Dodaj do ulubionych

'Ci", "Ty" w służbowych mejlach

13.10.10, 15:10
Piszecie duża literą? Bo ja z premedytacją nie pisze i niektórzy mają do mnie pretensje, że jestem niegrzeczna i nie znam zasad poprawnej polszczyzny. Rozwala mnie to po prostu. Śmieszą mnie takie egzaltowane plastusie, które to w mejlach piszą och i ach, a za plecami obgadują i utopiliby cię w łyżce wody. Ja nie widzę najmniejszego, żeby w pracy "ci", "ty" itp. pisać duża literą, chyba że na początku zdania. Z dużej litery to mogę sobie pisać do kochanka albo przyjaciółki.
Obserwuj wątek
    • cafem Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:12
      > niektórzy mają do mnie p
      > retensje, że jestem niegrzeczna i nie znam zasad poprawnej polszczyzny

I maja racje.
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:24
        cafem napisała:

> > niektórzy mają do mnie p
        > > retensje, że jestem niegrzeczna i nie znam zasad poprawnej polszczyzny
        >
        > I maja racje.

Bo? Umiesz to wytłumaczyc?
        • sumire Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:28
          so.pwn.pl/zasady.php?id=629419
          ot, jak to w polszczyźnie działa. szczęśliwie po angielsku możesz do woli się buntować, bo u nich taka zasada nie obowiązuje.
        • cafem Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:31
          > Bo? Umiesz to wytłumaczyc?

Widzialas kiedys na oczy, trollu, slownik poprawnej polszczyzny?
          • bijatyka Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:33
            A propos słownika, to mi się przypomniało coś z basha:

<kp>Kupiłem nowy słownik.
            <kp>"Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych z almanachem".
            <kp>Pierwsze, co sprawdziłem, to słowo "almanach".
            • cafem Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:49
              Haha, basha czytuje regularnie:D
    • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:14
      Jest to zwrot grzecznościowy.. Jak sama nazwa wskazuje używają go ludzie kulturalni i grzecznościowi ;-)

wnioski sobie sama.sam wyciągnij.
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:24
        cyniczna.303 napisała:

> Jest to zwrot grzecznościowy.. Jak sama nazwa wskazuje używają go ludzie kultur
        > alni i grzecznościowi ;-)
        >
        > wnioski sobie sama.sam wyciągnij.

Znaczy się jak ktoś napisze "Ty głupia Cipo" to jest kulturalny?
        • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:27
          To żeś zabłysnęła, jesteś ignorantką i tyle, pogódź się z tym ;-)
          • bijatyka Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:28
            Może Shifta nie ma
            • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:31
              Obstawiam jednak, że rozumu ;-)

Kolejna buntowniczka, która łamie zasady i uważa, że jest ok, bo to ONA tak uważa.. ;-)
          • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:30
            Tak czy nie?
            • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:36
              Jeśli Ty nie widzisz różnicy pomiędzy pisaniem zwrotów grzecznościowych (sama zaznaczyłaś że w oficjalnych/służbowych mailach!) z wielkiej litery a obrażaniem kogoś za pomocą dodatkowych epitetów, to wnioskuję, że żadne tłumaczenie Ci już nie pomoże ;-)
              • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:37
                cyniczna.303 napisała:

> Jeśli Ty nie widzisz różnicy pomiędzy pisaniem zwrotów grzecznościowych (sama z
                > aznaczyłaś że w oficjalnych/służbowych mailach!) z wielkiej litery a obrażaniem
                > kogoś za pomocą dodatkowych epitetów, to wnioskuję, że żadne tłumaczenie Ci ju
                > ż nie pomoże ;-)

Nie pisz do mnie "Ci", bo lesbijką nie jestem.
                • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:39
                  ;-)
                  • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 20:49
                    cyniczna.303 napisała:

> ;-)

Ty jesteś?
                    • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:28
                      Nie jestem, rozbawił mnie Twój tok myślenia ;-)
                      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:31
                        cyniczna.303 napisała:

> Nie jestem, rozbawił mnie Twój tok myślenia ;-)

A mnie twój nie.
                        • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:36
                          Mój nie miał Cię rozbawiać, a uświadamiać. Nie muszę Cię niczego uczyć - korzystasz z wiedzy lub nie, Twój biznes :P
                • bijatyka Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:41
                  Nie pisz do mnie "Ci", bo lesbijką nie jestem.

to tu strzelimy inną załameczkę:

members.chello.pl/a.dabek2/bronka/zalamka.JPG&t=1" border="0" alt="https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:R14AiW6ceo1SxM:members.chello.pl/a.dabek2/bronka/zalamka.JPG&t=1">
        • i.nes Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 21:18
          mangolja napisała:

> Znaczy się jak ktoś napisze "Ty głupia Cipo" to jest kulturalny?

a co ma rzeczownik 'Cipa' wspólnego z zaimkiem 'Ci' (czyli 'Tobie' w pozycji nieakcentowanej)??

zastanawiam się czy zdałaś już maturę...
          • redundant Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 21:48
            Ona to niefortunnie ujęła, ale problem istnieje, Inesó. Problem tekstów w stylu W dupie mam Twoje uczucia, albo To nie dla Ciebie wątek, durniu!!!
            "Atencja" wyrażana przez wielkie litery w zaimkach jest tu ewidentnym nonsensem.
            • i.nes Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 14:11
              ewidentnie ;) ale w korespondencji służbowej nie używa się raczej epitetów, prawda? zatem korzystanie z wielkich liter przy pisaniu zaimków jest oznaką szacunku :)
              • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 14:23
                i.nes napisała:

> ewidentnie ;) ale w korespondencji służbowej nie używa się raczej epitetów, pra
                > wda? zatem korzystanie z wielkich liter przy pisaniu zaimków jest oznaką szacun
                > ku :)

To znaczy że jak piszesz "Ty", a myslisz "ty głupia ku...!" to znaczy, że szanujesz tą osobę?
                • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 14:27
                  Rozumiem, że jak Ty kogoś nie szanujesz, to mówisz odpowiednio:

"cześć ku...!"
                  "witaj fiucie!"

? :)

Bo Twoim zdaniem jak się kogoś nie szanuje, to trzeba mu to koniecznie pokazać? :)
                  • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 14:28
                    Czemu mi wykropkowało? a tak ładnie to wyglądało... :))
                  • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 15:07
                    cyniczna.303 napisała:

> Rozumiem, że jak Ty kogoś nie szanujesz, to mówisz odpowiednio:
                    >
                    > "cześć ku...!"
                    > "witaj fiucie!"
                    >
                    > ? :)
                    >
                    > Bo Twoim zdaniem jak się kogoś nie szanuje, to trzeba mu to koniecznie pokazać?
                    > :)

Może ty. Natomiast używanie "Ty" na pewno nie jest oznaką szacunku.
                • i.nes Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 15:37
                  mangolja napisała:

> To znaczy że jak piszesz "Ty", a myslisz "ty głupia ku...!" to znaczy, że szanu
                  > jesz tą osobę?

Nudzisz. Na zakończenie tej nic nie wnoszącej do mojego życia dyskusji napiszę tylko, że serdecznie współczuję każdemu, kto musi korespondować z głupimi kur.wami, z którymi na dodatek jest na 'Ty' zamiast na bardziej zdystansowane 'Pan/Pani'.
    • sumire Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:18
      rozumiem, że mówisz do nich też małą literą?...
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:21
        sumire napisała:

> rozumiem, że mówisz do nich też małą literą?...

A ty mówisz dużą?
    • marguyu Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:19
      Oto pytanie postawione na forum poradni jezykowej oraz odpowiedz udzielona przez jezykoznawce:

Zaimki osobowe w korespondencji piszemy, rozpoczynając je wielką literą. Czy zasada ta powinna być stosowana także w Internecie, jeśli w tekście umieszczonym na forum dyskusyjnym lub czacie zwracamy się bezpośrednio do konkretnej osoby lub grupy osób?

Zasady pisowni zaimków (osobowych i dzierżawczych) są takie same i w korespondencji tradycyjnej, i w internecie (także w SMS-ach). Powinniśmy więc pisać: „Myślę o Tobie”, „Chcę Cię zapytać...”, „Odpowiem Wam jutro”, „Twój pomysł mi się nie podoba”.
      Wątpliwości co do pisowni omawianych zaimków mają zapewne związek z tym, że grzeczność językowa się demokratyzuje i upraszcza. Mówimy i piszemy szybko, stąd piszącemu w szybkim tempie na klawiaturze komputera wygodniej jest nie używać klawisza shift. Być może w przyszłości wskazane zasady się zmienią. Na razie ze względów grzecznościowych adresata każdego komunikatu, niezależnie od medium, należy zapisać wielką literą.
      — Małgorzata Marcjanik, prof., Uniwersytet Warszawski
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:23
        A ty tak wierzysz we wszystko co przeczytasz w internecie?
        Nic swojego rozumu nie masz?
        • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:28
          Ty z pewnością rozumu nie masz ;-) o zwrotach grzecznościowych uczą już w podstawówce ;-)
          • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:33
            cyniczna.303 napisała:

> Ty z pewnością rozumu nie masz ;-) o zwrotach grzecznościowych uczą już w podst
            > awówce ;-)

Ale ty mi powiedz "co z tego"?
            • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:38
              Tylko tyle, że wychodzisz na osobę o braku kultury. Mi tam to nie przeszkadza, może do mnie pisać "ci", "tobie", ale nie dziw się, że Ci ludzie uwagę zwracają i myślą, żeś idiotka ;-)
              • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:40
                cyniczna.303 napisała:

> Tylko tyle, że wychodzisz na osobę o braku kultury. Mi tam to nie przeszkadza,
                > może do mnie pisać "ci", "tobie", ale nie dziw się, że Ci ludzie uwagę zwracają
                > i myślą, żeś idiotka ;-)

A co drugi z nich do debil z IQ 100, a uważa się za wielce kulturalnego. Też mi coś.
                • real_mayer Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:42
                  co ma IQ do dobrego wychowania?
                  • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:43
                    real_mayer napisała:

> co ma IQ do dobrego wychowania?

Ty mi powiedz
                    • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:45
                      IQ to zdolność wrodzona, kultura - nabyta ;-)

Nijak nie można znaleźć powiązania ;-)
                      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:50
                        cyniczna.303 napisała:

> IQ to zdolność wrodzona, kultura - nabyta ;-)
                        >
                        > Nijak nie można znaleźć powiązania ;-)

"Tylko tyle, że wychodzisz na osobę o braku kultury. Mi tam to nie przeszkadza, może do mnie pisać "ci", "tobie", ale nie dziw się, że Ci ludzie uwagę zwracają i myślą, żeś idiotka ;-) "
                    • real_mayer Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:47
                      > Ty mi powiedz

Jakbym wiedziała, to bym nie pytała Ciebie.
                      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 20:48
                        real_mayer napisała:

> > Ty mi powiedz
                        >
                        > Jakbym wiedziała, to bym nie pytała Ciebie.

Jesteś les?
                        • real_mayer Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 21:29
                          nie! Jestem Romulanką, a kto to jest les?
                • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:44
                  To jeszcze większą ignorantką jesteś, skoro łączysz IQ z kulturą ;-)
                  • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 20:50
                    cyniczna.303 napisała:

> To jeszcze większą ignorantką jesteś, skoro łączysz IQ z kulturą ;-)

Ja?

"Tylko tyle, że wychodzisz na osobę o braku kultury. Mi tam to nie przeszkadza, może do mnie pisać "ci", "tobie", ale nie dziw się, że Ci ludzie uwagę zwracają i myślą, żeś idiotka ;-) "
                    • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:35
                      IQ to nie jest wiedza nabyta, to inteligencja wrodzona. Rodzisz się albo z wysokim IQ albo z niskim. To co później zrobisz ze swoimi "zdolnościami" to już wiedza nabyta (np. właśnie umiejętność korzystania ze zwrotów grzecznościowych).

Możesz zatem mieć wysokie IQ (czego nie neguję, bo Cię nie znam) - z pewnością jednak nie powinien Cię dziwić fakt, że skoro nie umiesz korzystać ze zwrotów grzecznościowych to inni nazywają Cię idiotką.
        • marguyu Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:33
          magnolja,
          Nie musze wierzyc w to co napisano na ten temat na internecie, bo wiem to juz od dawna. Wychowalam sie z ta wiedza. Cytat wstawilam dla osob, ktore tak jak ty nie znaja podstawowych zasad dobrego wychowania. Z tego co do tej pory przeczytalam wynika, ze jest jest ich niewiele. Mozesz wiec spokojnie uwazac sie za niechlubny wyjatek. To tez sposob na to zeby zaistniec. Byle jaki ale zawsze.
          • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:35
            marguyu napisała:

> magnolja,
            > Nie musze wierzyc w to co napisano na ten temat na internecie, bo wiem to juz o
            > d dawna. Wychowalam sie z ta wiedza. Cytat wstawilam dla osob, ktore tak jak ty
            > nie znaja podstawowych zasad dobrego wychowania. Z tego co do tej pory przeczy
            > talam wynika, ze jest jest ich niewiele. Mozesz wiec spokojnie uwazac sie za ni
            > echlubny wyjatek. To tez sposob na to zeby zaistniec. Byle jaki ale zawsze.
            >

A przed "ale" to czasem nie stawia się przecinka?
            • reniatoja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 17:53
              > A przed "ale" to czasem nie stawia się przecinka?

Powiem Ci - pogrązasz się coraz bardziej; takiego argumentu używa się już tylko gdy brakuje argumentów merytorycznych. Skoro sama zakładasz wątek, który wykazuje Twoją ignorancję, to nie miej pretensji, ze masz ją tu potwierdzoną i to wielokrotnie, skoro wielokrotnie próbujesz wykazac, ze czarne to białe.

• salma75 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:21
      Zawsze piszę dużą literą, chyba, że chcę komuś wyraźnie pokazać, że nie mam dla niego szacunku ;).

BTW, cafem, co tam u WAS? :D
      Jakoś mało Cię ostatnio...;).
      • bijatyka Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:23
        Toż chłopa ma, conie ?
        • salma75 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:33
          bijatyka napisała:

> Toż chłopa ma, conie ?

Toż wiem! :).
          Myślałam, że już trochę ochłonęli i Antonio odda nam cafem ;).
          • cafem Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:46
            > Myślałam, że już trochę ochłonęli i Antonio odda nam cafem ;)

Na razie namietnie... gramy w szachy:D
            • grassant Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 11:27
              cafem napisała:

> Na razie namietnie... gramy w szachy:D

jasne, do szachów wystarczy jedna ręka. ;)
      • cafem Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:33
        > BTW, cafem, co tam u WAS? :D
        > Jakoś mało Cię ostatnio...;).

Duzo sie wspinam, jeszcze wiecej seksze, a w dodatku jestem bezrobotna;)
    • vandikia Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:23
      piszę
      i nie dużą literą, a wielką literą
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 20:48
        vandikia napisała:

> piszę
        > i nie dużą literą, a wielką literą

Ojojoj. Zaraz się pochlastam
        • six_a Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 21:28
          >Zaraz się pochlastam
          noooo, im szybciej, tym lepiej.
          i krzyż na drogie!
    • sweet_pink Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:26
      Ja pisze dużą literą. Nawet na forum staram się o tej wielkiej literze pamiętać (różnie to wychodzi ze względu na dysleksję). Dla mnie jest to taka sama reguła jak pisanie róża przez ó i mówienie dzień dobry po wejściu do pomieszczenia gdzie ktoś już jest.
      Z drugiej strony mi raczej nie przyszłoby do głowy, by zwracać uwagę czy rozsiewać ploty, bo ktoś napisał do mnie "ty" zamiast "Ty" (chyba że byłby to ktoś, kto zalazł mi za skórę i miałabym ochotę sie wyzłośliwić), ale wysokich notowań by u mnie nie miał i opinię osoby niegrzecznej również. Nie mówiąc o tym, że bym nie dopuściła by taka osoba zajmowała się za kontaktami z klientami , podwykonawcami czy dostawcami.
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:34
        sweet_pink napisała:

> Ja pisze dużą literą. Nawet na forum staram się o tej wielkiej literze pamiętać
        > (różnie to wychodzi ze względu na dysleksję). Dla mnie jest to taka sama reguł
        > a jak pisanie róża przez ó i mówienie dzień dobry po wejściu do pomieszczenia g
        > dzie ktoś już jest.
        > Z drugiej strony mi raczej nie przyszłoby do głowy, by zwracać uwagę czy rozsie
        > wać ploty, bo ktoś napisał do mnie "ty" zamiast "Ty" (chyba że byłby to ktoś, k
        > to zalazł mi za skórę i miałabym ochotę sie wyzłośliwić), ale wysokich notowań
        > by u mnie nie miał i opinię osoby niegrzecznej również. Nie mówiąc o tym, że by
        > m nie dopuściła by taka osoba zajmowała się za kontaktami z klientami , podwyko
        > nawcami czy dostawcami.

No to z ciebie niezła pozerka jest!
        • sweet_pink Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:39
          Wole być pozerką niż prostą chamką.
          • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:41
            sweet_pink napisała:

> Wole być pozerką niż prostą chamką.

No to fajną masz definicje chamstwa. Bardzo płytką. Pewnie sama jesteś płytka.
            • sweet_pink Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:47
              Możesz się buntować ile chcesz, i może Ci się nie podobać sytuacja tak bardzo jak chcesz, ale nie zmieniasz faktu, że zwracając się do kogoś na piśmie "ty", w większości przypadków zostaniesz uznana albo za chamkę albo osobę z elementarnymi brakami w wykształceniu. Tak jest i tupanie nóżką tego nie zmieni.
              Ja już więcej nie zamierzam odpisywać, na Twoje wpisy, bo ewidentnie przyszłaś tu poprzerzucać sie epitetami.
              Radze w mailach nadal pisać małą literą...przynajmniej nie będziesz pozerką i współpracownicy będą wiedzieli czego się po Tobie spodziewać.
            • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:47
              Chamstwo to zespół cech charakteryzujący brak kultury ;-)

Pasuje jak ulał :P
    • dystansownik Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:43
      Ja osobiście staram się, gdziekolwiek bym nie pisał, używać dużych liter przy tego typu zwrotach. W oficjalnej korespondencji jest to wręcz wskazane. Nie wiem jakie tam u Was panują układy, ale mnie bardziej od użycia zwrotu "ci", "ty" z małej litery, raziłoby używanie ich bez odnoszenia się na Pan/Pani. Jak już jesteście na stopie, gdzie odnosicie się do siebie po imieniu czy na "Ty", to sama kwestia wielkości liter już jest chyba bez znaczenia.
    • zetka50 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:47
      mangolja napisała:

> Piszecie duża literą? Bo ja z premedytacją nie pisze i niektórzy mają do mnie p
      > retensje, że jestem niegrzeczna i nie znam zasad poprawnej polszczyzny. Rozwala
      > mnie to po prostu. Śmieszą mnie takie egzaltowane plastusie, które to w mejlac
      > h piszą och i ach, a za plecami obgadują i utopiliby cię w łyżce wody. Ja nie w
      > idzę najmniejszego, żeby w pracy "ci", "ty" itp. pisać duża literą, chyba że na
      > początku zdania. Z dużej litery to mogę sobie pisać do kochanka albo przyjació
      > łki.

A Ty żeś myślała że Cię tu wszyscy pochwalą. Na początku odpisali Ci z grzecznością ale jak zaczęłaś fikać to Cię nikt za to nie pochwali.
      I tak się wątek rozszerzył w kilka minut :)
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:52
        zetka50 napisał:
        >
        > A Ty żeś myślała że Cię tu wszyscy pochwalą. Na początku odpisali Ci z grzeczno
        > ścią ale jak zaczęłaś fikać to Cię nikt za to nie pochwali.
        > I tak się wątek rozszerzył w kilka minut :)

Bo to forum jakieś prymitywne.
        • bijatyka Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:57
          Bo to forum jakieś prymitywne.

Ja Ci radzę, nie zaglądaj tu ! Tu prymityw na prymitywie !
    • ja.to.ja.i.juz Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:53
      mangolja, po co się pytasz o zdanie innych skoro tylko Ty masz rację, a wszyscy inni Ci nie przyklaskujący to debile?
      Jak zauważyłaś ja też piszę z dużej litery.
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 20:46
        ja.to.ja.i.juz napisała:

> mangolja, po co się pytasz o zdanie innych skoro tylko Ty masz rację, a wszyscy
        > inni Ci nie przyklaskujący to debile?
        > Jak zauważyłaś ja też piszę z dużej litery.

Chciałam sprawdzić.
        A wiesz, że w każdym społeczeństwie 90% to debile?
        Stwierdzono to naukowo.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 15:56
      mangolja napisała:

> Piszecie duża literą?

Często piszę, ale również często nie piszę.
      Wielka!!! litera ma być oznaką szacunku, wstawianie jej wszędzie gdzie się da dezawuuje ją jako tą oznakę. W końcu nie można szczególnie szanować wszystkich i wszędzie
      • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 16:05
        "W końcu nie można szczególnie szanować wszystkich i wszędzie "

To jest oczywista oczywistość ;-) Niemniej jednak zasady są zasadami i basta. Niestosowanie się było, jest i będzie uznawane za brak kultury :)
      • reniatoja "wielka" nie jest jedynie słuszna! 13.10.10, 17:58
        Chciałam tylko zwrócić uwagę, ze litera moze być duża lub wielka - dowolnie/zamiennie.
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 20:45
        g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> mangolja napisała:
        >
        > > Piszecie duża literą?
        >
        > Często piszę, ale również często nie piszę.
        > Wielka!!! litera ma być oznaką szacunku, wstawianie jej wszędzie gdzie się da d
        > ezawuuje ją jako tą oznakę. W końcu nie można szczególnie szanować wszystkich i
        > wszędzie
        >
        >

Przybij piątkę!
    • agattka_84 Troll! 13.10.10, 16:12
      Nick został stworzony na potrzeby tego wątku!
      • rzeka.chaosu Re: Troll! 13.10.10, 20:29
        I co z tego?

Mój też kiedyś został stworzony n potrzeby jakiegoś wątku!
      • mangolja Re: Troll! 13.10.10, 20:44
        agattka_84 napisała:

> Nick został stworzony na potrzeby tego wątku!

To znaczy?
        • salma75 Re: Troll! 13.10.10, 20:56
          mangolja napisała:

> agattka_84 napisała:
          >
          > > Nick został stworzony na potrzeby tego wątku!
          >
          > To znaczy?

Nick został stworzony na potrzeby tego wątku!
          • mangolja Re: Troll! 13.10.10, 21:08
            salma75 napisała:

> mangolja napisała:
            >
            > > agattka_84 napisała:
            > >
            > > > Nick został stworzony na potrzeby tego wątku!
            > >
            > > To znaczy?
            >
            >
            > Nick został stworzony na potrzeby tego wątku!
            >
            >

Możesz to wytłumaczyć?
    • minasz Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 16:12
      wszystki zalezy do kogo sie pisze
      i jakie ma sie z kims relacje
    • masher Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 16:44
      jezykoznawca nie jestem ale nie widze tu wiekszego problemu, tak dlugo jak zachowane sa jakies zasady jezykowe. ci i ty to tak bez przesady z tym szacunkiem, mozna jesli ktos wyjatkowo kogos darzy wiekszym szacunkiem. jesli bedzie z malej to nie ma problemu to nakazu chyba nie ma. co innego juz przy Pan, Pani w oficjalnych czy sluzbowej koresondencji. i tu wlasnie mozna by raczej miec pretensje ze nie uzywana jest wlasnie forma Pan/Pani, tylko ci/ty. jesli juz cos pisac po kolezensku bez Pan/Pani to raczej z pominieciem Ty/Ci. no i gdzie "tobie". czy tobie tez z duzej?
      ostatnio bratankowi z 2giej klasy tlumaczylem kiedy piszemy duza i mala. sie upieral na poczatku, ze zawody i stanowiska typku ksiadz, nauczyciel, minister itd powinno sie z duzej, a smieciarz, grabarz, sprzataczka juz z malej :D tak wlasnie pozniej ludzie postrzegaja i "szanuja" innych ze wala co popadnie
      • 83kimi Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 16:52
        A wyrazy typu Polska, Wrocław też piszesz małą literą? Są pewne zasady i należy ich przestrzegać.
        • masher Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 16:57
          no pewnie :D w necie wszystko, przez IM, wava, w mailach nieoficjalnie firmowych zawsze z malej bo nie uzywam ani shifta ani alta, taki leniwy jestem :D
          • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 17:09
            I właśnie przez takich jak Ty wyrastają potem po-gimnazjalne typki z dysgrafią, dysleksją, dysortografią i innymi dysfunkcjami. :/
            • masher Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 17:17
              no tak, za koklusz, podagre, suchoty i swinska grype tez odpowiadam lol
              • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 17:18
                Jeśli jesteś zarażony to i owszem :P
            • heca7 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 17:23
              No i po co karmić trolla???
              • masher Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 17:30
                cos sie nie przygotowalas, jak tak bez wyzerki wpadasz, jak to tak mozna :] nastepnym razem choc salatke jaka przynies a nie tak z pustymi rencami na sepa wpadasz
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 20:44
        masher napisał:

> jezykoznawca nie jestem ale nie widze tu wiekszego problemu, tak dlugo jak zach
        > owane sa jakies zasady jezykowe. ci i ty to tak bez przesady z tym szacunkiem,
        > mozna jesli ktos wyjatkowo kogos darzy wiekszym szacunkiem. jesli bedzie z male
        > j to nie ma problemu to nakazu chyba nie ma. co innego juz przy Pan, Pani w ofi
        > cjalnych czy sluzbowej koresondencji. i tu wlasnie mozna by raczej miec pretens
        > je ze nie uzywana jest wlasnie forma Pan/Pani, tylko ci/ty. jesli juz cos pisac
        > po kolezensku bez Pan/Pani to raczej z pominieciem Ty/Ci. no i gdzie "tobie".
        > czy tobie tez z duzej?
        > ostatnio bratankowi z 2giej klasy tlumaczylem kiedy piszemy duza i mala. sie up
        > ieral na poczatku, ze zawody i stanowiska typku ksiadz, nauczyciel, minister it
        > d powinno sie z duzej, a smieciarz, grabarz, sprzataczka juz z malej :D tak wla
        > snie pozniej ludzie postrzegaja i "szanuja" innych ze wala co popadnie

NO.
        Wreszcie jakiś normalny.
    • kol.3 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 18:49
      Cóż, każdy robi rewolucje na swoją miarę.
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 20:43
        kol.3 napisała:

> Cóż, każdy robi rewolucje na swoją miarę.

?
        • kol.3 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 18:39
          Ano, że robisz jakąś zakichaną rewolucyjkę.
    • dziewczynawitryna Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 20:31
      Ale podoba mi się, jak pyskujesz, droga autorko. Będziesz mi inspiracją dla postaci kochanki jednego bufona. Pasujesz jak ulał.
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 13.10.10, 20:43
        dziewczynawitryna napisała:

> Ale podoba mi się, jak pyskujesz, droga autorko. Będziesz mi inspiracją dla pos
        > taci kochanki jednego bufona. Pasujesz jak ulał.

Co ty p... ?
    • dzioucha_z_lasu Tempa szczała 13.10.10, 21:33
      Autorkę zgłaszam to tego tytułu i wpisu w stosownym wątku :)
      • bijatyka Re: Tempa szczała 13.10.10, 21:35
        :D :D :D :D :D :D
      • ankh_morkpork Popieram Wnioskodawczynię :-D /nt 14.10.10, 09:58

• brzydal-is-me Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 08:20
      Dokładnie! Ja tez nie rozumiem tej całej kultury i w ogóle.

Kto powiedział, że nie można nasr... na wycieraczkę sąsiadowi?? Przyjaciółce lub kochance to nie ale sąsiadowi??
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:29
        brzydal-is-me napisał:

> Dokładnie! Ja tez nie rozumiem tej całej kultury i w ogóle.
        >
        > Kto powiedział, że nie można nasr... na wycieraczkę sąsiadowi?? Przyjaciółce lu
        > b kochance to nie ale sąsiadowi??

Hahah, kolejny udający kulturalnego i myslący pewnie, że jest kulturalnybo napisze "ci" duża literą. Żenada!
        • zaklopotana87 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:33
          Jestem mało spostrzegawcza, bo nie zauważyłam zaimka w wypowiedzi brzydal-is-me.
    • a_nonima Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 10:46
      Popieram zgłoszenie do tempej szczały.
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:28
        a_nonima napisała:

> Popieram zgłoszenie do tempej szczały.

To to zabłysnęłas
    • grassant Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 11:17
      pisze, jak chce. zostanie odebrana i obsłużona, jak będzie chciał odbiorca, nie ona.
    • havana28 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 11:55
      Pisze dużą literą, bo mi od tego korona z głowy nie spadnie, nawet jeśli adresat na kulturę nie zasługuje.
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:28
        havana28 napisała:

> Pisze dużą literą, bo mi od tego korona z głowy nie spadnie, nawet jeśli adresa
        > t na kulturę nie zasługuje.

Jak nie zasługuje, to nie rozumiem. Płaszczysz sie przed kimś, kto ma to gdzies?
        • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:43
          Nie, zachowuje klasę z równoczesnym brakiem zachowania klasy ze strony przeciwnej :)
        • havana28 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:46
          Nie płaszczę się (przecież napisałam, że mi korona z głowy nie spadnie) tylko stosuję się do zasad kulturalnej korespondencji. I odwrotnie - jeśli dostaję korespondencje z zaimkami osobowymi pisanymi z małej litery, to traktuje to jako brak elementarnej kultury ze strony nadawcy.
    • zaklopotana87 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:23
      Przeczytałam Twoje wypowiedzi i odnoszę wrażenie, że:
      1) albo jesteś facetem porzuconym i przepełnionym nienawiścią do przeciwnej płci, ponieważ Twoja ukochana zerwała z Tobą przez maila/smsa, pisząc zaimki z małej litery, czym pokazała Tobie całkowity brak szacunku
      2) albo jesteś samotną sfrustrowaną kobietą, której dawno nikt nie wybzykał i stąd tyle agresji w Twoich wypowiedziach.
      • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:27
        zaklopotana87 napisała:

> Przeczytałam Twoje wypowiedzi i odnoszę wrażenie, że:
        > 1) albo jesteś facetem porzuconym i przepełnionym nienawiścią do przeciwnej płc
        > i, ponieważ Twoja ukochana zerwała z Tobą przez maila/smsa, pisząc zaimki z mał
        > ej litery, czym pokazała Tobie całkowity brak szacunku
        > 2) albo jesteś samotną sfrustrowaną kobietą, której dawno nikt nie wybzykał i s
        > tąd tyle agresji w Twoich wypowiedziach.

Ludzie! Co wam tak zalezy żeby być poprawne politycznie! Uruchomcie wreszcie mózgi!
        • zaklopotana87 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:30
          Wg Ciebie kultura osobista jest równa poprawności politycznej??
          Gratuluje, dawno się tak nie uśmiałam. :D
          • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:32
            zaklopotana87 napisała:

> Wg Ciebie kultura osobista jest równa poprawności politycznej??
            > Gratuluje, dawno się tak nie uśmiałam. :D

A co ma pisanie dużą literą z kulturą?
            LOL
            • zaklopotana87 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:49
              Przykro mi z Twojego powodu. Wolałabym płacić podatki na takich ludzi jak Ty, zamiast utrzymywać np. więźniów. Resocjalizacja w naszym kraju jest na bardzo niskim poziomie i rzadko kiedy ten proces skutkuje, a obowiązkowe zajęcia z dobrych manier przydałyby się takim jak Ty.
              • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:55
                zaklopotana87 napisała:

> Przykro mi z Twojego powodu. Wolałabym płacić podatki na takich ludzi jak Ty, z
                > amiast utrzymywać np. więźniów. Resocjalizacja w naszym kraju jest na bardzo ni
                > skim poziomie i rzadko kiedy ten proces skutkuje, a obowiązkowe zajęcia z dobry
                > ch manier przydałyby się takim jak Ty.

Maniery to sobie wsadź w d....
                • zaklopotana87 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 12:58
                  Dziękuję, nie skorzystam.
                  Ps.: Jeśli Twoje maile są tak samo długie jak Twoje wypowiedzi na FK, to nie widzę potrzeby, żebyś pisała zaimki wielką literą. Adresat i tak ma wyrobione zdanie na Twój temat.
    • kadfael Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 17:14
      Ludzie przecież to troll...
      • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 18:22
        I na tym polega cała zabawa, że wszyscy wiedzą, że to troll, tylko że troll nie wie, że my to wiemy :)
        • mangolja Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 18:42
          A co to jest ten trol?
          • cyniczna.303 Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 18:44
            No właśnie Ty masz nie wiedzieć :)
            • kadfael Re: 'Ci", "Ty" w służbowych mejlach 14.10.10, 19:41
              Chłe, chłe... A więc miałas racje ;DDD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka