Dodaj do ulubionych

Kardamonowa faza

30.03.11, 22:31
Ostatnio strasznie zaprzyjaznilem sie z kardamonem- takze dzieki arabskim daniom, ktorych mialem okazje probowac. Kawa z kardamonem, potrawy to jedno, ale do perfum o tej nucie ciagnelo mnie od dawna. Lubicie ten akord w zapachach?
Tradycyjnie jest zarezerwowany bardziej dla meskich kompozycji- dla mnie najpiekniej brzmi w meskim X Clive'a Christiana, chyba wlasnie dlatego skusilem sie wlasny flakon.
Ostatnio strasznie spodobal mi sie Kenzo Power w wersji klasycznej, a chyba bardziej nawet w wariancie Cologne- rowniez i tam kardamon nadaje kompozycji aromatyczny, cieply charakter, polecam przetestowac ten niedoceniony w sumie zapach. Swietnie ten skladnik pobrzmiewa zarowno w La Nuit de l`Homme, jak i nieodzalowanym meskim Envy.
I moge przysiasc, ze czuje go w L'Eau Par Kenzo Eau Indigo, choc sklad sugeruje raczej mieszanke z imbirem w roli glownej.
Z damskich kompozycji przychodza mi na mysl Nu, pierwsze Fendi i Dolce Vita- dwa pierwsze wycofane, ostatnie zmienione juz prawie nie do poznania. Przyprawowo mi :-)
Obserwuj wątek
    • maja-02 ja tam wole pieprz... 30.03.11, 22:55
      ...jezeli chodzi o przyprawy w perfumach :D
      i ostatnio w wielu ten pieprz jakoś wyczuwam, nawet jak potem patrze na skład i go nie widzę to mogę przysiąc że na mojej skórze ten pieprz jest! :)
      • maja-02 Re: ja tam wole pieprz... 30.03.11, 23:02
        idę spać bo już ogonki gubię w literkach...
        ciekawe czy na tym forum też aktywni puryści językowo-ortograficzni grasują ;)
        • forevermore79 Re: ja tam wole pieprz... 30.03.11, 23:06
          Pieprz w zapachach tez lubie, ale to inna historia. Od rozowego, aromatycznego po ten czarny, najbardziej swidrujacy w nozdrzach. A jak widac, z pieczolowitego stosowania polskich liter jestem bardzo znany, wiec radze sie nie przejmowac ;-) Pozdrawiam!
    • michau2312 Re: Kardamonowa faza 31.03.11, 10:22
      Dużo kardamonu znajduję w Encens Flamboyant, obok sosnowej żywicy. Za to kadzidła w Goutal nie czuję prawie wcale. I to jedyny zapach, jaki znoszę z tą przyprawą - w kuchni i perfumach kardamonu nie bardzo trawię.
    • fivka485 Re: Kardamonowa faza 31.03.11, 12:27
      lubimy :), w szczególności w Timbuktu i Spiritus Land
      • forevermore79 Re: Kardamonowa faza 31.03.11, 12:31
        To milo! Kardamon nieco swirduje tez w Puredistance M i czwartym Opusie, ale tu juz odsylam do bloga Elve :-)
    • aggis20 Re: Kardamonowa faza 31.03.11, 12:51
      A Escale a Pondichery Diora? Tam chyba też przebija kardamonowa nuta :)
      • forevermore79 Re: Kardamonowa faza 31.03.11, 13:28
        Prawda, witaj po malej przerwie :-)
        • aggis20 Re: Kardamonowa faza 31.03.11, 21:26
          hej Forever! Jakiej przerwie, ja tu od 5 lat dzień w dzień jestem ;)) tylko chyba nie pisałam ostatnio za często... a kardamonem to mi smaka na orientalne jedzenie zrobiłeś :D no i ten Dior mi się przypomniał, muszę przetestować bo pamiętam, że kiedyś mi się podobał. DV też bardzo lubię, ale tam jakoś kardamonu nie czuję...
          • forevermore79 Re: Kardamonowa faza 04.04.11, 09:40
            Hej, hej! No jak tak, to tak- cofam :-) Dior dobry na lato, ale za delikatny jak na moj gust. Pozdrawiam!
    • hispana Re: Kardamonowa faza 01.04.11, 09:50
      kardamon my love jest w 1969 Histoires des Parfums, zapach dekadencki i zmyslowy jak jego nazwa i lubie go wachac kiedy pada deszcz
      • rawita7 Re: Kardamonowa faza 03.04.11, 23:11
        Lubię, bardzo bardzo. Nieodmiennie w Nu edp. Właśnie to wytrawne połączenie kardamonu z kadzidłem od lat mnie zachwyca. Spiritus Land też nie pogardzę. No i oczywiście kardamon do kawy. Gdy mielę kawę, często dorzucam kilka ziaren do młynka. Zapach nieziemski!
        Używam też olejku kardamonowego do kominka zapachowego, ale nie pachnie aż tak ładnie, jak świeżo zmielone ziarna.
    • forevermore79 Re: Kardamonowa faza 28.04.11, 10:16
      Przy okazji artykul na:
      www.fragrantica.com/news/Cardamom-2179.html
    • iron_sabbath Re: Kardamonowa faza 28.04.11, 18:37
      Forevermore, a polską Eau de Cardamon znasz? Gdybyś miał ochotę, mam nadnaturalnie wielkich rozmiarów próbkę, spokojnie mogę ją podzielić.

Piękny, drzewny, ostry kardamon to na mojej skórze Nemo Cacharel.
      Chłodny kardamon znajduję w Chaosie Donny Karan.
      Ciekawy, poskładany z cykutę kardamon to Ormonde Man Ormonde Jayne (może i bym się zachwyciła, ale szukałam oudu, więc każde odstępstwo od planu jest dla mnie rozczarowaniem).
      O przepięknym Timbuktu już było, ja dorzucę jeszcze zapach damski (ale chyba mężczyznę też jestem w stanie sobie w nim wyobrazić): Histoire d'Eau.
      Z nowszych moich znalezisk: Grev Slumberhouse i Kafeine L'Atelier Boheme.

Ogólnie kardamon jest piękny. Poskładałabym go z kawą i cynamonem...
      • forevermore79 Re: Kardamonowa faza 28.04.11, 22:58
        Slyszalem o tym dziele Aromy, a google i proponuje od razu przecztanie Twojej recenzji :-)
        Dziekuje serdecznie, przy okazji sie pewnie chetnie zglosze, ale na razie bede przez jakis czas zagranica.
        A Ormonde Man lubie i uzywam od lat- nie nastawialem sie tam nigdy specjalnie na oud, wlasnie przyprawy i lekko zielony charakter czynia ten zapach uniwersalnym i bardzo noszalnym. Pozdrawiam!
      • yukikoko Re: Kardamonowa faza 25.07.11, 00:35
        Takze uwielbiam kardamon i poszukuje inspiracji.

Gdzie kupujecie te ww perfumy? Sa dostepne w Warszawie???
    • forevermore79 Re: Kardamonowa faza 24.07.11, 14:36
      Ostatnio testowalem Lalique Equus- piekny powrot po latach. Idealnie odwzorowany kardamon, jalowiec, slodkie i drzewne akordy. Wydaje sie juz byc wycofany- przynajmniej na stronie marki go juz brak, ale w sieci sporo po b. atrakcyjnych cenach (ok. 120 zl za EdP 75ml), w Douglasach tez stoi jeszcze na polkach. Potestuje dalej i chyba sprawie sobie znow flakon.
      • renia.renia Re: Kardamonowa faza 24.07.11, 16:17
        Equus to jeden z moich ulubionych męskich zapachów, noszę g oczęsto, szczególnie w upały. Jeśli mają go wycofywać - pędzę po zapasy!
        • forevermore79 Re: Kardamonowa faza 31.03.14, 11:46
          Finalnie zostal, jako EdP i EdT i dobrze :)
    • franiamaj Re: Kardamonowa faza 24.07.11, 17:19
      Ja przyprawy lubię:)
      a jak odbieracie kardamon w monsunowym ogródku Hermesa? cały czas się waham co do zakupu...:)

• forevermore79 Re: Kardamonowa faza 31.03.14, 11:45
      Odswiezajac watek po latach- Equus EdP jak najbardziej kardamonowy i stoi od roku u mnie na polce. Za to odkrylem pozycje obowiazkowa dla wielbicieli kardamonu- to Franck Boclet Incense. Wcale nie tylko kadzidlo, ale wlasnie pieknie odwzorowany, zielony kardamon, jakby przed chwila rozgryzlo sie jego ziarno. Polecam, jesli byscie na niego kiedys wpadli.
      • miriam_73 Re: Kardamonowa faza 01.04.14, 14:43
        Obwąchaj sobie jeszcze wódkę na lodzie Kiliana (Vodka on the rocks).
        • forevermore79 Re: Kardamonowa faza 01.04.14, 15:04
          Dziekuje, miriam- milo Cie czytac :) Nie znam jeszcze tego butikowego Kiliana, dla mnie jego Incense Oud mial ciekawa kardamonowa nute, ale Vodka na lodzie moze byc jeszcze bardziej straight to the point.
          Notabene dzis pachne Marine Vodka- ale to juz zupelnie inna w klimacie, morsko-fougere kompozycja. Pozdrawiam :)
      • elve Re: Kardamonowa faza 02.04.14, 13:28
        No i Kuba zdaje się że to nowe Lambordżini też jest z tej bajki :)
        • forevermore79 Re: Kardamonowa faza 02.04.14, 14:57
          A jest, choc w dossier prasowym nie ma kardamonu, to ja go mocno wyczuwam- wlasnie a la dojrzalszy meski Clive X.
          I niezly naprawde karamon jest w nadchodzacym Ego Facto, ktory pokazal mi przedpremierowo Pierre Aulas, trza bylo z Nim tez o Muglerach pogadac :)
        • forevermore79 Re: Kardamonowa faza 08.04.14, 15:19
          I jeszcze trylogia Veni, Vidi, Vici od HdP- jakos nie mialem okazji jej testowac, jak sobie teraz mysle. Not gut :)
          • forevermore79 Re: Kardamonowa faza 11.05.14, 19:29
            A dzis wieczorem nosze "nowe" Yohji Homme, jak moglem tak dlugo nie siegac po swoj flakon tej b. udanej reformulacji! Wyszla piekna kawa z kardamonem i nieco drewna- pieknie, cieplo i poprawiajaco humor. Nieco B*Menowo, ale duzo, duzo lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka