Dodaj do ulubionych

Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze

IP: 213.33.69.* 24.07.03, 15:49
Forum schodzi na psy i zrownalo sie z poziomem architektury prezentowanym na
lamach "Dom i Wnetrze", ewentualnie w kaciku architektonicznym "Pani Domu",
czy jak to sie tam nazywa.

Firanki zolte czy niebieskie, parkiet debowy czy wisniowy? Ci, ktorzy zadaja
te pytania prosze serdecznie o pozostawienie tego forum i udanie sie na forum
Dom i Nieruchomosci.

Niech Forum Architektura bedzie zarezerwowane dla milosnikow architektury, a
nie poradnikiem Mlodego Wnetrzarza- Pacykarza.

Z powazaniem,

Zatroskany inz. Mamon ;-)

Obserwuj wątek
    • Gość: Dosia Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: 195.217.253.* 24.07.03, 16:01
      No chyba sobie raczysz zartowac!!!

Czy uwazasz ze na temat firanek i ogolnie wystroju wnetrza mozna dyskutowac
      tylko na forum "naprawy i remonty"???

Architektura to nie tylko, jak mi sie zdaje, sklepienia kolebkowe, ale takze
      wystroj wnetrz prawda?

No chyba, ze architekci wnetrz nie zawracaja sobie glowy kwestia firaneczek w
      domach u maluczkich, a wysilaja glowy nad czyms bardziej wysublimowanym. Mozesz
      mnie oswiecic?
      • Gość: inz. Mamon Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: 213.33.69.* 24.07.03, 16:14
        Gość portalu: Dosia napisał(a):

> No chyba sobie raczysz zartowac!!!
        >
        > Czy uwazasz ze na temat firanek i ogolnie wystroju wnetrza mozna dyskutowac
        > tylko na forum "naprawy i remonty"???
        >
        > Architektura to nie tylko, jak mi sie zdaje, sklepienia kolebkowe, ale takze
        > wystroj wnetrz prawda?
        >
        > No chyba, ze architekci wnetrz nie zawracaja sobie glowy kwestia firaneczek w
        > domach u maluczkich, a wysilaja glowy nad czyms bardziej wysublimowanym.
        Mozesz
        >
        > mnie oswiecic?

Dosiu,

to forum jest po to abys na przyklad opowiedziala nam jakie wrazenie robi na
        Tobie budynek Normana Fostera w Warszawie, a nie zawracala tu ludziom glowe
        jaki kolor firanek najlepszy.

Zaden wnetrzarz nie bedzie sie zajmowal takimi, za przeproszeniem, duperelami,
        o ile glod nie zmusi go do tego.

Wybacz Droga Dosiu, ale temat mialki (chodzi mnie o fieranki)

Z pozdrowieniami,

inz. Mamon
        • burma Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze 24.07.03, 16:40
          drogi inżynierze,
          Hamuj swoje wielkopańskie podejście,
          można równie dobrze dyskutować o fosterze jak i pomóc komuś dla kogo
          architektura to firanki. Jeśli nie będziesz wspierał i uświadamiał
          potencjalnych klientów to oni nigdy nie bedą mieć apetytu na więcej i lepiej,
          tylko będą odzworowywać zdjęcia z pani domu. A swoją drogą to ta szara
          wiekszośc tworzy rynek i chcesz lub nie musisz ich szanować
          • Gość: inz. Mamon Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: 213.33.69.* 24.07.03, 18:07
            burma napisała:

> drogi inżynierze,
            > Hamuj swoje wielkopańskie podejście,
            > można równie dobrze dyskutować o fosterze jak i pomóc komuś dla kogo
            > architektura to firanki. Jeśli nie będziesz wspierał i uświadamiał
            > potencjalnych klientów to oni nigdy nie bedą mieć apetytu na więcej i lepiej,
            > tylko będą odzworowywać zdjęcia z pani domu. A swoją drogą to ta szara
            > wiekszośc tworzy rynek i chcesz lub nie musisz ich szanować

Architektura, to jak sama nazwa wskazuje to bynajmniej niewielkopanskie
            zajecie, jeno sluzalcze. ALe istnieja pewne granice.

Forum to miejsce wymiany pogladow a nie drobnego doradztwa z zakresu pierwszego
            roku architektury wnetrz.

Pokoloruj swoja rzeczywistosc, ale w bardziej ambitny sposob niz przez wybor
            kolorowych firanek.

A swoja droga jak zamierzasz wytlumaczyc Dosi wybrany przez siebie kolor-
            RALem? :-)

Dosiu masz tabele RAL? - jesli tak to natychmiast sluze pomoca w wyborze koloru
            kotar i firan ;-)
            • Gość: gupi_kaowiec Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.03, 18:19
              lepiej uzyj NCS to bedzie bardziej szczegółowo
        • Gość: Dosia Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: 195.217.253.* 24.07.03, 16:59
          Gość portalu: inz. Mamon napisał(a):

> >
          > Dosiu,
          >
          > to forum jest po to abys na przyklad opowiedziala nam jakie wrazenie robi na
          > Tobie budynek Normana Fostera w Warszawie,

piekny, przepiekny, cudny. Robi na mnie super wrazenie. Naprawde. Jak go
          zobaczylam to z zachwytu nie moge wyjsc po dzis dzien. A jakie Ty masz
          wrazenia, bardzom ciekawa - moze podyskutujemy?

Nie rozwiazuje to jednak problemu moich cholernych firanek.

> Zaden wnetrzarz nie bedzie sie zajmowal takimi, za przeproszeniem,
          duperelami,
          > o ile glod nie zmusi go do tego.
          >

Kurde. A czym sie bedzie zajmowal? Wezmie 10 tys. na reke za projekt i nawet
          firanek mi nie wybierze? No to super!
          >

Jakby to ujac... w dupach sie poprzewracalo...
          • Gość: inz. Mamon Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: 213.33.69.* 24.07.03, 18:09
            Gość portalu: Dosia napisał(a):

> Gość portalu: inz. Mamon napisał(a):
            >
            > > >
            > > Dosiu,
            > >
            > > to forum jest po to abys na przyklad opowiedziala nam jakie wrazenie robi
            > na
            > > Tobie budynek Normana Fostera w Warszawie,
            >
            >
            > piekny, przepiekny, cudny. Robi na mnie super wrazenie. Naprawde. Jak go
            > zobaczylam to z zachwytu nie moge wyjsc po dzis dzien. A jakie Ty masz
            > wrazenia, bardzom ciekawa - moze podyskutujemy?
            >
            > Nie rozwiazuje to jednak problemu moich cholernych firanek.
            >
            >
            > > Zaden wnetrzarz nie bedzie sie zajmowal takimi, za przeproszeniem,
            > duperelami,
            > > o ile glod nie zmusi go do tego.
            > >
            >
            > Kurde. A czym sie bedzie zajmowal? Wezmie 10 tys. na reke za projekt i nawet
            > firanek mi nie wybierze? No to super!
            > >
            >
            > Jakby to ujac... w dupach sie poprzewracalo...

W dupach sie nie poprzewcaralo- moze co najwyzej na kontach bankowych.

U Fostera nie podobaja mi sie te cholerne granitowe plyty na fasadzie :-)))

Uszanowanie,

inz. Mamon
          • Gość: mikimol Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 00:37
            ze sie wtrace - architektura i architektura wnetrz to dwie rozne sprawy.
            rzadko bardzo sie zdarza by architekt-inzynier byl rowniez dobrym wnetrzarzem,
            bo to tego sa odrebne 5-letnie studia. nie warto go wiec obwiniac, ze razem z
            projektem budowlanym nie postaral sie o kolory poduszek i zaslon, bo to niego
            dzialka.
            • Gość: mikimol Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 00:38
              niego = nie jego. przepraszam.
            • Gość: veto Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.ziemowit.ds.polsl.gliwice.pl 03.08.03, 01:12
              Gość portalu: mikimol napisał(a):

> ze sie wtrace - architektura i architektura wnetrz to dwie rozne sprawy.
              > rzadko bardzo sie zdarza by architekt-inzynier byl rowniez dobrym
              wnetrzarzem, ??????????????????????( zastanów sie przemyśl )

> bo to tego sa odrebne 5-letnie studia. nie warto go wiec obwiniac, ze razem z
              > projektem budowlanym nie postaral sie o kolory poduszek i zaslon, bo to niego
              > dzialka.
              ty a co ty ćpałeś, daj namiar na ten towar, bo musi byc mocny
              • Gość: mikimol Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.03, 00:31
                > (zastanów sie przemyśl )

no, juz przemyslalem. i co ? masz jakies uwagi czy bedziesz gadal o dragach ?
        • Gość: gupi_kaowiec Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.03, 18:22
          Az sie chce wyjśc z FORUM i wychodze
          • Gość: karolka Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.03, 20:54
            tak sobie czasem czytam posty doroslych ludzi i fachowcoow zarazem i tez
            zarazem profesjonalistoow.......
            ....I tak serce mie sie cieszy ze sa ludzie ktoorzy nieugiecie walcza!
            bo wiedza co to lepsze, wiedza tez jak co powinno wygladac- no bo nie inaczej!

wogoole duzo wiedza, maja do tej Swojej wiedzy wielki szacuneczek!

a maluczcy? cooz, nie wiedza nawet ze jakis koles zaprojektowal, ktos
            wybudowal, ktos wzial kaske w Woolce Malej lub Wiekszej :)

Kon jaki jest kazdy widzi.
            A jak ktos jest z zawodu derekcja to trudka!

goraco pozdrawiam zupelnie zwyczajnych (nadzwyczajnie hehe)
            • Gość: inz. Mamon Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: 213.33.69.* 25.07.03, 09:36
              Gość portalu: karolka napisał(a):

> tak sobie czasem czytam posty doroslych ludzi i fachowcoow zarazem i tez
              > zarazem profesjonalistoow.......
              > ....I tak serce mie sie cieszy ze sa ludzie ktoorzy nieugiecie walcza!
              > bo wiedza co to lepsze, wiedza tez jak co powinno wygladac- no bo nie inaczej!
              >
              > wogoole duzo wiedza, maja do tej Swojej wiedzy wielki szacuneczek!
              >
              > a maluczcy? cooz, nie wiedza nawet ze jakis koles zaprojektowal, ktos
              > wybudowal, ktos wzial kaske w Woolce Malej lub Wiekszej :)
              >
              > Kon jaki jest kazdy widzi.
              > A jak ktos jest z zawodu derekcja to trudka!
              >
              > goraco pozdrawiam zupelnie zwyczajnych (nadzwyczajnie hehe)

Z Twoich ust (palcow) plynie jakis smutek, jakies takie niedowierzanie wlasnym
              mozliwosciom i wlasnej wiedzy.

Wiecej odwagi i czestszych odwiedzin w bibliotece. Niech "maluczcy" tez
              przeczytaja o tym kto zbudowal i za co wzial "kaske" i podyskutuja na forum o
              tym czego sie dowiedzieli. Wtedy kolorowe firanki nie beda przeslanialy
              horyzontow.

Jak zwykle, najzwyklejsze uklony,

inz. zwyczajny Mamon
              • Gość: karolka Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.03, 20:36
                alez nie!
                czytajac/piszac zalewalam sie lzami
                ze smiechu
                bo wesola panienka ze mnie
              • Gość: karolka Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.03, 01:39
                i niech Wasc nie projektuje na innych swoich smutkoow! plissss :):):)
                • Gość: rooti Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.03, 02:23
                  Zostawcie juz te fijeranki (papiakami do ram przybijane) w spokoju.
                  Forum zeszlo na psy bo tak naprawde tu nie ma dyskusji tylko zwykla draka.
                  Forum powinno byc dla architektow. Przychodza tu ludziska i pytaja sie jak maja
                  byc ustawione pomieszczenia w mieszkani, bo kupili takie w bloku :)) I z czym
                  tu dyskutowac ? RPO pojechala na wakacje, Zorro grabi piach na Forydzie: nudno;
                  nic sie nie dzieje.
                  Ale ja, w tak pieknych okolicznosciach architektury... i tego... i
                  niepowtarzalnej proponuje, zeby pytania na forum zaczynaly sie od 3000 euro
                  kosztow (materialy + robocizna). Odpadaja wtedy firanki i farba emulsyjna, ale
                  zostaje kompleksowy remont i budowa podjazdu. ZOstaje takze basen, ale juz nie
                  basen p-poz ;)

Pozdrawiam i do architekturzenia namawiam
                  • miltonia Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze 26.07.03, 11:49
                    Uwazam, ze inz. ( a czasami nawet prof.) Mamon powinien zostac adminem tego
                    forum i wycinac wszelkie nie dajace mu satysfakcji watki. I wtedy to forum
                    zemrze smiercia naturalna, choc i teraz ledwo dycha.
                    Budynek Fostera, moim zdaniem przecietny (moze za wiele sie spodziewalam).
                    Natomiast fatalnie wkomponowany w plac, zaslonil Teatr Wielki.
                    • Gość: karolka Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.03, 23:27
                      Maderna kontra Michal A.
                      to jest temat wiecznie zywy!
                    • Gość: rooti Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.03, 00:17
                      To moze ten Teatr, jesli dal sie zaslonic, nie jest az taki Wielki ? ;-p

Pozdrowienia

P.S.
                      Nie oczekujcie ode mnie w najblizszym czasie wypowiedzy majacych sens. Jestem w
                      stanie architektonicznego delirium.

• Gość: inz. Mamon Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: 213.33.69.* 28.07.03, 11:44
                      miltonia napisała:

> Uwazam, ze inz. ( a czasami nawet prof.) Mamon powinien zostac adminem tego
                      > forum i wycinac wszelkie nie dajace mu satysfakcji watki. I wtedy to forum
                      > zemrze smiercia naturalna, choc i teraz ledwo dycha.
                      > Budynek Fostera, moim zdaniem przecietny (moze za wiele sie spodziewalam).
                      > Natomiast fatalnie wkomponowany w plac, zaslonil Teatr Wielki.

Dziekuje za podanie mojej kandydatury na admiona tego forum. W zwiazku z tym
                      chcialbym tez Pania, ktora podala moja kandytature, wskazac na kandydata na
                      czlonka komisji rozstrzygajacej, kto moze pisac na forum architetura a kto nie.

Jesli chodzi zas o tematy na forum to chyba lepiej milczec niz dyskutowac o
                      firankach pod plaszczykiem "architektonicznym".

I tu popieram postulat Kol. rootiego, aby dolny pulap tematu okreslic na,
                      powiedzmy, 3000€. Firanki zakladajac, ze 1 mb kosztuje 10€ mozna wlaczyc do
                      forum dopiero w momencie jesli okno mialoby conajmniej 300m dlugosci. I tu
                      zaczyna byc ciekawie.

Z powazaniem,

inz. Mamon
    • Gość: m-fortuna Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.vogel.pl 28.07.03, 13:09
      Zamiast się tak zżymać, drogi Inżynierze, radzę po prostu stworzyć osobne forum
      dotyczące urządzania mieszkań, takie dla maluczkuch jak choćby ja (ja jestem
      nie od firanek tylko od tych rolet rzymskich, które raczyłeś, drogi Inżynierze,
      tak wyśmiać, szkoda, może oświeciłbyś maluczkich, że na firankach świat się nie
      kończy...). Można je nazwać: Architektuta dla batonów albo Forum
      wysublimowanych gospodyń domowych. Albo jeszcze ładniej, inwencji Inżynierowi
      nie zabraknie. I daję głowę, że znajdzie się sporo osób, które to forum będzie
      odwiedzać. Oczywiście trzeba będzie poszukac wśród architektów wnętrz
      dostatecznie wielkodusznej osoby, która zechce takie forum prowadzić, rozumiem,
      że kandydatura Inżyniera odpada. A dla tej bardziej wyedukowanej i
      wysublimowanej Reszty proponuję dotychczasowe forum - nowej nazwy nie będę
      sugerować, bo jak puszę wodze złośliwej fantazji, to jeszcze kogos obrażę, a
      naprawdę bym tego nie chciała.
      Z poważaniem
      nieedukowana pani Sidorowska
      • Gość: inz. Mamon Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: 213.33.69.* 28.07.03, 15:22
        Gość portalu: m-fortuna napisał(a):

> Zamiast się tak zżymać, drogi Inżynierze, radzę po prostu stworzyć osobne
        forum
        >
        > dotyczące urządzania mieszkań, takie dla maluczkuch jak choćby ja (ja jestem
        > nie od firanek tylko od tych rolet rzymskich, które raczyłeś, drogi
        Inżynierze,
        >
        > tak wyśmiać, szkoda, może oświeciłbyś maluczkich, że na firankach świat się
        nie
        >
        > kończy...). Można je nazwać: Architektuta dla batonów albo Forum
        > wysublimowanych gospodyń domowych. Albo jeszcze ładniej, inwencji Inżynierowi
        > nie zabraknie. I daję głowę, że znajdzie się sporo osób, które to forum
        będzie
        > odwiedzać. Oczywiście trzeba będzie poszukac wśród architektów wnętrz
        > dostatecznie wielkodusznej osoby, która zechce takie forum prowadzić,
        rozumiem,
        >
        > że kandydatura Inżyniera odpada. A dla tej bardziej wyedukowanej i
        > wysublimowanej Reszty proponuję dotychczasowe forum - nowej nazwy nie będę
        > sugerować, bo jak puszę wodze złośliwej fantazji, to jeszcze kogos obrażę, a
        > naprawdę bym tego nie chciała.
        > Z poważaniem
        > nieedukowana pani Sidorowska

Prosze, prosze bardzo na srodek i przedstawic sie i pusic wodze fantazji i
        nazwac to forum. :-)))))

Prosze Pani- to forum to element edukacji spoleczenstwa, droga porozumienia
        architektow i niearchitektow.
        Chodzi o wspolna przestrzen. Czy zastanawiala sie Pani kiedykolwiek nad tym
        dlaczego klatki schodowe sa takie brudne i nazwijmy to delikatnie
        nieestetyczne? Dlaczego podworka miedzy domami sa takie zaniedbane?
        Otoz, odpowiem, problme tkwi w sposobie rozumienia wlasnosci- to co poza moimi
        drzwiami (do mieszkania), ewentualnie za firankami jest nieistotne. Uwidacznia
        to na przyklad: porownanie cen mieszkan z ladnymi i wstretnymi klatkami
        schodowymi. Brak roznicy w wartosci jest dosyc niepokojacy.

Dla mnie wiec, porada w stylu: "jaki kolor do sypialni" nie ma wiekszego sensu,
        bo jak Pani wytlumacze co to jest S 1020-G10Y, jak chce Pani uzyskac porade
        dotyczaca ustawienia mebli bez jakiegokolwiek rysunku? Nonsens.

Prosze sie lepiej zastanowic jak wyglada Pani miasto i co w nim jest paskudnego
        a co ladnego i w nastepnych wyborach do wladz miescowych uwzglednic swoje
        przemyslenia przy wyborze kandydatow.

Uklony,

inz. Mamon- pies na ohyde i obronca estetyki Polskich Miast

• Gość: m-fortuna Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.vogel.pl 28.07.03, 17:29
          > Prosze, prosze bardzo na srodek i przedstawic sie i pusic wodze fantazji i
          > nazwac to forum. :-)))))

Chyba niezbyt uważnie czytał Pan, Inżynierze, mój list, ja się przedstawiłam, a
          na środek to wychodziłam w szkole.
          "Prosze Pani- to forum to element edukacji spoleczenstwa, droga porozumienia
          architektow i niearchitektow.
          Chodzi o wspolna przestrzen. Czy zastanawiala sie Pani kiedykolwiek nad tym
          dlaczego klatki schodowe sa takie brudne i nazwijmy to delikatnie
          nieestetyczne? Dlaczego podworka miedzy domami sa takie zaniedbane?
          Otoz, odpowiem, problme tkwi w sposobie rozumienia wlasnosci- to co poza moimi
          drzwiami (do mieszkania), ewentualnie za firankami jest nieistotne. Uwidacznia
          to na przyklad: porownanie cen mieszkan z ladnymi i wstretnymi klatkami
          schodowymi. Brak roznicy w wartosci jest dosyc niepokojacy".

A o co właściwie Panu chodzi??? Wydaje mi się, że forum na temat architektury
          nie jest miejscem na rozstrzasane kwestii, dlaczego mamy brudne klatki, w
          dziale soc.pl, na pewno znajdzie Pan coś dla siebie.

"Dla mnie wiec, porada w stylu: "jaki kolor do sypialni" nie ma wiekszego
          sensu,
          bo jak Pani wytlumacze co to jest S 1020-G10Y, jak chce Pani uzyskac porade
          dotyczaca ustawienia mebli bez jakiegokolwiek rysunku? Nonsens".

Nie musi mnie Pan oświecać, co to jest S 1020-G10Y, ja już malowałam mieszkanie
          i widziałam parę kolorników, poza tym czytałam Pana poprzednie wypowiedzi, więc
          trochę się wyedukowałam :))) Może Pan szokować znajomością takich symboli
          tajemnych tego forumowicza, który - Bogu ducha winny - prosił o poradę w
          sprawie waniliowych mebli w kuchni. Bo Pan, szanowny Inżynieże, po prostu łamie
          netykietę, albo przynajmniej zasady dobrego wychowania, pisząc do ludzi
          proszących o poradę złośliwe uwagi i naśmiewając się z ich - zdaniem Pana -
          błahych problemów. A ja uważam, że takie pytania mają głębszy sens niż
          zastanawianie się nad tym, dlaczego ktoż pobazgrał Panu klatkę. Unde si malum?
          Chamstwo jest wszędzie, co niestety widać również na przykładzie tego forum.
          Radzę przeczytać raz jeszcze uwagi większości osób, które wzięły udział w tej
          dyskusji, i założenie własnego forum.

• Gość: mas Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.ms.com 28.07.03, 15:14
      To jest załamujące! O tak materialistycznym podejściu do życia w życiu nie
      słyszałem. Drogi inżynierze Mamoniu, jeśli nie masz ochoty dyskutować na temat
      firanek w oknach to mam dla Ciebie proste rozwiązanie - po prostu nie zaglądaj
      na to forum. Załóż swoje prywatne forum dla architektów, dostępne tylko dla
      Ciebie i Tobie podobnych wybrańców i będziesz miał święty spokój od rolet i
      firanek! A to forum jest ogólnie dostępne i ma na nie prawo wejść i o pomoc
      pytać absolutnie KAŻDY!!! I na szczęście są Tobie niepodobni architekci,
      którzy przyjemność znajdują również w udzielaniu prostych rad zwykłym ludziom
      na temat koloru firanek w oknach.
      • Gość: inz. Mamon Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: 213.33.69.* 28.07.03, 16:05
        Gość portalu: mas napisał(a):

> To jest załamujące! O tak materialistycznym podejściu do życia w życiu nie
        > słyszałem. Drogi inżynierze Mamoniu, jeśli nie masz ochoty dyskutować na
        temat
        > firanek w oknach to mam dla Ciebie proste rozwiązanie - po prostu nie
        zaglądaj
        > na to forum. Załóż swoje prywatne forum dla architektów, dostępne tylko dla
        > Ciebie i Tobie podobnych wybrańców i będziesz miał święty spokój od rolet i
        > firanek! A to forum jest ogólnie dostępne i ma na nie prawo wejść i o pomoc
        > pytać absolutnie KAŻDY!!! I na szczęście są Tobie niepodobni architekci,
        > którzy przyjemność znajdują również w udzielaniu prostych rad zwykłym ludziom
        > na temat koloru firanek w oknach.

Mylisz pojecia- bynajmniej nie materialistyczne lecz idealistyczne.
        ... a swoja droga prosze sie przejsc na forum militaria i rozpoczac watek o
        przewadze gumy do majtek nad guma pozyskana z detek rowerowych w broni bialej,
        czyli w tym wypadku procy. Ciekawe z jakim spotka sie to odzewem.

Uklony,

inz. Mamon
      • Gość: money b Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.chello.pl 28.07.03, 22:22
        bardzo przyjemna dyskusja, do poczytania w 40 stopniowym upale.
        zdaje się, że mamy gorączkę. Foster sucks.
    • Gość: czester Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: W3cache.Rozanka.WROC.PL:* 28.07.03, 16:52

> Forum schodzi na psy i zrownalo sie z poziomem architektury prezentowanym na
      > lamach "Dom i Wnetrze", ewentualnie w kaciku architektonicznym "Pani Domu",
      > czy jak to sie tam nazywa.
      >
      > Firanki zolte czy niebieskie, parkiet debowy czy wisniowy? Ci, ktorzy zadaja
      > te pytania prosze serdecznie o pozostawienie tego forum i udanie sie na forum
      > Dom i Nieruchomosci.
      >
      > Niech Forum Architektura bedzie zarezerwowane dla milosnikow architektury, a
      > nie poradnikiem Mlodego Wnetrzarza- Pacykarza.
      >
      > Z powazaniem,
      >
      > Zatroskany inz. Mamon ;-)
      >
      Zarzuć jakiś problem,wizualizacje projektu albo zdjęcie budynku czy fragmentu
      miasta a na pewno coś się ruszy i ktoś się przy okazji czegoś dowie.

• Gość: marzenka Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 23:39
      proponuje wszystkim wziac na wstrzymanie, nerwowosc nie poplaca. rzeczywiscie
      od pewnego czasu dyskusje staja sie coraz mniej ciekawe tu na forum, ale to
      zapewne wplyw sezonu ogorkowego, i co za tym idzie- "architektonicznego
      delirium":).
      fakt faktem, ze to, co sciaga tutaj ludzi "z branzy" to poziom dyskusji, sama
      dlatego zaczelam tu zagladac:).
      ostatnio nic ciekawego sie nie dzieje, ale moze piszacych nie ma co obwiniac:)
      na razie niektorzy tkwia w uspieniu:), ale obstawiam, ze kiedy mina upaly,
      poziom dyskusji sie podniesie:).
      (to moze taki jeden, maly , optymistyczny akcent:) )
    • Gość: rooti Ja w sprawie formalnej... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.03, 02:25
      Troche w oderwaniu od powyzszej dyskusji...
      Jestem sklonny zaproponowac zalozenie osobnego forum o dosc prostej nazwie
      URBANISTYKA. Zostawmy te liche budki i zajmijmy sie na powaznie omawianiem
      architektury w sojej najpelniejszej krasie. Co kto przeczytal, co kto wymyslil,
      pomysly na adaptacje, ulubione projekty. W tym takze troche techniki: analizy,
      oprogramowanie, gis, prezentacja, ciekawe zapisy uchwal.
      Przynajmniej mnie to interesuje zdecydowanie bardziej od fijeranek (jestem
      ostatnio zwolennikiem szyb satynowanych na rolkach ;).
      Dla znalezienia wspolnego mianownika proponuje wprowadzenie rubryki " W prasie
      napisano...". Bedziemy sie nabijac z tego co opublikuja np w Architekturze albo
      czyms tam innym ;-p Na zaszczytne stanowisko Sprawozdawcy Prasowego proponuje
      inz. Mamonia... Kto jest przeciw? nie widze...

A co do tych brudnych klatek... Znowu ktos wykazuje skrajne zdziwienie, ze
      Slonko swieci w dzien. DLaczego sa brudne: bo to Polska wlasnie! Ludzie pluja
      na klatke, bo jest brudna i nie ich; spoldzielnia powinna posprzatac.
      Spoldzielnia nie sprzata, bo ludzie pluja i na dodatek czynszow nie placa.
      Sprzataczka nie umyje tej klatki, bo na niej pluja, jej malo placa, a wogole
      to "Balcerowicz musi odejsc".
      Jak umyc te klatki ?
      Rozwiazania sa dwa (+dwa dalsze :): 1) restrukturyzator gasienicowy 2)
      Instytucja ciecia (czyt: szanownego Gospodarza Domu). 3) Wspolnota mieszkaniowa
      4) poczekac ze 20 lat az co ma sie zawalic to sie zawali, a co ma wymrzec, to
      wyzdycha.
      Tym optymistycznym akcentem koncze bo... czas wypic nocna kawe ;))

Pozdrawiam.
    • Gość: mas Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.ms.com 29.07.03, 10:07
      Aha, czyli propozycja, aby wątki na forum rozpoczynały się od 3 tys. euro to
      jest idealistyczne podejście do życia według inż. Mamonia. Ciekawe, muszę
      przyznać...
      • miltonia Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze 29.07.03, 13:50

> Dziekuje za podanie mojej kandydatury na admiona tego forum. W zwiazku z tym
        > chcialbym tez Pania, ktora podala moja kandytature, wskazac na kandydata na
        > czlonka komisji rozstrzygajacej, kto moze pisac na forum architetura a kto
        nie.

Zwrotnie dziekuje za zaufanie i podanie mej skromnej osoby na kandydata na
        czlonka tak waznej komisji. Zaszcycona jestem niewymownie, znajda sie na pewno
        bardziej ode mnie predystynowani do tej funkcji. W zamian moge, jak zawsze
        chetnie, zostac skarbnikiem.
        --------------------------------------------------------------------------------
        > Jesli chodzi zas o tematy na forum to chyba lepiej milczec niz dyskutowac o
        > firankach pod plaszczykiem "architektonicznym".

Mysle, ze odbiegniecie od tematu nie jest niczym nagannym (tak potraktujmy te
        firanki). Na uczona dyskusje o architekturze raczej bym tu nie liczyla,
        najwyzej na jakies narzekanko. Zreszta tak naprawde gadanie o tejze jest nudne,
        ciekawsze jej ogladanie.
        --------------------------------------------------------------------------------
        > I tu popieram postulat Kol. rootiego, aby dolny pulap tematu okreslic na,
        > powiedzmy, 3000€. Firanki zakladajac, ze 1 mb kosztuje 10€ mozna wl
        > aczyc do forum dopiero w momencie jesli okno mialoby conajmniej 300m
        dlugosci. I tu zaczyna byc ciekawie.

No nie moge inzynierze, nie moge! Widze, ze braki w wiedzy o firankach masz
        zatrwazajace. 10E to kosztuja firanusie w supermarkecie, a te co wieszamy
        (chociaz ja osobiscie niechetnie) naszym klientom to dochodza do 100E. Do tego,
        a jakze zaslony (np.150E za metr) i juz mamy postulowane 3000E za dwa okna w
        salonie na przyklad. I co to juz architektura?

Z wyrazami
        Miltonia
        • miltonia Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze 29.07.03, 14:31
          Gość portalu: rooti napisał(a):

> To moze ten Teatr, jesli dal sie zaslonic, nie jest az taki Wielki ? ;-p

Moze nie taki Wielki, ale sasiedztwo budynku Fostera stanowi dlan dysonans. A
          szkoda, bo miejsce znamienite. Zastanawiam sie czy wielokrotne zmiany w
          wygladzie gmachu autorstwa Fostera nie doprowadzily do tego. Wczesniej
          konserwator nie godzil sie na wizje tworcy, sugerujac zdaje sie zbytnia
          smialosc architektury. To teraz mamy pewna doze niesmialosci, ktora mnie wcale
          nie cieszy.

> Nie oczekujcie ode mnie w najblizszym czasie wypowiedzy majacych sens. Jestem
          w stanie architektonicznego delirium.

A jak sie do takiego stanu dochodzi, bo jestem zainteresowana.
          >
          • Gość: rooti Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.03, 00:48
            miltonia napisała:
            > > Nie oczekujcie ode mnie w najblizszym czasie wypowiedzy majacych sens. Jes
            > tem
            > w stanie architektonicznego delirium.
            >
            > A jak sie do takiego stanu dochodzi, bo jestem zainteresowana.
            > >

To proste: nalezy przez 2 miesiace pracowac po 16godz nad projektem bez
            przerwy. Zasypiac przy nim i budzic sie. Wtedy projekt zaczyna sie snic, u
            dentysty na suficie widac mape, a jadac samochodem zamiast zrozumienia celu
            tlucze sie po glowie bilans ;)).
            i juz...

P.S.
            Na obiad gniecione patio z zielonymi drzewkami, polane gestym brukiem i
            kawalkami garazy. Niam...
            • miltonia Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze 02.08.03, 12:29

> To proste: nalezy przez 2 miesiace pracowac po 16godz nad projektem bez
              > przerwy. Zasypiac przy nim i budzic sie. Wtedy projekt zaczyna sie snic, u
              > dentysty na suficie widac mape, a jadac samochodem zamiast zrozumienia celu
              > tlucze sie po glowie bilans ;)).
              > i juz...
              >
              > P.S.
              > Na obiad gniecione patio z zielonymi drzewkami, polane gestym brukiem i
              > kawalkami garazy. Niam...

Eee, a juz myslalam ze zaszalales Rooti. A to tylko praca.
              • Gość: rooti Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.03, 00:28
                miltonia napisała:
                > Eee, a juz myslalam ze zaszalales Rooti. A to tylko praca.

Zakladaja, ze niby mialbym "Zaszalec"... to znaczy co mialbym zrobic ? ;))

Pozdrawiam
                • miltonia Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze 03.08.03, 20:52

Zakladaja, ze niby mialbym "Zaszalec"... to znaczy co mialbym zrobic ? ;))
                  >
                  > Pozdrawiam

Najlepiej wywolac jakis skandal. Zgorszyc maluczkich, zniewolic zone szefa
                  (jesli go masz), zostac anarchista itd, itp. Niech reszte podpowie Ci
                  wyobraznia.
        • Gość: inz. Mamon Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: 213.33.69.* 29.07.03, 15:01

> No nie moge inzynierze, nie moge! Widze, ze braki w wiedzy o firankach masz
          > zatrwazajace. 10E to kosztuja firanusie w supermarkecie, a te co wieszamy
          > (chociaz ja osobiscie niechetnie) naszym klientom to dochodza do 100E. Do
          tego,
          >
          > a jakze zaslony (np.150E za metr) i juz mamy postulowane 3000E za dwa okna w
          > salonie na przyklad. I co to juz architektura?
          >
          > Z wyrazami
          > Miltonia´

i tu, oczywiscie, musze zareagowac.

Stoje zawsze za oszczednym gospodarowaniem srodkami finansowymi, w zwiazku z
          tym siegnalem do taniej wersji materialowej. Optymalizacja rozwiazan
          materialowych pod wzgledem cenowym to jedno chyba z najciekawszych zadan
          architekta. Z polaczenia niskich kosztow materialow i robocizny oaz niezlego
          dizajnu zyje ulubiona moja siec handlu nieuspolecznionego- IKEA.

Ale, ale!- aby zostac skarbnikiem musisz podejsc do problemu ekonomiki i
          gospodarnosci nieco bardziej powaznie i nie szastac spoleczna forsa na prawo i
          lewo- wtedy firany beda dluzsze: proste biale bez szlaczkow ale za to 300
          metrowe.

Z powazaniem,

inz. Mamon
          • miltonia Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze 29.07.03, 15:21

> i tu, oczywiscie, musze zareagowac.
            >
            > Stoje zawsze za oszczednym gospodarowaniem srodkami finansowymi, w zwiazku z
            > tym siegnalem do taniej wersji materialowej. Optymalizacja rozwiazan
            > materialowych pod wzgledem cenowym to jedno chyba z najciekawszych zadan
            > architekta. Z polaczenia niskich kosztow materialow i robocizny oaz niezlego
            > dizajnu zyje ulubiona moja siec handlu nieuspolecznionego- IKEA.

IKEe rowniez lubie za wymienione przez Ciebie zalety. Tyle, ze po niej
            praktycznie nie ma juz nic (albo jest niewiele) na podobnym poziomie cenowo-
            dizajnerskim.
            Co do optymalizacji rozwiazan, to owszem staram sie, ale niektorzy klienci NIE
            CHCA tanio. To jeszcze maly bol, gorzej gdy chca, by te pieniadze bylo z daleka
            widac.
            -----------------------------------------------------------------------------
            • Gość: inz. Mamon Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: 213.33.69.* 29.07.03, 16:29
              miltonia napisała:

>
              > > i tu, oczywiscie, musze zareagowac.
              > >
              > > Stoje zawsze za oszczednym gospodarowaniem srodkami finansowymi, w zwiazku
              > z
              > > tym siegnalem do taniej wersji materialowej. Optymalizacja rozwiazan
              > > materialowych pod wzgledem cenowym to jedno chyba z najciekawszych zadan
              > > architekta. Z polaczenia niskich kosztow materialow i robocizny oaz niezle
              > go
              > > dizajnu zyje ulubiona moja siec handlu nieuspolecznionego- IKEA.
              >
              > IKEe rowniez lubie za wymienione przez Ciebie zalety. Tyle, ze po niej
              > praktycznie nie ma juz nic (albo jest niewiele) na podobnym poziomie cenowo-
              > dizajnerskim.
              > Co do optymalizacji rozwiazan, to owszem staram sie, ale niektorzy klienci
              NIE
              > CHCA tanio. To jeszcze maly bol, gorzej gdy chca, by te pieniadze bylo z
              daleka
              >
              > widac.
              > ------------------------------------------------------------------------------
              -
              >
              > > Ale, ale!- aby zostac skarbnikiem musisz podejsc do problemu ekonomiki i
              > > gospodarnosci nieco bardziej powaznie i nie szastac spoleczna forsa na pra
              > wo
              > i lewo
              >
              > E tam, powaznie. Wlasnie dlatego chce zostac skarbnikiem, by poszastac forsa.
              A
              >
              > spoleczna przyjemniej niz wlasna.
              > ------------------------------------------------------------------------------
              -
              > -
              >
              > - wtedy firany beda dluzsze: proste biale bez szlaczkow ale za to 300
              > > metrowe.
              >
              > Ale z jakiegos poliestru czy innego plastiku. I znalesc w tej cenie bez
              > szlaczkow czy wzorkow wlasnie najtrudniej. Jesli sie chce miec z naturalnych
              > tkanin, gladkie i tak uszlachetnione, by nie wygladaly jak psu z gardla, to
              > niestety trzeba zaplacic.
              >
              > Ps. Przejrzalam Cie drogi Profesorze, uwielbiasz dyskusje o firankach, tylko
              > przyznac sie nie chcesz.

Jako zagorzaly modernista nie lubie firan, a poza tym nie jestem profesorem a
              jedynie prostym inzynierem.

Zgadza sie co do dizajnu- im taniej tym faktycznie wiecej zdobnictwa tak jakby
              wykonywanie wzorow bylo tansze niz produkcja czegos naprawde prostego.

Przyjaciel pragnie kupic zmywarke. Poniewaz jest esteto-hobbysto-minimalista ma
              problem. W niskiej klasie cenowej obowiazuje zawsze aerodynamiczny detal
              zdobiczny. Dopiero urzadzenia dwukrotnie drozsze od "rakiet" nie posiadaja
              skrzydel. Rafinada kosztuje.

Uklony,

inz. Mamon
              • miltonia Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze 29.07.03, 16:39

> Jako zagorzaly modernista nie lubie firan

To jednak cos nas laczy (poza zawodem). Tzn modernizm jest mi bliski, a firany
                nie.

, a poza tym nie jestem profesorem a jedynie prostym inzynierem.

E tam prostym zaraz. Czasami stajesz sie mentorem, a wrodzona skromnosc zapewne
                kaze podpisywac Ci sie prof.
                >
                > Zgadza sie co do dizajnu- im taniej tym faktycznie wiecej zdobnictwa tak
                jakby wykonywanie wzorow bylo tansze niz produkcja czegos naprawde prostego.

Jesli to robi maszyna, to dla niej bez znaczenia. A w rzeczach prostych
                trudniej ukryc ich wady i bledy w proporcjach.
                >. Rafinada kosztuje.

Aha.

Z wyrazami szacunku. Miltonia.
              • Gość: Kundmanngasse Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 21:37

> Zgadza sie co do dizajnu- im taniej tym faktycznie wiecej zdobnictwa tak
                jakby
                > wykonywanie wzorow bylo tansze niz produkcja czegos naprawde prostego.
                >
                > Przyjaciel pragnie kupic zmywarke. Poniewaz jest esteto-hobbysto-minimalista
                ma
                >
                > problem. W niskiej klasie cenowej obowiazuje zawsze aerodynamiczny detal
                > zdobiczny. Dopiero urzadzenia dwukrotnie drozsze od "rakiet" nie posiadaja
                > skrzydel. Rafinada kosztuje.
                >
                > Uklony,
                >
                > inz. Mamon

Dokładnie. Mogę zrozumieć takie czynniki cenotwórcze jak wysokiej jakości
                materiały, ewentualne myto za brand. Ale znalezienie czegoś prostego (nie mylić
                z prostackim) w rozsądnej cenie graniczy z cudem. Pozdrawiam. Kundmanngasse.
            • Gość: rooti Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.03, 00:52
              Swego czasu pewna Pani polecala mi wyroby swojej firmy, kora specjalizuje sie w
              robieniu "tak jak z IKEI" ale o polowe taniej. Biznes sie kreci, wszystko
              schodzi jak cieple bagietki. Wziac katalog, pokazac palcem. Zrobione na
              zatydzien! ;))

Pozdrawiam
              • miltonia Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze 31.07.03, 15:34
                Trzy czwarte polskich wzorow (albo i lepiej) jest zywcem zrzynana z mebli,
                oswietlenia, ceramiki itd., glownie wloskich. Czynia tak nie tylko male
                zakladziki ale rowniez duze i znane.
                • Gość: ziomal Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.ziemowit.ds.polsl.gliwice.pl 02.08.03, 14:39
                  Czy można mówić o stylu czy też, wzorach, gdy gdzie się nie pójść tam kicz,
                  niewielu potrafi, przekonać, niewielu potrafi dobrać tak materiały żeby coś tym
                  wyrazić, zasugerować jakiś kierunek, cokolwiek.

Minimalizm jest pójściem troszkę na łatwiznę, nie to że mam coś naprzeciwko,
                  wręcz przeciwnie.:) czyste przejrzyste wnętrza, aż sterylne. Nie we wszystkich
                  obiektach jest najlepszym rozwiązaniem.

A jak zauważyliście minimalizm z ikeji wynika czasem z oszczędności materiału,
                  nic po za tym. Może świadomie dążymy do ograniczania kosztów wszystkiego na
                  każdej płaszczyźnie i dlatego przetargi wygrywają najtańsi, to czysta głupota,
                  nic co najtańsze nie jest dobre chyba że jest wykonywane masowo wtedy koszty
                  produkcji się rozkładają.

Te całe „honorarium architekta” zupełnie odrealnione, jak by żyli we własnym
                  świecie, ustawa o zamówieniach publicznych jest hora, zleceniodawca powinien
                  mieć nakazane wybierać nie najtańszy projekt tylko najbardziej ekonomiczne( pod
                  względem projektu ) rozwiązanie, najbardziej racjonalne, nie można dopuścić by
                  wartość projektu szacowana była na 0, 1% wartości inwestycji, bo takie sumy nie
                  są dziś rzadkością. Ustawodawca powinien być świadom tego że szkodzi nie tylko
                  projektantom ale również zleceniodawcom. już nie wspomnę o tym jak ustawa
                  ogranicza kryminogenność:)

Wniosek PRECZ Z MINIMALIZMEM :)

szacuneczek
                  • Gość: rooti Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.03, 00:36
                    Tak sie aqrat sklada, ze Ikea, moim skromnym zdaniem, z minimalizmem ma tylko
                    kilka liter wspolnych. W rzeczywistosci lansuja dosc nowoczesne - popularne
                    wzornictwo, ale tkaja przy tym mnostwo jakis szmatek, wazonikow, lampek i czort
                    wi czego jeszcze. Jednym slowem horror vacui. Dla mnie minimalizm to trzy
                    rzucajace sie w oczy kreski w pomieszczeniu i bebechy pochowane po szafkach,
                    ktorych nawet nie widac. Blablabla... mozna by sie rozpisac. Ikea to poprostu
                    taki supermarkiet dla Pani Domu i Wiecznie Zabieganego Meza, ktorzy chca sobie
                    cos tam kupic, a stac ich na nieco wiecej niz komplet na 12 osob za 500 zl.
                    Minimalizm to sposob urzadzenia wnetrza / przestrzeni. 100 minimalistycznych
                    paprochow w jednej klitce to dosc czesto spotykany przypadek, ktory tylko
                    potwierdza, ze "nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu". Umiar musi byc we
                    wszystkim.

Pozdrawiam.
                  • Gość: inz. Mamon Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: 213.33.69.* 03.08.03, 11:41
                    Gość portalu: ziomal napisał(a):

> Czy można mówić o stylu czy też, wzorach, gdy gdzie się nie pójść tam kicz,
                    > niewielu potrafi, przekonać, niewielu potrafi dobrać tak materiały żeby coś
                    tym
                    >
                    > wyrazić, zasugerować jakiś kierunek, cokolwiek.
                    >
                    > Minimalizm jest pójściem troszkę na łatwiznę, nie to że mam coś naprzeciwko,
                    > wręcz przeciwnie.:) czyste przejrzyste wnętrza, aż sterylne. Nie we
                    wszystkich
                    >
                    > obiektach jest najlepszym rozwiązaniem.
                    >
                    > A jak zauważyliście minimalizm z ikeji wynika czasem z oszczędności
                    materiału,
                    > nic po za tym. Może świadomie dążymy do ograniczania kosztów wszystkiego na
                    > każdej płaszczyźnie i dlatego przetargi wygrywają najtańsi, to czysta
                    głupota,
                    > nic co najtańsze nie jest dobre chyba że jest wykonywane masowo wtedy koszty
                    > produkcji się rozkładają.
                    >
                    > Te całe „honorarium architekta” zupełnie odrealnione, jak by żyli
                    > we własnym
                    > świecie, ustawa o zamówieniach publicznych jest hora, zleceniodawca powinien
                    > mieć nakazane wybierać nie najtańszy projekt tylko najbardziej ekonomiczne(
                    pod
                    >
                    > względem projektu ) rozwiązanie, najbardziej racjonalne, nie można dopuścić
                    by
                    >
                    > wartość projektu szacowana była na 0, 1% wartości inwestycji, bo takie sumy
                    nie
                    >
                    > są dziś rzadkością. Ustawodawca powinien być świadom tego że szkodzi nie
                    tylko
                    >
                    > projektantom ale również zleceniodawcom. już nie wspomnę o tym jak ustawa
                    > ogranicza kryminogenność:)
                    >
                    >
                    > Wniosek PRECZ Z MINIMALIZMEM :)
                    >
                    > szacuneczek

Ziomal,

minimalizm to jest niestety pojscie na "trudnizne".
                    Im minimalniej tym ,powiedzialbym, drozej i trudniej.

Uklony,

inz. Mamon
                    • miltonia Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze 03.08.03, 20:59
                      Kolego Ziomal, minimalizm nie oznacza minimalizowania kosztow, he, he.
                      Minimalizm to doskonale materialy, doskonale proporcje i zazwyczaj dobrzy
                      architekci. A to wszystko kosztuje.
                      • Gość: ziomal ekonomija :) IP: *.ziemowit.ds.polsl.gliwice.pl 04.08.03, 00:19
                        Podziwiam chęć rozpatrywania podjętego przeze mnie tematu. Ale patrząc na
                        sprawę retrospektywnie i we wszystkich aspektach mogę dojść do jasnej
                        konkluzji, że nie zgadzam się z wami bo mniej nie oznacza więcej i nigdy nie
                        będzieJ chyba że pięć dodać pięć jest nie zawsze cztery. :)

Wdając się w dyskusję o minimaliźmie miałem na myśli przekaz który daje
                        twórca projektu, jest mu łatwiej w tej czystce pokazać co chce powiedzieć, na
                        pierwszy rzut oka widać jaki kolor jest akcentem, jaki dopełnia całość, widać
                        które przedmioty w jakiej kolejności stoją w hierarchii, na co zwrócić uwagę.
                        Może trzeba w ten sposób wyłożyć kawę na ławę by większość społeczeństwa
                        zrozumiała w jasny sposób co się do niego rozmawia :)

Wielki szacuneczek dla ekonomistów
                        • Gość: rooti Re: ekonomija :) IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 00:47
                          Ja tu znowu swoje 3,5 grosza wrzuce. Minimalizm jest dla mnie zachwytem nad
                          porzadkiem. Koniec. Moge jeszcze dodac, ze chodzi o taki matematyczny porzadek.
                          Calka z pomieszczenia = 1
    • Gość: paola Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.acn.waw.pl 12.08.03, 10:21
      Czy to jest pana prywatne forum? Forum będzie takie, jakim je stworzą ludzie.
      Jedynym wymogiem jest przestrzeganie netykiety. A jeśli ktoś chce zapytać o coś
      innego niż architekturę przez duże A to może ma pana, panie inżynierze, pytać o
      zgodę za każdym razem, żeby nie psuć ducha forum? Ha, to jest wolny kraj.
      • Gość: inz. Mamon Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: 213.33.69.* 12.08.03, 11:20
        Gość portalu: paola napisał(a):

> Czy to jest pana prywatne forum? Forum będzie takie, jakim je stworzą ludzie.
        > Jedynym wymogiem jest przestrzeganie netykiety. A jeśli ktoś chce zapytać o
        coś
        >
        > innego niż architekturę przez duże A to może ma pana, panie inżynierze, pytać
        o
        >
        > zgodę za każdym razem, żeby nie psuć ducha forum? Ha, to jest wolny kraj.

Prosze Pani,

wolny to znaczy nieogarniety anarchia- porzadek musi byc.
        Jesli ktos chce zadac pytanie na inny temat niz architektura to prosze udac sie
        na inne forum- bedzie to zarazem wyraz szacunku dla innych stalych bywalcow
        Forum Architektura.
        Gdy sie zas chciala Pani koniecznie pytac o moje przyzwolenie na "puszczenie"
        posta, to oczywiscie pozostaje do uslug.

Dyskutujemy tu takze o architekturze przez male "a" : o domkach
        jednorodzinnych, dachach, granicach na dzialce i problemach z plotami.

Kolory firan i scian nie zaliczaja sie juz do "architektury" bowiem wiadomo i
        tak, ze biel najpiekniejsza. Temat wiec mialki i tak oczywisty, ze nie nadaje
        sie na dyzkuzje. Jest za to doskonaly na forum Remonty.

Klaniam sie gleboko,

inz. Mamon
        • miltonia Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze 12.08.03, 23:33
          wiadomo i tak, ze biel najpiekniejsza

Wiadomo, ze szarosc najpiekniejsza.
    • Gość: fff Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.visp.energis.pl 27.04.04, 21:19
      fuj, ochyda be
      • Gość: qmaan Re: Ocena Forum Architektura czyli walka o lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 23:12
        kto wyciąga trupa z szafy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka