Dodaj do ulubionych

granice przyjacielskich relacji damsko-męskich

24.11.11, 13:40
granice przyjacielskich relacji damsko-męskich a związek
Mam pytanie o granice takich przyjacielskich relacji waszych mężczyzn tzn. co jest dopuszczalne a co już nie. Pytanie kieruję oczywiście do tych pań, które nie widzą niczego zdroznego w tym, że ich men spotyka się z przyjaciółką
czy musicie wiedzieć o przyjaciółce czy niekoniecznie
czy musicie ja znać
wyjscie do kina (oczywiście bez Was) tak czy nie
czy Wasz mężczyzna może płacić za swoją przyjaciółkę np. w kawiarni czy kinie
czy moze kupować jej np ciuchy np. sukienkę
czy moze pomóc jej w domu np. przepchac zlew :-)))

Obserwuj wątek
    • zamysleniee Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 13:44
      > czy moze pomóc jej w domu np. przepchac zlew :-))

to jest fajne, takie przyjacielskie
    • cafem Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 13:47
      > czy musicie wiedzieć o przyjaciółce czy niekoniecznie

koniecznie

> czy musicie ja znać

Niekoniecznie, pod warunkiem, że istnieje jakaś mniej lub bardziej przybliżona data, kiedy ją poznam.

> wyjscie do kina (oczywiście bez Was) tak czy nie

Bez problemu, pod warunkiem, że mogę się przyłączyć, jeśli zechcę.

> czy Wasz mężczyzna może płacić za swoją przyjaciółkę np. w kawiarni czy kinie

Jasne.

> czy moze kupować jej np ciuchy np. sukienkę

może.

> czy moze pomóc jej w domu np. przepchac zlew :-))

jesli nie ma kto inny jej pomóc, to czemu nie:)
      • cafem Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 13:51
        > > czy moze kupować jej np ciuchy np. sukienkę
        >
        > może.

Eh, źle, nie może:) Myślałam, że o pomoc w wyborze sukienki chodziło:)
        • 3artka Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 15:55
          Dokładnie też tak myślę.
    • varia1 Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 13:50
      czy musicie wiedzieć o przyjaciółce czy niekoniecznie
      niekoniecznie

czy musicie ja znać
      nie musimy

wyjscie do kina (oczywiście bez Was) tak czy nie
      oczywiście tak

czy Wasz mężczyzna może płacić za swoją przyjaciółkę np. w kawiarni czy kinie
      jeśli tylko nie moimi pieniędzmi - tak

czy moze kupować jej np ciuchy np. sukienkę
      jak wyżej

czy moze pomóc jej w domu np. przepchac zlew :-)))
      oczywiście, po uprzednim kilkakrotnym przepchaniu zlewu w domu :-)))

• potworski hahaha 24.11.11, 13:50
      Za mało pytań. Powinnaś to jeszcze bardziej doprecyzować=
      - czy mężczyzna może naprawić kukułkę w zegarze wahadłowym przyjaciółki? Jeśli tak to jakie przypadki naprawy wchodzą w grę? Czy biegunka kukułki wchodzi w grę?
      - czy jeśli koleżanka kibicuje Małyszowi to czy mężczyzna powinien kibicować skoczkom austriackim?
      - co w przypadku jeśli liczba liter w imieniu mężczyzny zgadza się z liczbą liter w imieniu przyjaciółki? Czy to już powód do rozstania czy do odstrzału przyjaciółki?
      • rogalowo Re: hahaha 24.11.11, 19:37
        bezbłędne!!! :)
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 13:50
      Na razie z opisu wychodzi daleka znajoma. Gdzie ta przyjaźń?
      • rudenko Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:01
        hmmm a kiedy byłaby bliska znajoma?

Myślałam o pani, z którą facet spotyka się bardzo często kilka razy w tygodniu
        • cafem Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:03
          > Myślałam o pani, z którą facet spotyka się bardzo często kilka razy w tygodniu

To czemu, zamiast napisać, że pan ma chyba drugą panią na boku, zadajesz pytania, które kompletnie nic do rzeczy nie mają?
          • rudenko Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:11
            myślałam, że jezeli przyjaźń to sprawa jest jasna, z przyjacielem spotykamy się częściej niż raz na ruski rok
            • cafem Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:18
              > myślałam, że jezeli przyjaźń to sprawa jest jasna, z przyjacielem spotykamy się
              > częściej niż raz na ruski rok

A ile macie lat?

Mój facet ma kilka przyjaciółek. Z jedną pójdzie do kina raz do roku, z drugą wyskoczy na kawę, a z trzecią pójdzie na zakupy. Raz na ruski rok.
              I ja zawsze o tych wyjściach wiem, bo sam mi opowiada i pratycznie zawsze mogę się dołączyć. Tylko po co, skoro oni znają się od lat i chcą na tylko sobie znane tematy pogadać?

A jak peplają przez telefon, to często mój facet wtedy wyłoży się na sofie koło mnie i po pierwsze - zawsze przesyła pozdrowienia ode mnie, po drugie - ja rozmowę mogę całą słyszeć. Tyle, że mnie się słuchać nie chce i zazwyczaj zajmę się czymś innym:)

• rudenko Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:29
                nie pisze o swoim facecie

• y.y Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 28.11.11, 08:45
                  Może ja jestem jakiś dziwny, ale jak się kilka razy w tygodniu wychodzi z przyjaciółką (czyli pędza z nią kilka godzin dziennie) zamiast poświęcać ten czas partnerce/partnerowi, to może warto się jednak zastanowić nad tym, po się tkwi w związku, w którym ewidentnie tkwić sie nie chce.
                  • sid-sid Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 28.11.11, 16:24
                    Racja. Ale dla niektórych nie kilka razy w tygodniu jest problemem, tylko sam fakt, że facet śmie odezwać się do innej kobiety niż partnerka.:)
                    • y.y Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 28.11.11, 19:34
                      A wniosek z tego taki, że skrajność z zasady świadczy o tym, że coś jest nie tak, nie ważne w którą stronę.
            • sundry Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:34
              Między raz za ruski rok a kilka razy w tygodniu jest masa możliwości. Trudno mi sobie wyobrazić, jak człowiek, który pracuje, spotyka się z przyjaciółmi kilka razy w tygodniu. Ja się z facetem tyle nie widuję.
              • rudenko Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:39
                a ja znam taką uroczą przyjaźń spotykają się 2/3 razy w tygodniu
                babka jest sama a facet żonaty bezdzietny, pracujący do 16.00, jego żona pracuje popołudniami

Można można włącz wyobraźnię
                • sundry Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 15:18
                  Może ja z tego bardziej zapracowanego pokolenia;)
                • koham.mihnika.copyright powinna zmienic zlew, skoro tak czesto wymaga 25.11.11, 08:28
                  napraw.
                  • rudenko Re: powinna zmienic zlew, skoro tak czesto wymaga 25.11.11, 11:14
                    to jest myśl mogliby wybrac się razem na zakupy do liroja a żona niech w tym czasie zajmie sie obiadem
            • koham.mihnika.copyright przyjazn d-m nie musi konczyc sie w lozku 25.11.11, 13:40
              ale powinna zaczynac.
              nic tak nie laczy,
              • robur.zabojca.kur Re: przyjazn d-m nie musi konczyc sie w lozku 27.11.11, 19:54
                > nic tak nie laczy...

Jak wspólne rzyganie!
        • varia1 Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:06
          ale to chodzi o twojego faceta?
          • rudenko Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:16
            nie mam faceta więc nie mam takich problemów. Zainspirowało mnie kilka watków a własciwie i kilka odpowiedzi baardzo liberalnych jak na dla mnie i byłam ciekawa jaki będzie odzew.

Sama nie wierze w przyjaźń damsko-meską i ani ja ani mój facet (pisze o byłym) nie mieliśmy takich znajomości. Po prostu nie mieści się to w mojej ponad 40-sto letniej głowie. Nie lubię się dzielić taka ze mnie egoistka :-))))

• varia1 Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:20
              ja też nie wierzę w przyjaźń damsko męską czemu już dałam wyraz w innym wątku

ale przyjaciółkę mój chłop posiadać może , gdyż moją filozofia życiowa polega na tym, że kiedy się z kimś dzielisz, to nic ci od tego nie ubywa, a wręcz przeciwnie
              ;)
            • ka-mi-la789 Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 15:53
              rudenko napisała:

> Sama nie wierze w przyjaźń damsko-meską i ani ja ani mój facet (pisze o byłym)
              > nie mieliśmy takich znajomości. Po prostu nie mieści się to w mojej ponad 40-st
              > o letniej głowie. Nie lubię się dzielić taka ze mnie egoistka :-))))

To dokładnie tak jak ja. Przy czym ja wychodzę z założenia, że skoro facet ma "przyjaciółkę", to ja nie jestem mu do niczego potrzebna, więc w ogóle nie nawiązuję relacji z tym gatunkiem.
              • pani_frig Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 16:02
                Przy czym ja wychodzę z założenia, że skoro facet ma "
                > przyjaciółkę", to ja nie jestem mu do niczego potrzebna, więc w ogóle nie nawią
                > zuję relacji z tym gatunkiem.

Oooo, trafiłaś w moje sedno, bo ja wychodzę z podobnego założenia.
                To może jakiś klubik zawiążemy "tolerancyjnych inaczej"? ;)
                • fomica Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 17:09
                  To ja też się przyłączę. Dla mnie przyjaźń oznacza relację bardzo bardzo bliską i intymną i jakieś tam spotykanie na lanczu czy plotkowanie o znajomych z pracy to nie jest żadna przyjaźń (jak się często pisze - "przyjaciółka z pracy"). Gdyby jakas kobieta zaczęła wchodzić w role przyjaciółki mojego partnera to dla mnie oznaczałoby ża to ją darzy największym zaufaniem, na niej polega, jej daje oparcie, jej opowiada o kłopotach, u niej szuka pomocy, ją prosi o radę. Od tego ma mnie. A jesli ktos inny miałby zająć w jego życiu taka pozycję to gdzie jest miejsce dla mnie?
                  I wcale nie trzeba z "przyjaciółką" iśc do łóżka żeby znajomośc zaczęła przybierać charakter zdrady i nielojalności.
                  • pani_frig Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 17:44
                    w pełni się zgadzam z twoim wpisem
                  • ka-mi-la789 Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 17:51
                    > To ja też się przyłączę. Dla mnie przyjaźń oznacza relację bardzo bardzo bliską
                    > i intymną i jakieś tam spotykanie na lanczu czy plotkowanie o znajomych z prac
                    > y to nie jest żadna przyjaźń (jak się często pisze - "przyjaciółka z pracy").

W ogóle, słowo "przyjaciel" jest straszliwie nadużywane. Nazywa się tak każdego, z kim od czasu do czasu na piwo się idzie.

> dyby jakas kobieta zaczęła wchodzić w role przyjaciółki mojego partnera to dla
                    > mnie oznaczałoby ża to ją darzy największym zaufaniem, na niej polega, jej daje
                    > oparcie, jej opowiada o kłopotach, u niej szuka pomocy, ją prosi o radę. Od te
                    > go ma mnie. A jesli ktos inny miałby zająć w jego życiu taka pozycję to gdzie j
                    > est miejsce dla mnie?

O, to, to. Święte słowa.

> I wcale nie trzeba z "przyjaciółką" iśc do łóżka żeby znajomośc zaczęła przybie
                    > rać charakter zdrady i nielojalności.

Prawda, tyle, że w świecie, w którym życie zaczyna się i kończy w wyrze, coraz mniej ludzi to rozumie.
                  • last_unearthly Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 11:50
                    Zgadzam się w 100% z fomica.
                    W wyniku obserwacji doszłam do wniosku, że przyjaźń damsko-męska nie jest możliwa bo nadchodzi chwila, w której jedno z przyjaciół chce czegoś więcej (czasem nawet po wielu latach przyjaźni).
                    W życiu nie zgodziłabym się aby mój facet miał przyjaciółkę, mógłby mieć koleżanki z którymi spotykałby się raz na jakiś czas, mógłby postawić jakieś piwko, kawę, obiad - oczywiście nie za każdym razem;) Prezenty dopuszczalne tylko na urodziny/imieniny i święta (wszystko ponad to jest zarezerwowane dla mnie jako jego kobiety). Na szczęście mój mąż nie ma i nie miał przyjaciółek, a jeżeli się takowa pojawi to będzie oznaczało, że mamy poważny problem.

Też jestem egoistką i nie lubię dzielić się swoim mężczyzną. Uważam, że w związku oprócz miłości, przyjaźń jest równie ważna.
                    • sid-sid Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 17:23
                      > W wyniku obserwacji doszłam do wniosku, że przyjaźń damsko-męska nie jest możliwa bo
                      > nadchodzi chwila, w której jedno z przyjaciół chce czegoś więcej (czasem nawet po wielu latach przyjaźni).

Pogląd powszechny (chyba tylko na forum, ale może po prostu ja mam normalnych znajomych), acz kuriozalny. Kojarzy mi się z facetami, którzy nie chcą gejów w swoim otoczeniu bo myślą, że ci geje od razu będą ich macać. No bo przecież to geje!:D
                  • sid-sid Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 17:21
                    Rozumiem, że koledze też nie może opowiedzieć o kłopotach i poprosić go o radę? Tylko musi spowiadać się ze wszystkiego partnerce? Czy dziwnym trafem problem jest tylko wtedy, kiedy przyjaciel jest przyjaciółką?:P
                    • last_unearthly Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 27.11.11, 21:52
                      Dokładnie tak-problem byłby tylko wtedy gdyby przyjaciel był przyjaciółką.
                • ka-mi-la789 Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 17:52
                  pani_frig napisała:

> Oooo, trafiłaś w moje sedno, bo ja wychodzę z podobnego założenia.
                  > To może jakiś klubik zawiążemy "tolerancyjnych inaczej"? ;)

Zgłaszam swoją kandydaturę :).
                • koham.mihnika.copyright raczej Liga Bestii Ogrodnika 25.11.11, 13:29

• rudenko Re: raczej Liga Bestii Ogrodnika 25.11.11, 14:32
                    hmmm raczej klub zdrowych egoistek

ciekawa jestem czy panowie tak łatwo dzielą się swoimi babkami? Gdyby tak Twoja babka miała przyjaciela, chodziła z nim do kina, gotowała mu obiady.... akceptujesz? w którym momencie mówisz basta!
                    • koham.mihnika.copyright cos ty, to jest pjur sajens fiksion 26.11.11, 03:58
                      moze chodzic do klubu albo do teatru z kolezanka.
                      z obcymi facetami, wylacznie bozonarodzeniowe wyskoki do pubu/klubu/...
                      nie toleruje konkurencji..
                  • pani_frig Re: raczej Liga Bestii Ogrodnika 25.11.11, 14:45
                    nie myl zdrowego egoizmu z obrożą, smyczą i pejczem
                    • koham.mihnika.copyright nie myle, te sa od swieta 26.11.11, 04:00

• pani_frig Re: nie myle, te sa od swieta 26.11.11, 13:00
                        cholerny farciarz :))))
                  • last_unearthly nie zgadzam się z Ligą Bestii Ogrodnika 25.11.11, 15:34
                    Nie dzielę się moim facetem, ale sama korzystam do woli:D

Staram się zapewnić swojemu mężczyźnie to czego potrzebuje, tak żeby niczego nie musiał szukać u obcych bab i tzw. przyjaciółek - oczywiście w umiarkowanym stopniu tak, aby odczuwał lekki niedosyt:)

Myślę, że inne dziewczyny z forum (przeciwniczki przyjaciółek) też tak robią;))
                    • sid-sid Re: nie zgadzam się z Ligą Bestii Ogrodnika 25.11.11, 17:26
                      Z moich obserwacji wynika, że tacy, którzy "nie mogą mieć przyjaciółek", faktycznie raczej nie mają ich, ale najchętniej walą po rogach. No ale powodzenia.:)
                      • pani_frig Re: nie zgadzam się z Ligą Bestii Ogrodnika 25.11.11, 20:47
                        Oj ta teza to mocno naciągnięta jest, bo ja mogłabym przytoczyć z własnych obserwacji przeciwne przykłady, tylko że takie żonglowanie jednostkowymi przypadkami chyba nie ma sensu. Raczej nie ma reguły kto wali po rogach, bardziej to zależy od charakteru osobnika.
                        • sid-sid Re: nie zgadzam się z Ligą Bestii Ogrodnika 26.11.11, 09:14
                          Dlatego napisałam "z moich obserwacji", a nie "jest tak, że...".:)
                          • pani_frig Re: nie zgadzam się z Ligą Bestii Ogrodnika 26.11.11, 13:08
                            ale zabrzmiało to jak prawda objawiona
        • koham.mihnika.copyright to juz niech sie wprowadzi i bedziecie gotowac na 25.11.11, 08:25
          zmiane.
          • rudenko Re: to juz niech sie wprowadzi i bedziecie gotowa 25.11.11, 11:12
            lepsze jest wspólne gotowanie, potem wspólne jedzenie, a potem .... i jest miło, fajnie i pożytecznie :-))))
            • koham.mihnika.copyright to sie jakos tak nazywa-wspolnota chrzescianska 25.11.11, 13:13
              jak to Kalinka Jedrusik (Iga, tez, o Rabczewskiej nie chce slyszec) spiewala pieknie ... bo czasami chce sie do czlowieka - ja chcialam... ;-{)
              • rudenko Re: to sie jakos tak nazywa-wspolnota chrzescians 25.11.11, 13:22
                żebyś zobaczyła teraz moje wielkie oczy ze zdziwienia ale masz skojarzenia????????????
                • koham.mihnika.copyright sorki, jestem samcem. Skojarzenia? 25.11.11, 13:26
                  lubie dobre teksty, muzyke, zmyslowe kobiety oraz pozartowac. Skoro razem gotujemy, jemy, pozniej zlew... to wychodzi mi na komune .
                  • rudenko Re: sorki, jestem samcem. Skojarzenia? 25.11.11, 14:27
                    A to przepraszam samac!

Gotowanie itd miało być 2 osobowe, czy może byc 2 osobowa komuna? brrr na myśl o komunie robi mi się gęsia skórka
                    • koham.mihnika.copyright uwielbiam gesia skorke 26.11.11, 11:16
                      tylko trzeba sie sporo napracowac.
      • kitek_maly Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:36
        > Na razie z opisu wychodzi daleka znajoma. Gdzie ta przyjaźń?

Buuu szkoda, że nie mam dalekich znajomych, którzy by mi kupowali sukienki. :P
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:43
          kitek_maly napisała:

> > Na razie z opisu wychodzi daleka znajoma. Gdzie ta przyjaźń?
          >
          > Buuu szkoda, że nie mam dalekich znajomych, którzy by mi kupowali sukienki. :P

Podejrzewam że to w zestawie z przepychaniem zlewu tylko działa :D
          • kitek_maly Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:46
            To jest dyskryminacja. :P
            • g.r.a.f.z.e.r.o Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:47
              kitek_maly napisała:

> To jest dyskryminacja. :P

Co, zlewu nie masz?
              • kitek_maly Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:54
                Mam, ale działa. :P
                • g.r.a.f.z.e.r.o Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:59
                  kitek_maly napisała:

> Mam, ale działa. :P
                  To może...
                  Żarówkę wykręcić, router skonfigurować, papużkę nakarmić, karalucha zabić, okno uszczelnić.
                  Cytując klasyka - "ja tylko niosę pomoc"
    • szybiarz Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 13:52
      przepchać zlew? na to się chyba mówi teraz "przeczyścić komin"
      • n.michal Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:16
        albo tak jak tu www.youtube.com/watch?v=XOf_Nn6oX28
      • kitek_maly Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:47
        Teraz mówi się na to: FF.
    • wez_sie a czy moze uprawiac z nia 24.11.11, 14:20
      seks, jesli ta kolezanka ma chcice, a akurat nie ma z kim?
      zgodzilybyscie sie?
      • varia1 Re: a czy moze uprawiac z nia 24.11.11, 14:23
        no jasne
        trzeba pomagać ludziom w potrzebie :)
        • wez_sie Re: a czy moze uprawiac z nia 24.11.11, 14:41
          kochana jestes :)
          • varia1 Re: a czy moze uprawiac z nia 24.11.11, 14:53
            no pewnie że jestem:)
      • sid-sid Re: a czy moze uprawiac z nia 24.11.11, 18:06
        :D
    • headvig Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:23
      były narzeczony mojej siostry miał taką przyjaciółkę. zostawił siostrę na krótko przed ślubem, ona już miała suknię ślubną w szafie.
      generalnie, to remontował mieszkanie tej znajomej i nawet na jednodniową wycieczkę się z nią wybrał i uważał, że to nic takiego jest, że on też ma prawo mieć przyjaciółki.
      gdyby mąż tejże przyjaciółki nie nagrał ich na kamerce internetowej, to prawdopodobnie, facet ożeniłby się z siostrą a przyjaciółkę miał dalej. przestrzegam.
    • fieldsofgold Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:44
      musimy
      > czy musicie ja znać
      niekoniecznie, ale byłoby fajnie
      tak
      tak
      tak
      > czy moze pomóc jej w domu np. przepchac zlew :-)))
      tak

zakładając, że informuje mnie o wszystkich powyższych aktywnościach. oczywiście nie o każdym jednym duperelu, ale ogólnie.
    • miau_weglowy Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 14:50
      a bielizny jej nie kupuje?
    • wlody1 nie zna 24.11.11, 15:10
      Była taka piosenka- "nie zna granic ni kondomów pieśni zew"...Śpiewaj to sobie, będzie lżej:)
    • facettt nie ma granic :) 24.11.11, 15:39
      tylko nie o wszystkim musi wiedziec zona.
      • 3artka Re: nie ma granic :) 24.11.11, 15:56
        Gorzej jak się dowie.
        • rudenko Re: nie ma granic :) 25.11.11, 11:15
          ale to jest żona tolerancyjna
          • koham.mihnika.copyright skoro tolerancyjna, to zmienia postac rzeczy 25.11.11, 13:16
            brak przesadow to podstawa dobrego zwiazku.
        • facettt nie potrafisz - nie pchaj sie na afisz 25.11.11, 14:44
          3artka napisała:
          > Gorzej jak się dowie.

Klamac - to nie zabawa dla dzieciakow.
          To trudna gra. Ale oplacalna :)
    • stokrotka_a Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 15:57
      rudenko napisała:

Jeśli oboje są heteroseksualni, to czemu nie? ;-)
    • 1-oblubienica Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 16:07
      Ja bym musiała wiedzieć o przyjaciółce, choć moim zdaniem przyjaciółka prędzej czy później zacznie coś czuć do chłopaka. Chyba że ma faceta i daje wyraźne sygnały że się nim nie interesuje:)
      >Znać to za dużo powiedziane, nie musiałabym...
      >Wyjście do kina? Ale pod warunkiem że facet zaproponowałby mi czy chce z nimi iść :)
      >Raz na jakiś czas może zapłacić ale oczywiście bez przesady
      >Hmm, to ja jestem jego kobietą i myślę że swojej się robi tylko takie prezenty. Myślę że bym się wkurzyła
      >Jasne, o ile jest chętny robic takie rzeczy w domu :)
    • sid-sid Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 17:44
      > czy musicie wiedzieć o przyjaciółce
      tak
      > czy musicie ja znać
      raczej tak
      nie wiem
      tak
      nie
      > czy moze pomóc jej w domu np. przepchac zlew
      tak
    • grzeszna_marta Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 18:00
      zapomniałaś jeszce wspomieć o świętach przeciez ta przyjaciółka taka samotna więc niech chłop tez z nią spędzie wspólnie śiwęta w mysl zasady nalezy się dzielić ;-)
      w sumie skoro ma więcej czasu spędzac ze swoą przyjaciółką to
      a)po co ja mu jestem potrzebna ?
      b) po co on mi jest potrzebny ?
    • yoko0202 może ja jestem mało nowoczesna 24.11.11, 19:08
      a może po prostu wiem z autopsji, że takie "przyjaźnie" najczęściej kończą się właśnie przetkaniem zlewu czy też przeczyszczeniem komina - odpowiedź na większość poniższych pytań brzmi w moim przypadku "nie".

aha, moje zdanie jest takie, że nie istnieje czysta przyjaźń damsko-męska bez podtekstów erotycznych - kumplowanie to tak, ale kumplowanie to jest wyjście na wódkę 2 razy w miesiącu, a nie codzienne wizyty, kupowanie prezentów i remontowanie chaty
    • samuela_vimes Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 19:15
      Jesteś pewna, że przepchać zlew, a nie rurę?
      Bo rury innej niż mojej zabraniam ruszać.
    • margie Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 19:33
      czy musicie wiedzieć o przyjaciółce czy niekoniecznie - musze. Nie wyobrazam sobie ukrywania takiej znajomosci
      czy musicie ja znać - wydaje mi sie to naturalne, ze ja znam
      wyjscie do kina (oczywiście bez Was) tak czy nie - tak
      czy Wasz mężczyzna może płacić za swoją przyjaciółkę np. w kawiarni czy kinie - malo mnie to obchodzi, i tak ma swoja kase, niech z nia robi co chce
      czy moze kupować jej np ciuchy np. sukienkę - w prezencie?:)
      czy moze pomóc jej w domu np. przepchac zlew :-))) - nawet powinien:)
      • emily.2 Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 24.11.11, 20:09
        Oj dla mnie tych wariantów jest zbyt obficie. Koniecznie musiałabym ją poznać, ba znać bardzo dobrze, oraz ich relacje, aby akceptować ich wspólne kino. A tu wygląda mi to na jakiś romansik skoro powstała wątpliwość? Hmm...sukienkę w prezencie? Eee nie fajnie.
    • brms Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 06:12
      Nie chce mi się otwierać nowego wątku, ale nie widzę różnicy między przyjaźnią damsko-męską a damsko-damską i męsko-męską.
      Przyjaźń to przyjaźń. Spokojnie możesz przełożyć swoje pytania na pytania o relacje z przyjacielem męża (może poza sukienką, wstawmy więc "spodnie"), i jak? Lepiej? A dlaczego lepiej? Tego nie rozumiem.

Kto się ze mną zgadza?
      • sid-sid Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 17:19
        > Kto się ze mną zgadza?

Ja. Możemy założyć kontrklubik w stosunku do pań, które uważają, ze związek to klatka, a partnerka jest jak ksiądz w konfesjonale.:)
        • m-kow Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskich 25.11.11, 21:37
          Nie znalazłem ani jednego wpisu który by uzasadniał twierdzenie "ze związek to
          klatka, a partnerka jest jak ksiądz w konfesjonale.:)" Też :-)
          Ale fakt, z opinią przesuniętą do absurdu łatwiej się "dyskutuje", a naiwne spojrzenie na damsko-meskie przyjaźnie bez wątpienia jest przywilejem młodości.

-
          "Statek coraz bardziej przecieka, pasażerowie jeszcze nie wiedzą, ale pierwszy oficer wie i po cichu ubiera kamizelkę ratunkową. Żeby pasażerowie nie zauważyli nalewającej się wody, to przelewa ją z sali balowej do maszynowni (czyli środki z OFE do ZUSu)." K. Rybiński
          • sid-sid Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 26.11.11, 09:13
            Twój problem, a czego przywilejem(?) jest uważanie, ze moja prawda jest najmojsza, nie wiem.
          • brms Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 29.11.11, 10:49
            a naiwne spo
            > jrzenie na damsko-meskie przyjaźnie bez wątpienia jest przywilejem młodości.

za komplement dziękuję
            równie naiwne może być spojrzenie na przyjaźnie męsko-męskie (nie bardziej bezpieczne, pod wieloma względami ;)
    • chmielewska3 Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 11:24
      żadnego faceta "trzymanie krótko" nie powstrzyma gdy poczuje chuć - z tego założenia wychodzę i nie robię afery a niech łazi z koleżanką a nawet trzema do kina, niech im przetyka ... zlew. Nie ma opcji bym zaprzątała sobie głowę tym, co on może i z kim.
      • rudenko Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 11:30
        masz rację trzymanie krótko to żadne rozwiązanie lepiej związać sie amatorem stabilizacji niz amatorem mocnych wrażeń
        • chmielewska3 Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 11:33
          jakoś tak :)
          • glicea3 Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 13:31
            Bardzo współczuję licznemu gronu dziewczyn, które nie wierzą w przyjaźń damsko-męską. To naprawdę fajna sprawa. Tylko w takiej relacji nie może absolutnie chodzić o pociąg seksualny.
            Mam dwóch przyjaciół- facetów tych znam od x-lat. Ani ja dla nich ani oni dla mnie nigdy nie wydawali się atrakcyjni jako potencjalni partnerzy. Za to uwielbiam ich dowcip, postrzeganie świata i mogę gadać godzinami. Nie ma w tym nic niewłaściwego. Tak samo mój facet ma przyjaciółkę- najlepszą od lat. To też jest absolutnie aseksualna relacja, bardziej na zasadzie bratersko- siostrzanej. To jego przyjaciółka nas zeswatała, bo wiedziała, że będziemy razem szczęśliwi. Nigdy ie byłam o te znajomość zazdrosna, z czasem też się z nią zaprzyjaźniłam, bo jest świetną osobą.
            Kto nie wierzy w takie relacje bardzo dużo traci..
            • last_unearthly Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 13:49
              Masz rację nie wiem co tracę, ale czy należy mi współczuć z tego powodu? Nie sądzę - nigdy nie miałam przyjaciela płci przeciwnej (a mój mąż przyjaciółki), więc nie wiem jak to jest i szkoda mi czasu na zastanawianie się nad tym;)
            • ka-mi-la789 Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 15:21
              > Bardzo współczuję licznemu gronu dziewczyn, które nie wierzą w przyjaźń damsko-
              > męską.

Ale my nie cierpimy z tego powodu. Za to ty najwyraźniej tak.

Tylko w takiej relacji nie może absolutnie cho
              > dzić o pociąg seksualny.

Jeżeli obie strony są homo, to owszem, nie może. W każdym innym przypadku co najmniej jedno w pewnym momencie będzie chciało sobie podupczyć. I najprawdopodobniej mu się to uda.

> Mam dwóch przyjaciół- facetów tych znam od x-lat. Ani ja dla nich ani oni dla m
              > nie nigdy nie wydawali się atrakcyjni jako potencjalni partnerzy. Za to uwielbi
              > am ich dowcip, postrzeganie świata i mogę gadać godzinami. Nie ma w tym nic nie
              > właściwego. Tak samo mój facet ma przyjaciółkę- najlepszą od lat. To też jest a
              > bsolutnie aseksualna relacja, bardziej na zasadzie bratersko- siostrzanej.

Można wiedzieć, do czego ty i twój facet jesteście sobie wzajemnie potrzebni, skoro potrzeby emocjonalne zaspokajają wam inni ludzie?

To
              > jego przyjaciółka nas zeswatała, bo wiedziała, że będziemy razem szczęśliwi.

Markiza de Pompadour też wyswatała swojego kochanka, Ludwika XV. Z Marią Leszczyńską, o której wiedziała, że nie zagrozi jej pozycji.

Ni
              > gdy ie byłam o te znajomość zazdrosna, z czasem też się z nią zaprzyjaźniłam, b
              > o jest świetną osobą.

Wyżej wymieniona Leszczyńska też podobno przyjaźniła się z kochankami męża.

> Kto nie wierzy w takie relacje bardzo dużo traci..

No, życie w błogiej nieświadomości.
              --
              Gadał dziad do obrazu, a obraz do niego: "Spieprzaj, dziadu".
              • mdro Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 27.11.11, 13:45
                > Markiza de Pompadour też wyswatała swojego kochanka, Ludwika XV. Z Marią Leszcz
                > yńską, o której wiedziała, że nie zagrozi jej pozycji.

Zdolne dziecko, żeby w tym wieku mieć kochanka i w dodatku go wyswatać! Bo w chwili ślubu Ludwika (wówczas piętnastoletniego) z Marią Leszczyńską Madame Pompadour nie miała nawet skończonych czterech lat.
              • land-of-sunshine Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 27.11.11, 13:52
                Ludwik XV wziął ślub z Leszczyńską w 1725, a markizę Pompadour poznał dopiero w 1745.
            • last_unearthly Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 15:45
              Tak w ogóle to zawsze wydawało mi się, że faceci jak mają problem i chcą się wygadać to prędzej wybiorą wódeczkę/piwko z kumplem niż kawę z przyjaciółką - no chyba że tym problemem jest chcica, wtedy przyjaciółka okazuje się niezastąpiona:))
              A może ja żyję w błędnym przeświadczeniu??? Panowie musieliby się wypowiedzieć nt.
              • koham.mihnika.copyright generalnie panowie, rzna wszystko co sie rusza, 26.11.11, 11:23
                oprocz zegara.
                Mysle, ze panie niewiele odbiegaja od schematu.
            • fomica Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 16:20
              Nie powiem że współczuję, bo to bezsensowne, ale na pewno nie zazdroszczę osobom, dla których pierwszą i oczywistą odpowiedzią napytanie "kto jest twoim najlepszym przyjacilem?" nie jest odpowiedź "mój mąż/partner". Nie wiedzą co tracą :)
              Może jestem staroświecka, ale dla mnie udane małżeństwo to cos więcej niż wspólne lóżko i finanse, to przede wszystkim wsparcie psychiczne, zaufanie, poczucie że jesteśmy dla siebie najwazniejsi i wyjątkowi, poczucie że nie ma drugiej takiej kobiety/przyjaciółki na świecie.
              Skoro twój partner ma "najlepsza od lat przyjaciółkę" i to nie ty nią jesteś, to jakie jest twoje miejsce w tym układzie, na czym polega "wyższośc" twojej relacji z nim?
              Poza tym powtórze jeszcze raz: to że nie doszło do seksu, nie oznacza że wszystko jest w porządku. Można pozostac wiernym fizycznie i jednocześnie boleśnie zawieść zaufanie.
              • koham.mihnika.copyright jak na bialoglowe, bardzo celnie. 26.11.11, 11:31
                zonie dedykuje

www.youtube.com/watch?v=yWGDeBFLsf8
                lepsze nagranie
                www.youtube.com/watch?v=ZXxnSzj-Vq4slowa
                You placed gold on my finger
                You brought love like I've never known
                You gave life to our children
                And to me, a reason to go on.

Chorus:
                You're my firend when I'm hungry
                You're my shelter from troubled winds
                You're my anchor in life's ocean
                But most of all, you're my best friend

When I need hope and inspiration
                You're always strong when I'm tired and weak
                I could search this whole world over
                You'd still be everything that I need.

Repeat Chorus twice
                • koham.mihnika.copyright i jeszcze jedno na te sama nute 26.11.11, 11:46
                  www.youtube.com/watch?v=gN3BYhRGi5M&feature=related
        • facettt tez tak mysle :) 25.11.11, 14:48
          rudenko napisała:

> masz rację trzymanie krótko to żadne rozwiązanie lepiej związać sie amatorem st
          > abilizacji niz amatorem mocnych wrażeń

tez tak mysle:
          ze lepiej związać sie z AMATORKA stabilizacji, niz amatorka mocnych wrażeń

bo od mocnych wrazen, to jestem ja sam, wiec gdyby stala baba byla tego samego zdania,
          to balagan w chalupie by sie narobil, a ktos musi tej chalupy spokojnie i rzetelnie pilnowac.
          • rudenko Re: tez tak mysle :) 25.11.11, 14:58
            no i prosze bardzo jaki praktyczny facet

no własnie i kto by ten bałagan miał sprzątac jak Ty ciagle zajęty... mocnymi wrazeniami
            • facettt no wlasnie :) 25.11.11, 15:54
              rudenko napisała:
              no własnie i kto by ten bałagan miał sprzątac jak Ty ciagle zajęty... mocnymi w
              > razeniami

Dobry polityk zawsze powinien chodzic z glowa w chmurach, ale nogami po ziemi.

/Helmut Schmidt/
      • koham.mihnika.copyright i w zasadzie wszystko jedno, czy to pelnometrazowy 25.11.11, 13:22
        w kinie, czy telenowela w domu.
      • l666 90% zdrad zachodzi z dobrymi znajomymi 28.11.11, 15:38
        ludzmi z pracy lub przyjaciolmi, z ktorymi chodzisz na imprezy lub zapraszasz do domu na wspolne kolacje. Skoro Ty uwazasz, ze zdrada i tak jest dzielem przypadku (odzywa sie meska huc i nie da sie jej kontrolowac), to dlaczego pada zawsze na tego, kto jest blisko pod reka i kogo sie zna?

Otoz przypadku tu nie ma. Zdrada jest w 90% wynikiem pojawiajacej sie okazji. Poczytaj sobie raporty i statystyki na temat zdrad.

P.S. To pisal facet.
    • mmagi Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 14:32
      i czy moze ja po przyjacielsku przeleciec
    • ciastko_z_kota Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 15:06
      Ja widzę to tak:
      Od jakichś dziesięciu lat mamy pewne grono przyjaciół, mieszane, i z dziewczynami z tegoż może chodzić do kina, pubu, gdziekolwiek, pomagać w sprawach wagi ciężkiej (dosłownie i w przenośni), a nawet kimnąć się sam na sam w jednym namiocie.
      Jednak, z nowymi znajomościami już nie byłoby tak łatwo. Musiałabym tę przyjaciółkę poznać i móc w każdej chwili do nich dołączyć gdyby umówili się na kawę w mieście, czy kino. Tym razem namiot pewnie nie wchodziłby w grę. ;)
    • triismegistos Re: granice przyjacielskich relacji damsko-męskic 25.11.11, 20:06
      rudenko napisała:

> czy musicie ja znać

Niezależnie od płci nie wyobrażam sobie nie znać, lub nie wiedzieć o istnieniu bliskich osób mojego mężczyzny.

Oczywiście, że tak.

Kiedy ludzie się przyjaźnią, oczywistym jest, że czasami jedno płaci za drugie.

Yyy, wydawałoby mi się to co najmniej dziwne...

No jasne, od tego są przyjaciele, by sobie nawzajem pomagać. Równiez przy przepychaniu zlewu.
      >
      >
      >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka