rzeka.chaosu 11.09.09, 10:48 Zbieracie czy uważacie, że to zajęcie dla emerytów? Ja wczoraj byłam w lesie na grzybach :) Marynowałam i suszyłam, a potem padłam z nóg. Muszę przyznać, że mimo zmęczenia, było miło. Emerytką nie jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hermina25 Re: Grzyby! 11.09.09, 10:52 Uwielbiam!Zbierać,a zwłaszcza pożerać ;) niestety znawcą nie jestem i moje pojęcie o grzybobraniu skupia się na tym czy grzyb ma gąbkę od spodu,czy blaszkę (bo jak blaszkę to trujący niewątpliwie bywa ) Tak więc na grzyby owszem,ale tylko ze znawcami tematu ;) O kurcze,teraz mi smaka narobiłaś,na takie kotleciki z kani :) albo kasze gryczana z grzybami ,mniam .... Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Grzyby! 11.09.09, 10:56 Kasza gryczana z sosem grzybowym będzie dziś u mnie na obiad ;) Niech tylko wrócę do domu :D Grzyby muszą być z lasu, bo te z hipermarketu jakoś mi nie podchodzą :D Ciesze się, że nie jestem tu jedyną grzybomaniaczką :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Grzyby! 11.09.09, 11:45 borowiki szatany też mają gąbkę od spodu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Grzyby! 11.09.09, 12:42 Borowiki szatany nie są trujące. Poza tym, jest to gatunek ginący i prawdopodobieństwo znalezienia borowika szatna jest minimalne. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Grzyby! 11.09.09, 12:46 nie są? darynatury.w.interia.pl/zrodla/grz059.htm pl.wikipedia.org/wiki/Borowik_szata%C5%84ski Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Grzyby! 11.09.09, 11:55 hermina25 napisała: (bo jak blaszkę to trujący niewątpliwie byw > a ) > O kurcze,teraz mi smaka narobiłaś,na takie kotleciki z kani :) a kania to czasem nie ma blaszek? Odpowiedz Link Zgłoś
hermina25 Re: Grzyby! 11.09.09, 12:00 lacido napisała: > a kania to czasem nie ma blaszek? no właśnie ma,dlatego w zbieraniu grzybów potrzebuje pomocy :) co nie zmienia faktu,że lubię to zajęcie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Grzyby! 11.09.09, 10:58 Kocham zbierać grzyby :D Na grzyby chodziłam, a w zasadzie byłam noszona, jak jeszcze chodzić nie umiałam. Nie wyobrażam sobie jesieni bez wypadu do lasu z koszykiem. To jedyna w sumie sytuacja, kiedy bez oporów zrywam się przed świtem. A kanapki i herbata z termosu nigdzie nie smakują tak wspaniale, jak w lesie w czasie grzybobrania. I potem cały dom wspaniale pachnący suszonymi grzybami i sosem grzybowym. No i jak sama zbiorę i wyczyszczę, to wiem, skąd są i że są bez nadzienia, obrzydliwa jestem i nie zjadła bym leśnego grzyba kupionego w sklepie. Najbardziej lubię zbierać maślaczki, chociaż co roku pluję sobie w brodę przy czyszczeniu i obiecuję, że nigdy więcej. Ale w tym roku znowu się wybiorę do mojego maślakowego młodnika :D Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: Grzyby! 11.09.09, 11:02 Lubię zbierać grzybki, jagódki, kwiatuszki, ziółka, babrać się w ziemi i potem suszyć, kroić, marynować i robić zapasy na zimę. Nie mam jeszcze trzydziechy. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Grzyby! 11.09.09, 11:52 uwielbiam zbierać i jeść, to ci się dzieje z nimi między tymi czynnościami raczej mnie nie interesuje :D Odpowiedz Link Zgłoś
liliana_17 Re: Grzyby! 11.09.09, 11:56 Emerytką nie jestem. Polubiłam niedawno, pewnie z powodu nadmiaru godzin za biurkiem. Dziś będąc przy okazji w plenerze zebrałam kilka ładnych maślaków, podrzucę mamie;) Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Grzyby! 11.09.09, 12:01 Raz w zyciu widzialam las, w ktorym chyba malo kto zbiera grzyby, a juz z cala pewnoscia ludzie nie niszcza grzybow niejadalnych. Przezylam szok - nie wiedzialam ze lasy moga tak wygladac! Grzyby rosly wszedzie, we wszystkich formach i kolorach. Wyglada to oblednie i bajkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
pretensjaa Re: Grzyby! 11.09.09, 13:04 Moja mama wczoraj kupiła tego dziadostwa, ale ja się wymigałam i dziś wszyscy jedzą na obiad grzyby w sosie, a ja pierogi z mięsem i kapustą. :) Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: Grzyby! 11.09.09, 14:32 Uwielbiam, co roku zbieram i to już od lipca ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Grzyby! 11.09.09, 14:59 Lubię zbierać grzyby. To mnie relaksuje, uspokaja i męczy, a potem zasypiam jak dziecko:). Odpowiedz Link Zgłoś
tabooku Re: Grzyby! 11.09.09, 15:26 Zbieranie zbieraniem ale najgorsze jest ta świadomośc, że w Polsce większośc lasów robi za wysypiska i toalety. Zawsze jak ktoś z rodziny wraca z łubianką z lasu, mam wrażenie, że zawartośc jest już tak skażona, że żadne mycie nie pomoże.. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Grzyby! 11.09.09, 19:38 Jeszcze nie widziałam żeby grzyby, które zbieram rosły wśród śmieci. Wręcz przeciwnie - wydaje mi się, że toksyny niszczą grzybnię. Za to owoce i warzywa na straganach i supermarketach są pełne wszelkiego rodzaju chemii, mają zmodyfikowane geny i inne syfy. Grzybów się nie brzydzę, ale "idealnych" jabłek czy pomidorów owszem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ta_karola Re: Grzyby! 11.09.09, 15:59 Kocham przyrodę więc chodzę co roku na grzyby w towarzystwie młodych osób i sama także jestem młoda. Co za wymysł,że to dla emerytów... Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Grzyby! 11.09.09, 20:31 Jak ja Wam zazdroszczę tych grzybów i zbierania ;) U mnie takie tereny, że trzeba drapać się w górę a potem uważać, żeby nie zjechać w dół na tyłku. Pochodziłabym po Mazowieckim lesie. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Grzyby! 11.09.09, 20:35 Uwielbiam zbierać i jeść, od zawsze, czyli od dziecka. W ogóle nie kojarzy mi się to z emerytami. Odpowiedz Link Zgłoś
ta_karola Re: Grzyby! 11.09.09, 21:50 To co w górach nie ma grzybobrania? a tam takie smaczne jedzonko macie tylko bez grzybów? Odpowiedz Link Zgłoś
eastern-strix Re: Grzyby! 11.09.09, 21:42 ja uwielbiam grzybobrania :) mieszkam w UK ale i tk wynalazlam lasek, w ktorym rosna maslaki :D Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka.35 Re: Grzyby! 11.09.09, 21:51 Uwielbiam zbierać grzybki najbardziej na świecie.... a później je przetwarzam na tysiące sposobów.Zaraziłam tą pasją męża oraz dzieciaki i często całą gromadką,(sorki... psina nasza też) penetrujemy krzaczory mniejsze i większe Odpowiedz Link Zgłoś
agaoki Re: Grzyby! 11.09.09, 22:54 zbierać nie lubię, bo nic nigdy nie widzę i mnie to irytuje. ale uwielbiam widok kosza pełnego grzybów. jadam tylko kurki w śmietanie i kanie smażone na masełku. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Grzyby! 12.09.09, 17:33 Grzybcie mniam mniam. Jeśli o mnie chodzi, są dwa duże ale: - nie cierpię wstawać rano, im wcześniej, tym gorzej (jestem sową i nie znoszę niewyspania) i co najważniejsze - nie znam się na grzybach. Ale żeby dla emerytów? A zbieraj kobieto na zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś