Gość: mia IP: *.gze.pl 08.12.03, 10:15 Skończyłam architekturę, jestem ambitna, mam pomysły...tylko jest jeden problem - nie mam doświadczenia. No ale jak mam mieć, skoro dopiero skończyłam studia?? I tak wszystko kręci się w kółko...szkoda :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: qmaan Re: co z pracą?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 17:32 jesli w wawie to wyslij swe projekty na maan@maan.neostrada.pl wystartowalismy z malą pracownią i tak sie telepiemy.... ale niestety nie moga nic obiecać qmaan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: co z pracą?? IP: *.gze.pl 11.12.03, 11:19 dziekuje bardzo, ale Wawa to dla mnie póki co trochę za daleko :) Jestem ze Śląska. Może znajdę coś tutaj :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Tylko wyjazd. IP: 207.191.243.* 13.12.03, 23:15 Pracy w budownictwie nie ma i nie bedzie w najblizszym czasie. A wiec nie bedziesz miala zadnej praktyki. Pamietaj ze aby byc w pelni architektem musiasz posiadac uprawnienia budowlane. Trzy lub dwa lata niezbednej praktyki przy projektowaniu. Szanse bardzo male. Praktycznie zadne. Co moge doradzic. Naprawde olej Polske. Wyjedz do kraju w ktorym mozesz byc komunikatywna i tam znajdziesz prace w zawodzie. Tam tez sa wymagane licencje ale z dyplomenm nie ma zadnych problemow. Licencje tez zrobisz. Pocwicz bardzo dobrze AutoCad lub ArchiCad. Przygotuj portofolio. I w droge. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rooti Re: Tylko wyjazd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 23:27 Nie zgadzam sie Nie zgadzam sie Po trzykroc: nie zgadzam sie Nie trzeba nigdzie wyjezdzac, trzeba natomiast podjac wysilek wlasnym sumptem. Nie pisze o "inicjatywie" alew wlasnie o wysilku, bo to na poczatku wyglada jak walka z wiatrakami: niewdzieczna, maloplatna. Ale daje... doswiadczenie. Droga Mio: sposoby najprostsze: - projekty wnetrz: -jezdzic po wystawach: budownictwa, oswietlenia, wyp. wnetrz, meblarstwa: zbierac katalogi - szukac rozpoczetych budow TBS i osiedli: w BOK pozostawic swoje ulotki - "zakrecic" sie wokol nowych obiektow handlowych, zwlaszcza tych oferujacych tzw "boxy" - robic konkursy: teraz masz czas! - odwiedzic dawnych prowadzacych: napewno cos doradza: czesc z nich ma swoje pracownie Ja znam na Slasku 3 pracownie, w ktorych mozna dostac prace: wiec jest to mozliwe. Nie podam ich nazw z jednego powodu: musialbym sie zdekonspirowac :)) (wiem wiem, z galeziami na glowie glupio wygladam...) Zycze szczescia: prosze uwierzyc w siebie i... cierpliwie czekac oraz dalej sie uczyc. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Tylko wyjazd. IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 13.12.03, 23:44 Rooti, litości. Jestem ze Śląska i popracowałabym nad czymś innym niż wnętrza, może dasz info na skrzynkę? arch_aga@interia.pl Zrozumiem, jeśli bardzo chcesz się kamuflować;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Pracy nie ma i nie bedzie IP: 207.191.243.* 14.12.03, 00:35 Duze sprawy rozwiazuja sie same. Prosze . Juz od maja 04 mozesz sie osidlic w Anglii. Po 4 latach obywatelstwo angielskie. Po czterech latach bedziesz miala licencje. Jako obywatelka bedziesz dopuszczona do pracy przy wszystkich projektach. Wejdz na kilka stron brytyjskich to przekonasz sie ze robia dla calego swiata. No i Londyn jest w tej chwili niekwestionowana stolica architektury. Nie potrzeba zadnych sponsorow,adwokatow i innej masci oszustow. Zatem start z najnizszej pozycji nie jest czasem straconym w przeciwienstwie do Polski. No i oczywiscie pieniadze nie te same. Jest wyrazna roznica. Na Twoja korzysc. Zachecam. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kakika Re: Pracy nie ma i nie bedzie 23.12.03, 18:53 Zgadzam sie w 100%.Sama tak sprobowalam,ale niestety za wczesnie.Jestem po studiach i mam 5 lat(!)praktyki w zawodzie,bo przez caly ten okres pracowalam w biurze arch.Rok temu wyjechalam do Londynu i znalazlam prace w zawodzie,nie jest trudno gdy dobrze zna sie programy komputerowe do projektowania (najlepiej kilka, niestety problemem okazala sie narodowosc polska i nie dostalam pozwolenia na prace!Musialam wrocic,ale mam nadzieje,ze w maju to sie zmieni.Warto sprobowac!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rooti Re: Pracy nie ma i nie bedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.03, 03:15 W zasadzie w aspekcie ekonomicznym macie racje. Dla mnie niepokojace jest to, ze w pedzie za pieniadzem zupelnie nikt nie mysli o takiej - moze ktos powiedziec - patetycznej wrecz, ale waznej sprawie, jak praca dla kraju oraz swego rodzaju wdziecznosc za inwestycje, jaka zostala w Was poczyniona: w koncu studia funduje (bardzo czesto) panstwo. Robi to, bo chce miec wyksztalconych obywateli: inwestuje. Tymczasem co robi wyksztalcony obywatel: opluwa inwestora i zmyka, bo mu gdzies w wiekszej misce jesc daja. Moze jestem ksenofobem, ale wole zarabiac troche w Polsce niz 10x wiecej "out there". Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakaka Pracy dla wszystkich wyksztaconych przez panstwo!! IP: *.pp.com.pl 30.12.03, 14:50 podoba mi się to co napisałeś tacy jak Ty budują imperia ukłony kakaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Pracy dla wszystkich wyksztaconych przez pans IP: *.wnc.katowice.pl 30.12.03, 16:59 idee sa szlachetne ale za cos trzeba zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal uprawnienia w Unii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 18:26 Witam, mam pytanko, jak wyglada sprawa z uzyskaniem uprawnien budowlanych w UE ? I gdzie ewentualnie mozna sie czegos na ten temat dowiedziec ( net? ) ? Czy po wejsciu Polski do Unii cos zmieni sie w kwestii uzyskiwania uprawnien w Polsce? Aaa, i jeszcze z innej beczki. Mam w planach podjecie studiow podyplomowych z renowacji zabytkow na Wydz. Architektury Polit. Slaskiej. Czy wiecie cos na temat tych studiow? Warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: uprawnienia w Unii IP: 207.191.243.* 01.01.04, 03:50 Z tego co wiadomo to w kazdym kraju trzeba miec odpowiednie dla danego kraju. Prawdopodobnie bedzie mozliwosc ich transferu po zdaniu dodatkowego egzaminu z prawa lokalnego i lokalnych przepisow. Z dyplomem zadnych klopotow. Mam na mysli uczelnie panstwowa a Politechike w szczeglnosci. Zatem do dziela. Mieszkajac w Polsce i nie majac stazu nigdy nie bedziesz ich posiadal bo nie znajdziesz pracy. Egzamin jest w wiekszosci testowy i wymagana jest praktyka ktorej w Polsce nie bedzie mial. Naprawde latwiej jest zostac uprawnionym architektem poza Polska. A przeciez zawsze mozna przyjechac. Niektore firmy polskie juz sa na zachodzie (Wajchert )zobacz strone. I nie czekac bo szkoda czasu. Nie myslec tez o zmianie zawodu. Praca czeka na WAS.(ale nie w Polsce) Odpowiedz Link Zgłoś