Gość: gość Re: Gont i Beton IP: *.171.83.201.static.crowley.pl 25.02.10, 13:41 Chociaż wtórne, to bardzo fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: Gont i Beton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 15:26 Przepiękny. Jak nie z tego świata (i nie z tego kraju ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gont i Beton IP: 88.220.176.* 07.03.10, 09:19 Bryła piękna z dobrym pomysłem i wnętrze rownie piękne wręcz muzealne - ale niestety nie kościelne - nie wyobrazam sobie modlić się tam. Ale pomysł na bryłe i wnętrze dobre - nietuzinkowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B45T Re: Gont i Beton IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.10, 17:05 O Waszej pracowni dowiedziałem się z DOMO. Projekt jest genialny w swojej prostocie, nie można przejść obok niego obojętnie, życzę równie dobrych pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miro Re: Gont i Beton IP: *.gemini.net.pl 19.04.10, 18:11 No właśnie, to jest jakiś szok i dramat, że powstają takie piękne świątynie w jakichś pipidówach, a w stolicy powstają bohomazy typu Kościół Opatrzności Bożej W tego typu kościołach trzeba się bardzo postarać o modlitewny nastrój, podczas gdy w takim Goncie by Beton - cała atmosfera skupia myśli na Bogu. Ciekawe, gdyby ktoś przeprowadził ranking ładnych i brzydkich kościołów, to jaki by był stosunek jednych do drugich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł D. Re: Gont i Beton IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.10, 00:50 Prowokacyjnie powiem: kościół w stylu zen z nawiązaniami do kultów animistycznych :) Właśnie piszę recenzję tej perełki i nie będę ukrywał, że bardzo mi się podoba. Jest mnóstwo aspektów tej budowli, na które warto zwrócić uwagę, jak choćby: fundacja prywatnego inwestora, ograniczony budżet, udział mieszkańców w budowie, architekci-niearchitekci, itd. Obiekt ciekawy i wymagający. Moim zdaniem patrzeć można na niego długo (a choćby i na zdjęciach!) i po prostu pozwolić myśli płynąć. Jeżeli zechcecie zatrzymać się na tym, że to minimalizm, kolejny kościół, nieszlachetne pobódki, etc. - śmiało. Tylko, że takie podejście zatrzymuje Was w miejscu. Apelowałem nieraz, i ponowię swój postulat - o kulturalną, inteligentną i konstruktywną dyskusję. Budujmy i rozwijajmy polską myśl architektoniczną, zamiast się kłócić i wyzywać od głupców! Każdy z nas jest inny. Nie każdemu musi się podobać, ale niech szanuje zdanie drugiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marucha Re: Gont i Beton IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 22:49 bardziej pasowałoby do nagrody im. Alvara Aalto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Re: Gont i Beton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 00:36 Ideą kościoła/ każdego/ winien być kontakt z Bogiem. Niebem. Tu jest kwintesencja tego, najczystsza myśl, prostota wręcz surowa, logika konstrukcji godna mistrza. Piękno - i tyle. I kto tam bąka, że w "czymś takim" modlić się nie można? Nie ma wspanialszego wystroju, niż niebo nad głową, wszak zbudował je i "pomalował" mistrz nad mistrze - sam Stwórca. Jak więc nie móc się tu modlić? Odpowiedz Link Zgłoś