Dodaj do ulubionych

Praca magisterska. Pilne!

06.07.10, 21:50
Nie, nie będzie ani o stroju na obronę, ani też o justowaniu tekstu :)

Jutro drukuję pracę, w czwartek niosę calość do dziekanatu i recenzenta. I tu mam pytanie: czy zdjęcia koniecznie muszą być wydrukowane w kolorze? Mam tylko czarny tusz, a drukowanie w kolorze pojedyńczych stron to dla mnie dodatkowa wyprawa.

Dodam, że praca "humanistyczna". Zdjęć mam bodaj 10, większość dotyczy kampanii reklamowych.
Obserwuj wątek
    • vandikia Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 21:57
      to pewnie zalezy od wydziału, uczelni i zwyczajów tam panujących
      ja zdjęć nie miałam ale leciałam pół miasta do eleganckiego bindowania,
      żeby to jakoś wyglądało.. to już chodzi o estetykę i jeśli ktoś na to
      zwróci uwagę, to chyba warto poświęcić się jeszcze ten jeden raz i zdjęcia
      zrobić w kolorze, praca jest zwieńczeniem iluś lat nauki, odpuścić na
      końcu - dla mnie bez sensu :)
    • warszafffka Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:09
      Zależy czy kolory mają znaczenie w Twojej analizie. Jeśli zajmujesz się estetyką
      albo językiem reklamy to mogą mieć bardzo duże. Swoją drogą, jeśli ich wygląd
      nie ma znaczenia, to po co w ogóle dodawać zdjęcia? Dodajesz coś, co umożliwia
      czytającemu zrozumienie Twojego wywodu.
      • zanna86 Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:18
        Nie, nie zajmowalam się językiem reklamy, bardziej kwestiami estetycznymi. Pisalam o ponowoczesnych uwiklaniach ciala kobiecego, ideale szczuplości i anoreksji. Zdjęcia mają sens, bo nawiązują do konkretnych treści - jednej z kampanii Dove i dzialań artystycznych z pogranicza body art.

Ok, utwierdzilyście mnie w przekonaniu, że jednak kolor jest ważny. Stres przed obroną rzutuje mi na logiczne myślenie.

Dzięki wielkie :)
        • soulshunter Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:22
          zauwaz ze wlasnie fotografia czarno-biala ukazuje wiecej dramatyzmu i nastroju niz kolorowa. Wydaje mi sie ze wlasnie barwy c-b bardziej pasuja do zagadnien zwiazanych z anoreksja. Ale co ja tam wiem, przeciez nawet na studiach nie bylem ;)
          • vandikia Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:46
            ciekawa teoria ! i bardzo fajne spojrzenie na temat
            tyle, że na uczelni stricte artystycznej moim zdaniem
            • zanna86 Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:49
              No niestety, pod taka się nie lapię.

Ale dzięki za pomysl :)
        • vandikia Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:45
          no :)
          i wyluuuuzuj :) jak sama pisałaś, badałaś to obronisz na piątkę :)
    • illogic Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:20
      Mi by było wstyd oddać czarno-biały wydruk, pewnie wstyd byłoby komuś
      na to patrzeć ale jak Ci to wisi to możesz próbować.

Swoją drogą jak fotki związane z reklamą a nie zdajesz sobie sprawy z
      tego jak ważny jest w reklamie kolor to wybacz, ale się chyba do
      tematu nie przyłożyłaś.

I proszę nie biadolić, że naskoczyli na Ciebie wszyscy. Od osoby z
      wyższym oczekiwać należy więcej a pytając o takie rzeczy pokazujesz,
      że wymagań nie spełniasz.
      • zanna86 Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:41
        Nie widzę tu powodu do wstydu. Imo, napisalam dobrą pracę, z której jestem dumna. Reklama jako taka jest tematem części podrozdzialu. Zdjęcia reklam to po prostu jeden z elementów egzemplifikujących treść polowy 4 stronnicowego podrozdzialu i tyle. Mialam wątpliwości związane z kolorem, bo mniej więcej wiem, jak wygląda "czytanie" pracy przez recenzenta. Skończylam już jedną uczelnię, na tej, na której aktualnie się bronię z relacji koleżanek wiem, że recenzenci też raczej średnio wglębiają się w treści poszczególnych prac magisterskich. A dla mnie drukowanie pojedyńczych stron to jednak wyprawa, bo pod domem punkt oferujący bindowanie, ksero zresztą też, ale jedynie w czerni. Wolalabym wydrukować sobie calość w domu i jedynie zbindować bez zbędnej straty czasu. Ale cóż, dziewczyny mają rację, będzie w kolorze.

Daruj sobie swoje zlośliwe uwagi. Nie Ci oceniać poziom, jaki reprezentuję i to, czy spelniam próg wymgań potrzebnych do uzyskania tytulu magistra. Kocham wprost generalizację na podstawie jednego posta ;)
        • warszafffka Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:50
          Nie przejmuj się, tu ludziska są zwykle strasznie złośliwe. Jeśli skupiasz się np. tylko na odbiorze kampanii DOve gdzieś tam a reklamę wrzucasz, żeby nie ją zobrazować, nie analizujesz dyskursu, języka to kolor być może można ominąć.
    • annjen Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:31
      Boże, gdzie te czasy, kiedy pracy magisterskiej nie wypadało bindować, musiała
      być w twardej oprawie! Nie mówiąc o wyjustowaniu - jasno określony był rozmiar
      czcionki i szerokość marginesów! Teraz autorka pracy nie wie, czy zdjęcia mają
      być kolorowe czy czarno-białe, pisząc o ich walorach estetycznych. O tempora, o
      mores! Nasuwa się jedno pytanie - kto Ci napisał tę pracę, skoro zadajesz takie
      pytania?
      • na_sen Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:45
        na niektórych uczelniach te czasy trwają dalej :) tydzień temu oddawałam taką
        pracę, wszystko określone łącznie z tym, że rysunki podpisuje się pod, czcionką
        11 Times itd itd
      • vandikia Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:47
        bez przesady, po co się czepiać dziewczyny, dla zasady?
        i twarda oprawa nie świadczy o treści, gowno też mozna ładnie opakować
        • annjen Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:52
          Jasne, natomiast nie budzi mojego zaufania przyszły magister, któremu nawet nie
          chce się zadbać o odpowiedni poziom graficzny pracy. Znam zresztą jednego
          takiego, który się podpisuje mgr. (z kropką):) Miałam okazję również niedawno
          poprawiać pracę doktorską - niech nikt mi nie mówi, że niegdysiejszy poziom
          uczelni można porównać z obecnym...
          • warszafffka Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:59
            Wbrew temu co myślisz, raczej nie przyznaje się stopnia doktora w uznaniu dla
            poprawnej interpunkcji oraz odpowiednich marginesów w pracy doktorskiej. Powiem
            więcej, mam wrażenie, że najkreatywniejszym i najbardziej odkrywczym naukowcom
            zupełnie "zwisają' takie sprawy, a im głupszy i bardziej zakompleksiony profesor
            tym większą rolę przywiązuje do wyjustowania i w ogóle udowodnienia innym, że są
            kretynami i ich miejsce jest na budowie nie na akademii.
            • vandikia Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 23:13
              oł yes, 3 lata pracy dla profesora mającego się za bóstwo mam za sobą
              i przyznaję Ci 100% rację
            • annjen Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 23:23
              Ja też formułując opinię na temat poziomu obecnych uczelni nie mam na myśli
              kwestii graficznych, interpunkcyjnych itp.
          • zanna86 Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 23:02
            A ja znam jednego, który kupil swoją pracę i drugiego, który obronil swój licencjat jako pracę magisterską aktualizując jedynie dane. A jakbym dobrze poszukala to bym znalazla paru dyslektyków, którzy też magisterki i doktoraty obronili. Ba, znam też takiego, który po studiach w Wyższej Szkole Opalania Się zostal od ręki dyrektorem placówki budżetowej, bo mu posadę tatuś zalatwil. I co z tego? Generalizacja nie sluży niczemu dobremu.
          • vandikia Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 23:12
            annjen napisała:

> niech nikt mi nie mówi, że niegdysiejszy poziom
            > uczelni można porównać z obecnym...

czyli jesteś z opcji "wszystko co po nas, to gorsze"
            a jednak nauka idzie do przodu i to, co kilak lat temu wydawało się
            nieosiągalne albo dziwne, teraz jest powszechne i normalne
            medycyna jest najjaskrawszym przykładem ale we wszystkich dziedzinach jest
            postęp
      • zanna86 Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:48
        Daruj sobie. Sama napisalam, nie uznaję plagiatowania. Pod cudzymi "dzielami" też się nie podpisuję. Justowanie bylo takim sardonicznym uśmieszkiem li i jedynie do jednego z bardziej rozrośniętych wątków na tym forum :).
        Spokojnie, pracę mam bosko wyjustowaną,czcionka wlaściwa, marginesy zresztą też. Nie mam również dylematu czy zalożyć bialą garsonkę czy zielone buty. Spokojnie.
        Bardzo bym chciala wydrukować pracę i obić ją w grubą skórę. Uczelnia jednak nie chce. Jedynie bindowanie i to pracy drukowanej dwustronnie. Zajmuje to bowiem mniej miejsca w przepastnych archiwach
        uczelnianych. Dawno musialaś się bronić. A czasy nie są zle, tylko ludzie z wiekiem robią się jakby bardziej upierdliwi :)

• annjen Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 22:59
          zanna86 napisała:

> Daruj sobie. Sama napisalam, nie uznaję plagiatowania.

Chwała Ci za to!
          Justowanie bylo takim sardonicznym uśmieszkiem

Sardonicznym czy jednak po prostu ironicznym?

> Jedynie bindowanie i to pracy drukowanej dwustronnie. Zajmuje to bowiem
          > mniej miejsca w przepastnych archiwach
          > uczelnianych.

To akurat zrozumiałe:)
          >Dawno musialaś się bronić.

Oj, dawno...;)

A czasy nie są zle, tylko ludzie z wie
          > kiem robią się jakby bardziej upierdliwi :)

Zgadzam się w całej rozciągłości:)
          • zanna86 Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 23:09
            Racja, ironicznym, już sie poprawiam. Jedyne, co mnie tlumaczy to kilka rzeczy robionych w jednej chwilii i za glośna muzyka w tle. Nie mam poczwórności uwagi. Dlatego się kajam.Na zgodę dodam, że też bywam upierdliwa, nazbyt często zresztą ;)
      • six_a Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 23:17
        dawnymi czasyma też bindowano, na politechnice np., a juniwerek oprawiał.
        • zanna86 Re: Praca magisterska. Pilne! 06.07.10, 23:30
          Na mojej poprzedniej uczelni, uniwerku zresztą, oprawilam w grubą skórę i dumna z siebie, że praca taka ważna i piękna, poszlam do dziekanatu rejestrować to cudo. Na dzień dobry zebralam opieprz, że jaka skóra, i że ma być bindowanie, ale w jednym konkretnym kolorze, o czym się dowiedzialam chwilę po ponownej wizycie w w/w placówce. Na stronie www informacji żadnych, więc zbindowalam w kolor najbardziej neutralny moim zdaniem. Skutek: drugie podejście do dziekanatu, opieprz za kolor, szybkie zrywanie okladki, nakladanie nowej. Cud i szczęscie, że natrafilam na kumatego introligatora. A wszystko w imię filozofii, że "oprawiamy w barwy jednego z przeważających kolorów herbu uczelni". Ech.
    • vivian.darkbloom ze względu na temat - tak 07.07.10, 17:59
      Twoim tematem jest reklama, a kolor ma w reklamie znaczenie, więc lepiej by było
      wydrukować te 10 stron w kolorze.

Ale możesz spytać się promotora albo w sekretariacie czy są wytyczne w tej
      sprawie, tka jak w kwestii rozmiaru czcionki czy marginesów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka