iwonaw10 16.04.08, 14:09 Co oznacza, że u miesięcznego dziecka jest podwyższony stan przeciwciał i należy to kontrolować? Czy to znaczy, że dziecko jest chore? Albo że ja będąc w ciąży chorowałam na cytomegalię? (nie robiłam sobie badań) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzanka.0 Re: Cytomegalia... 16.04.08, 21:45 W jakiej klasie są podwyższone przeciwciała? IgG czy IgM? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw10 Re: Cytomegalia... 17.04.08, 23:29 IgG > 250.0 IgM 0.031 ujemny Najpierw lekarka powiedziała że dziecko ma podwyższony stan przeciwciał i będzie trzeba kontrolować, a następnego dnia inna powiedziała że jest ok. Ponoć to ja miałam czy mam cytomegalię... Już sama niewiem. Wizytę u pediatry mam dopiero za tydzień:-( Może jeszcze ktoś potrafi zinterpretować te wyniki toxoplazmozy: IgG 261.4 IgM 0.261 Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka.0 Re: Cytomegalia... 19.04.08, 08:42 Napiszę Ci jak było u mnie. Moja córcia też miała podejrzenie cytomegalii. A wyniki miała prawie identyczne jak Twoje dziecko. Poza tym podwyższone próby watrobowe, biegunkę i kolki. Nasz lekarz rodzinny zalecił mi wykonanie sobie badań (niestety to koszt kilkudziesięciu złotych) i miałam również bardzo zblizony wynik, co wg lekarzy wskazuje że córka nabyła przeciwciała IgG ode mnie w łonie lub z mlekiem. IgG to przeciwciała, które mówią o końcu choroby, jej przechorowaniu i ich poziom może spadać przez wiele wiele miesięcy. IgM swiadczą o aktywnej chorobie i jeśli ich poziom jest ujemny to tylko się cieszyć :)) Myślę że u Ciebie sprawa będzie wyglądała podobnie jak u mnie. Możesz ew. zrobić sobie badania. Jeśli dziecko rozwija się dobrze, to pewnie nie masz żadnych powodów do zmartwien. Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: Cytomegalia... 22.04.08, 18:50 Jeżeli IgM są ujemne, to raczej bez obawy. Podwyższone IgG przeszły od Ciebie przez łożysko. Odpowiedz Link Zgłoś