fredzia_ltd 08.02.10, 13:46 No przyznać się! Jest w ogóle ktoś taki kto nie czytał jego żadnej książki tu na forum? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teletoobis Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 13:47 chcesz dorownac Milemi 27? Odpowiedz Link Zgłoś
fredzia_ltd Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 13:49 Zawistnik! Którym tubisiem jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 13:51 Dziekuje, to mi wystarczy. jednak tez jestes pantofelkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 13:59 Nie czytałem. Nie chciało mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszbednarczyk Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:03 Czytałem kod da vinci. Książka wg. mnie jest bardzo słaba. Autor ma dużą wiedzę jako historyk, ale nie ma kompletnie pojęcia o pisarstwie sensacyjnym. Kolejnych jego książek nie czytałem już. Zniechęciłem się. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzia_ltd Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:02 A Ty nie jesteś prawdziwym tubisiem :( Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:05 Ja. Ale przeczytałam Trylogię Sienkiewicza. Dla wielu nie do strawienia.:D Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:24 ze tak powiem polskie pismiennictwo zamarlo na wieki przy "daj ac pobrusze, a ty poczywaj" i narodzilo na nowo przy czytadlach o kubie wedrowyczu pilipiuka ;) a co do tematu, jedynie najnowszej jeszcze nie :P Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:40 Pilipiuk owszem, ale chyba zapomniałaś o Sapkowskim? ;) No i po drodze jakaś Chmielewska jeszcze by się znalazła. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:54 I Gombrowicz. I Tyrmand. I Schulz. I Mrożek. I jeszcze paru innych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sleepsafe Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 15:03 No piękny dwudziestoletni przecież! Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 15:06 Oj, Hłasko to był mój idol! Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:42 polskie pismiennictwo zamarlo na wieki przy "daj ac pobrusze, a ty poczywaj" To akurat polskie zdanie w niepolskim pismiennictwie: zapisał to Niemiec, a zdanie to miał wypowiedzieć Czech :) i narodzilo na nowo przy czytadlach o kubie wedrowyczu pilipiuka ;) hehe taaa :)Wędrowycz na + Po drodze były Historie maniaków Jaworskiego, Themerson, Gombrowicz - niech ktoś mi powie, że Polacy nie wymiatają :P Menka: co do Sienkiewicza: ja najbardziej jestem dumna z Potopu ;D Wciągnął mnie nawet :D Browna nigdy nie czytałam. Powinnam żałować? Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:47 Ja wciągnęłam jednym haustem Quo vadis. Była to lektura w podstawówce. I pamiętam, że dzieciarnia tego nie przeczytała. A mnie tak zainteresowało, tak wciągnęło... A Potop to dla Kmicica przeczytałam. Pana Wołodyjowskiego dla Azji (oj ja głupia). A w Ogniem i mieczem to byłam przez chwilę w rozkroku między Janem Skrzetuskim a Bohunem.:D Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:50 Bohun! Bohun! Bohun! :D:D:D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:56 rzeka.chaosu napisała: > Bohun! Bohun! Bohun! :D:D:D:D:D:D Ohhhh, yeeeeaaaaahhhhhh... :D Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:59 Ale słuchajcie no. Bohun kochał do krwi, ale to nie uosobienie partnera. :P Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 15:02 Ale jakie emocje wzbudzał! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 15:09 Mam do niego słabość zaraz po góralach :p Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 15:11 No! To jest facet, a nie jakaś tak dupa_wołowa_Skrzetuski ;) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 15:14 Ale szlachetna dupa wołowa.:D Chciała, nie chciała, Bohun brał. A taki Skrzetuski - nic siłą. Achhhh na samo wspomnienie moich uniesień przy tych historiach... Achhh...:D Odpowiedz Link Zgłoś
baba_jaga_100 WOW rzeka chaosu 08.02.10, 16:30 Nie wierzę w to co napisałaś, Bohun to moj autentycznie ideal mezczyzny, w sensie Domogarow. A gorale to samo - Sebastian Karpiel Bulecka:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: WOW rzeka chaosu 08.02.10, 17:15 ;D Może załóżmy oficjalny forumowy fanklub Bohuna i górali ;D Odpowiedz Link Zgłoś
baba_jaga_100 Bohun to literacki ideał męzczyzny 08.02.10, 16:32 Zdecydowany, wladczy, po prostu męski! To samo Kmicic. Wierny do bolu, jak kocha to na zaboj. Ach Sienkiewicz, nie tylko Polakom zrobil krzywdę Panem Wołodyjowskim, przede wszystkim Polkom tworząc wzory niedoścignione:)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 15:04 menk.a napisała: > byłam przez chwilę w rozkroku między Skrzetuskim a Bohunem.:D O żesz Ty! To doooooobrze Ci było chyba... ;D Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 15:07 Wątpliwa przyjemność. 2 ciastek się nie da mieć.:D Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 15:09 menk.a napisała: > 2 ciastek się nie da mieć.:D Ale dwa można zjeść:D Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:43 To dorzucę Quo vadis (to połknęłam). I Lalkę. I Nad Niemnem (bardzo lubię też film). :P I parę innych. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:46 Trylogię uwielbiam, czytałam wiele razy. Quo vadis ujdzie. Ale Laka? Nad Niemnem??? Gnioty, aż miło :) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:51 Ależ ja wcale nie twierdzę, że to są arcydzieła literatury światowej.:P Odpowiedz Link Zgłoś
rumak.hrabiny Re: Kto nie czytał Dana Browna? 09.02.10, 00:23 > Ależ ja wcale nie twierdzę, że to są arcydzieła literatury światowej.:P twoje nie-twierdzenie na temat twórczości sienkiewicza jest groteskowe laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury (1905) za całokształt twórczości Odpowiedz Link Zgłoś
rumak.hrabiny Re: Kto nie czytał Dana Browna? 09.02.10, 00:28 lalka prusa i nad niemnem orzeszkowej, chociaż daleko im do literatury faktu też były bardziej osadzona w ówczesnych realiach, niż rzekomo oparte na realiach bzdury browna Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Kto nie czytał Dana Browna? 09.02.10, 11:11 Chcesz mnie do czegoś przekonać albo uswiadomić czy co?;) Odpowiedz Link Zgłoś
rumak.hrabiny Re: Kto nie czytał Dana Browna? 09.02.10, 14:44 > Chcesz mnie do czegoś przekonać albo uswiadomić czy co?;) nie miałem takiego zamiaru, ale skoro nalegasz? jeżeli jakaś książka ci się nie podoba, to wcale nie znaczy, że nie jest arcydziełem literatury światowej. większości osób na świecie, nie podoba się nawet 50% książek uznanych za takie arcydzieła, bo ich poruszana tam tematyka nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Kto nie czytał Dana Browna? 09.02.10, 17:08 Nie wiem, co Ci się nie podobało w tym co napisałam. Mogło wszystko. Mnie to obojętne. Ale jeśli sądzisz, że czytałam to co czytałam dlatego, że mi się nie podobało, to nie będę komentować. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rumak.hrabiny Re: Kto nie czytał Dana Browna? 11.02.10, 23:09 szczerze? nie podobało mi się, że durnia udajesz. jeszcze niezbyt dokładnie kojarzę twój nick, ale wydaje mi się, że niegłupia jesteś. jeżeli piszesz na luzie, bawiąc się, to dobrze, ale jeżeli angażujesz się w to i wierzysz, nie ujdzie to mojej uwadze. czy słyszałaś kiedyś o takim słuchowisku dawno temu nadawanym w jednej a amerykańskich stacji radiowych? pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_światów_(słuchowisko) ludzie myśleli, że rzeczywiście tak jest. wybuchła panika. wszystko zostało szybko sprostowane a i sam autor nigdy nie twierdził, że to jest literatura faktu. z brownem jest zupełnie inaczej. on dla kasy zwyczajnie się sqoorvił. do dziś nie przyznał, że jego wypociny są fikcją literacką. on nadal twierdzi, że jego książki są oparte na solidnych podstawach jego rzetelnych badań, dociekań a niektóre potężne światowe koncerny medialne książkę wypromowały i jakoś w to dziwnie nie wnikały. jeżeli idę do sklepu, by kupić herbatę, to wymagam, by w opakowaniu o tej nazwie były liście herbaty a nie szałwii czy rumianku. jeżeli chcę kupić syrop klonowy, to nie chcę, by okazało się, że syropu klonowego było 15% a reszta to syrop skrobiowy, konserwanty i inne gó.... nie przejmuj się jednak zbytnio. zabiłaś mnie tym, że lubisz czerninę, bo ja czerninę uwielbiam. problem w tym, że ostatni raz jadłem ją ponad 10 lat temu, szczęściaro. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Kto nie czytał Dana Browna? 11.02.10, 23:22 Czernina skórę mi uratowała.:D Jestem niegłupia. Nie wyczułeś tam kpiny albo żartu... No trudno.;) Co do jakości książek Browna się zgadzamy. Bije na tym ciężkie pieniądze, a przy tym wprowadza niezłe zamieszanie. Do tego jak sam zauważyłeś włączają się media, hierarchowie kościelni, oraz ci, którzy powinni znać się na literaturze i historii i z większym krytycyzmem głośno recenzować jego książki zarówno pod względem wartości literackiej jak i rzetelności historycznej. I tak ten wózek jedzie. A sprzedaż idzie w górę. Ale ludzie lubią wierzyć. A im jest coś niecodziennego, tym większą przykuwa uwagę.;) Ale banały plotę. Odpowiedz Link Zgłoś
rumak.hrabiny Re: Kto nie czytał Dana Browna? 12.02.10, 00:02 eee tam banały. wigilia była dawno temu i długo czekać na następną. spokojny człek jestem, do tradycji przywiązany i chyba właśnie za to różne skurczybyki mnie ścigają z każdej strony. każą mi na siłę wybierać między syfem a malarią, czyli między kaczorem a donaldem, kiedy ja mam w dupie taki sklep, ale zatwardziałym antykomunistą i tak będę. potężna machina, różne browny chcą ze mnie chcą fanatyka, mohera zrobić, a z drugiej strony jakiś rzemiecha, któremu hostia naziem upadła, twierdzi, że cudownie tkanka mięśnia sercowego tam się pojawiła. wiesz co? takich jak ja jest w tym kraju większość, ale pie...ne media i politruki rząd dusz chcą zawłaszczyć, nas podzielić, ludzi skłócić. póki co to xouj im w doopę, ale jak trzeba będzie, to chyba się skrzykniemy i tych cwaniaczków w kosmos wyślemy. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:53 Eee Lalka to nie gniot. Zależy czy dojdzie się do drugiego dna tej powieści. Wiele z niej można wyczytać. I Warszawa... :D Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:56 Niech będzie, że nie gniot, ale cały ten polski pozytywizm do mnie nie przemawia ani trochę. Dostojewski to całkiem inna sprawa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:58 To prawda. Lalka była też traktowana jak swego rodzaju mapa Warszawy i wcale dobre studium ówczesnego społeczeństwa. Można się przypiąć do fabuły, ale to była tylko oś tej powieści. Mnie się bardzo podobała. I jak tan ostatni kujon przeczytałam książkę a nie bryka.:D Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 15:04 Ja tam żadnych bryków nie czytałam, ale akurat Lalka i Nad Niemnem to były jedyne dwie lektury obowiązkowe, których nie zmęczyłam. Lalkę próbowałam prawie do końca, skończyliśmy "przerabiać" jakieś 30 stron przed okładką i nie byłam ani trochę ciekawa zakończenia. A na Nad Niemnem byłam chora ;P Odpowiedz Link Zgłoś
rumak.hrabiny Re: Kto nie czytał Dana Browna? 09.02.10, 00:11 > Ale Laka? Nad Niemnem??? > Gnioty, aż miło :) zależy od punktu odniesienia. przy dzjiełkach grafomanów typu brown to arcydzieła Odpowiedz Link Zgłoś
rumak.hrabiny Re: Kto nie czytał Dana Browna? 09.02.10, 00:06 czy mogłabyś mi wyjaśnić dlaczego przywołałaś sienkiewicza? co on ma wspólnego z tym grafomanem brownem? współczuję skojarzeń forum.gazeta.pl/forum/f,212,Feminizm.html Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Kto nie czytał Dana Browna? 09.02.10, 11:13 Żebyś miał się nad czym zastanawiać. Pasuje? A współczucie proponuję zarezerwować dla chorych dzieci.;) Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:09 Ja. To jakaś lektura obowiązkowa? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Jam jest... 08.02.10, 14:31 ...no dobra, próbowałem przeczytać "Kod...", ale spasowałem po 2 czy 3 rozdziałach, więc żadnej książki D.Browna w całości nie przeczytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:45 Ja nie czytałam. Wolę inne klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_jaga_100 nie tykam gowna bo smierdzi 08.02.10, 14:49 jako historyk z wyksztalcenia, czytam tylko porządne publikacje. z kryminalów tylko agathę christie. Odpowiedz Link Zgłoś
sleepsafe Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:53 Nie czytałam, choć na półce stoi, bo małżonek czytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
spacecoyote Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 14:57 Ja. Przeczytalam jakies 40 stron i dalej nie zmoglam. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 15:13 Nie czytałam. Jakoś nie przysżło mi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
alis79 Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 15:22 Ja nie czytalam :)ale zamierzam... nigdy nie intersowaly mnie książki o tematyce kryminalnej,do czasu przeczytania Piekła Gutenberga:)Teraz jestem gotowa na tego typu lektury! przekonalam sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 A ja czytałam! 08.02.10, 15:35 Całe dwie książki przeczytałam, jedna mi się podobała a druga to straszne bzdury były. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 15:51 Ja nie czytalem zadnej ksiazki nawet napisanej tu na forum przez Browna. Czy zatem w zamian moge sie dopuscic romansu z zamezna babka? Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 15:51 Ja. I nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzia_ltd Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 16:02 A, to mnie pocieszacie, bo dla mnie on też jest niestrawny. Ale z kim nie gadam, to każdy czyta jego książki! Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 16:12 Przecytalam Da Vinci code i na tym koniec! Nie wiedzialam, ze jest obowiazek czytania Browna? Odpowiedz Link Zgłoś
mamba8 ja 08.02.10, 17:09 za to obejrzałam jeden z filmów na podstawie książki i był słabiutki. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: ani Dana Browna ano coelho i jestem z tego d 08.02.10, 21:53 ale za to czytasz tutaj te wszystkie durnoty. Sam nie wiem co gorsze ;P Twoje poczucie dumy w takim razie powinno splynac z kra do morza. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: ani Dana Browna ano coelho i jestem z tego d 08.02.10, 22:40 nie żartuj czytam tylko to co do mnie - ewentualnie odpowiadam na jakis watek - reszta ciałka watku pomijam hehe Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: ani Dana Browna ano coelho i jestem z tego d 09.02.10, 13:55 to w takim razie mozesz spokojnie przeczytac przedmowe i spis tresci u w/w autorow i dalej honor uratujesz Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 20:22 Ja. Ale oglądałam filmy, liczy się? Odpowiedz Link Zgłoś
fredzia_ltd Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 20:28 To zależy. A podobał Ci się? Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 20:30 Kod DaVinci niezbyt, Anioły i Demony bardziej, nie wiem jaki % zasług ma w tym Ewan McGregor, ale pewnie spory.:) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Kto nie czytał Dana Browna? 08.02.10, 21:03 powiem ci tak-nie czytałem,ale teraz czytam "ostatni bastion barta dawesa",ale śmiało mogłoby się to nazywać "ostatni bastion wiarusika",tyle że nie jestem właścicielem. Odpowiedz Link Zgłoś