zuzanna6 22.11.04, 21:33 Wyraź swoje poparcie dla wolności i demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzanna6 Re: UKRAINO, BĄDŹ WOLNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.11.04, 21:34 Wyraź swoje poparcie dla odwagi Ukraińców. Za ich godność, za walkę o tożsamośc. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: UKRAINO, BĄDŹ WOLNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.11.04, 21:34 Boję się tej nocy - by nie przelała sie niewinna krew. Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: UKRAINO, BĄDŹ WOLNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.11.04, 08:44 zuzanna6 napisała: > Boję się tej nocy - by nie przelała sie niewinna krew. Spokojnie Zuziu! Wprawdzie piszę to rano następnego dnia, to mimo wszystko dobrze, że nic się nie stało. Oznacza to, że demokracja na ukrainie idzie w dobrą stronę! Wybory na Ukrainie zajmują mnie w stopniu umiarkowanym. Wiem, że obaj kandydaci mają nazwiska zaczynające się na "J" i że jeden jest niby "prozachodni", a drugi podobno "promoskiewski". Wiem także, że obaj nawzajem wyzywają się od grabarzy demeokracji, szpiegów i sługusów obcych państw. Nie rozumiem natomiast co w tym całym bałaganie robi nasza dyplomacja? Wczoraj widziałem przed kamerami Buzka obrażonego na fakty, który snuł czarne scenariusze rozwoju sytuacji na Ukrainie, bo według niego wybory zostały sfałszowane. Cóżeś wobec tego tam robił Panie Nieudaczniku? Masz jakieś dowody na poparcie swoich tez? A może szkoliłeś Ukraińską opozycję do rozwiązań siłowych, boś rządny krwi, która nie polała się w Polsce? Wtedy możnaby postawić nowe pomniki i śpiewać dumki o mołojeckiej chwale... Naród Ukraiński wybrał! I co z tego, że polskim zawodowym "mieszaczom" ten wybór się nie podoba? W interesie Polski są dobrosąsiedzkie stosunki z Ukrainą, a nie antagonizowanie ukraińskiej sceny politycznej. Poza tym tak do końca nie wiadomo kto jest kto, bo nasze "środki masowego rażenia" wybiórczo przedstawiają obu kandydatów. Czy wiecie o tym, że ten "prozachodni" gloryfikuje UPA i jej działania w "zakierzońskim kraju"? Moim zdaniem rozwój sytuacji na Ukrainie dowodzi jedynie braku stabilności w tym kraju. Nasze zainteresowanie tym, co się tam dzieje powinno wynikać z konieczności zaspokojenia bezpiecznego bytu Rzeczypospolitej, a nie zmierzać do kreowania rządów w tym kraju. Czyżby ponad trzystuletnie doświadczenia z Ukrainą niczego Polaków nie nauczyły? Właśnie zdjąłem z półki "Ogniem i mieczem"... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: UKRAINO, BĄDŹ WOLNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.11.04, 16:45 Ech, nie zgadzam się z tobą, mam inny pogląd na te sprawy, zbyt długoby sie rozpisywać. Masz prawo tak mysleć, ale ja zupełnie inaczej. Skoro wielki brat z zachdem sie brata to niech weźmie łapy od Ukrainy. Ukraińcy wiedzą czego chcą, tylko propaganda jest taka jak u nas onegdaj. Poza tym takie wypaczanie wyborów to kpina. Dobrze ze politycy nasi stają za wolną Ukrainą, za nami kiedys tez kiedyś stali inni bo inaczej to ruskie czołgi by nas rozjechały w nicość. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: UKRAINO, BĄDŹ WOLNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.11.04, 17:00 Wiesz, dobrze ze czytasz. Ja uważam ze trzeba duzo czytać, ale i pismo świete, i Ogniem i mieczem i to co miał do powiedzenia Lenin. Zawsze twiredzę,że historię trzeba znac i nie wolno jej wypaczać. Nie wypaczać, ale wybaczać na pewno czas. Nie mogę zbyt zdecydowanie się wypowiadac, bo ciągle mi się wydaje ze mam zbyt małą wiedzę. Ale wydaje mi się, że nadszedł czas by wraz z Niemcami i Ukraińcami wspólnie palić znicze na wspólnych grobach historii. Pamiętać i szanować pamięć poległych. W każdej wojnie śmierć jest tragedia ludzka po obu stronach barykady. Może dajmy pokój wypomonaniu i utrwalaniu nienawiści, a może razaem walczmy o demokrację, o lepsze jutro. A w tym temacie teraz najwazniejsze jest to, by Ukraińcy sami mogli o sobie stanowić. Oszukano ich na oczach całego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: UKRAINO, BĄDŹ WOLNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.11.04, 09:33 Ależ Zuzo! Opacznie odczytujesz moje posty! Pisząc o "Ogniem i mieczem" chcialem powiedzieć, że polsko-ukraińskie relacje nacechowane są serią błędów itrzeba działać rozważnie, aby do całego katalogu katastrof, nie dopisać kolejnej. Milczenie świata wobec tego co być może (oszustwo nad urną) się na Ukrainie stało, pozwala mi podejrzewać, że to nasi domorośli politycy znów "wyrywają się przed orkiestrę". Swoim postem pragnąłem także wyrazić swój ambiwalentny stosunek do polityki (po naszemu: polityka mi wisi). Myślałem poza tym, że dyskutujemy, tymczasem odnoszę wrażenie, że chcesz "skoczyć mi do gardła"! Odpowiedz Link Zgłoś
sliders Re: UKRAINO, BĄDŹ WOLNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.04, 17:25 Jestem ZAAAAAA!Juszczenko może nie jest najlepszym kandydatem ale lepsza taka wolność nisz żadna. Odpowiedz Link Zgłoś
sliders Re: UKRAINO, BĄDŹ WOLNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.04, 17:26 Sory za błąd ale sie śpieszyłem , pozdro. często czytam co nowego tutaj słychać Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: UKRAINO, BĄDŹ WOLNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.04, 18:22 Cancro - Kochany - nie, nie chcę skakac ci do gardła :) broń cie panie Bóg :) jestem łagodna jak baranek i lubię z toba dyskutowac....może i nie zawsze rozumiem intencje - albo to roztrzepanie, albo niski intelekt, bije sie w me piekne piersi :) emocjonalnie podchodze do tematu, nie do ciebie :) boję się ksenofobii i nienawiści między narodami nowy ład w wolnej Europie budujemy na głebokich ranach i grobach oległych.....marzę by nadszedł czas, by rewolucje były pokojowe, a na grobach poległych paliły się znicze przebaczenia..... cieszą mnie wszystkie akty wsparcia Ukrainy i rozumienie wolności - my to przeszlismy..... martwią mnie wszelkie akty obojetności oglądam wszystkie wiadomości ze wzruszeniem, solidaryzuję się z tymi dzielnymi ludźmi i bardzo się boję by nie przelała się krew, a póki to trwa to wszystko może sie zdarzyć ale to moje mysli to moje obawy to moje wzruszenia - subiektywne nie atakuje cie kochany forumowiczu tylko serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zary Re: wolność czy demokracja? 26.11.04, 19:15 sliders napisał: > Jestem ZAAAAAA!Juszczenko może nie jest najlepszym kandydatem ale lepsza taka > wolność nisz żadna. Najpierw trzeba ustalić, co rozumiemy pod słowem "WOLNOŚĆ". Demokrację? Anarchię? Możliwość głosowania? Brak cenzury? Reżim demokratyczny może być gorszy od dyktatury ... generał Pinochet w Chile wprowadził liberalizm gospodarczy i dał wolność gospodarczą, ale została ograniczona cześć swobód obywatelskich i demokracja. Chile stało się stabilnym i rozwinietym gospodarczo państwem kosztem demokracji ... ludziom żyje się lepiej i "bogaciej" ... Lepszy jest brak cenzury, czy brak swobody działalności gospodarczej??? Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: wolność czy demokracja? 26.11.04, 23:09 Tak naprawdę to czy ktoś kiedyś słyszał o kraju w którym panuje DEMOKRACJA?? Może USA?? Albo któryś z krajów UE?? Nie będźmi śmieszni!!! tam demokracxja jest jedynie pozorna! I o tym wiedzą wszyscy tylko dlaczego nikt nic nie robi? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: wolność czy demokracja? 27.11.04, 09:54 dobrze, nie łapmy sie za słówka......dobra niech to będzie demokracja raczkijąca, czy demokracja w cudzsłowie...... ale zgadzacie sie chyba ze totlitarny ZSRR ograniczał nasze swobody obywatelskie ale chyba to oczywiste ze nie chcemy powrotow tamtych czsow chyba to oczywiste ze co by sie nie działo to Ukraińcy maja prawo sami wybrac swego przywodce a nie pod dyktando Rosji wszędzie jest bieda i niesprawiedliwość....walka o władze walka o byt..... ale chyba widzicie róznice tej biedy i walki - im dalej na wschód tym gorzej ten symboliczny mur berliński wytyczył granice rozwoju i swobody znalezlismy sie nie po tej stronie muru wbrew własnej woli, moze przez to własnie nigdy nie dogonimy Europy, ale to jest własnie główna przyczyna wyjścia na prostą...trudno dzielic tę biedę, trudno nadrobić stracone lata...już pomijam jaki wpływ maja na to kolejne ekipy rządzące - czy z prawa czy z lewa traca zaufanie......nie maja pomysłu na lepsza Polskę dlatego Ukraino bądż wolna im dłuższa niewola tym dłyuższy okres wychodzenia z biedy Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: wolność czy demokracja? 27.11.04, 09:56 cieszę się ze to Polacy spowodowali, by świat sie obudził i upomniał o Ukraine cieszę się ze doszło do okrągłego stołu cieszę sie ze jest przełom w rozmowach, ze jest szansa na powtórzenie wyborów, jest szansa na pokojowe rozwiązanie Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: wolność czy demokracja? 27.11.04, 11:06 zuzanna6 napisała: > cieszę się ze to Polacy spowodowali, by świat sie obudził i upomniał o Ukraine A ja się z tego nie cieszę. Po pierwsze wygląda mi to na neoficką - czyli nieszczerą gorliwość, obliczoną na zdobycie poklasku, co zapewne nie będzie bez znaczenia w zbliżających się wyborach. Po drugie, to corobią nasi politycy, to wtrącanie się w sprawy sąsiada tym bardziej, że nikt, nawet nieoficjalnie nas o to nie prosił. Boję się, że podobnie jak łatka potencjalnych złodziei samochodów, może nam zostać przyklejona kolejna łatka - zawodowych wichrzycieli. Pomyśl tylko, jeśl działania Buzka, Wałęsy i innych zawodowych "naprawiaczy świata" doprowadzą do obalenia rządów jednego z panów "J", to naczym mogłaby polegać trudność, np. "obalenia zbrodniczej monarchii" w Anglii? Bo to i Henryk VIII, i Victoria, co to uciskała kolonie :-) itd, itp... Wiesz co mam na myśli? A gdybyś myślała, że w swoich obawach jestem odosobniony, załączam link na wrocławskie forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=18055945 P.S. A te "piękne piersi" z chęcią bym kiedyś obejrzał ;-P PZDR! Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: wolność czy demokracja? 27.11.04, 16:41 No właśnie polacy od zawsze walczyli o wolność Naszą i Waszą... i chyba najwyższy czas z tym skończyć?? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zary Re: wolność czy demokracja? 27.11.04, 18:18 cancro napisał: > zuzanna6 napisała: > > > cieszę się ze to Polacy spowodowali, by świat sie obudził i upomniał o Uk > raine > > A ja się z tego nie cieszę. Po pierwsze wygląda mi to na neoficką - czyli > nieszczerą gorliwość, obliczoną na zdobycie poklasku, co zapewne nie będzie bez > znaczenia w zbliżających się wyborach. drogi cancro! nie obrażaj się cały czas na politykę. Wiadomo, że polityk robi wiele rzeczy "politycznie", bo na tym właśnie także polega polityka. Możemy zarzucac piekarzowi, że piecze bułki, bo CHCE ZAROBIĆ, a nie dlatego, żeby były dobre i ludzie mogli sie najeść ...:-) Taki to już "urok" polityki > Boję się, że podobnie jak łatka potencjalnych złodziei samochodów, może nam > zostać przyklejona kolejna łatka - zawodowych wichrzycieli. Pomyśl tylko, jeśl > działania Buzka, Wałęsy i innych zawodowych "naprawiaczy świata" doprowadzą do > obalenia rządów jednego z panów "J", to naczym mogłaby polegać trudność, np. > "obalenia zbrodniczej monarchii" w Anglii? Masz rację! ciekaw jestem, czy w kijowie sa delegacje innych państw (i jakie to sa państwa?). Ciekawe czy są niemcy (sojusznik Rosji)? Ciekawe czy sa francuzi (sojusznik Rosji)? Ciekawe czy sa amerykanie (przeciwnik Rosji)? Polska jest jednak w innej sytuacji geopolitycznej i sprawa Ukrainy jest dla nas bardzo ważna (de facto chodzi przecież o oderwanie Ukrainy od dominacji Rosji). Zdjąłeś z półki "Ogniem i mieczem" - sprawa Ukrainy już wtedy była dla nas istotna. Ale jak zwykle będziemy walczyć - teraz na dwóch frontach: w Iraku i w Ukrainie :-) Piekne to wszystko i bardzo MEDIALNE - ludzie przeżywają emocje (i wtedy cichaczem można podwyższać podatki lub wprowadzać jakieś ograniczenia, koncesje, robić przekręty ...) PZDR :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: wolność czy demokracja? 27.11.04, 20:04 hmmmm "wichrzyciele".....czyli nie jestes wdzieczny cancro odwadze ludzi którzy dzieki tej wichurze i narazaniu zycia uwolnili nas od totakitarnej Rosji....wtedy PZPR....widze ze nie masz szacunku dla Solirdarności, ciekawe ile masz lat? jesli jestes młodym człowiekiem to troche moge zrozumiec twoje poglady, a jesli przezywałeś stan wojenny na własnej skorze, to cie nie rozumiem ja nie mam odwagi krytykowac ludzi, w ktorych wycelowano lufy czołgów, a oni mimo wszystko poszli na całego dlatego ci ludzie szczerze przezywają to co dzieje sie na Ukrainie i ja to szczerze przezywam to nie jest wtrącanie się, to jest solidaryzowanie sie z tymi których oszukano nas tez kiedyś strasznie oszukiwano, dobrze ze do nas "wtrącił" się Papież i pozwolił sie wtrącac Zachodowi, bo rozjechałyby nas sowieckie czołgi, a my bysmy tu tak sobie swobodnie nie rozmawiali - tu tez byłaby cenzura dobrze jak tak czasami ktos za słabszym się wtrąci - ten WIELKI musi wtedy troche pomyśleć, by zmienic swa politykę gdyby nie ludzie podobni tym Wichrzycielom typu Wałęsa, Kaczyńscy, Buzek - kto wie czy mur berliński by jeszcze nie stał...a my cóz.......wierzylibysmy wielkiemu ZSRR.... Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: wolność czy demokracja? 28.11.04, 10:51 Najwyraźniej Zuziu nie chcesz zrozumieć co piszę! Usiłuję Ci powiedzieć, że co innego solidaryzm, poparcie i materialna pomoc, a co innego animowanie (podsycanie) działań na terenie sąsiedniego państwa, bo jak inaczej nazwać to, co robią Buzek, czy Wałęsa i paru innych "zawodowych demokratów". Nie ukrywam także, że irytują mnie wyżej wymienione osoby, które wielokrotnie pokazały, że są mistrzami destrukcji, natomiast zupełnie nie wiedzą, co zrobić z wywalczoną wolnością. Temat jest oczywiście szerszy od rzeki i żadne z nas w formule forum nie jest w stanie do końca wyłuszczyc swych racji. Stąd też - nie narzucając niczego pozostałym forumowiczom - ze swej strony temat uważam za wyczerpany. PZDR! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: wolność czy demokracja? 28.11.04, 12:58 tak i tu sie z tobą zgadzam - temat rzeka :) za długo by pisać, polemizowac, a i tak ma soje racje :) może tylko wszystko albo uogolniasz, albo wrzuczas do jednego worka, dlatego trudno mi dyskutowac poruszamy tu trzy płaszczyzny wokól jednego tematu, a ilu Polakow tyle opnii 1. jeden temat to zasługa Solidarności w uwolnieniu sie naszych wpływow od Moskwy - tamat rzeka - ale jak najkrocej - sa tacy co tęsknią za PRL-em i gotowi sa pomniki Girekowi satwiac ja zdecydowanie nie,ja zawsze i wszędzie i do końca dni mych bede chylic czoła Wałesie, Kuroniowi...i im wszystkim 2. co stało sie potem - co by sie nie stało, to nie bede zapominac co zrobila solidarność jest wiele zła, jest wielie błedów, jest wiele afer.....temat rzeka, mam swiadomosc kto bledy popiełania, ale nigdy nie zawołam Komuno wróc i nie wazne czy z lewa czy sprawa sprawiedliwie osądzam wszystkich polityków, którzy nie potrafią rządzić - i tu sie zgadzamy po tylu latach niewoli trudno tę biede podzielic szkoda ze Zachod tylko pomógł oderwac sie od wpływów Moskwy, a nie pomaga w rowinięci inwestycji, przypływu kapitału..... kapitał, pieniądz.....mądrze Okowitka stwierdziła - w bogatym kraju nawet najgorszy polityk za duzo nie spieprzy..... a u nas bieda i deficyt na mądrych politykow - ale na Boga, nie przypisuj największej winy Wałesie 3. a temat główny jaki tu załozyłam to - u naszych sąsiadów, nie gdzieś w Afryce, dokonano zamachu na prawdę wyborczą, jesli grupka ludzi upomni sie o prawde to potraktuja ich jak przestepców jesli świat krzyknie wspólnie na tę aferę, to bedzie nadzieja dojścia do prawdy i tyle i tak sie stało Odpowiedz Link Zgłoś