Dodaj do ulubionych

Najciekawsze MIESZKANIA w pismach wnętrzarskich

16.03.04, 17:25
Ostatnio Opiniotwórca założył wątek dotyczący Dobrego Wnętrza i pomyślałam
sobie, że może warto założyć u nas osobny wątek poświęcony tylko pismom
wnętrzarskim. Sporo osób na forum je czyta, co miesiąc wychodzi kilka nowych
numerów, więc może piszmy, które mieszkanie nam się podobają lub nie podobają
(i dlaczego), w których mieszkaniach chcielibyśmy zamieszkać itd…(mam
nadzieję, że Opiniotwórcza nie obrazi się za pożyczenie pomysłu).

Nie ukrywam, że piekielnie podoba mi się dom „Kolor odmładza” w ostatnim
numerze „Elle Decoration” (luty/marzec2004). Stylowe wnętrze przełamane
odrobiną wyrafinowanej nowoczesności, te stalowe stołki w kuchni na tle
starej, białej okiennicy… i do tego prawie niezauważalnie nowoczesne
oświetlenie. I ta ciemna ściana. Nie mam nic do dodania.
W „Elle” podoba mi się też mieszkanie „Pracownia malarki”, biel plus
niezbędne stylowe minimum.

Gdybym jednak miała wybierać mieszkanie, w którym mogłabym od razu zamieszkać
(niczego nie zmieniając) to zdecydowanie wybrałabym Kierunek Berlin z
marcowego numeru Domu & Wnętrza. Podoba mi się wielka, biała, prawie pusta
kuchnia z ogromnym oknem i starym stołem. Cudna szafa przerobiona na witrynę.
I tak oszklona szafa w sypialni …już zaczęłam się zastanawiać czy nie
przerobić mojej witryny z Koła na szafę…
Generalnie chyba nic bym w mieszkaniu nie zmieniła, choć na ogół, kiedy
oglądam jakieś wnętrze od razu zastanawiam się jak bym je przerobiła. Tym
razem mogłabym zamieszkać w „gotowcu”. Wielka przestrzeń, biel, minimum
mebli, większość klasyki XX wieku (oczywiście vintage), ale nie minimalizm…

Piszcie, jakie są Wasze typy na ten miesiąc, (jeżeli czytacie zagraniczne
pisma wnętrzarskie to też piszcie). Mam nadzieję, że co miesiąc będzie nowa
porcja postów.

Pozdr.
magda

Obserwuj wątek
    • izalil Dobre Wnętrze 4/2004 16.03.04, 17:43
      Najbardziej podoba mi sie mieszkanie z okładki "ogród nad miastem". Angielski
      styl w nowoczesnym wydaniu. Ciepła kolorystyka. Dbałość o szczegóły. No i
      metraż! Kurczę tu jest kilkaset metrów! No i zachwycił mnie taras. Te klony
      palmowe są cudowne.
      Również bardzo mi się podoba wnetrze z artykułu "niczego nie brak". Ale po
      dłuższym przestudiowaniu dochodzę do wniosku że coś bym tam jednak zmieniła.
      Sama do końca nie wiem co, ale coś mi tam nie gra. Podoba mi się łazienka syna
      i sypialnia córki. Może Opiniotwórca coś by mógł na temat tego domu sie tu
      wypowiedzieć?

pzdr
      • izalil Stylowy Dom 4/2004 16.03.04, 17:51
        Absolutnie od zaraz mogłabym sie wprowadzić do mieszkania z
        artykułu "przestrzeń i dobry gust". Natychmiast! Podoba mi sie absolutnie.
        Jedyne zastrzeżenie mam do koncepcji telewizora w salonie. Od strony kominkowej
        zasłoniłabym go jakimś kwiatkiem albo akwarium? Poza tym drobiazgiem
        prezentowane wnętrze jest super!

pzdr
        • magda176 Wiedziałam Izalil 16.03.04, 17:54
          że będziesz pierwsza, która zareaguje na ten wątek! Mam nadzieję, że jeżeli
          frekwencja nie dopisze, to przynajmniej my dwie będziemy go ciągnąc do góry.

pozdr.
          m.

Jutro zajrzę do Stylowego Domu, bo go akurat nie kupuję.
          • izalil Re: Wiedziałam Izalil 16.03.04, 18:19
            O...
            ja wydaję miesięcznie kupę kasy na prasę.
            Dobre Wnętrze
            Dom & Wnętrze (czy już jest na kwiecień?)
            Stylowy Dom
            Villa
            Weranda
            Świat Łazienek i Kuchni
            Salon i Sypialnia
            Art & Decoration (od 2 miesięcy, co prawda gazeta po francusku a ja nic nie
            kumam, ale są fajne obrazki :-)
            Czasami jak jest jakiś ciekawy temat na okładce to okazjonalnie kupię Moje
            Mieszkanie, M jak Mieszkanie itp. Elle nie czytam bo tam są same dodatki (tak
            mi sie wydaje).
            Poszukuję gazety o której była kiedyś mowa w serialu "Seks w wielkim mieście".
            W 3 serii (a może w 4?) był taki odcinek gdzie Charlotte miała sesję w swoim
            apartamencie do tej właśnie gazety. I kurczę juz drugi raz oglądam te same
            odcinki żeby sobie przypomnieć o którą gazetę chodziło.

No to tyle. Jak będzie coś ciekawego w Dom & Wnętrze to tu jeszcze zajrzę :-)

pzdr
            • opino_tworca Re: Wiedziałam Izalil 16.03.04, 22:02
              Mieszkania na zdjęciach wyglądaja inaczej niż w rzeczywistości.
              Często dopiero po opisie w jakimś magazynie człowiek może się domyślić, co
              autor (projektant) miał na myśli.
              W Ameryce interior designer podsuwa klientowi pomysły, co można zrobić z jego
              mieszkaniem, no chyba że ma wybitne nazwisko, wtedy ma swobodę, aby jakiemuś
              bogatemu dziwakowi urządzić garsonierę 500 metrową z widokiem na Manhattan.
            • green_apple Re: Wiedziałam Izalil 23.03.04, 14:32
              Hej!
              Charlotte miala sesje zdjeciowa w "House and Garden". Odcinek 62, season 4,
              tytul "all that glitters". :)
              Pozdrawiam
              green :)
              • green_apple Re: DO Izalil 23.03.04, 14:38
                Plis help mi z domem Agnieszki Kreglickiej. :)))) Moze cos kojarzysz...
                Pozdrawiam
                Green
              • green_apple Re: Wiedziałam Izalil 23.03.04, 15:18
                www.houseandgarden.com/:)
                Green
                • izalil Re: Wiedziałam Izalil 23.03.04, 15:36
                  Wielkie dzieki!!!
                  Tak właśnie nie byłam pewna house czy home, bo też takie pismo widziałam? Czy
                  to wydawnictwo mozna kupić u nas w kraju? Bo chyba widziałam w Empiku, ale
                  wersję brytyjską. No dobra, poszukam sobie.

pzdr i całuję
                  • izalil Re: Wiedziałam Izalil 23.03.04, 15:38
                    A gdzie to mieszkanie Agnieszki K. mozna obejrzeć? Jesli chociaz kojarzysz
                    gazetę to mogę przejrzeć swoje zbiory. Choć nie przypominam sobie żebym je
                    gdzieś widziała.

pzdr
                    • green_apple Re: Wiedziałam Izalil 23.03.04, 16:33
                      Hej!!
                      Jej dom byl pokazany w elle decoration nr 12 (sierpien/wrzesien 2002). Kurcze,
                      wydawalo mi sie, ze widzialam do w Obcasach ale przeszukalam archiwa i nic nie
                      znalazlam :((. Z pewnoscia gdzies go jeszcze widzialam, gdyz zwrocilam uwage na
                      inne ujecia miejsc pokazanych rowniez w elle. Dom jest drewniany, w stylu
                      swidermajer, kuchnia jest przepiekna - biale meble z mahoniowym stolem, wydaje
                      mi sie ze mignela mi w jakiejs reklamie, nie wiem, czy nie w kawy saga z
                      rynkowskim. Jezeli to nie byla ta kuchnia, to w kazdym razie bardzo podobna.
                      Wiesz, ciezko powiedziec, gdyz zdjecia splaszczaja przestrzen i w realu cos
                      moze wygladac troche inaczej. Dom posiada mala szklarenke z roslinami i
                      ziolami, cos na ksztalt ogrodu zimowego. Duza lazienka w kolorze fioletowym,
                      biala wanna na srodku. Musial gdzies jeszcze byc, poza elle! :)
                      W kazdym razie moglabym sie do niego wprowadzic bez dwoch zdan. Szczegolnie to
                      tej kuchni. :)
                      Help,help ;))
                      Pozdrawiam serdecznie,
                      Green
                      PS. Wydaje misie ze mozna kupic w empiku house and garden, tylko pewnie
                      europejskie wydanie. Raczej widzialam ten magazyn na polce.
                      • magda176 Re: Wiedziałam Izalil 23.03.04, 16:47
                        green_apple napisała:

> Hej!!
                        > Jej dom byl pokazany w elle decoration nr 12 (sierpien/wrzesien 2002).

To się nazywa telepatia - parę minut wcześniej to samo napisałam w wątku o
                        Kręglickiej.

> PS. Wydaje misie ze mozna kupic w empiku house and garden, tylko pewnie
                        > europejskie wydanie. Raczej widzialam ten magazyn na polce.

"House and garden" kupuję w Empiku, wydanie brytyjskie. Polecam "The world of
                        interiors" no i niezmiennie brytyjską Elle Decoration. Francuskiej niestety nie
                        kupuję bo mój francuski (wstyd sie przyznać) mocno szwankuje, a nie znoszę
                        pism, gdzie nie czytam tekstu (nawet przy pięknych wnętrzach). W American
                        Bookstore czasem kupuję Elle Decor - amerykańska wersja Elle.

pozdr.
                        m
    • mielin Re: Najciekawsze MIESZKANIA w pismach wnętrzarski 17.03.04, 10:21
      A czy czytacie "Cztery Katy"??? Ja uwielbiam ten miesięcznik, bo mieszkania
      prezentowane w nim wydają mi się bardziej autentyczne niż w wielu innych. Mam
      tu na myśli, że często aranżacje tych mieszkań są wynikiem przemyśleń i
      poszukiwań samych właścicieli (co czsami owocuje "błędami", ale co powoduje
      niewymuszoną ich naturalność),a nie projektantów, którzy często tworzą na jedno
      kopyto przez co są one takie same. No i zawsze sprawiają wrażenie, że ktoś w
      nich mieszka. A przecież mieszkania są od mieszkania w nich, a nie od
      oglądania. Przynajmniej ja tak uważam. Mój faworyt to mieszkanie z 03/2004 w
      artykule "Inne Spojrzenie". A jeśli macie archiwalne numery Czterech Kątów to
      moje absolutnie ulubione mieszkanie jest w nr. 05/2003 w artykule "Z babską
      fantazją". Pozdrawiam Ania
    • kiciun Re: Najciekawsze MIESZKANIA w pismach wnętrzarski 17.03.04, 20:35
      "Elle Decoration" luty/marzec 2004 - sypialnia z art. Francuski Anglik;
      obudowany piekarnik i ściana z tłuczonych kafli nad blatem z art. Wpływy
      międzynarodowe.
      "Dom & Wnętrze" marzec 2004 - Reklama dobrego smaku; podoba mi się też stolik -
      puff, czy co to jest z Alchemii dekoracji (takie z zębami) i jeszcze b. fajne
      jest krzesło projektu właściciela mieszkania Kierunek Berlin - obity chyba
      krowią skórą (drewniaczki też niczego sobie). Wiem, że miało być o wnętrzach,
      ale...
      I jakoś urzekły mnie te gerbery na ścianie sypialni w art. Dobry pomysł.
      Acha, a może ktoś wie jak się robi taki beton, który jest widoczny na ścianie w
      art. W krainie czarów? Taki, jakby miał wykwity z wilgoci. Potrzebuję na taras.
      Większej ilości gazet w tym miesiącu nie posiadam z uwagi na "mieszkanie na
      pudłach" (trzeba było ostatecznie opuścić stare mieszkanie, a mebli w nowym
      ciągle jak na lekarstwo).
      Pozdrawiam
      Kiciun
      • magda176 Do Kiciun 23.03.04, 16:52
        kiciun napisała:

a mebli w nowym
        > ciągle jak na lekarstwo).

No właśnie Kiciun, nic nie piszesz co u Ciebie w chatce słychać, jest jakiś
        progres w pomysłach i aranżacji? Jakieś nowe kolorki? Narobiłaś nam smaku
        fajnymi zdjęciami i co dalej?

pozdr.
        magda
        • kiciun Re: Do Kiciun 11.05.04, 12:48
          Zabijcie mnie, ale chyba jestem ślepa, bo nie widziałam tego wpisu.
          Otóż donoszę, że tymczasowość górą. A jak wiadomo prowizorki trzymają się
          najdłużej, to pewnie i w tym przypadku tak będzie. Ale na przekór złym małym
          ludziom prześlę kilka fotek tej tymczasowości w przyszłym tygodniu, tylko się
          zastanowię co by tu "zdjąć". I NIE BĘDĘ PROSIŁA O PORADY. Tak jak mówię -
          mieszkanie urządza się latami i koncepcje przez ten czas też się zmieniają. Są
          też inne priorytety (np. tynkowanie domu i doprowadzenie placu budowy do stanu,
          który można by nazwać "wstępem do ogródka" ;), czyli początkowo jakieś ścieżki
          i podjazdy przez błocko). Ale to już "aranżacja zewnętrza" ;).
    • kiciun Re: Najciekawsze MIESZKANIA w pismach wnętrzarski 18.09.04, 09:57
      up ciekawe tematy
    • kiciun Re: Najciekawsze MIESZKANIA w pismach wnętrzarski 06.11.04, 15:46
      Przez parę ładnych miesięcy nie kupowałam żadnych pism wnętrzarskich, teraz
      kupiłam ELLE Decoration październik/listopad i Dom & Wnętrze listopad. Otóż
      myślę, że taki temat, jak ten, powinien być "podnoszony w górę" co miesiąc,
      ponieważ nie wierzę, że nie ma takiego wnętrza, które by Was nie zachwyciło.
      Nie mówię o zamieszkaniu w nim, bo to dwie różne sprawy, ale żeby nic?
      Czyżbyście nic z tych czasopism nie kupowali? Nie wierzę.
      Mnie np. zachwycił artykuł "W tym szaleństwie jest metoda".Zupełnie "odjechane"
      wnętrze i nie chciałabym tak mieszkać, ale podoba mi się. Tak sam
      • kiciun Re: Najciekawsze MIESZKANIA w pismach wnętrzarski 06.11.04, 15:50
        ...o art. "Nietypowa kawalerka" z czerwoną łazienką. Toż to cudo.
        (sorki za wcześnie poszło)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka