Dodaj do ulubionych

Przemysławka

05.11.12, 15:44
czasgentlemanow.pl/2012/08/zapach-przedwojennego-gentlemana-przemyslawka/
Ciekawa notka o zapachu, który towarzyszył każdemu mężczyźnie w Polsce. Jestem ciekawy tej wody kolońskiej. Niedawno zakupiłem brzytwę, borsuczy pędzel i tygielek z mydłem do golenia, więc takie cudo jeszcze mocniej przeniesie mnie w czasy młodości moich dziadków :)
Obserwuj wątek
    • forevermore79 Re: Przemysławka 05.11.12, 15:53
      Bo to dobre, pelne klasy czasy byly i nie nalezy sie ich wstydzic :) Zreszta, nostagia za era retro jest widoczna- a to wlasnie powroty do klasycznych zapachow, a to blogi dla dandysow itd. Anglia ma swojego Penhaligon'sa, my mamy Przemyslawke i to niegodnie ukryta w malych kioskach i na masowych polkach.
      O "Byc Moze" nie wspominajac- z formula inspirowana jedynymi prawdziwymi Miss Dior, o czym nawet pare lat temu wspomnial Vogue.
      A taki rytual golenia, jakze to inne, niz trymowanie brody maszynka elektyczna :) Pozdrawiam!
      • kalia_t Re: Admirał 10.11.12, 23:52
        Bardzo ciekawy i inspirujący temat, mógłbyś go rozwinąć w nowym wątku? Ciągle mam w pamięci niezamierzone spotkanie z wodą Admirał... Wieki temu pewien daleki krewny gościł w moim rodzinnym domu i obficie zlewał się owym Admirałem... Nie byłoby w tym nic szczególnego, ale już trzeciego dnia flakon się rozbił w łazience( nikogo nie podejrzewam:P) mimo wielu wysiłków Admirał był wyczuwalny przez wiele długich miesięcy... tego zapachu nigdy nie zapomnę:D
        --
        O perfumach
    • fivka485 Re: Przemysławka 05.11.12, 17:10
      ...niby fajnie, tylko ten borsuczy pedzel ;(
    • olaj.j Re: Przemysławka 05.11.12, 18:42
      "Najwykwintniejsza perfuma doby obecnej" - urocze te przedwojenne grafiki są.:)
      • fa25 Re: Przemysławka 05.11.12, 20:39
        Za czasów PRL-u mój Tata używał Przemysławki, oczywiście w zestawieniu z pędzlem borsuczym ( takie były najlepsze ) i ręczną maszynką do golenia z żyletkami Wilkinsona
        ( desant od wujka z Anglii ). Z czasem wymienił Przemysławkę na Warsa i potem już żadne Atkinsony czy inne zagraniczne cuda nie były w stanie Warsa pokonac.
        A cytrusowo-koloński zapach Przemysławki pamiętam do dziś..
    • ivesman Re: Przemysławka 05.11.12, 21:29
      Oprócz borsuczego włosia, z którego powstaje pędzel, mam jeszcze brzytwę, której rekojeść zrobiona jest z kości bawoła :) Oto ona :
      sklep.tradycyjnegolenie.pl/pl/brzytwy-klasyczne-golenie/810127-thiers-issard-brzytwa-6-8-wilk-i-owca-kosc-bawola.html
      Swoją drogą moda na stare reklamy polskich marek kosmetycznych już się zaczęła. A takowe produkty będą miały swoją cenę. :) Wystraczy odwiedzić więc swoich dziadków i babcie :)
      • fivka485 Re: Przemysławka 06.11.12, 08:51
        powodzenia w goleniu.
    • forevermore79 Re: Przemysławka 06.11.12, 15:54
      No niestety, pedzle do golenia dawniej byly glownie z borsuczego wlosia- wiele firm nadal je produkuje, choc twierdza, ze jest on "etycznie pozyskiwany", jak u Penhaligon'sa.
      www.penhaligons.com/shop/men-s-grooming.htm
      www.penhaligons.com/shop/men-s-grooming/shaving.html
      A swoja droga- nowy, limitowany wosk do wąsów Penhaligon's to ciekawy produkt, za jedyne 5 funtow. Ale grupa docelowa jest dosyc waska :)
    • ivesman Re: Przemysławka 06.11.12, 16:26
      Chciałem nawet zrobić osobny wątek poświęcony produktom do zarostu, tj do jego utrzymywania. Poza firmami bardzo niszowymi mało tego widać. a moda na niegolenie coraz wieksza :) A przecież szampon do brody musi być delikatniejszy dla wrażliwej skóry na twarzy. Wosk modeluje brodę i wąsy, są jeszcze na rynku lubrykaty, które nadają brodom blasku:). Jedynym powszechniejszym produktem jest szampon koloryzujacy do zarostu na twarzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka