kasica_k 03.03.05, 18:21 Kupilam sobie w Ikei mini-komodke, taka ze sklejki, i pomalowalam bejca, tez z Ikei (dwa razy). Kolor OK, ale drewno zrobilo sie straszliwie szorstkie. Czy tak musi byc? Co zrobilam zle, i co na to poradzic? :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia11 Re: bejcowanie 03.03.05, 18:37 Zapomnialas jednej istotnej rzeczy tzn. wygladzic drewno papierem sciernym. Mozesz to jeszcze zrobic na pobejcowanej komodzie a potem pokryjesz ja jedna (albo 2) warstwami bejcy. Nastepnie woskujesz albo lakierujesz. To takie minimum, sa jeszcze inne produkty ale nie sa niezbedne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasica_k Re: bejcowanie 04.03.05, 11:54 papier scierny byl w robocie, ale moze za slabo? dzieki za odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia11 Re: bejcowanie 04.03.05, 12:24 Musisz wygladzac papierem sciernym (dosc delikatnym) po kazdej warstwie bejcy az komoda bedzie zupelnie gladka. Ostatnio robilam mebel z buka (u ?)i scieralam drewno wiele, wiele razy. Zmudna robota ale warto bylo sie pomeczyc, bo efekt jest naprawde niezly. Odpowiedz Link Zgłoś
kasica_k Re: bejcowanie 04.03.05, 14:10 jest jedna ciekawostka: na opakowaniu od bejcy napisali, ze _nie_ jest wskazane uzywanie papieru sciernego _po_ pomalowaniu bejca! (tylko przed, i tak tez zrobilam). a drewno nie bylo specjalnie szorstkie przedtem, dopiero po malowaniu zrobilo sie takie okropne :( w swojej nieswiadomosci pokrylam te szorstka paskudnie powierzchnie lakierem akrylowym, ale nic kompletnie to nie pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia11 Re: bejcowanie 04.03.05, 21:30 No widzisz, trzeba bylo posluchac cioci dziunii. Stolarzem coprawda nie jestem ale mam juz na swoim koncie pare mebelkow, i to calkiem udanych. Odpowiedz Link Zgłoś
kasica_k Re: bejcowanie 08.03.05, 17:22 polecialam glaspapierem po lakierze i jest duzo lepiej. nawiasem mowiac, czy ma jakikolwiek sens ten napis na IKEA-owej bejcy, zeby nie polerowac? Odpowiedz Link Zgłoś