Dodaj do ulubionych

Dom dla konesera

09.01.09, 11:02
faktycznie, archetyp, platońska idea :)
Obserwuj wątek
    • wielka-pardubicka Re: Dom dla konesera 09.01.09, 11:18
      Mnie nie zachwyca. Ciężki i nieprzyjazny. W architekturze ważny jest detal, mało kto ogląda obiekty z lotu ptaka, natomiast tu detal poszedł w plener...A plener super, to fakt.
    • Gość: aś Re: Dom dla konesera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 11:29
      na mnie nie robi dobrego wrazenia.. moznaby wykorzystac lepiej taką piękną lokalizację, np cos w stylu fallingwater house a nie chałupki z polskiej wsi :) spodziewałabym sie czegos bardziej wyszukanego po takich znanych architektach
    • Gość: dr house Re: Dom dla konesera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.09, 11:45
      no faktycznie drogo, sprawdźcie ile kosztuje dom w sopocie
    • Gość: rtg Re: Dom dla konesera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 12:31
      nic specjalnego...moglibyście zamieścić rzuty?
    • Gość: jkammer Re: Dom dla konesera IP: *.z-um-fw-gw.man.koszalin.pl 09.01.09, 12:52
      Rzuty? zobacz tutaj -
      www.pushpullbar.com/forums/architecture-design-references/3232-project-rudin-house-herzog-de-meuron.html
    • Gość: GOść Re: Dom dla konesera IP: *.ludowa.netcominternet.pl 09.01.09, 13:58
      jak to mówią...SZAłU NIMA..
    • Gość: rtg Re: Dom dla konesera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 14:06
      dzięki . Ciekawy domek . Chociaż ja w takim otoczeniu wolałbym mieć troszke przestronniesze wnętrze
      Fajna atresolka ale denerwują mnie ciasne korytarze/wiatrołapy/miejsca gdzie musimy się rozebrać...z kurtki,płaszcza,butów ;)
      NIe jestem pewny jaką fuinkcję pełni pokoj.pomiesczenie do którego wchodzimy bezpośrednio z dworu
    • Gość: mac Re: Dom dla konesera IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 09.01.09, 14:06
      to synteza domu i jeżeli spojrzy się na obiekt z tej perspektywy to jest piękny
      www.pushpullbar.com/forums/attachment.php?attachmentid=17381&stc=1&d=1148474179

śmieszne są powiedzenia że to "nic specjalnego" bo to nie galeria handlowa tylko purystyczny domek jednorodzinny. H&M są tak wielcy bo mają swój język architekury i wypowiadają się nim jednakowo w każdym projekcie...
    • Gość: rtg Re: Dom dla konesera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 14:15
      Po przeanalizowaniu - cofam pytanie....
      Pomimo iż surowy to dla kogoś kto lubi taki klimat domek bardzo interesująco poukładany
    • gsb Re: Dom dla konesera 09.01.09, 14:22
      konceptualnie... ale o jakim oni stawie piszą w opisie?
    • Gość: rtg Re: Dom dla konesera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 14:37
      najwyraźniej wyparował
    • Gość: ugabuga Re: Dom dla konesera IP: *.3.cust.bredband2.com 09.01.09, 15:14
      okna otwierane na zewnatrz? sredniowiecze!
    • Gość: b Re: Dom dla konesera IP: 79.97.93.* 09.01.09, 17:47
      niech sie chlopaki od 1rodzinnej trzymaja z daleka
    • Gość: ale ...... Re: Dom dla konesera IP: 193.25.42.* 09.01.09, 22:36
      co to jest za bida .....:P juz u nas na wsi lepsze kloki powstaja .... smiem twierdzic ze nasi chlopi maja lepszy gust .... a nie cenia sie za to ....
    • Gość: ryba pila Re: Dom dla konesera IP: *.Red-80-36-220.staticIP.rima-tde.net 10.01.09, 10:34
      Moja ciocia na Ukrainie i wujek pod Rzeszowem tez maja taki dom.
    • paramount_rg Re: Dom dla konesera 10.01.09, 11:25
      jakbym to zobaczył gdzieś np. na podkarpaciu to bym pomyślał, że inwestorowi "Jędrkowi" funduszy brakuje na ukończenie chałupki i nigdy bym się nie domyślił że takie "cóś piknego" narysowała tak znana pracownia
      Co do zawieszenie bryłki na słupach: architekci szwajcarscy od zarania mają zakodowany w swojej świadomości archetypiczny typ domu-spichlerza z okolic alpejskich, który dzięki takiemu rozwiązaniu chronił dom przed inwazja gryzoni (pierwsze stopnie schodów tez były uniesione nad gruntem 20-30 cm). Czerpał z tego Corbusier i dorabiał teorie przestrzeni współnej , a teraz czerpią oni. I dorabiają "swoje" teorię do niejakiej budy.
    • Gość: ja Re: Dom dla konesera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 12:23
      "09.01.09, 11:29
      Gość: aś
      na mnie nie robi dobrego wrazenia.. moznaby wykorzystac lepiej taką piękną lokalizację, np cos w stylu fallingwater house a nie chałupki z polskiej wsi :) spodziewałabym sie czegos bardziej wyszukanego po takich znanych architektach"

Panowie między innymi przez ten dom stali się sławni, dziewczynko...
    • Gość: Margo Re: Dom dla konesera IP: *.hstl5.put.poznan.pl 10.01.09, 13:21
      Ja mam mieszane uczucia. Bryła jest skrajnie prosta. Architekci zapewne kierowali się szczerością formu i materiału, jednakże wprowadzili pewną nowość. Do domu wchodzimy z "podziemia" Tak naprawde ten dom ma całkiem sporo ciekawych detali. Prostych, ale stworzonych ze smakiem. Mimo tego wszystko w niektórych momentach trąci tandetą. Co do jego wartości... znajdzie się sporo mieszkań w warszawie droższych niż on... paranoja
    • Gość: Chimp Re: Dom dla konesera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 11:46
      Tak tak margo! Doskonale ich rozgryzles! Architekci zapewne kierowali się szczerością formu i materiału!!! To moze jeszcze nam objaw co jedli na sniadanie.... Debil
    • Gość: k_d Re: Dom dla konesera IP: *.customer.alfanett.no 11.01.09, 12:12
      o jej..ale nieprzychylne komentarze. Myslalam, ze wszysycy sa zakochani w tym domu. Mnie tez nie przypada do gustu, nie uwazam ze jest zly ale mnie nie zachwyca, nie chcialabym tam mieszkac.
    • Gość: limonka Re: Dom dla konesera IP: *.cust.tele2.pl 11.01.09, 15:20
      taka architektura, zaraz się zestarzeje, kilka lat i mur zajdzie brudem zaciekami, wykwitami i będzie jak te bloki z lat 80.
    • Gość: sai Re: Dom dla konesera IP: *.gprs.plus.pl 11.01.09, 22:04
      zadziwiajaca mala znajomosc tematu przez wiekszasc - ten dom byl jednym z pierwszych domow powracajacych do dachow spadzistych (zrywajac z kanonem modernizmu i dachami plskimi) zapoczatkowal pewno mode architektoniczna ktorej ostanio wszedzie pelnom, nie wiem czyego sie uczy na naszych wydzialach architektury ale na pewno nie architektury wspolczesnej - ten domek jest genialny w swojej prostocie
    • Gość: M Re: Dom dla konesera IP: *.predom.biz.pl 12.01.09, 08:23
      To sie nazywa wyrobic sobie nazwisko - mozna smialo projektowac rzeczy za ktore innego architekta zwyczajnie by wyśmiali
    • Gość: m. Re: Dom dla konesera IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 10:44
      M - Oni wyryboli nazwisko właśnie takimi projektami (wówczas nie mieli statusu supergwiazd) i jak sam widzisz na forum krytykę mają zajadłą. Przede wszystkim dlatego, że coś osiągnęli i są znani;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka