chatka_ 15.02.05, 22:45 Niestety originalny wątek pochłonely przepastne czelusie archiwum, a co raz na forum pojawiaja sie zapytania o poszczególne nuty... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chatka_ Re: Wiciokrzew (honeysuckle) 15.02.05, 22:49 SICILY DOLCE&GABBANA FRAGRANCE NOTES - Sicilian Bergamot, Honeysuckle, Jasmine, Black Pearl Rose, Hibiscus, Heliotrope, Sandalwood, Musk. Karl Lagerfeld Chloe This feminine scent possesses a blend of jasmine and honeysuckle. Odpowiedz Link
sorbet Re: Wiciokrzew (honeysuckle) 16.02.05, 02:08 No tak, nie zauważłyłem, że już nie można dołączyć nowych postów do nut. Jestem na razie chory, więc obiecuję, że zogranizuję nuty na nowo jak się pozbieram:-) Odpowiedz Link
lune Re: Wiciokrzew (honeysuckle) 01.03.05, 11:00 chatka_ napisała: > SICILY DOLCE&GABBANA > FRAGRANCE NOTES - Sicilian Bergamot, Honeysuckle, Jasmine, Black Pearl Rose, > Hibiscus, Heliotrope, Sandalwood, Musk. > > Karl Lagerfeld Chloe > This feminine scent possesses a blend of jasmine and honeysuckle. Wiciokrzew czyli honeysuckle /popularna roslina ogrodowa - ale chyba kwiaty jej odmiany japanese pachna tak intensywnie/ jest takze w perfumach Marca Jacobsa ; mozna go powachac w wodzie toaletowej Yves Rocher /jest taka 'wiciokrzewowa' woda - ale jak to brzmi z francuska :)? / Pamietam ze kiedys wachalam - ale nie przypominam sobie :( lune Odpowiedz Link
chatka_ Re: Wiciokrzew (honeysuckle) 02.03.05, 12:45 lune napisała: > Wiciokrzew czyli honeysuckle /popularna roslina ogrodowa - ale chyba kwiaty jej odmiany japanese pachna tak intensywnie/ jest takze w perfumach Marca Jacobsa ; Czy w Sephorze mozna go wywachac? > > mozna go powachac w wodzie toaletowej Yves Rocher /jest taka 'wiciokrzewowa' > woda - ale jak to brzmi z francuska :)? / Pamietam ze kiedys wachalam - ale nie przypominam sobie :( Znam te wode, ale to nie ten zapach, moze tak pachnie wiciokrzew o poranku, ja szukam wiciokrzewu wieczornego, kiedy jest slodki, upojny i laskocze w nosie :) Odpowiedz Link
lune nie wiem :( 02.03.05, 14:43 chatka_ napisała: > Czy w Sephorze mozna go wywachac? Nie mam pojecia ; znalazlam tego Jacobsa szukajac wiciokrzewu - nawet nie pamietam na jakiej stronie ; > Znam te wode, ale to nie ten zapach, moze tak pachnie wiciokrzew o poranku, ja > szukam wiciokrzewu wieczornego, kiedy jest slodki, upojny i laskocze w nosie :) Rzeczywiscie - to byl raczej 'zielony' zapach ... chyba nie kwiecisty :) Moze wlasnie ten Jacobs ma wersje wieczorna ? lune > > Odpowiedz Link
chatka_ Re: Wiem... 03.03.05, 23:32 Top note : mandarin, bergamot Middle note : magnolia, sambac jasmine, ylang-ylang, iris Base note : vanilla, benzoin, musk, amber Az tyle trzeba kwiatkow zeby stworzyc inny kwiatek...To nuty L'Instant... Pamietam, ze zeźliłam sie na niego bo przypomnial mi cos co juz bylo, i za nic nie moglam sobie przypomniec, co mnie jeszcze bardziej złosciło...To wiciokrzew z tamtych wieczorow nad oceanem... Odpowiedz Link
modern_witch Re: Nuty zapachowe cd 17.02.05, 09:34 mam dwie prośby... czy ktos zna piramidę Eau des marveilles? i jeszcze - w jakim zapachu jest drzewo gwajakowe? poza Le feu oczywiście, bo od nich sie moja fascynacja tą nuta zaczęła... wiem że w The Parfum Ch. J i w czym jeszcze? byl moment, ze wydawalo mi sie, że czuję je w Femme Individuelle...i ciekawa jestem, czy trafiłam, czy sie pomyliłam... dzięki Odpowiedz Link
chatka_ Re: Tonka 01.03.05, 00:05 Co to za zapach i gdzie go mozna najwyrazniej wywachac? Odpowiedz Link
lune Re: Tonka 01.03.05, 10:38 chatka_ napisała: > Co to za zapach i gdzie go mozna najwyrazniej wywachac? Bob tonka, fasola tonka - tak to 'spolszczamy' ale prawidlowa nazwa polska - to 'tonkowiec wonny' :) doczytalam sie ze pachnie w nim toksyczna /!/ kumaryna = swiezy zapach zzetego siana ... /kumaryna oprocz tonkowca jest takze w koniczynie i innych roslinach/. A gdzie mozna wywachac ? W bardzo wielu zapachach JEST np. w nucie bazowej Wish Choparda, Mystery Naomi Campbell, Gerry Weber, Cabotine, Loulou Cacharela, Safari Laurena ... Ale wydaje mi sie ze 'wywachac' nie da sie tak latwo ;) bo tonka jest tam w towarzystwie roznych skladnikow ... Ja bardzo wyraznie wyczuwam zapach koniczyny /sianka ?/ w Presence Montblanc - ale w wersji 'srebrnej' ; pozdrawiam, lune Odpowiedz Link
chatka_ Re: Tonka 03.03.05, 23:37 lune napisała: > chatka_ napisała: > > > Co to za zapach i gdzie go mozna najwyrazniej wywachac? > > Bob tonka, fasola tonka - tak to 'spolszczamy' ale prawidlowa nazwa polska - > to 'tonkowiec wonny' :) doczytalam sie ze pachnie w nim toksyczna /!/ kumaryna > = swiezy zapach zzetego siana ... /kumaryna oprocz tonkowca jest takze w > koniczynie i innych roslinach/. > Dla jednych siana, dla innych meskiej pachy ;) Nie zauwazylam wczesniej, jest opis na podstawowym watku o nutach, sprawdzalam pod "t" a nie pod "f" :) Dzieki :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15707&w=11865344&a=11867972 Odpowiedz Link
lune eau des merveilles i femme individuelle 01.03.05, 10:09 Eau des Merveilles Top note : Oak, cedar, vetiver, Pervian balm Middle note : gray amber accord Base note : Italian lemon, Seville orange, elemi, pink pepper Kiedy przypatruje sie tej piramidzie - odnosze wrazenie ze jest 'odwrocona' ;) Nuty ktore w wielu zapachach pojawiaja sie na poczatku - np. pomarancze, cytryny, lemonki, rozowy pieprz - tutaj sa w nucie bazowej ..... i odwrotnie - nutki ktore zwykle umieszcza sie w bazie - np. cedr, vetiver - w Eau des Merveilles sa na poczatku ..... Ale moze to wlasnie spowodowalo ze jest INNY :) - i jak dla mnie - cudowny :) Femme Individuelle : oriental floral Top note : Pink Pepper, Red Currant Middle note : Rose, Lotus Flower, Hawthorn Base note : Musk, Vanilla, Patchouli, Amber Nie mam zdania o tym zapachu, wachalam na papierku i nie zainteresowal mnie /na razie :)/. pozdrawiam, lune ps. a tu masz wejscie do piramidek wielu zapachow :) www.osmoz.com/encyclo/marques.asp Odpowiedz Link
modern_witch Re: eau des merveilles i femme individuelle 02.03.05, 09:11 dzięki! EdM mnie tez zafascynowało od początku i to dalej trwa... fakt, piramidka dziwna...faktycznie jakby odwrotna;-) Natomiast w Femme Individuelle po prostu w pierwszej chwili mi sie coś spodobało, ale juz po godzinie na skórze zrobił sie nieciekawy... pozdr. Odpowiedz Link
chatka_ Cyprys 28.03.05, 11:46 A wiec to jest zapach Hiszpanii, a gdy po raz pierwszy obudzialam sie w Hiszapnii po nocy w klimatyzowanym samochodzie, to uderzyl mnie zapach Extravagancy :) Nie znajduje cyprysa w jej nutach, moze zielona mandarynka w polaczeniu z cedrem daje podobny efekt? Tu znajdziecie ladny opis: kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,53741,39845.html a tu bardziej techniczny: www.wizaz.pl/images/oleje_eteryczne/?o=cyprys To nuta przede wszytkim meskich perfum: Xeryus Givenchy Rush Gucci Hugo Dark Blue L'Eau D'Issey Oxygene Lanvin Hermès Rocabar Damskie: Vocalise Shiseido Cerruti 1881 Cerruti Image Annick Goutal Eau d'Hadrien Azzaro Eau belle Odpowiedz Link
chatka_ Czarny bez (elderflower) 16.04.05, 15:43 Uwielbiam sok z kwiatow czarnego z bzu, za chwile sezon, wiec wyciagnelam pudlo z przepisami, zeby nie zapomniec. Z bialych kwiatow czarnego bzu robi sie soki, wina, nawet dodaje do piwa, a czy do parfum? Na basenotes nic nie znalazlam. Przeczesuje google, znalazlam toniki, kremy i szampony na bazie elderflower, ale zadnych perfum :(. Odpowiedz Link
elve Re: Czarny bez (elderflower) 16.04.05, 22:29 on tak cudnie przenikliwie pachnie w późnowiosenne wieczory! niestety nie spotkałam się z nim w perfumach nigdy. Odpowiedz Link
chatka_ Re: Czarny bez (elderflower) 27.04.05, 23:45 To dosc dziwne, bo przeciez kwiaty innych drzew i krzewow sa bardzo czesto stosowane. Podrzucam watek, moze ktos gdzies na jakies info trafi. Odpowiedz Link
coralin Re: Nuty zapachowe cd 17.04.05, 17:54 Zauważyłam,że większosc moich ulubionych perfum ma cedr. Caleche eau delicate, Lacoste, Nature, Moschino. Odpowiedz Link