Dodaj do ulubionych

partner 1,partner 2

08.04.12, 10:59
Tu gdzie mieszkam toczy sie teraz dyskusja nad legalizacja malzenstw gejowskich.Legalizacja doprowadzi do zmian w oficialnych dokumentach zeby ujednolicic je tak,aby pasowaly dla roznych zwiazkow.Czyli ksiadz w kosciele lub cywilny celebrant nie oglosi juz nikogo mezem czy zona tylko partnerem 1 i partnerem 2.To samo bedzie dotyczyc aktow urodzenia.Nie bedzie juz matki i ojca.Idac na wywiadowke dziecka pojdzie sie jako partner numer 1 lub 2 ,a nie matka czy ojciec.To jakis absurd,przynajmniej dla mnie.
Obserwuj wątek
    • lonely.stoner Re: partner 1,partner 2 08.04.12, 11:47
      z tego co mi wiadomo to ksiadz w kosciele nie bedzie mial takich dylematow - przynajmniej w kosciele katolickim, ktory nie dopuszcza zwiazkow osob tej samej plci. Malzenstwo w kosciele to sakrament zaiwerany miedzy kobieta i mezczyzna.
    • jan_hus_na_stosie Re: partner 1,partner 2 08.04.12, 11:51
      phi... Polska jest bardzie "postępowa", my w sejmie mamy nawet transseksualistę (trzeci taki przypadek na świecie), gejowskiego działacza a często występujące w mediach pani Szczuka i Środa są idolkami wielu tutejszych forumek ;)
      • lena.nocna Re: partner 1,partner 2 08.04.12, 13:01
        Nie, my w Polsce to mamy wyjątkową łatwość w ocenianiu kompetencji i funkcji innych osób, bez zapoznania się z charakterem ,dziedziną i okolicznościami, w których działają. Poza tym "oceniamy" po pozorach pomijając kompetencje. Ekspercie.
    • triismegistos Re: partner 1,partner 2 08.04.12, 12:44
      W jakim kraju mieszkasz? W żadnym znanym mi kraju z normalnym ustawodastwem nie ma takich absurdów.
    • lena.nocna Re: partner 1,partner 2 08.04.12, 13:04
      Dla ciebie to szok, a następne pokolenie uzna to za normę.

A w szkole będzie po prostu "rodzic".

Poza tym z tego co mi wiadomo w Polsce (nie wiem jak tam, gdzie ty mieszkasz) np. partner matki (mąż) nie musi być prawnym opiekunem jej dziecka. Czyli są to dwa różne porządki. Dla urzędu więc może i będzie partner X i partner Y, ale w sprawach związanych z dziećmi to raczej rodzic.

• princess_yo_yo Re: partner 1,partner 2 08.04.12, 14:22
      a w jakim to kraju sie toczy taka dyskusja?
      jesli masz na mysli jakikolwiek kraj anglojezyczny to prawo juz od dawna uzywa terminow spouse i parent i nie ma to nic wspolnego z homoseksualnymi malzenstwami.
      • ewa.1974 Re: partner 1,partner 2 09.04.12, 03:50
        Mieszkam w Australii.Z ciekawosci sprawdzilam moj akt zawarcia malzenstwa.Jest tam "bridegroom" i "bride" ,nie spouse jak sugerujesz.Wiem,ze ustawodawdztwo z partnerem 1 i 2 wprowadzono w Kanadzie w 2005 lub 2007,juz nie pamietam.Planowane zmiany beda zwiazane z legalizacja malzenstw homoseksualnych.
        • koham.mihnika.copyright bez paniki-ruda peja umoczy wybory w 2013 09.04.12, 04:01
          a Tony sprawe udupi, mimo posiadania siostry lesbijki.
          • ewa.1974 Re: bez paniki-ruda peja umoczy wybory w 2013 09.04.12, 04:13
            Mam nadzieje,ze masz racje.Nie lubie rudej.Jest mniej kompetentna niz polscy premierzy,ktorych pamietam,choc trudno to sobie wyobrazic.
        • princess_yo_yo Re: partner 1,partner 2 09.04.12, 13:13
          oh slodkie. ale wiesz ze na wywiadowki chodza parents a wspolmalzonek to spouse czy nie?
    • mahadeva Re: partner 1,partner 2 09.04.12, 13:31
      jesli dwoch facetow ma dziecko, to raczej trudno mowic o ojcu i matce - to by dopiero bylo dziwne!
    • kseniainc Re: partner 1,partner 2 09.04.12, 13:36
      kobita która urodzi dziecko, może być partnerką dla partnera, ale dla dziecka zawsze będzie mamą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka