Dodaj do ulubionych

szukam przyjaznego banku :-)

18.03.04, 13:43
kobietki drogie (i drodzy, zagubieniu gdzieś tu na forum mężczyźni...)
pomóżcie, proszę. Chcę zlikwidować konto w PKO SA. ten bank mnie osłabia.
niekompetencją urzędników, wysokimi prowizjami i opłatami...ech, szkoda
gadać... zależy mi na banku:
-który ma rozwiniętą sieć bankomatów, bądź możliwość korzystania z bankomatów
euronetu bez dodatkowych opłat,
-w którym zatrudniani są kompetentni i rzetelni pracownicy
-który w praktyce stosuje zasadę "jesteśmy dla klienta", a nie klient dla
nich :-)
-który nie wyciąga pieniędzy za wszystko!! prowizje, opłaty, opłata za
prowadzenie konta, prolongatę pożyczki....itp.
-no i świetnie by było, gdyby miał uruchomioną bankowość internetową :-)

czekam...i liczę na was..
Obserwuj wątek
    • agnie_szka9 mieszkam kilka km od Warszawy :-) 18.03.04, 13:46

• allessia Re: szukam przyjaznego banku :-) 18.03.04, 13:51
      ja jestem bardzo zadowolona z mBanku, ale to bank internetowy.
      Tak naprawde mialam konta juz w kilku bankach (PEKAO SA, Kredyt Bank,
      Raiffeisen Bank, Deutschebank, PBKBPH, WBK, PKOBP, Citibank, ING), ale po
      pierwszej powazniejszej wpadce (typu: nie poszedl przelew bo Pani w banku
      zapomniala, zle naliczone oplaty - sama sie musze upominac o zwrot, dziwna
      transakcja na karcie, bezpodstawna blokada srodkow na koncie, etc) zawsze konto
      zamykam. Dla zasady.
      W mBanku mam konto praktycznie od poczatku ich istnienia, nie bylo zadnego
      problemu - odpukac.
      Podobno teraz strasznie ciagnie sie procedura zakladania konta - ja tego nie
      doswiadczylam, ale wiele osob to zraza. Potem jest juz ok.
      • agnie_szka9 Re: szukam przyjaznego banku :-) 18.03.04, 14:08
        no właśnie, jestem teraz na stronie mbanku i całkiem przyjemnie to
        wygląda...czy nie masz problemów z kontaktowaniem się z bankiem? i jakie masz
        konto (ekonto, ebiznes, czy jakies inne)
        dziękuję za odzew :-))
        • allessia Re: szukam przyjaznego banku :-) 18.03.04, 14:16
          mam ekonto do obslugi biezacej i emax do nadwyzek.
          (polecam zapoznaj sie z ich demo obslugi rachunku)

Nie mam zadnych problemow - bardzo rzadko mam potrzebe dzwonienia do nich, ale
          jak juz to zrobie to naprawde nigdy nie zdarzylo mi sie, zeby nie zalatwili
          czegos "od reki". Kredyt w rachunku przyznali mi w ciagu 5 dni roboczych od
          otrzymania wniosku, duzo krocej niz napisane w ofercie, karte wysylaja sami
          miesiac przed wygasnieciem poprzedniej, hasla jednorazowe tez zaczeli wysylac
          sami (ale najlepiej zamowic od razu 5 list, zeby miec spokoj) jak wiedza, ze Ci
          sie skonczyla i nie masz dodatkowej. Przelewy przechodza blyskiem - w pracy
          wysylaja przelew o 10, o 12 mBank ma sesje przychodzaca i o 12 pensja jest na
          koncie.
          Polecam nawet jesli ma byc to konto dodatkowe (poczatkowo traktowalam je jako
          dodatkowe, bo nie mialam pelnego zaufania do bankow internetowych, teraz mi
          przeszlo).
          Aha, we wspomnianym millenium tez mialam konto, bardzo krotko bo cyrki sie
          zaczely jak zaczelam starac sie o kredyt na mieszkanie - paranoja...
    • doublewear Re: szukam przyjaznego banku :-) 18.03.04, 14:08
      ja mam w millennium; oddziały są na każdym kroku- przynajmniej w warszawie, nie
      płacę za obsługę konta, mam darmową obsługę internetową- bardzo prostą; jestem
      zadowolona
      • agnie_szka9 Re: szukam przyjaznego banku :-) 18.03.04, 14:10
        nie płacisz za obsługę, więc może masz wysokie wpływy na konto. bo z tego co
        wiem, to jest to dosyć drogi bank :-(((
        • doublewear Re: szukam przyjaznego banku :-) 18.03.04, 14:14
          teraz zmieniono ofertę w millennium i nie płaci się za obsługę rachunku i
          internet o ile masz stałe wpływy- ja nie mam dużych wpłuwów, a proponowano mi
          uruchomienie debetu, tylko że ja nie lubię się zadłużać...
    • fitit Re: szukam przyjaznego banku :-) 18.03.04, 14:10
      Citi is the best, fuck the rest !
    • ka2 Re: szukam przyjaznego banku :-) 18.03.04, 14:11
      mBank i Volkswagen Bank
      oba internetowe
    • akordex o citibanku 18.03.04, 14:22
      kossakoa1.webpark.pl/citi.html
      • agnie_szka9 Re: o citibanku 18.03.04, 14:35
        przeczytałam...niesamowite...jestem przerażona, zdegustowana...ale niezbyt
        zaskoczona. PKO SA jest pewnie na tym samym poziomie, o czym się kilkakrotnie
        przekonałam na własnej "skórze"
      • allessia Re: o citibanku 18.03.04, 14:38
        Apropo's Citibanku: moze Wam sie ta informacja przyda: rowniez palam niechecia
        do tego banku, wiec chcialam sie pozbyc karty kredytowej.

Oprocentowanie na karcie wynosilo wtedy jedyne 36% w skali roku przy
        oprocentowaniu na rynku w granicach 19-20%. Zadzwonilam podajac przyczyne
        rezygnacji - wysokie koszty. W wyniku mojej rozmowy z Pania z Citi (przemila
        swoja droga) oprocentowanie spadlo do poziomu 18,7%, zostalam zwolniona przez
        rok z oplaty za prowadzenie rachunku karty i cofnieto mi oplate za
        przekroczenie limitu (przekroczylam limit o... 1,50 pln po naliczeniu odsetek).
        Nie zmienia to faktu, ze karty sie pozbylam raz na zawsze.
        Rezygnacje mozna zlozyc bez wiekszych konsekwencji - w ciagu miesiaca mozna
        swoja decyzje odwolac. Niemniej jednak jesli ktos nie jest w stanie splacac
        calosc zadluzenia w terminie polecam negocjacje oprocentowania:-)).
        pozdrawiam,
    • aguszak Re: szukam przyjaznego banku :-) 18.03.04, 14:56
      Proponuję mBank (bank wirtualny, ale prawdziwy i solidny :)
      lub Multibank (połączenie banku wirtualnego z tradycyjnym)
      Obydwa banki są spółkami-córkami BRE Banku, więc są jak najbardziej wiarygodne.
      Sama jestem klientką mBanku od jakiś 3 lat i zapomniałam, co to znaczy być
      niechcianą petentką - po traumatycznych przeżyciach w PKO SA

Pozdrowionka :)))
      • agnie_szka9 Re: szukam przyjaznego banku :-) 18.03.04, 15:21
        aguszak, a napisz mi proszę jak to jest z tymi kartami. czy dobrze zrozumiałam,
        że za wydanie karty (Visa?) nic się nie płaci? a co z miesięcznymi opłatami? za
        prowadzenie konta, czy za posiadanie karty? jakoś tak podejrzanie...za nic się
        nie płaci? a może coś umknęło mojej uwadze?
        Ha! pewnie nie tylko my miałyśmy traumatyczne przeżycia z PKO SA> decyzję o
        zmianie podjęłam ostatecznie wczoraj, kiedy to otrzymałam z banku informację,
        że od marca, za prolongowanie pożyczki (kredyt odnawialny na koncie) będzie się
        płacić nie 60 zł. jak dotychczas, ale 100!!! przeszli samych siebie...
        • aguszak Re: szukam przyjaznego banku :-) 18.03.04, 15:30
          Nie wiem, jak to jest w przypadku nowych klientów, ja niestety płacę (choć przy
          zakładaniu konta też miałam darmowe karty), przy wydaniu karty dla Ciebie i ew.
          pełnomocnika, opłatę za użytkowanie karty (raz do roku), ale rzeczywiście nie
          ma żadnych innych prowizji, tylko 50 groszy za każdy przelew. Ja też
          sceptycznie podchodziłam do tego banku i zastanawiałam się "na czym oni
          zarabiają" i "tu musi być jakiś haczyk". Myślę, że po prostu dobrze zarządzają,
          zebraną kasą na rachunkach klientów, na rynku międzybankowym i to im wystarczy
          do szczęścia ;)
          • allessia Re: szukam przyjaznego banku :-) 18.03.04, 15:41
            Ja nic nie place za Visa Electron do eKonta ale innch kart nie chce miec:-))

Na czym zarabiaja? Podstawa to roznica w oprocentowaniu pomiedzy udzielanymi
            kredytami a przyjmowanymi depozytami w szerokim tego slowa znaczeniu, to
            podstawowe zrodlo zysku bankow, z tym, ze w tradycyjnych pomniejszana jest ta
            marza o wysokie koszty operacyjne.
            W bankach internetowych nie ma oddzialow, zatrudniaja duzo mniejsza ilosc ludzi
            niz w tradycyjnych bankach, zarabiaja na "masie" transakcji internetowych
            wykonywanych w glownej mierze przez klienta a nie przez pracownika banku - za
            przelew przez telefon placisz duzo wiecej niz 50gr:-)), nie wysylaja wyciagow
            ani potwierdzen etc.

MBank ma jeszcze jedna duza zalete: obrot jednostkami funduszy inwestycyjnych
            bez prowizji.. mnie to leczy:-))
            Kwestia zarzadzania srodkami w tradycyjnym tego slowa znaczeniu - na rynkach
            fin, to osobna sprawa. :-))
            • malanna Re: szukam przyjaznego banku :-) 19.03.04, 09:42
              Witam
              Ja również gorąco polecam mBank:
              1. ma dobre oprocentowanie: na RORze - czyli eKoncie: 3%, a na lokacie a vista -
              czyli eMxie - 3.9%. W innych bankach długoterminowe lokaty nie dochodzą do
              takich oprocentwań;
              2. nic nie płacisz za prowadzenie konta (ja też wczesniej miałam Eurokonto w PKO
              SA, ale kiedy stwierdziłam, że dopłacam do tego interesu - 11.5 zł miesięcznie,
              przy oprocentwaniu 0.01% rocznie - to zrezygnowałam)
              Od niedawna płacisz na przelewy wykonywane samodzielnie 0.5 zł.
              3. Bardzo miła obsługa telefoniczna.
              Nie zrażaj się początkami, bo kiedy jesteś już klientem masz szybszy dostęp do
              infolinii (wybierasz opcję: "jesteś naszym klientem" lub coś takiego, wstukujesz
              w klawiaturę nr klienta i wybrane cyfry kodu i zaraz się łączysz z konsulatantem);
              4. strona mBanku jest jasna, nawet dla humanistów;
              5. comiesięczne rachunki zapłacisz w kilka minut: jeżeli raz zdefiniujesz
              przelew, to potem wystarczy wpisać kwotę i ew. tytuł;
              6. BANKOMATY: bezpłatnie: Euronetu i BZ WBK - jest ich w sumie dużo;
              7. zawsze możesz sprwdzić stan konta i wszystkie dokonane operacje - b. komfortowe;
              8. możesz mieć wspólne konto z kimś innym - ja mam z mężem, ale to nie musi być
              żaden krewny; każda osoba ma własną kartę i własny limit wydatków (1000 zł z
              bankomatu i chbya 5000 przez terminale w sklepach - dziennie)
              9. karta VISA, też mam tylko do eKonta - do eMaxa można nie chcieć.

Powodzenia w szukaniu!

a.

PS. Droga ALLESSIO!
              Czy mogłabyć poinstuować początkującą inwestorkę, jak "się je" te jednostri
              funkduszy inwestycyjnych? Byłabym bardzo wdzięczna. A i inni może by się przydało.
              Z góry dziękuję.

PS2. Pani w banku PKO SA, kiedy likwidowałam konto, wskazała, że przecież za te
              11.5 zł mam również ubezpieczenia - a to, że mi wezwą hydraulika, albo
              pielęgniarkę... Ale ja nie chcę tego! Chcę, żeby bank korzystnie obracał moimi
              pieniędzmi, choćby nie były duże, a nie zajmował się rzeczami, które jak
              dotychczas nie były mi potrzebne - typu hydraulik. itp.
              Tradycyjne banki nie dają wyboru - nie możne nie chcieć tych cudownych pakietów
              i poprzestać na normalnych usługach bankowych.
              • allessia Re: szukam przyjaznego banku :-) 19.03.04, 11:01
                Malanna, pytasz o fundusze inwestycyjne: Alfa i Omega w tej dziedzinie tez nie
                jestem:-))ale jesli chodzi o podstawy (w uproszczeniu):

po pierwsze, wydrukuj ze strony internetowej wniosek o uruchomienie
                Supermarketu, zebys mogla obracac jednostkami funduszy: to nic nie koosztuje i
                nawet jesli sie nie zdecydujesz na korzystanie z funduszy - nie zaszkodzi.
                Wyslij to do nich najlepiej poleconym, uruchomia Ci dodatkowy link (nie jestem
                pewna czy nowym klientom nie uruchamiaja Supermarketu domyslnie).

Pod tym linkiem znajdziesz liste funduszy ktorych jednostki mozesz kupowac - co
                najwazniejsze: kupno i zbycie jest u nich bezprowizyjne (oczywiscie nie sa to
                wszystkie fundusze jakie sa na rynku), czyli za kupno i zbycie nic nie placisz -
                np. w FI Lukas placisz za zbycie jednostki 2,5% prowizji - zdzierstwo.

Przyjrzyj sie jakie fundusze maja w ofercie: zwroc uwage na typ funduszu: sa
                rozne, wybierasz w zaleznosci od poziomu ryzyka jakie jestes w stanie
                zaakcpetowac. Oczywicie te o wyzszym ryzyku daja szanse na wyzsze zyski, ale
                tez mozesz stacic (fundusze akcji, etc), fundusze ktore inwestuja glownie w
                obligacje (ok 70%) a tylko niewielka czesc w akcje (ok 30%) to zdecydowanie
                mniej ryzykowne (niewielkie ryzyko), ale tez kokosow na tym nie zbijesz -
                fundusze stabilnego wzrostu - nadaja sie na dluzsze oszczedzanie, nawet male
                sumy. Generalnie proponuje spojrzec na notowania funduszy w GW, poczytac troche
                o roznych typach funduszy i sposobie inwestowania.

W kazdym funduszu kupujesz jednostki uczestnictwa - ich wartosc wyceniana jest
                codziennie (nototania w GW), Twoim zyskiem/strata jest roznica w wartosci
                jednostki na dzien zakupu vs dzisiejszy dla przykladu. Od zyskow placisz
                podatek dopiero w momencie zbycia (oczywiscie odprowadza go za Ciebie fundusz) -
                20%.

Tyle podstaw, aha, nalezy pamietac, ze jak zakupisz jednostki w mBanku, to nie
                pojawia Ci sie one na "koncie" od razu nastepnego dnia - nie denerwuj sie tym,
                fundusz musi zalozyc dla Ciebie rejestr, wiec proponuje wczytac sie w
                instrukcje na stronach mBanku kiedy kupowac i kiedy pojawia sie na koncie.

Generalnie jesli ktos nie czuje sie na silach samemu grac na gieldzie, chce
                zaryzykowac zeby miec zysk nieco wiekszy niz obligacje, polecam, moze na
                poczatek Fundusze stabilnego wzrostu (fundusze obligacji), poobserwowac jak sie
                ksztaltuje wartosc jednostki, po pewnym czasie bedziesz wiedziala, co z tym
                dalej robic. Dla swietego spokoju mozesz pocwiczyc na malych kwotach.

Ja wybieram ostatnio fundusze akcji, bardziej dlatego ze hobbistycznie bawie
                sie w analize techniczna (chociaz zwolenniczka tej metody na dluzsza mete nie
                jestem, tak tylko celem "poszerzania horyzontow:-))), wiec jakos mi latwiej jak
                mam do tego stosunek emocjonalny:-)). Narazie maja niezla stope zwrotu, ale nie
                wiadomo jak dlugo to jeszcze potrwa. Dlatego tez warto kupowac jednostki
                roznych funduszy, zeby "zdywersyfikowac" ryzyko.

Ufff... jakbys miala jeszcze pytania, to smialo, w miare mozliwosci postaram
                sie odpowiedziec:-))
                pozdrowionka,
    • mantha Re: szukam przyjaznego banku :-) 19.03.04, 10:12
      Polecam Millenium, mam tam konto ponad 4 lata - i przez ten czas nie
      zanotowalam zadnej wpadki ze strony banku.
      o
    • Gość: v.s.o.p. na pewno nie będzie to City bank IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 10:31
      kurde, za tą nachalną reklamę w gazecie, za to, że mam problem z wchodzeniem w
      linki, optuję za bojkotowaniem, tej, i tak wątpliwej reputacji, placowki!
    • _kasia_ Re: szukam przyjaznego banku :-) 19.03.04, 11:08
      Volkswagen Bank
      rzucam pomocną linkę ;)
      www.vwbankdirect.pl/
      no i wspomniany mBank
      • agnie_szka9 Volkswagen bank 19.03.04, 11:37
        ooo! jakie wysokie oprocentowanie :-) zbieram...czytam...zastanawiam
        się...dziękuję :-)
        piszcie dalej :-)
    • Gość: Olka Re: szukam przyjaznego banku :-) IP: 212.160.106.* 19.03.04, 17:24
      A co sadzicie o Lukas Bank?
    • agnie_szka9 Re: szukam przyjaznego banku :-) 22.03.04, 09:37
      wraz z życzeniami słonecznego tygodnia podnoszę wątek :-)))
    • Gość: honeytea Re: szukam przyjaznego banku :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 22:41
      ja mam od ponad roku w Inteligo - to moje pierwsze konto w sumie :)
      nalezy do PKO BP, ale na tym koncza sie podobienstwa.

nie place nic za konto, place 5 zl za serwis sms [powiadomienia o zmianie stanu
      konta] i 1 zl za karte. mam bezplatna wyplate w bankomatach PKO BP - chyba
      najliczniejsze bankomaty w Polsce. niskie koszty operacji [zlotowka za przelew
      i zlecenie stale].

no i co najwazniejsze - wszystko moge zrobic w domu, przez internet i telefon.
      wszystko dziala super, mili i kompetentni ludzie obslugujacy przez telefon.
      nie mialam powodu do narzekan ani razu.

wiec naprawde szczerze moge polecic.

honeytea
      • ernest_linnhoff Re: szukam przyjaznego banku :-) 22.03.04, 22:54
        Gość portalu: honeytea napisał(a):

> ja mam od ponad roku w Inteligo - to moje pierwsze konto w sumie :)
        > nalezy do PKO BP, ale na tym koncza sie podobienstwa.
        >
        > nie place nic za konto, place 5 zl za serwis sms [powiadomienia o zmianie
        stanu
        >
        > konta] i 1 zl za karte. mam bezplatna wyplate w bankomatach PKO BP - chyba
        > najliczniejsze bankomaty w Polsce. niskie koszty operacji [zlotowka za
        przelew
        > i zlecenie stale].
        >
        > no i co najwazniejsze - wszystko moge zrobic w domu, przez internet i
        telefon.
        > wszystko dziala super, mili i kompetentni ludzie obslugujacy przez telefon.
        > nie mialam powodu do narzekan ani razu.
        >
        > wiec naprawde szczerze moge polecic.
        >
        > honeytea

Również posiadam od roku i jak dla mnie był to wybór optymalny.
        Dodam tylko, że cała oferta pod www.inteligo.pl/infosite/
    • Gość: prion Re: szukam przyjaznego banku :-) IP: *.acn.waw.pl 23.03.04, 01:07
      > -no i świetnie by było, gdyby miał uruchomioną bankowość internetową :-)

Szukasz internetowego banku spermy???
      Przepraszam, ale jakos nie potrafie sobie tego wyobrazic.
      Plemniki wedrowaly by po kablach telefonicznych?
    • nat.ka Re: szukam przyjaznego banku :-) 23.03.04, 19:36
      a ja mam BPH i jestem baaardzo zadowolona. Zwłaszcza, że do konta mam dostęp
      nie tylko we wszystkich placówkach, ale też przez internet...np przelewy robię
      tą drogą. poza tym mam wszystkie wyciągi na necie, bankomantów też jest od
      groma...solidny, na pewno nie zbankrutuje...polecam.
      aha, mogę jeszcze powiedzieć, że dla posiadaczy tego systemy Sezam-czyli
      obsługa też przez net- są różne bonusy, np lokaty miesięczne, min wpłata 1000
      zł itp. polecam.

www.bphpbk.pl/
    • Gość: Viki Re: szukam przyjaznego banku :-) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.03.04, 19:54
      Ja mam konto w mBanku i jestem bardzo zadowolona :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka