Dodaj do ulubionych

PO = płatne studia!!!!!!! :(

23.09.05, 22:32
Krótko będzie - Platforma Obywatelska ma zamiar wprowadzic płatne studia ("bo
teraz przecież i tak są
płatne") Śmieszne. Ilu jest ludzi, którzy studiują na Uniwersytetach i innych
publicznych uczelniach nie dlatego, że mają rodziców, których było stac na
najlepszych korepetytorów itp. Owszem, są tacy, ale wcale nie stanowią
większości! Ktoś kto pochodzi z małego miasta, rodziny średniozamożnej,
najczęściej sam doszedł do wszystkiego dzięki uporowi. Niestety, studiuje na
Państwowej uczelni bo nie stac by mnie było na opłacenie studiów! Jeżeli
zostaną wprowadzone opłaty tak jak sobie zaplanowała PO, to będzie tragedia
dla setek tysięcy studentów, których nie będzie stac z różnych przyczyn na
jakiekolwiek dodatkowe koszta! Nie chcę pisac głosujcie tylko na taką i taką
partię! Nie. Apeluję tylko - zastanówcie się zwolennicy PO zanim oddacie głos
na tę partię. Błagam, nie głosujmy na PO! Oni nie moga rządzic! Już lepiej
nie głosowac wcale :( [nie wspominając już o podwyżkach żywności i nie tylko
(podatek liniowy)]. Owszem, jeśli należysz do klasy wyższej, to zrozumiałe
jest, że zagłosujesz na PO. Ale gdy jesteś zwykłym człowiekiem to pomyśl
dobrze - o sobie i o ludziach jeszcze biedniejszych od Ciebie. Rządy
Platformy - to bedzie dla nas (i nie tylko) katastrofa. Błagam - nie pozwólmy
na to! Nie propaguję tu poglądów nawiedzonych Rydzyków, Giertychów itp. Nie
należę do żadnej partii. To jest tylko moje własne zdanie. Proszę, bądzmy
odpowiedzialni w pełni i NIE głosujmy na Platformę Obywatelską! Studenci -
ważą się NASZE losy!!!!!!! Błagam. zastanówcie się! Stanowcze NIE dla PO!
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Add Re: PO = płatne studia!!!!!!! :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:55
      Nie jestem zwolennikiem PO i zapewniam, że na nich nie zagłosuję. Ale ten
      konkretny POMYSŁ uważam za BARDZO DOBRY.

Bo kolega dalszą część tego pomysłu przemilczał. Owszem, studia będa płatne, ale
      studenci, którzy się faktycznie uczą i mają jakąś sensowną średnią będa z opłat
      zwolnieni. Aktualny stan rzeczy jest nie do przyjęcia. Na państwowych uczelniach
      siedzą lenie, którym uczyć się nie chce i którzy ledwo przechodzą z semestru na
      semestr. A wszystko to z pieniędzy podatnika. Koniec tego eldorado! Jak się
      komuś uczyć nie chce, to do roboty, rowy kopać, a nie przedłużać sobie
      beztroskie dzieciństwo na koszt państwa.
      • Gość: df Re: PO = płatne studia!!!!!!! :( IP: 82.139.44.* 23.09.05, 22:59
        no a dodatkowo to ONI wprowadili 4 reformy!!!!! (nowa matura itp)
        • Gość: mia Re: PO = płatne studia!!!!!!! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 23:24
          Jak PO moglo wprowadzić te edukacyjne reformy, skoro wtedy rzadzilo SLD? Ja na
          nich zagłosuję, choć przy wyborze tej partii sprawa płatnych studiow nie była
          dla mnie priorytetem. Być może oplata za studia zostanie to KIEDYŚ wprowadzona,
          ale do tego momentu upłynie jeszcze duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo czasu. W
          Polsce sa ważniejsze problemy niż sprawy tego typu. Na razie nie musimy się tym
          martwić :)
          A tak przy okazji, to nie ma czegoś takiego jak "bezpłatne studia" - ZAWSZE
          ktoś płaci (raz osoba prywatna, a raz państwo) pa
          • Gość: df Re: PO = płatne studia!!!!!!! :( IP: 82.139.44.* 23.09.05, 23:33
            Dzioco ty WOSu nie zdawaj BOżeświety. 4 reformy to Program AWS UW (dzis PO,
            PiS, Demokracipl) jak wy maci pamiec SLD opuznilo nowa mature zabierajc ja
            rocznika 4 klasowym i ZNIOSLO matemtykę obowiazkowo
          • Gość: Adi Re: PO = płatne studia!!!!!!! :( IP: *.net.autocom.pl 23.09.05, 23:35
            Ja jestem za płatnymi. Nie podoba mi się tylko, że Rokita chce wprowadzić
            lekcje w LO 1-godzinne! Czy to taki kolejny zły pomysł to nie wiem...
            Jednocześnie musiałaby się zmniejszyć liczba lekcji/dzień.
            • Gość: df Re: PO = płatne studia!!!!!!! :( IP: 82.139.44.* 23.09.05, 23:36
              oni jzu w 1999 roku wprowadzil reforme edukacji co to dalo widzimy NIE dla
              pseud AWS UW
              • przerazony_student Re: PO = płatne studia!!!!!!! :( 23.09.05, 23:53
                Wierzysz w te stypendia? Bo ja nie. Tak samo jest z Unijnymi - wyrównywanie
                szans. Kto się łapie - fakt, najbiedniejsi. A ile wykorzystuje? 40%, bo reszty
                na to nie stac. (o ironio!) Już jestem mocno zmęczony bo wykończyli mnie
                zawistni - egoiści. ale proszę Was raz jeszcze. Przemyślcie 4 razy zanim
                wybierzecie PO.
                • Gość: madzia Re: PO = płatne studia!!!!!!! :( IP: 213.17.237.* 25.09.05, 13:20
                  z tym stypendiami unijnymi to wogóle smiesznie było. Moja najbliższa
                  przyjaciółka składała papiery w sierpniu 2004 roku, a dostała na rok skzolny
                  2004/2005 dopiero w sierpniu:d cyzli 1,5 miesiąca po zakończeniu szkoły:-) I
                  dostała zresztą tylko częśc tej kwoty. a tak wogóle to te stypendium wogóle nie
                  jest sprawiedliwe!! pomyślmy że w miastach mieszkają jeszcze biedniejsi
                  uczniowie, który np. mają średnie 4,45 (chodiz mi o bardzo dobry ogólniak) i
                  nie mogą dostać żadnego stypendium..... Bo STYPENDIUM SOCJALNE!!! jest od
                  średniej 4,5:D fajnie nie? od kiedy socjalne zależy tak wogóle od średniej jaką
                  uczeń posiada. Czyli ten młody człowiek, u którego w rodiznie np. jest 300
                  złotych na osobe/miesiąc, mający śrendią 4,45, nie zasługuje w żadnym wypadku
                  na pomoc. wybaczcie ale ten kraj jest do kitu!!! Z całym szacunkiem dla niego.
                  Jestem ciekawa czy kiedykolwiek dzieci Tuska i innych płakały oto: że NIE BĘDĄ
                  MIAŁY KUPIĆ ZA CO PODRĘCZNIKÓW, KSIĄŻEK !!! uważam ze to jest chore, młody
                  człowiek chce się kształcić, chce kims być, ale ma drzwi zamknięte.....
                  A teraz jeszcze platne studia superrrr. Może też na te stypendia na studia
                  niech dadzą średnią min. 4,9 na świadectwie maturalnym...... To będzie
                  stanowilo tak wielką pomoc dla niektórych....szczególnie dla tych na profilach
                  trudniejszych i w lepszych liceach, gdzie na uczyciele na serio wymagają.
                  Uważam, ze wszelkie stypenida są rozdzielane NIESPRAWIEDLIWIE!!!
                • Gość: Savo SLD!! IP: *.cyberbajt.pl / 82.160.98.* 25.09.05, 20:42
                  trzeba było głosować na SLD a tak beda rzady pie..ietych kaczorow do spolki
                  z liberałami z PO...
    • Gość: eeeeehhhhh Re: PO = płatne studia!!!!!!! :( IP: 85.219.136.* 24.09.05, 12:25
      jak nie PO to kto ????????????? Samoobrona ??????? ;/
      • Gość: kaka Re: PO = płatne studia!!!!!!! :( IP: *.dolsat.pl 24.09.05, 13:02
        ja glosuje na pis ale tylko dlatego zeby PO nie wygralo bo bym glosowal wtedy
        na kogos innego n oale coz przymus i tyle. Liberalom stop!
      • Gość: cives Re: PO = płatne studia!!!!!!! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 13:33
        Niekoniecznie Samoobrona. Może byc PiS. Może byc LPR. I z drugiej strony: może
        byc SDPL. Nie wymieniam SLD, PSL i PD.pl bo nienawidzę tych ugrupowań. Myślę że
        najbardziej przydałby się PiS, ale musi też byc SDPL, chocby 10 posłów. a na
        prezydenta Kaczyński się średnio nadaje. Lepszy Borowski. Tusk oczywiscie nie
        wchodzi w rachubę (nawet angielskiego porządnie nie umie, a poza tym prezydent
        jest sosbą medialną. Poważna wada wymowy naprawdę przeszkadza w pełnieniu
        takiej funkcji. Choc oczywiscie to są najmniejsze wady przez które nie mam
        zamiaru na niego głosowac, tak jak większosc mojej szkoly (w prawyborach Tusk
        był 4 - 7%). Po prostu. Jest z PO.
        • Gość: cives Re: PO = płatne studia!!!!!!! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 13:34
          A co do języków, to Tusk zna chyba tylko rosyjski, chociaż słyszałem, że poza
          kilkoma słowami po angielsku to tylko polski nie jest mu obcy.
          • arczi_86 Re: PO = płatne studia!!!!!!! :( 24.09.05, 14:19
            Ja będe głosował na PO bo to jedna konkretna partia :) a tak w rzeczywistości
            to w 100% zgadzam się z Add :)
    • Gość: ehhhhhh I tak glosujemy na liberalow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 13:44
      czlowieku BLAGAM odpusc sobie ta zalosna antyagitacje, idz glosowac na SLD,
      badz samoobronbe... gdybys mial choc troche rozumu, to doskonale bys wiedzial,
      ze platnych studiow i tak nie wprowadza, a na pewno nie za nadchodzacych rzadow
      PO i PiS. z drugiej strony jestem pewien, iz twoj post dziala w odwrotna
      strone...

Owszem, jeśli należysz do klasy wyższej, to zrozumiałe
      > jest, że zagłosujesz na PO. Ale gdy jesteś zwykłym człowiekiem to pomyśl -
      coz za bolszewicka retoryka, zalosne, naprawde zalosne

Już lepiej
      > nie głosowac wcale - tu wykazales sie naprawde obywatelska postawa...

[nie wspominając już o podwyżkach żywności i nie tylko
      > (podatek liniowy)]. - widac brak jakiejkolwiek elementarnej wiedzy z ekonomii

Studenci -
      > ważą się NASZE losy!!!!!!! - Toz to nadzchodzi Sad Ostateczny, spelniona
      Apokalipsa!!!!!!!! Ludzie trza na budowac bastion w ktorym przetrwamy te
      najblizsze lata! OJ biada nam, biada!!!!!
      • Gość: :) Re: I tak glosujemy na liberalow!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 00:17
        :)
        • Gość: armagedon I PO popłynęło hihihhih IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.05, 14:25
          I bardzo sie z tego cieszę. Raz na coś sie stare dziadki przypadały które na
          PiS głosowały bo w tym wypadku tylko totalny idiota uważa że podatek liniowy to
          bedzie spadek cen. Jak jest z benzyną? Jak cena na świecie spada to jakoś u nas
          nie- wiecie dlaczego? no wlasnie- przdsiebiorcy biora kase dla siebie a nie
          beda nam ceny obnizać. Tak samo jak im obnizyc podatki to oni nam wcale cen nie
          poobnizaja tylko roznice biora dla siebie!!! I Rokita nie bedzie premierem ale
          czad:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka