maitresse.d.un.francais 11.04.12, 17:45 robić coś "centralnie"? i czym się to różni od robienia tego po prostu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maitresse.d.un.francais Re: mozesz podac szerszy kontekst?? 11.04.12, 17:53 Centralnie czytać Centralnie śpiewać Centralnie robić w pieluchę Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus ja sie poddaje 11.04.12, 17:55 centralnie czytac i spiewac jest ciezko. A kto robil cos centralnie? Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: ja sie poddaje 11.04.12, 18:00 znana.jako.ggigus napisała: > centralnie czytac i spiewac jest ciezko. > A kto robil cos centralnie? Czytał - na blogu. Śpiewał - "no centralnie śpiewa o mnie" - cytat z netu. Sprawdziłam tylko te czasowniki, ale może wszystko można robić centralnie? Robił w pieluchę - wątek obok. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: ja sie poddaje 11.04.12, 18:01 Można centralnie iść. Nie można spać centralnie. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: ja sie poddaje 11.04.12, 18:11 centralnie o mnie spiewal - ze tylko o mnie spiewal? e, jakos malo sensu. A moze to jakis zargon? Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: ja sie poddaje 11.04.12, 18:13 watek obok, to margines z reklamami (?) czyli jak z centralnego na madzorke dotrzec (rzeczywiscie totalne zafajdanie) Odpowiedz Link Zgłoś
khadroma Re: mozesz podac szerszy kontekst?? 11.04.12, 18:16 Centralnie śpiewać to chyba na jakimś placu i to na samym środku. :) Odpowiedz Link Zgłoś
khadroma Re: no ale tu bylo: 11.04.12, 18:24 No wiem, centralnie śpiewał o nim na środku placu. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: no ale tu bylo: 11.04.12, 18:26 maslo maslane i brak sensu, ale to rozwazanie o centralnym pianiu/spiewaniu/spiewaniu/czyutanie i innych czynnosciach sensu nie ma zbyt wiele Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: co to znaczy 11.04.12, 17:53 aleź się przyczepiła :~D no, centralnie, to znaczy, w sam środek. można na przykład kogoś centralnie kopnąć w zadek, a można po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: co to znaczy 11.04.12, 17:54 stephanie.plum napisała: > aleź się przyczepiła :~D > > no, centralnie, to znaczy, w sam środek. Ale co to znaczy "centralnie czytać"? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: co to znaczy 11.04.12, 18:02 czytać tylko to, co na środku strony. albo, jak kto woli, czytając od lewej dojeżdżać tylko do środka linijki, a resztę czytać od prawej. są specjalne szkoły centralnego czytania, które według naukowców jest o wiele bardziej wartościowe, niż czytanie po prostu. centralnie nie rozumiem, w czym problem... :~D Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: co to znaczy 11.04.12, 18:05 > centralnie nie rozumiem, w czym problem... :~D Mam centralnie problem językowy, który mnie jako jednostkę zainteresowaną tymi kwestiami centralnie poznawczo interesuje. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus to jest szybkie, a nie centralne 11.04.12, 18:08 czytanie. zreszta obalone. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: to jest szybkie, a nie centralne 11.04.12, 18:12 ja żartowałam. (hahaha) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: co to znaczy 11.04.12, 17:55 www.youtube.com/watch?v=tVG0FYQ7Q8Q obejrzyj to pewnych rzeczy nie można zrobić po prostu. A centralnie da sie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Młodzieżowa nowomowa 11.04.12, 18:31 i tyle. Trzeba się z tym pogodzić, nawet jeśli się nie akceptuje. Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Młodzieżowa nowomowa 11.04.12, 19:19 eat, z mlodziezowej nowomowy normalnie sie wyrasta. W Polsce problem polega na tym, ze ludzie starzeja sia i nadal uzywaja tego samego zargonu zapominajac, ze weszli w dorosle zycie i powinni starac sie byc zrozumiani przez wszystkich. Nie mam nic przeciw zargonom, gwarom itp. jest jednak pewien limit, to ten zdrowego rozsadku. O kulturze jezyka czy osobistej nie smiem nawet wspominac. Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: Młodzieżowa nowomowa 11.04.12, 19:28 marguy napisała: > eat, > z mlodziezowej nowomowy normalnie sie wyrasta. > W Polsce problem polega na tym, ze ludzie starzeja sia i nadal > uzywaja tego samego zargonu zapominajac, ze weszli w dorosle zycie i powinni st > arac sie byc zrozumiani przez wszystkich. > Nie mam nic przeciw zargonom, gwarom itp. jest jednak pewien limit, to ten zdro > wego rozsadku. > O kulturze jezyka czy osobistej nie smiem nawet wspominac. A te wnioski wyciągasz z faktu, że ktoś na forum napisał "centralnie"? Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Młodzieżowa nowomowa 11.04.12, 19:59 marguy napisała: > eat, > z mlodziezowej nowomowy normalnie sie wyrasta. (...) O tyle, o ile, na pewno nie do końca. :) Niemniej wiele powiedzeń, jak i zapewne "centralnie", to efemerydy, bez szans na reinkarnację, jak różne dzwony, szwedy czy koturny w modzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Eat, bądź człowiekiem 11.04.12, 22:09 Po pierwsze, nowomowa nie nowomowa, chciałabym ją zrozumieć. Po drugie, oni upraszczają język, ta "nowomowa" bierze się z niezrozumienia słów. Chociażby "konkretny" czyli "nie abstrakcyjny" lub "ten właśnie". Jakiś pożal się Boże gimbus nie objął tego mózgownicą i zrozumiał, że chodzi o "wyrazisty". Opis bluzy: "ma konkretny kaptur, w którym można się idealnie schować". A nie konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Eat, bądź człowiekiem 12.04.12, 07:37 maitresse.d.un.francais napisała: (...) Ja też. Niektóre zwroty wymagają czasu, żeby wyczuć znaczenie. Tak było u mnie ze "ściemnianiem" (aczkolwiek do tej pory się z nim nie oswoiłem), które już w tym bynajmniej nie "antyrozjaśniającym" znaczeniu weszło na salony. Fakt, że wiele efemerycznych odzywek powstało w rozhulanych wiatrem, pustych łepetynach młodocianych dresów, na wagarach. Te na szczęście żyją krótko. Odzywki oczywiście. :) Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: co to znaczy 11.04.12, 19:23 A nie jest to przypadkiem dosłowne tłumaczenie jakiegoś angielskiego zwrotu, takie jak np "dokładnie"? Odpowiedz Link Zgłoś