nie znam Tarnobrzega a Sandomierz mi sie nie podoba. Nie lubie miast o ktorych w kazdej gazecie mozna przeczytac. Moim ulubionym miastem jest Grudziadz. A czy to prawda ze Tarnobrzeg i Sadomierz to w zasadzie dwumiasto? I czemu Tarnobrzeg byl stolica wojewodztwa a nie Staklowa Wola wieksza o 20.000 mieszkancow? Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: Tarnobrzeska starowka 10.07.03, 20:07 bo źle brzmi nazwa "województwo stalowolowskie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: Tarnobrzeska starowka IP: *.zabki.net.pl / 10.4.7.* 10.07.03, 23:07 W 1975 jak powstawało wojewodctwo tarnobrzeskie w cenie była siarka wydobywana przez Siarkopol żołte złoto Polski, a nie Huta stalowowolska. Ale pewnie w rzeczywistosci sekretarz PZPR był znajomym Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramsky Re: Tarnobrzeska starowka IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 05.12.03, 23:20 Ludzie, porównujecie Tarnobrzeg do Sandomierza?!!! A co tu porównywać? Sandomierz jest perełką naszej architektury (raczej nie docenioną, a nie przereklamowaną, jak tu ktoś napisał). A Tarnobrzeg to miasto brzydkie, nowe (bo rozbudowane po wojnie dzięki siarce), właściwie bez ciekawych architektonicznie obiektów. Parę takich jak w Tarnobrzegu kościołów można znaleźć w każdym większym miasteczku, naprawdę nie ma o czym mówić. Pałac w Dzikowie też niczym się nie wyróżnia. Generalnie Tarnobrzeg to nudna dziura. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś