lukaszferchmin 09.01.09, 11:02 faktycznie, archetyp, platońska idea :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wielka-pardubicka Re: Dom dla konesera 09.01.09, 11:18 Mnie nie zachwyca. Ciężki i nieprzyjazny. W architekturze ważny jest detal, mało kto ogląda obiekty z lotu ptaka, natomiast tu detal poszedł w plener...A plener super, to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aś Re: Dom dla konesera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 11:29 na mnie nie robi dobrego wrazenia.. moznaby wykorzystac lepiej taką piękną lokalizację, np cos w stylu fallingwater house a nie chałupki z polskiej wsi :) spodziewałabym sie czegos bardziej wyszukanego po takich znanych architektach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr house Re: Dom dla konesera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.09, 11:45 no faktycznie drogo, sprawdźcie ile kosztuje dom w sopocie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtg Re: Dom dla konesera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 12:31 nic specjalnego...moglibyście zamieścić rzuty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkammer Re: Dom dla konesera IP: *.z-um-fw-gw.man.koszalin.pl 09.01.09, 12:52 Rzuty? zobacz tutaj - www.pushpullbar.com/forums/architecture-design-references/3232-project-rudin-house-herzog-de-meuron.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOść Re: Dom dla konesera IP: *.ludowa.netcominternet.pl 09.01.09, 13:58 jak to mówią...SZAłU NIMA.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtg Re: Dom dla konesera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 14:06 dzięki . Ciekawy domek . Chociaż ja w takim otoczeniu wolałbym mieć troszke przestronniesze wnętrze Fajna atresolka ale denerwują mnie ciasne korytarze/wiatrołapy/miejsca gdzie musimy się rozebrać...z kurtki,płaszcza,butów ;) NIe jestem pewny jaką fuinkcję pełni pokoj.pomiesczenie do którego wchodzimy bezpośrednio z dworu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Dom dla konesera IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 09.01.09, 14:06 to synteza domu i jeżeli spojrzy się na obiekt z tej perspektywy to jest piękny www.pushpullbar.com/forums/attachment.php?attachmentid=17381&stc=1&d=1148474179 śmieszne są powiedzenia że to "nic specjalnego" bo to nie galeria handlowa tylko purystyczny domek jednorodzinny. H&M są tak wielcy bo mają swój język architekury i wypowiadają się nim jednakowo w każdym projekcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtg Re: Dom dla konesera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 14:15 Po przeanalizowaniu - cofam pytanie.... Pomimo iż surowy to dla kogoś kto lubi taki klimat domek bardzo interesująco poukładany Odpowiedz Link Zgłoś
gsb Re: Dom dla konesera 09.01.09, 14:22 konceptualnie... ale o jakim oni stawie piszą w opisie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtg Re: Dom dla konesera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 14:37 najwyraźniej wyparował Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ugabuga Re: Dom dla konesera IP: *.3.cust.bredband2.com 09.01.09, 15:14 okna otwierane na zewnatrz? sredniowiecze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Dom dla konesera IP: 79.97.93.* 09.01.09, 17:47 niech sie chlopaki od 1rodzinnej trzymaja z daleka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale ...... Re: Dom dla konesera IP: 193.25.42.* 09.01.09, 22:36 co to jest za bida .....:P juz u nas na wsi lepsze kloki powstaja .... smiem twierdzic ze nasi chlopi maja lepszy gust .... a nie cenia sie za to .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba pila Re: Dom dla konesera IP: *.Red-80-36-220.staticIP.rima-tde.net 10.01.09, 10:34 Moja ciocia na Ukrainie i wujek pod Rzeszowem tez maja taki dom. Odpowiedz Link Zgłoś
paramount_rg Re: Dom dla konesera 10.01.09, 11:25 jakbym to zobaczył gdzieś np. na podkarpaciu to bym pomyślał, że inwestorowi "Jędrkowi" funduszy brakuje na ukończenie chałupki i nigdy bym się nie domyślił że takie "cóś piknego" narysowała tak znana pracownia Co do zawieszenie bryłki na słupach: architekci szwajcarscy od zarania mają zakodowany w swojej świadomości archetypiczny typ domu-spichlerza z okolic alpejskich, który dzięki takiemu rozwiązaniu chronił dom przed inwazja gryzoni (pierwsze stopnie schodów tez były uniesione nad gruntem 20-30 cm). Czerpał z tego Corbusier i dorabiał teorie przestrzeni współnej , a teraz czerpią oni. I dorabiają "swoje" teorię do niejakiej budy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dom dla konesera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 12:23 "09.01.09, 11:29 Gość: aś na mnie nie robi dobrego wrazenia.. moznaby wykorzystac lepiej taką piękną lokalizację, np cos w stylu fallingwater house a nie chałupki z polskiej wsi :) spodziewałabym sie czegos bardziej wyszukanego po takich znanych architektach" Panowie między innymi przez ten dom stali się sławni, dziewczynko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: Dom dla konesera IP: *.hstl5.put.poznan.pl 10.01.09, 13:21 Ja mam mieszane uczucia. Bryła jest skrajnie prosta. Architekci zapewne kierowali się szczerością formu i materiału, jednakże wprowadzili pewną nowość. Do domu wchodzimy z "podziemia" Tak naprawde ten dom ma całkiem sporo ciekawych detali. Prostych, ale stworzonych ze smakiem. Mimo tego wszystko w niektórych momentach trąci tandetą. Co do jego wartości... znajdzie się sporo mieszkań w warszawie droższych niż on... paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chimp Re: Dom dla konesera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 11:46 Tak tak margo! Doskonale ich rozgryzles! Architekci zapewne kierowali się szczerością formu i materiału!!! To moze jeszcze nam objaw co jedli na sniadanie.... Debil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k_d Re: Dom dla konesera IP: *.customer.alfanett.no 11.01.09, 12:12 o jej..ale nieprzychylne komentarze. Myslalam, ze wszysycy sa zakochani w tym domu. Mnie tez nie przypada do gustu, nie uwazam ze jest zly ale mnie nie zachwyca, nie chcialabym tam mieszkac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limonka Re: Dom dla konesera IP: *.cust.tele2.pl 11.01.09, 15:20 taka architektura, zaraz się zestarzeje, kilka lat i mur zajdzie brudem zaciekami, wykwitami i będzie jak te bloki z lat 80. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sai Re: Dom dla konesera IP: *.gprs.plus.pl 11.01.09, 22:04 zadziwiajaca mala znajomosc tematu przez wiekszasc - ten dom byl jednym z pierwszych domow powracajacych do dachow spadzistych (zrywajac z kanonem modernizmu i dachami plskimi) zapoczatkowal pewno mode architektoniczna ktorej ostanio wszedzie pelnom, nie wiem czyego sie uczy na naszych wydzialach architektury ale na pewno nie architektury wspolczesnej - ten domek jest genialny w swojej prostocie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Dom dla konesera IP: *.predom.biz.pl 12.01.09, 08:23 To sie nazywa wyrobic sobie nazwisko - mozna smialo projektowac rzeczy za ktore innego architekta zwyczajnie by wyśmiali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Dom dla konesera IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 10:44 M - Oni wyryboli nazwisko właśnie takimi projektami (wówczas nie mieli statusu supergwiazd) i jak sam widzisz na forum krytykę mają zajadłą. Przede wszystkim dlatego, że coś osiągnęli i są znani;) Odpowiedz Link Zgłoś