Dodaj do ulubionych

Architektura populistyczna

IP: *.fastres.net 25.02.09, 15:23
Kicz nie jest narzedziem architektury. W przeciwienstwie do sztuki, ktora zadaniem nie jest wyrazanie piekna i wprowadzanie harmonii. Architektura z zasady nie powinna wywolywac negatywnych uczuc, wprowadzac niepokoju, omamiac.
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Architektura populistyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 15:43
      nie ma to jak hambugs w Złotej Teresie...ciekawe jak szybko się okaże ,że takie wrzody w tkance miejskiej trzeba zastąpić architekturą otwartą na miasto...Prawdopodobnie takie miejsca podzielą los blokowisk w przyszłości- przynajmniej chciałbym
    • Gość: pedro Re: Architektura populistyczna IP: *.sol2.cable.ntl.com 25.02.09, 16:28
      nie ma Silesii City Center nie ma artykulu.

kiedy wezma sie za wyburzanie tego g****
    • Gość: p Re: Architektura populistyczna IP: *.chello.pl 25.02.09, 16:29
      czy to jest reprezentatywne dla populistycznej arch? nie wiem, czesc przykladow tu to postmodernistyczna "stylistyka", tak samo wypracowana przez architektow, a nie wynik podlizowania sie masom, zrezzta stylistyka juz przygasla, ze sie podoba, to oczywiscie tez bylo troche zabiegiem projektowym, troche sie na tym przejechano. inna czesc pokazywanych tu rzeczy to natomiast styl "ekonomiczny future perfect" wizje ze bedzie pieknie bo wysoko, lsniaco, przezroczyscie, i bez zadnych ekstrawagancji, chociaz ma byc spektakularnie, i tez ekonomicznie (czyli jednak ujednolicone materialy, masowe wzory...), bo to w koncu ma byc tez dobry interes
    • Gość: aaaa Re: Architektura populistyczna IP: 213.134.186.* 25.02.09, 17:09
      ciekawe ze złote tarasy, jeden z najbardziej rozpoznawalnych nowych budnynków w wawie, tez sie tu znalazl.
    • gsb Re: Architektura populistyczna 25.02.09, 19:41
      Złote Tarasy nie sa "odwrócone tyłem" do przestrzeni publicznej. One ją tworzą. Czy pamiętamy co tam było wcześniej... otóż nie żadna żywa tkanka miejska tylko ugór. Do Tarasów można wejśc z kazdej strony, a dzięki temu, że powstały w ogóle jest po co (dla wielu) przychodzić w te okolice. "Szumnie nazwane Piazzą" zagłębienie jest równiez bardzo przyciągającym, zaskakująco przytulnym i - dodajmy -jedynym takim miejscem w Centrum Warszawy (ten pomysł placu-zagłębienia swietnie się sprawdza przynajmniej od czasów Rockefeller Center w NYC). Czekamy na dziedzińce PKiN kiedy wreszcie powstanie miasto w tamtej okolicy.
    • Gość: r Re: Architektura populistyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 20:55
      moim zdaniem Złote Tarasy to najciekawsze centrum handlowe w wawie: Blue City, Arkadia GM to dopiero architektoniczny syf, ktory "zabral" ludzi z centrum, dzieki ZT w okolicach centralnego cos sie dzieje.
    • Gość: kleprza Re: Architektura populistyczna IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.09, 23:32
      Te krasnoludki to prawdziwe mistrzostwo swiata. Przebija klasa te setki rzygogennych klocow, ktore sa na tym serwisie prezentowane. Mowie powaznie:P
    • Gość: eeeee Re: Architektura populistyczna IP: *.chello.pl 25.02.09, 23:43
      te krasnale jako kariatydy/atlanty są cudne - w ogole caly ten budynek z krasnalami na pierwszej ilustracji bardzo mi sie podoba
    • Gość: dortild Re: Architektura populistyczna IP: 78.8.145.* 26.02.09, 10:55
      Budynek z krasnalami coś w sobie ma - jakiś perwersyjny urok:)
      Wygląda jak z kreskówki Disneya - a czego mozna oczekiwac od tej wytworni jak nie przesłodzenia i kiczu wlasnie?
      Natomiast gdyby wszędzie budowano tylko i wyłącznie "piękne" i "poprawne" budynki, byłoby nudno. A tu jest co zwiedzać i jest sie z czego pośmiać.
    • Gość: lololol Re: Architektura populistyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 14:12
      Burj-Al-Arab to ma być kicz??? Chyba wam się coś pomyliło albo kompletnie nie znacie się na architekturze. To jest piękny budynek. oczywiście bardzo luksusowy ale jego wygląd nie odstrasza. Jego kształt jest wspaniały nie ma tam nawalonych kolorów kiczowatych fasad. Po prostu jest piękny. To jakieś nieporozumienie
    • Gość: lazybones Re: Architektura populistyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 18:10
      złote tarasy mają dobre fragmenty. właśnie tak jak to wnętrze przy hard rock cafe gdzie nawet jakieś koncerciki przygrywają. ale generalnie budynek to szczyt kompozycyjnej nieudolności. pełno tu technologicznego zaawansowania jak na polskie warunki, tyle że bezmyślnie zestawionego w zupełnie niezrozumiałą bryłę. kicz jak nic
    • Gość: ultramaryna Re: Architektura populistyczna IP: *.stk.vectranet.pl 26.02.09, 19:21
      na pierwszym zdjęciu ciekawa interpretacja motywu kariatydy :D
    • Gość: j Re: Architektura populistyczna IP: 78.8.145.* 26.02.09, 21:46
      Burj-Al-Arab poza dobrym "zewnętrzem" ma też wnętrza ;)
    • Gość: zewsząd i znikąd Re: Architektura populistyczna IP: *.aster.pl 27.02.09, 15:17
      Chciałabym tylko skrytykować określenie "arboralne podpory". Ja mem pojęcie o łacinie i wiem, że "arbor" znaczy "drzewo", ale czy na pewno przeciętny odbiorca/odbiorczyni to wie? Wydaje mi się, że to przede wszystkim serwis o architekturze dla NIESPECJALISTÓW, więc dobrze byłoby nie prószyć w oczy skomplikowanymi, mało dla kogo zrozumiałymi wyrazami i napisać prościej o podporach "drzewiastych" albo "w kształcie drzew".
    • Gość: Johnny Re: Architektura populistyczna IP: *.nrth.cable.ntl.com 28.02.09, 19:23
      The Venetian to cudo architektory, wlasnie zdecydowalem o przeprowadzeniu sie do Las Vegas. Wspaniale miasto w ktorym nigdy nie mozna sie nudzic
    • jaktheparrot Re: Architektura populistyczna 02.03.09, 16:48
      Założenie której się kryje za budynkiem Team Disney (a nie Walt Disney Studios) było takie, że cała "Królewna Śniezka i 7 krasnoludków" (pierwsza pełnometrażowa animacja Disneya) to filar na którym stoi cała firma.

Więcej o architekturze budynków Disneya w książce "Architecture of reassurance" i "Building a dream"

www.amazon.com/Building-Dream-Art-Disney-Architecture/dp/0810931427/ref=pd_sim_b_7
      www.amazon.com/Designing-Disneys-Theme-Parks-Architecture/dp/2080136399
    • Gość: MagiaLenia Re: Architektura populistyczna IP: *.t4.ds.pwr.wroc.pl 08.03.09, 21:39
      Ja też bym raczej broniła złote tarasy, ale już NA PEWNO Hotel Burj-al-Arab-generalnie to myślę to co lololol
    • Gość: newnew Re: Architektura populistyczna IP: 94.254.150.* 12.03.09, 00:56
      Ja bym broniła Las Vegas. To miasto bez kiczu nie istniałoby. Nie ma miejsca na elegancje i prostote. Jaki popyt taka podaz
    • Gość: człekozaur Re: Architektura populistyczna IP: 91.197.88.* 16.03.09, 18:30
      Burij Dubai raczej ma proporcje "ołówka" bo ceny w Dubaju są astronomiczne a budynek ma mieć ok. 800m. Przy takiej wysokości i małej powierzchni pod zabudowę to budynek nie będzie przypominał beczki. Aha i jeszcze jedno ten budynek musi być aerodynamiczny żeby nie wyginał się pod wpływem wiatru.
    • Gość: MisesianArchitect Re: Architektura populistyczna IP: *.c197.msk.pl 03.05.09, 19:22
      Ja tam jestem zgniłym austriakiem i twierdzę, że jaka podaż, taki popyt, ale cóż...prawo Saya ponoć obalił jakiś pajac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka