ola_ho 29.01.08, 10:32 Przeglądaliśmy z mężem wiele projektów domu i spodobał nam się najbardziej dom biura projektowego Domus LUNA II. Czy ktoś może go budował (-je)? Baaaaaaaardzo proszę o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola_ho Re: dom LUNA II 29.01.08, 10:45 A i jeszcze: www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=95 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blum Re: dom LUNA II IP: *.chello.pl 29.01.08, 10:52 Na początek może sprawdź, czy autor tego 'projektu' jest architektem ( uprawnionym ). Tu go nie ma : www.izbaarchitektow.wroc.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
mania2424 Re: dom LUNA II 29.01.08, 11:11 Uprawniony napewno będzie ten, który dokona adaptacji do działki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blum Re: dom LUNA II IP: *.chello.pl 29.01.08, 11:45 mania2424 napisała: > Uprawniony napewno będzie ten, który dokona adaptacji do działki Po pierwsze nie wiadomo, czy się znajdzie chętny ... konował ( bo trudno nazwać takiego architektem ), który będzie się chciał paprać w cudzym 'projekcie' ( niewiadomo kogo, bo zapewne nie uprawnionego architekta.. ), zwłaszcza jeżeli będzie wiedział, że z chwilą złożenia popisu pod tym pseudoprojektem, przejmuje on odpowiedzialność za 'te kreski' i może to przypłacić własną głową ( i bardzo słusznie :)). Po drugie, jeżeli jednak autor tego projektu jest mimo wszystko architektem, to niech się sam paprze we własnym projekcie i niech sam ponosi odpowiedzialność za własny projekt. Takie to przecież proste i oczywiste... (?) ale idę o zakład, że autor tego projektu będzie stawał na głowie, aby wykręcić się od tego ... aby tylko sprzedać te kolorowe obrazki ... i nie ponosić żadnej odpowiedzialności za swoje "dzieło". :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola_ho Re: dom LUNA II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:14 Więc co w tym układzie radzicie. Podoba mi się włąsnie ten projekt, ale wiem, już na dzień dzisiejszy, ze np. kąt dachu będzie trzeba zmienić z 30 na min. 35 (takime mamy u nas w gminie dziwne przepisy budowlane). A co z resztą...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: dom LUNA II IP: 83.17.230.* 29.01.08, 18:35 Idźże człowieku do jakiegos dobrego architekta i nie zadawaj głupich pytań. I nie babraj się w cudzym gó..e nawet jak jest bardzo kolorowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola_ho Re: dom LUNA II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 08:04 Wielkie dzięki za miłe słowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar_ma Re: dom LUNA II IP: *.chello.pl 15.07.08, 21:54 Projekt bardzo fajny, ale dach 35 stopni na parterówce to nieporozumienie. Jak macie takie warunki w miejscowym planie to budujcie z poddaszem i wysoką ścianką kolankową Odpowiedz Link Zgłoś
misiek385 Re: dom LUNA II 06.02.08, 10:50 Może odaptacja projektu to robota mało twórcza, ale uczciwa i wymagająca przygotowania i wiedzy - nikt tu nie kradnie, ani nie oszukuje - więc zupełnie nie rozumiem skąd ta pogarda u Ciebie dla osoby wykonującej to (jeśli żetelnie i zgodnie z przepisami). Po co to zadęcie? Co Ty takiego robisz, że się nak nadymasz? Trudno, żeby biura sprzedające projekty gotowe zamieszczały na swoich stronasz projekty techniczne - nie wszyscy nawet potrafią te projekty czytać, ale są one do wglądu w biurze. Może wspomniany projekt to tylko, jak piszesz, "kreski" ( w rzeczy samej), ale ja chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie to piszesz i na jakie podstawie jesteś pewna, że autor projektu nie bedzie chciał sie pod nim podpisać, bo "tak sobie pisać" na forum i się wymądrzać to bardzo łatwo jest. Może jednak watro byłoby jakieś konkretne argumenty przytoczyć? Wtedy można będzie poważnie potraktować Twój post. Często jest tak, że te same biura sprzedające projekty gotowe oferują również usługi przy adaptacji projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budujaca dom Re: dom LUNA II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 15:10 Proponuję zajrzeć na forum Muratora do działu "Projekty i architekura", może będzie nawet wątek o tym projekcie. Tutaj musisz się liczyć z nieprzyjemnymi postami architektów, którzy nie potrafią zrozumieć dlaczego chcesz kupić gotowca, zamiast zapłacić im za projekt indywidualny 20 - 30tys.;) Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola_ho Re: dom LUNA II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 10:58 Naprawdę bardzo dziękuję za szczerą odpowiedz. Bo poczułam się jakbym coś komuś ukradła, z tak miłymi odpowiedziami się tu spotkałam. Tak a propos, to coraz częściej pojawiają się niczym nie uzasadnione - aroganckie posty... Pozdrowienia dla zgorzknialców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fistulka Re: dom LUNA II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 10:00 My budujemy :))), już z najgorszego wyszliśmy, zaczynamy budować mury za kilka dni. Duży, śliczny domek :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: dom LUNA II IP: *.2.141.40.tvksmp.pl 30.09.09, 09:48 czesc czy mogłabyś mi przeslac zdjecia z budowy i jak wyglada po wykonczeniu bo ja rowniez buduje ten domek moj mail kmrokowska@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fistulka Re: dom LUNA II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 10:03 No i z adaptacją projektu nie było najmniejszych problemów, jeśli podasz mi e-maila, chętnie wyślę Ci zdjęcie, jak wygląda luna na obecnym etapie budowy. Pozadrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IWAIPITER Re: dom LUNA II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 01:40 WITAM MIELISMY JUZ KUPIONY I ZAADOPTOWANY INNY PROJEKT ALE CHCEMY GO ZMIENIC NA LUNE . PROSIMY O ZDJECIA KAZDEGO KTO MA W TRAKCIE BUDOWY TEN DOMEK LUB GO JUZ POBUDOWAŁ POZDRAWIAMY NASZ MAIL iwaipiter@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitaroo Re: dom LUNA II IP: *.grs-k0.g1.pl 14.11.08, 11:50 Witam Będę wdzięczny za każde informacje o projekcie Luna. Mój mail: kitaroo@poczta.onet.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZA Re: dom LUNA II IP: *.debnet.pl 26.03.09, 08:49 Piękny projekt.Jeśli to możliwe proszę o przesłanie zdjęć Luny na adres izabellaberezinska@interia.pl.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomazol Re: dom LUNA II IP: *.multimo.pl 30.08.09, 10:04 Witam Zastanawiamy się z żoną nad projektem Luna II. Jeśli to jeszcze możliwe prosilibyśmy o zdjęcia z budowy domu. Jak on wygląda w rzeczywistości. mail: andzik1978@wp.pl Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fistulka Re: dom LUNA II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 10:08 my mamy wariant w odbiciu lustrzanym, wszystko robimy dokładnie jak w projekcie, tylko dodatkowo zrobiliśmy łącze do pralki w łazience przy sypialni, bo w pomieszczeniu gospodarczym planujemy trzymać kosiarkę tudzież groszek do pieca, więc pralnia odpada :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wybralem_Luna Re: dom LUNA II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.08, 15:28 Witam, chętnie przyłące się do dyskusji bo tez wybrałem ten projekt. Jeżeli można to bardzo chętnie obejrzę zdjęcia poszczególnych etapów budowy. Mój mail to sk@trawena.com.pl. Ja startuje dopiero marzec - kwiecień 2009 więc na razie się przygotowywuje.Ja z kolej planuje poszerzyć dom żeby zrównać się z końcem ściany garażowej oraz przeszklić całą ścianę - wyjście z salonu na taras. Co o tym sądzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: dom LUNA II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 13:31 Jestem w trakcie budowy. Całkiem przyjemnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Re: dom LUNA II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 10:43 Robert a możesz podesłaś jakieś fotki chętnie spojrze. Mój mail sk@trawena.com.pl . Robiłeś jakieś zmiany w projekcie czy poleciałeś tak jak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: dom LUNA II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 11:08 Witam Mam również jeszcze w tym roku zacząć budowe tego domku. My postanowiliśmy jak kolega wyżej przeszklić wszystko na taras. Mam ogromną prośbę o przesłanie mi zdjęć z budowy osób, które już działają w tym kierunku. Z góry dziękuję Maciek mail: maciekbrys@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fistulka Re: dom LUNA II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 15:01 Jesteśmy na etapie wiązania dachu. Poza tym wszystko jak w projekcie, chętnie wyślę zdjęcia :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwneoko Re: dom LUNA II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 12:51 Witam, bardzo proszę o przesłanie zdjęć z realizacji Luny, jeśli to jeszcze możliwe. Adres: kasia@speed666.info dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: dom LUNA II IP: *.debnet.pl 21.04.09, 16:37 witam,bardzo proszę,jeśli to możliwe, o przesłanie zdjęć domu.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomazol Re: dom LUNA II IP: *.multimo.pl 30.08.09, 10:02 Witam Zastanawiamy się z żoną nad projektem Luna II. Jeśli to jeszcze możliwe prosilibyśmy o zdjęcia z budowy domu. Jak on wygląda w rzeczywistości. Pozdrawiamy Ania i Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia143 Re: dom LUNA II IP: *.2.141.40.tvksmp.pl 14.09.09, 19:57 Czesc czy moglabys mi wyslac zdjecia z budowy jak wyglada ten domek. My równiez wybralismy ten projek i jestem bardzo ciekawa jak wyglada na zywo. Moj mail to kmrokowska@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: dom LUNA II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 13:06 Szanowna Pani Zapewne to pierwaszy dom i następnego długo nie będzie Pani budowała. Z domami typowymi jest tak jak z ubraniami typowymi. Nie na każdego każdy rozmiar pasuje. To samo jest z tym domem, nie wiadomo, czy będzie pasował na działce, czy się na nią nadaje. NIe mówi się tytaj nic o stronach świata, dojściu, lokalizacji drogi, konieczności lokalizacji np. szamba, wielkości działki!!! Proszę nie sugerować się tym obrazkiem, często nie ukazującym prawdy o budynku w nieznanym kontekście - otoczeniu istniejącym obecnie. Najlepszym rozwiązaniem jest zwrócić się do projektanta, który po obejrzeniu działki, wysłuchaniu Państwa życzeń przedstawi swoją opinię. I jeszcze jedna uwaga, na dom trzeba wydać obecnie około miliona złotych, spędzi się w nim resztę życia ( standard polski), czy warto skąpić kilka groszy na projekt i mieszkać w czymś co było tylko ładne na obrazku. Opinie sfrustrowanych jak to zostało określone na tym forum, moga być krzykiem rozpaczy nad architekturą w Polsce. Wystarczy popatrzeć przez okna pociągu, samochodu jadącego przez ten krj - domy typowe, a na wizualizacjach czytaj obrazkach, wyglądały pieknie-jak prezentowany przykład.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIEARCHITEKT Re: dom LUNA II IP: *.aster.pl 30.09.09, 11:10 Z tymi gotowcami mam odczucie ,że projektują te domy Świadkowie Jehowy dla potencjalnych świadków…..nie wiem czego…. Odpowiedz Link Zgłoś