Dodaj do ulubionych

Błędy, błendy, buendy

10.01.11, 14:39
Niepokojące zjawisko ale może nie tylko występujące u mnie. Zaczynam robić poważne błędy ortograficzne. A zaczęło się od forum właśnie. Tzn. odkąd zaczęłam czytac, pisać i udzielać się na forum to gorzej ze mną. Kiedyś każdy błąd walił mnie po oczach a teraz sama piszę np. dekold i dopiero asystentka prezesa zwróciła mi uwagę. Przyzwyczajam się do takiego "dekoldu" bo 8 razy na 10 ktoś tak właśnie pisze. Kurde straszne to.
I tu polecę ze słynnym TTM?
p.s. tubiś nie sprejuj mi tu tym swoim psikadłem:P
Obserwuj wątek
    • izabellaz1 Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 14:41
      ursyda napisała:

> sama piszę np. dekold i dopiero asystentka prezesa zwróciła mi uwagę.

O czym Ty z asystentką prezesa rozprawiasz?! :D
      • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 14:43
        A spoko z tą prawdziwą to tylko o fakturach a mię chodzi o naszą forumową:)
    • teletoobis dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 14:48
      https://thatwoman.files.wordpress.com/2008/06/troll_spray.jpg
      • ursyda Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 14:52
        Przygotuj mi taki z aplikatorem:P
        • teletoobis Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 15:03
          mam tylko wlasny :)
          • ursyda Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 15:07
            Ekhm... wystarczający?
            • teletoobis Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 15:17
              czyba zepsuty :(
              • ursyda Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 15:18
                No cóż za niefart, no!:)
                • teletoobis Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 15:23
                  ponoc w sklepie mozna dostac reparaturke. Taka w kolorze niebieskim :)
                  • ursyda Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 15:49
                    Maile z ofertami mi na pocztę przychodzą:)
                    • teletoobis Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 16:07
                      Desperacja od Ciebie, widac, az bije :)
                      • ursyda Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 16:20
                        pacz, bo Ciebie pobije:P
                        • teletoobis Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 16:24
                          a skad wezmiesz tyle wojska?
                          • ursyda Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 19:50
                            mam znajomości w LC:)
                            • teletoobis Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 19:54
                              To poszukaj jeszcze w Armii Zbawienia :)
                              • ursyda Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 19:58
                                i w Czerwonym Krzyżu
                                • teletoobis Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 19:59
                                  tak, czerwony krzyz w zielonych beretach
                                  • ursyda Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 20:02
                                    sejjestudżizas!:)
                                    • teletoobis Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 20:24
                                      mozesz przestac sljedzikowac i zaczac pisac po ludzku? :)
                                      • ursyda Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 20:28
                                        otakoooo? personalnie pojechał? a?

teletoobis napisał:

> mozesz przestac sljedzikowac i zaczac pisac po ludzku? :)
                                        • teletoobis Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 20:38
                                          tajoj, jak Ty mnie w innych jezykach wyzywasz, to moze byc? :)
                                          • ursyda Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 21:03
                                            Tym języka mówi połowa Moniek a Ty mówisz, ze obcy:)
                                            • teletoobis Re: dla Ciebie mam w proszku :) 10.01.11, 21:05
                                              To gdziesz w Szkocji? :)
    • salma75 Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 14:51
      Ze mną jest fszystko w pożondku, nie widze bym robila dórzo buenduw, jestem oczytana a ty nie, więc masz co chciałaś głópia kobieto (jak mawiał Rene)! O!
      • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 14:53
        salma75 napisała:

> Ze mną jest fszystko w pożondku, nie widze bym robila dórzo buenduw, jestem ocz
        > ytana a ty nie, więc masz co chciałaś głópia kobieto (jak mawiał Rene)! O!
        >
        >
        "hciałaś" jak już ty ignorantko!:D
    • erillzw Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 14:56
      Ja mam niestety podobnie. Do tego niechlujstwo pisania i wieczne literowki bo przeslizguja mi sie klawisze i sadze jakies dziwne babole, przestawiam literki bo ktoras wcisne wczesniej a ze odpisuje na jednym kolanie, zeby szybko bylo to nie czytam potem i wysylam i potem bale buraka jak czytam te swoje slowotwory.. :/
      Ze nie wspomne o tym, ze nie uzywam polskich znakow co wynika z tego, ze klawisz odpowiedzialny za polski znak mam tuz obok takiego ktory wywala mi jakie sokno "zapisz strone" i mnie to skrajnie irytuje..
      • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 15:01
        Literówki to już w ogóle, jeszcze zdarza mi się uciekać od przecinków, bo często piszę po ciemku a przy nauce pisania bezwzrokowego opanowałam dokladnie literki, natomiast znaków interpunkcyjnych już nie:) no wtedy muszę patrzeć na klawiaturę, kto tak pisze, ten zna ten ból. Czasami nie chce mi się też zaczynać zdania wielką literą i takie tam. Niechlujstwo forumowe, no.
        • erillzw Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 15:08
          ja o przecinkach czesto zapominam ;) Za to uzywam namietnie wielokropka mimo, ze jest to nieuzasadnione ;P

No dokladnie, niechlujstwo, bo na blogu pisze spokojnie, powoli, sprawdzam pisownie (znaczy chrome sprawdza, ja sie upewniam co podkreslil), uzywam polskich znakow. Zawodowo tez sie kilkukrtonie upewniam czy wszystko dobrze napisalam.
    • bimota Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 14:58
      A czego oczekiwalyscie po zawodowce... ? :P
      • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 15:03
        To skończenie tylko zawódówki przekreśla szanse na poprawne pisanie? To może Ty po przyzakładówce jesteś, tam to w ogóle uczyli tylko kury macać.
        • bimota Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 16:34
          Nie wiedzialas ?? :P
          • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 19:51
            nie-e
            • bimota Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 20:59
              Dziekuj Bogu, ze mnie masz... :)
              • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 21:02
                a Ty dziękuj Bogu, ze mnie nie masz:P
                • bimota Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 03:20
                  Zagadala bys mnie na smierc :P
                  • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 16:23
                    to tak a propos błędów?:)
                    • bimota Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 20:25
                      No a o czym dysputa... ? :P
                      • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 20:29
                        dobra, dobra
                        przyznaj się:)
                        • bimota Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 02:10
                          NI MI SIE SNI :p
                • bimota Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 03:20
                  Znaczy zapindzyla zawodowo ;)
    • aneta-skarpeta Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 15:03
      ja tez robie bledy przez forum

zawsze duzo czytalam i zapamietuje pisownie wzrokowo-przy forum okazalo sie to problemem:)

ale najlepszym hiciorem jest moje "potrzeby", napisałam "podszeby"

jest to ta dziwny twór, ze jestem wrecz z tego dumna:D
      • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 15:08
        z tego co pamiętam to chyba czas jakiś temu walnęłam "żadko"
        • bijatyka Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 16:38
          Rzadko i żaden to u mnie klasyka. Żadko kiedy napiszę poprawnie.
          • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 19:52
            ano wlaśnie:)
    • chersona Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 15:12
      Dlatego apelowałam wiele razy do Soulshunterów, pośrednio do Eatów. Clitów i wszystkich, którzy dla zgrywu piszą majom, robio, żołondek, musk... Piszmy tak dalej, ani się obejrzymy, jak bezwiednie zaczniemy te błędy popełniać.
      Nie możemy sobie pozwolić na takie 'żarty' w sytuacji, kiedy roi się tu od błędów niezamierzonych.
      Za mało mamy książek, za dużo internetu. A w necie błąd na błędzie i błędem pogania.
      • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 15:17
        kurcze, sama uwielbiam "majo":)
        • salma75 Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 15:27
          ursyda napisała:

> kurcze, sama uwielbiam "majo":)

A ja "czeźwa" :/. I co tera?
          • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 15:40
            i jeszcze "wutka":D
      • soulshunter Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 20:01
        > Dlatego apelowałam wiele razy do Soulshunterów,
        bijem siem w pierwsi, wiency nie bynde slowo humoru. Takie se postanewienie robie od dzisiok.
    • asystentka_prezesa_zarzadu Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 16:06
      :D
      Ja też tak mam. I też zaczęło się od czytania forum(nie tylko tego). Człowiek tak się napatrzy na błędy, że czasami to już sama nie wiem w pierwszej chwili jak powinnam coś napisać.
      I jeszcze jedno-jak swego czasu dla żartu dośc dużo pisałam albo mówiłam niepoprawnie to potem się okazało, że tak sobie to wdrukowałam, że byłam bliska popełniania błędów w powaznym towarzystwie albo w pracy;)
      • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 16:21
        No właśnie, ja też tak na jakimś spotkaniu walnęłam "no to idziem" :D
        • asystentka_prezesa_zarzadu Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 22:08
          ursyda napisała:

> No właśnie, ja też tak na jakimś spotkaniu walnęłam "no to idziem" :D

:D
          I jak zareagowali? Ja ostatnio coś palnęłam podczas rozmowy z szefem(jest bardzo fajny ale akurat obgadywaliśmy ważny temat a on tego dnia nie miał dobrego humoru) i tak się sama z siebie zaczęłam śmiać, że musiałam się rozłączyć, żeby się uspokoić. Nawet teraz jak sobie przypomnę to rżę:d
          • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 22:17
            Mam taką psiasiółę Kachnę z którą bardzo często w ten sposób gadam. No i używamy takiego naszego określenia jak "w domie" lub "przy domie" np u mnie w domie mam kaktusa albo zwonki (ktoś na serio tak mówił) śledzia. No i razą pewną ja w jakimś towarzystwie ĄĘ palnęłąm do niej "u ciebie w domie?"
            Nastała martwa cisza. Do mnie pomału dochodzi o co cho. Kaśka zaczyna się histerycznie smiać. Ludzie się gapią. Echhhh...Pąsów na mojej twarzy nie powstydziłaby się żadna dziewica.
            • asystentka_prezesa_zarzadu Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 22:26
              heheheheh
              Oj uwielbiam Ci ja 'następną razą', 'półtorej tygodnia', 'a poszłeś ty najsampierw(gdzieś tam)?' i takie tam historie. Ale już się staram nie nadużywać i się pilnuję;)
              • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 23:13
                a "włańczać"?:) albo "wysechnąć"?:)
                • asystentka_prezesa_zarzadu Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 16:20
                  Włanczanie nie, wysechnąć tak:D
                  I jeszcze lubieu bardzo bynajmniej używane jako przynajmniej. Tylko to też oczywiście z kimś kto łapie klimat i nie pomyśli, że serio nie wiem co znaczy to słowo bo już raz musiałam się tłumaczyć;)
                  • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 16:24
                    oj, z tym bynajmniej to ja już przestałam ryzykować
                    za pana w świecie się potem nie wytłumaczysz:D
    • berta-live Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 16:29
      Ja to zawsze robiłam buendy, więc nie wiem czy teraz jest gorzej, bo nie wiem czy gorzej być mogło. Zanim kliknę 'wyślij' to mam cały tekst w czerwonych falkach. Jak wypracowanie szkolne.
      • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 19:53
        w expolrerze tak nie ma:(
        • mumia_ramzesa Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 22:47
          Ja mam FF i tez nie mam. Moze dlatego, ze system mam niepolski?
    • hildegarda-z-plocka Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 17:30
      ja tez zauwazylam to u siebie. kiedys nie robilam w ogole zadnych bledow ortograficznych. teraz, przez fejsbuka i licznych znajomych, ktorzy robia bledy oraz przez glupie fora, zadarza mi sie walnac taki blad, ze sie bialko w oku scina. w ciagu ostatniego miesiaca napisalam juz kolenda, naprawde oraz tadam tadam skączyć. moze jeszcze cos, ale nie pamietam. zgroza!
      • erillzw Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 17:58
        Wiem, że to okrutne ale jakoś tak mi lepiej jak wiem, że to nie tylko z moim mózgiem jest cos nie teges ;)
        A nie brakuje Wam słów przypadkiem? Ze zamiast powiedzieć np. "i chwycił klucz francuski" mowicie "i chycił ten no.."?
        • hildegarda-z-plocka Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 18:13
          haha nie. az tak zle nie jest. slow brakuje mi tylko na kacu. ale za to zupelnie nie mam pamieci do nazwisk i zdarza mi sie, ze preruje pol godziny o filmie, ktory widzialam np dwa razy, a jeszcze potem czytalam o nim kilka artykulow, albo nawet obszerne analizy. i na koncu ktos pyta- to mozesz mi przypomniec, jak sie nazywa rezyser tego filmu? a ja na to: yyyyy aaaaaa na r jakos.

rownie pociesznie wygladaly wszlekie moje egzaminy z literatury, kiedy to obszernie wyjasnialam intertekstualne powiazania w dziele, pieknie analizowalam filozoficzne teorie i w ogole wypowiadalam sie z pozycji znawcy, a o KAZDEJ postaci, o ktorej mowilam, staralam sie mowic na okretke, zeby nie wyszla na jaw straszna prawda- nie pamiatam jak sie nazywal glowny bohater, nie mowiac juz o bohaterach drugoplanowych:P

wiec wiesz, naglej amnezji sa rozne wersje. ja mam taka, ty masz amnezje ten teges:)
          • erillzw Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 18:27
            Maz mnie na szczescie pilnuje bym zamiast "ten, teges, ten no" wyrazala sie dokladniej ;) Dobrze, ze jest taki cierpliwy mimo, ze sie domysla o czym mowie ;)
          • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 20:02
            A ja wcale nie mam pamięci do nazwisk i numerów ale za to bezłbędnie pamiętam wszystkie adresy mailowe co jest o tyle dziwne, że on często są właśnie od imienia i nazwiska. Pamiętne przypadki jak ktoś mnie pyta czy wiem jak się nazywa ta pani z banku a ja mówię, że nie ale pamiętam do niej maila i recytuję np: anna.kowalska@bank.pl, i nie kumię jak ktoś się zaczyna śmiać:)
        • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 19:57
          oj, nawet przed chwilą
          zapomniałam słowa "częstotliwość" i jak pierd..nięta próbowałam się spytać: "no.. ten to no, wiesz chodzi mi o Jedynkę, w sensie jak słuchać, no fale jak ustawić":)))
      • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 19:54
        skączyć mi się podoba:D
    • happy_time Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 18:04
      TTM :D
      Staram się błędów nie robić, ale czasami muszę się zastanowić jak napisać jakieś słowo, a czasami nawet sprawdzić w słowniku. Coraz gorzej ze mną ;)
    • pompeja Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 18:10
      Ja często nawet na gadulcu jadę z dużych liter i z pełną interpunkcją, nie mówiąc już o używaniu altu ;) Więc moja odpowiedź JTNM, nie wiem czy styl pisania się zmienił, a jeśli tak jest, to tylko na plus :)
    • soulshunter Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 19:53
      to jeszcze pikus. Ja z przerazeniem zauwazam ze nie umie pisac odrecznie. Jakies kulfony stawiam zamiast liter i to drukowane. Zgroza, powiadam pani.
      • pompeja Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 19:57
        O Tobie, jako sprawcy tego chaosu napisano wyżej ;)
      • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 19:59
        a to ja TTM, ostatnio usprawiedliwienie pisałam małej do szkoły.... chyba nie spojrzę Pani w oczy, nie wspominając że beztrosko wpisywałam 2009...
        • soulshunter Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 20:29
          trzeba bylo w wordzie napisac. Pozniej zmienialabys tylko date i powod :)
    • lolcia-olcia Re: Błędy, błendy, buendy 10.01.11, 23:23
      Też tak mam, to pewnie jakiś wirus... :)
    • bimota Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 20:28
      Patrzcie jakie wszystkie nagle wyrozumiale... A jak ktos byka walnie w dyskusji i jakas "geniuszka" w ramach "argumentacji" sie do tego przypieprzy to jakos was nie ma...
      • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 20:30
        o
        odezwał się - oaza spokoju
        • bimota Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 16:05
          No ba...

A co ? Obrazilas sie ?
    • lupus76 Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 20:29
      Niewiem wogule o czym piszesz.
      Ja na oguł nie popełniam rzadnyh rarzoncyh błenduf.
      • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 20:31
        O! Lópi!:)
        cmok,cmok
        • lupus76 Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 20:34
          Kurde człowiek tu raz na 2 lata zajrzy i od smoków go od razu wyzwą.
          • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 20:35
            Wilku Ty mój.
            Mua:*
            :DD
            • lupus76 Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 20:36
              Mua, mua :*
              Dalej tu tak nudno, jak przed 2 laty?
              • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 20:53
                no skąd, taki wątek o truflach i strząsaniu termometru Cię ominąl że nie pytaj:)
                • lupus76 Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 20:55
                  I gdzie ta trufla trząsła termometrem, a?
                  • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 21:00
                    potem Ci podeślę linka:)
                    • lupus76 Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 21:04
                      No okej. Postaram się na tej lince nie powiesić:)
    • masher Re: Błędy, błendy, buendy 11.01.11, 23:58
      pfff zaladuj sobie sprawdzanie pisowni do przegladarki i po problemie. mam mimo ze nie uzywam w sieci polskich znakow ale przynajmniej czasem moge sprawdzic co jak sie pisze.
      • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 00:07
        tak to byłby jakiś krok
        ale do tyłu
        • masher Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 09:28
          pfff to nie jest jeszcze tak zle jak piszesz ze tylko krok, inni "cofaja sie do tylu" lol
        • bimota Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 16:07
          Dlaczego do tylu ? Do tylu to moze by bylo jakby sama poprawiala...
    • funny_game Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 12:34
      Dziś zobaczyłam:
      GRUDZIĄC

Aaaaaaaaaaaaaaaaaa!
      • lupus76 Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 12:36
        A obok stało: hożuf :D
        • funny_game Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 13:02
          I Elblonk :D
          • lupus76 Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 13:09
            i Wodzisuaf :D
            • funny_game Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 14:00
              Napijmy się borzole! :D
              • lupus76 Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 15:27
                albo sowinią :D
          • ursyda Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 15:43
            i nieśmiertelna Óć
      • raduch Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 12:53
        Wytłumaczy się "dyslekcją".
        • funny_game Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 13:04
          Ba, nawet po tfaży da, jak będziesz dronżyć.
    • virtual_woman Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 12:47
      Właśnie strzeliłam w wątku obok błont i chyba nie chce mi się go 'poprawiać' ;)

Przypomniałaś mi, że powinnam udać się do nauczycielki mojej córki. Już któryś raz zaniżyła Jej ocenę z powodu błędu którego nie było. Prawidłowy wyraz zamienia w błąd.
    • kochanic.a.francuza Re: Błędy, błendy, buendy 12.01.11, 17:42
      Chrzanicie.
      Nie opanowałyście ortografii i się tłumaczycie, zwalacie na internet i FK;)

Z drugiej strony: ile osób w klasie pisało dyktanda zawsze na piątki? Dwie? Trzy?
      Znaczy, ze błędy w necie będą raczej oczywistością , nie ewenementem.
      Nie wiem czym tu się tak ekscytować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka