monika.podczele 24.03.08, 21:56 Witam!! POszukuję jakichkolwiek materiałów będź wskazówek o obliczeniach fundamentów na studniach pod elektrownie wiatrową. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? Re: Projektowanie fundamentów na studniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 16:21 W dobrym miejscu dziecino szukasz - a takie coś jak biblioteka znasz?? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.podczele Re: Projektowanie fundamentów na studniach 31.05.09, 11:37 Gość portalu: ? napisał(a): > W dobrym miejscu dziecino szukasz - a takie coś jak biblioteka znasz?? Dzięki za trafną uwagę dziecino!!! Gdybyś mnie nie poinformował Gościu to bym nie wiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Projektowanie fundamentów na studniach IP: *.t19.ds.pwr.wroc.pl 10.06.08, 10:37 Chyba nie masz zbytnio wiedzy na ten temat,projektowanie pod elektrwonie wiatrowe,a raczej pod turbiny wiatrowe,przeprowadza się dwoma metodami,jako posadowienie bezpośrednie na gruntach nośnych i jako posadowienie na palach,przy czym należy zwrócić uwagę na wielkość obiektu,to znaczy ciężar i wysokość nad poziomem terenu,ponieważ obiekty tego typu generują drgania i należy przeprowadzać jak fundamenty pod maszyny i wyznaczyć dopuszczalne drgania mogące spowodować przesuwanie i przemieszczanie gundamentu Odpowiedz Link Zgłoś
monika.podczele Re: Projektowanie fundamentów na studniach 31.05.09, 11:42 W moim przypadku udało mi się posadowienie jest na gruncie nie nośnym i wykonane jest nie na palach a właśnie na grupie studni. dzięki za odpowiedz Gość portalu: ja napisał(a): > Chyba nie masz zbytnio wiedzy na ten temat,projektowanie pod elektrwonie > wiatrowe,a raczej pod turbiny wiatrowe,przeprowadza się dwoma metodami,jako > posadowienie bezpośrednie na gruntach nośnych i jako posadowienie na palach,prz > y > czym należy zwrócić uwagę na wielkość obiektu,to znaczy ciężar i wysokość nad > poziomem terenu,ponieważ obiekty tego typu generują drgania i należy > przeprowadzać jak fundamenty pod maszyny i wyznaczyć dopuszczalne drgania mogąc > e > spowodować przesuwanie i przemieszczanie gundamentu Odpowiedz Link Zgłoś
monika.podczele Re: Projektowanie fundamentów na studniach 31.05.09, 11:35 Dziękuję wszystkim za nie udzielenie informacji. Na szczęście projekt posadowienia mam już policzony i wszystko dobrze się skończyło. Jeśli ktoś poszukuję informacji na podobny temat to będzie ciężko ale proszę się nie poddawać. Polecam Poradnik projektanta przemysłowego, Studnie opuszczane, Temat 73, autorstwa Kazimierza Dobrowolskiego oraz Remigiusza Malinowskiego. Ciężko jest do tego dotrzeć ponieważ jest z roku 1972 ale naprawdę warto. Mi bardzo pomógł. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś