Dodaj do ulubionych

Antek Pasemko

18.07.10, 10:55
Przeczytałem taką jedną książkę, której autor suchej nitki nie zostawił
na kobietach. Jak myślicie, czy on był szowinistą?

Cytat (dotyczący jednak mężczyzny):

"Nie miał męskiej ochoty ani do kulawej Maryny, ani do Porowej,
ani do Widłągowej czy innych kobiet i dziewcząt w wiosce,
ponieważ budzą w nim wstręt. Wszystkie one są puszczalskie,
a jemu matka od dziecka mówiła, że takich dziewcząt i kobiet
należy się strzec (...)"
Obserwuj wątek
    • frying.pan Re: Antek Pasemko 18.07.10, 13:14
      Może nie był szowinistą, tylko miał ciężkie dzieciństwo i napisał książkę o
      swojej matce ;) Ale co ja tam mogę wiedzieć, Freudem nie jestem i książki nie
      czytałam. Chociaż ten cytat... przyznaj się - skopiowałeś jeden z wątków
      starego_prawiczka:)
      • gobi05 Re: Antek Pasemko 18.07.10, 13:27
        > Może nie był szowinistą, tylko miał ciężkie dzieciństwo i napisał książkę o
        > swojej matce ;)

Napisał masę książek, w dodatku ogromnie poczytnych.

> Ale co ja tam mogę wiedzieć, Freudem nie jestem i książki nie czytałam.

To znaczy, że jesteś bardzo młoda, bo swego czasu, to może i pół Polski czytało ją.
        • kadfael Re: Antek Pasemko 18.07.10, 13:58
          To jest Nienacki?
          • soulshunter Re: Antek Pasemko 18.07.10, 14:00
            taaaa, "Skiroławki"
            • kadfael Re: Antek Pasemko 18.07.10, 14:02
              Ja tam czytałam tylko Samochodziki.:)
              • soulshunter Re: Antek Pasemko 18.07.10, 14:06
                bo Skirolawki to dla zboczuchow
        • frying.pan Re: Antek Pasemko 18.07.10, 14:08
          No bez przesady, aż taka młoda nie jestem. Autora owszem znam i czytałam, ale po
          tę książkę akurat nigdy nie sięgnęłam. Chciałeś jednak rozmawiać o tym, czy był
          szowinistą, więc odpowiedziałam zgodnie z zadanym pytaniem. Bo jest taka teoria
          w psychologii (a tego typu teorie zapoczątkował Freud), że stosunek faceta do
          kobiet kształtują jego relacje z matką. Cytat natomiast bardzo mnie rozbawił w
          kontekście wypocin naszego najpłodniejszego wątkotwórcy z FK:) No ale jeśli
          wolisz pogadać o moim wieku, to okej... snuj sobie dalej rozważania na ten temat:)
          • gobi05 Re: Antek Pasemko 19.07.10, 07:24
            > tę książkę akurat nigdy nie sięgnęłam. Chciałeś jednak rozmawiać o tym, czy był
            > szowinistą, więc odpowiedziałam zgodnie z zadanym pytaniem. Bo jest taka teoria
            > w psychologii (a tego typu teorie zapoczątkował Freud), że stosunek faceta do
            > kobiet kształtują jego relacje z matką.

Dzieciństwo na pewno miał niełatwe, bo była wojna, ale nie rozumiem,
            czemu wyjechałaś z pomysłem, że pisał o swojej matce. Jako człowieka
            go nie lubię, bo był czerwony jak sam Bierut, ale jako pisarz pokazał
            kawałek dobrego rzemiosła.

A co do szowinizmu, to w jego książkach kobiety są takimi bezmózgimi
            stworzeniami, zaprogramowanymi przez ich przeszłość, jakieś przesądy
            i zupełnie biologiczne popędy. Faceci (niektórzy) są skonstruowani
            dużo staranniej.

> kobiet kształtują jego relacje z matką. Cytat natomiast bardzo mnie rozbawił w
            > kontekście wypocin naszego najpłodniejszego wątkotwórcy z FK:)

Cytat pochodzi z zeznania chłopaka, którego matka miała sadystyczne
            skrzywienie, co według autora spowodowało, że Antek bał się seksu.
            Rzeczywiście, przypomniało mi się to z powodu trolla, którego sobie
            zablokowałem. Wielu ludzi mu powtarza "lecz się", a on wciąż opowiada,
            jak to sobie świetnie rozwinął umiejętności społeczne, tylko wszystkie
            kobiety teraz są zbrukane.
            • lukas1492 Re: Antek Pasemko 19.07.10, 15:09
              > Dzieciństwo na pewno miał niełatwe, bo była wojna, ale nie rozumiem,
              > czemu wyjechałaś z pomysłem, że pisał o swojej matce. Jako człowieka
              > go nie lubię, bo był czerwony jak sam Bierut, ale jako pisarz pokazał
              > kawałek dobrego rzemiosła.

Z tą czerwienią, jeśli wczytasz się DOKŁADNIE w biografię, to nie do końca jest
              to takie jednoznaczne. Szczególnie zwróć uwagę na ten moment w jego biografii:

" W 1948 roku rozpoczął studia w Wyższej Szkole Filmowej w Łodzi, a rok
              później otrzymał stypendium we Wszechzwiązkowym Państwowym Instytucie
              Kinematografii w Moskwie. I to tam Pisarz zetknął się po raz pierwszy z
              ideologią stalinizmu. Nie dziwi chyba fakt, że młody człowiek, o niezależnych
              poglądach, nie potrafił zaakceptować tzw. kultu jednostki. Uznano go za
              „antystalinowca”. Po zakończeniu pierwszego roku studiów w Moskwie, musiał
              zrezygnować z nauki i opuścić uczelnię.
              Powrócił do Łodzi. W kraju otrzymał tzw. „wilczy bilet”, czyli zakaz
              drukowania swoich utworów oraz dalszego kształcenia się."

www.nienacki.art.pl/g_za_zycia.html
              Myślę, że to wiele tłumaczy.

> A co do szowinizmu, to w jego książkach kobiety są takimi bezmózgimi
              > stworzeniami, zaprogramowanymi przez ich przeszłość, jakieś przesądy
              > i zupełnie biologiczne popędy. Faceci (niektórzy) są skonstruowani
              > dużo staranniej.

No bo taka jest prawda o kobietach, niestety :P Są bardziej od mężczyzn
              emocjonalne, bardziej kierują się intuicją, "kobieca intuicja", gdzieś tam
              wyczuwają męskość lub niemęskość faceta. Ale to inny temat.
              • gobi05 Re: Antek Pasemko 19.07.10, 20:14
                > Z tą czerwienią, jeśli wczytasz się DOKŁADNIE w biografię, to nie do końca jest
                > to takie jednoznaczne.

Mam swoje zdanie na ten temat, ale nie mam zamiaru tego tu udowadniać.
                Nie na tym forum, a raczej w ogóle mi się nie chce.

> > A co do szowinizmu, to w jego książkach kobiety są takimi bezmózgimi
                >
                > No bo taka jest prawda o kobietach, niestety :P Są bardziej od mężczyzn
                > emocjonalne, bardziej kierują się intuicją

Czy ty przypadkiem nie jesteś męskim szowinistą? Daleki jestem
                od takich uogólnień. Uważam, że są nie tylko krzywdzące, ale
                i fałszywe.
                • lukas1492 Re: Antek Pasemko 20.07.10, 01:08
                  A co to jest szowinizm?
                  Czy jeśli podam statystykę, że Murzyni zabijają w USA 10 razy częściej niż
                  biali, to będę rasistą?
                  Chodzi o pewne biologiczne i psychologiczne fakty. Możesz to sobie nazywać
                  szowinizmem.
    • lukas1492 Re: Antek Pasemko 19.07.10, 13:12
      Po stylu od razu rozpoznałem Nienackiego :)))

Autor wiedział dużo o życiu i o człowieku, a najlepsza jego książka o tematach
      damsko-męskich to zdecydowanie "Uwodziciel" :)
    • ricemice Raz do roku w Skieroławkach :) 19.07.10, 13:36
      Po przeczytaniu tej ksiazki, mnie tam bardziej interesowało czy faktycznie
      ludzie tam raz do roku - tego wiecie...
      Czy zonka pisarza doświadczyła tego naprawdę czy to tylko było jej marzenie
      senne :))))
      Ktoś ma jakieś przemyślenia na ten temat? :D
      • ricemice skiroławkach sorry 19.07.10, 13:38

• gobi05 Re: Raz do roku w Skieroławkach :) 19.07.10, 20:45
        > Po przeczytaniu tej ksiazki, mnie tam bardziej interesowało czy faktycznie
        > ludzie tam raz do roku - tego wiecie...

Oczywiście, że faktycznie. A tym "ktosiem", co rozpala co roku
        niebieski ogień jest moja znajoma bibliotekarka. Na początek
        poszły dzieła Marksa, ale potem po prostu miesiącami zbierała
        i malowała na niebiesko zwykłe gazety. Notabene, ksiądz powiedział
        jej, że rozpalenie ogniska nie jest grzechem, nawet jeśli ktoś
        przy tym ognisku później zgrzeszy.

> Czy zonka pisarza doświadczyła tego naprawdę czy to tylko było jej marzenie
        > senne :))))
        Czy to taka wielka różnica, czy zdradziła czynnie, czy tylko pragnęła tego?
        To całkiem cienka granica jest, między pragnieniem zakazanego seksu,
        a tego pragnienia urzeczywistnieniem.

To nieprawda, że wszystkie dziewice są porządne. Wiele z nich jest strasznymi
        rozpustnicami, tylko nie mają okazji zrealizować swoich fantazji.
    • mumia_ramzesa Re: Antek Pasemko 19.07.10, 13:47
      Forum sie jakies monotematyczne zrobilo. :-D
    • martishia7 Re: Antek Pasemko 19.07.10, 13:53
      Ja bym powiedziała, że raczej miał relacje z matką poprawne jak główny bohater
      Psychozy, ale ja jestem domorosłym psychologiem.
      • riki_i Re: Antek Pasemko 20.07.10, 02:02
        Książka była hitem lat 80-tych, natomiast Antek Pasemko odgrywał w niej rolę
        zboczeńca i mordercy. Czemu niby ma służyć przywołanie tego cytatu? Trzeba
        upaść na głowę, aby po przeczytaniu 2 tomów "Skiroławek" dojść do wniosku, że
        Nienacki pochwala światopogląd Antka Pasemki!
        • gobi05 Re: Antek Pasemko 20.07.10, 10:05
          > Czemu niby ma służyć przywołanie tego cytatu?

Wydał mi się tu na forum jakoś dziwnie aktualny.

> upaść na głowę, aby po przeczytaniu 2 tomów "Skiroławek" dojść do wniosku, że
          > Nienacki pochwala światopogląd Antka Pasemki!

Nikt czegoś takiego nie pisał. Poza tym, to ja tam nie widzę
          światopoglądu. To, że postać z jego książki dostaje mdłości,
          gdy ma dojść do relacji damsko-męskich i że morduje dziewczęta,
          wcale nie określa jego światopoglądu. Autor stara się pokazywać
          postaci przez ich zachowania, a nie myśli.
          • riki_i Re: Antek Pasemko 20.07.10, 20:30
            światopogląd to może faktycznie za duże słowo, w każdym razie pewien jasno
            określony stosunek do kobiet, bohater literacki Antek Pasemko wyraziście
            prezentował. Podobnych poglądów na forach spotkałem wiele, niestety...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka