Dodaj do ulubionych

wspomnienie

15.09.12, 18:03
ostatnio będąc w innym mieście , idąc ulicami starego miasta , przebiegł chłopak i jego zapach wody kolońskiej był taki sam jaki hm... kiedyś znałam. I ten zapach , zaczełam się rozglądać szukając znajomej postaci , i nic , i tylko to oszalałe wspomnienie :), nie spodziewałam się, ze można zapamiętać zapach.
www.youtube.com/watch?v=qKV3KATvl74
Obserwuj wątek
    • hetman.polny Re: wspomnienie 15.09.12, 18:09
      Wszystko mozna zapamietac, zapach, smak, ruch ciala...
    • georgia241 Re: wspomnienie 15.09.12, 18:12
      Dziwię się, że ciebie to dziwi. Przecież czuje się jakiś zapach a za nim idą wspomnienia. Przykładowo zapach kakao z mlekiem kojarzy mi się z moją śp. babcią J., kawa zbożowa z babcią E., perfumy Być może z prababcią Władzią (info dla mariuszag). Krople walerianowe z moim kotem. Zapach jęczmienia z moją ulicą, mokra ziemia z górami, śnieg i choinka ze świętami... To zupełnie normalne.
      • to.niemozliwe Re: wspomnienie 15.09.12, 20:42
        Pamiec zapachow jest bezwarunkowa, mimowolna i przechowywana w hipokampie, a nie korze czolowej. Zapach zostaje w pamieci na zawsze, w zwiazku z tym cudownie uruchamia skojarzenia ze wspomnieniami mu towarzyszacymi. Gdyby tak sie dalo latwo przypominac inne rzeczy, np. rocznice slubu, lub imieniny tesciowej....;-)
    • kbjsht Re: wspomnienie 15.09.12, 18:39
      to zupełnie normalne ;) też raz się zapomniałam i gdy przechodził chłopak ze znajomym zapachem, zapadłam we wspomnienia... ;)
    • lady-z-gaga Re: wspomnienie 15.09.12, 21:23
      >będąc w innym mieście , (...), przebiegł chłopak i jego zapach wody kolońskiej był taki sam jaki hm... kiedyś znałam.

Wow... ależ to musiał byc mocny wiatr...i zapach też :>
    • taja11 Re: wspomnienie 15.09.12, 21:58
      Można zapamiętać nie tylko zapach.Po wielu latach spotkałam się
      z moim pierwszym chłopakiem - tak się zmienił że aż się przestraszyłam:-)
      Ale wiesz, gdy się uśmiechnął to tak jakby czas się cofnął, właśnie jego uśmiech podobał mi się
      najbardziej.Nic nas już nie łączy ale pomyślałam sobie - uśmiechaj się jak najczęściej Michał.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: wspomnienie 15.09.12, 22:19
      Naprawdę się zdziwiłaś?
      Przecież wiadomo że zapach to najmnocniej zapadający w pamięc zmysł.
      • jan_hus_na_stosie2 Re: wspomnienie 15.09.12, 23:05
        zwłaszcza smród
      • koham.mihnika.copyright zamykam oczy - widze cos z przeszlosci, 16.09.12, 01:32
        moge odtworzyc w glowie i uslyszec glos mojej mamy.
        Jednak, "pamietajac" zapach czy smak, nie jestem w stanie tego doswiadczyc ponownie. Natomiast moge go zidentyfikowac, gdy sie raz jeszcze z takim impulsem spotkam.
    • ma_dre Re: wspomnienie 17.09.12, 17:07
      pamiec olfaktoryczna jest najtrwalsza pamiecia, nic nowego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka