helgunda 14.07.04, 14:06 która z Was oddawała kiedyś krew, albo stale oddaje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lena_zienkiewicz Re: co miesiąc pozbywam się krwi z organizmu n/t 14.07.04, 14:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kip Re: co miesiąc pozbywam się krwi z organizmu n/t IP: *.arkonskie.v.pl 14.07.04, 14:09 :D Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika A komu to ratuje życie???? :D 14.07.04, 14:11 chyba ogólnie otoczeniu, bo jak sobie krwi upuścisz, to jakaś łagodniejsza jesteś .... :D Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzoczlowiekoupior Re: co miesiąc pozbywam się krwi z organizmu n/t 20.07.04, 10:08 Cóż za wyrafinowany i lekki dowcip doprawdy. A jeśli oprawimy go w kontekst, że krwi ostatnio na tyle brakuje, że wydawana jest tylko do wcześniej zaplanowanych operacji, no to już rzeczywiście robi się śmiesznie że hej! cha cha cha Lenko Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Można przyczynić się do uratowania komuś życia nt 14.07.04, 14:09 Odpowiedz Link Zgłoś
blanchet Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 14.07.04, 14:10 nie chcą mojej przyjąć...bo to zła krew jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_szczurka Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 14.07.04, 14:11 moja jest blękitna więc też sie nie nadaje ;) poza tym PANICZNIE boje sie strzykawki.... Odpowiedz Link Zgłoś
helgunda Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 14.07.04, 14:13 czemu nie chcą przyjąć?? Odpowiedz Link Zgłoś
blanchet Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 14.07.04, 14:35 mam za mało tego czerwonego co jest w krwi- hemoglobiny chyba. ps. no i taka zła jestem bo tak bardzo chciałam czekolady dostać od nich :) Odpowiedz Link Zgłoś
helgunda Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 14.07.04, 14:41 blanchet napisała: > mam za mało tego czerwonego co jest w krwi- hemoglobiny chyba. > ps. > no i taka zła jestem bo tak bardzo chciałam czekolady dostać od nich :) ale chwali się, że próbowałaś ;-) ja była zawiedziona, że nie ma białej czekolady... a ilu przystojnych panów tam można spotkać... panikowałam strasznie, a później się dziwiłam, że to wcale nie boli. tylko przez chwilę zrobiło mi się nieswojo, jak po pobraniu krwi kobieta dała mi do ręki cały worek mojej ciepłej krwi. brrrrrr... teraz chce mi się z tego śmiać Odpowiedz Link Zgłoś
blanchet Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 14.07.04, 14:42 panów mówisz :))) a co ci panowie robią :) Odpowiedz Link Zgłoś
helgunda Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 14.07.04, 14:44 blanchet napisała: > panów mówisz :))) a co ci panowie robią :) przez pierwszą godzine byłam JEDYNĄ kobietą oddającą krew. Pełno wojskowych i wysportowanych ponów wieku nieco starszym... Odpowiedz Link Zgłoś
blanchet Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 14.07.04, 14:46 no to klapa :(((( bo do mnie to by byli zapewne młodsi panowie- skoro to wojkowi, chyba że jakoweś oficery :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 101 Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 14:11 Stale to raczej niezdrowo , bo w ciężką anemię można wpaść , ale co miesiąc , to i owszem :) A co o tym myślę ? Że jeszcze długo nie będę miała na to wpływu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szbadsag Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.04, 14:23 Ja nie mogę np. bo jestem les. Nie widzę wprawdzie związku między homoseksualizmem a promiskuityzmem, ale skoro nie jest potrzebna aż tak bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
helgunda Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 14.07.04, 14:32 Gość portalu: Szbadsag napisał(a): > Ja nie mogę np. bo jestem les. Nie widzę wprawdzie związku między > homoseksualizmem a promiskuityzmem, ale skoro nie jest potrzebna aż tak > bardzo... te przepisy akurat uważam za bzdurne. ale jest też przepis, że nie można mieć tatuaży, dopiero w ankiecie jest napisane, że zrobionych w ciągu ostatnich 12 miesięcy. ale pytania o homoseksualizm nie widziałam w ankiecie, nie wiem, czy go nie było czy to z wrażenia... było napewno pytanie o przygodne kontakty seksualne w ostatnich miesiącach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szbadsag Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.04, 14:38 Przygodnych nie mam nigdy, jestem w związku przecież. Mam grupę zero, więc myślałam, że przydałaby się innym. Pytanie o preferencje seks. znalazł jeden z moich znajomych na ankiecie, poza tym sama byłam na stronie Stacji Krwiodawstwa i tam jest regulamin. No homo. A Ty? Oddałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
blanchet Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 14.07.04, 14:39 ale w ankiecie nie ma pytania o związki homo. Odpowiedz Link Zgłoś
helgunda Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 14.07.04, 14:43 jawna dyskryminacja! oddałam, w kwietniu. ja mam AB(+) tatuaż miałam robiony 6 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdf Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 14:40 Kiedyś oddałem ale nie z dobroci serca bynajmniej.Po prostu na wakacjach pruliśmy małolaty ile się dało i pod koniec naszła nas refleksja czy też czasem czymś się nie zaraziliśmy.Kasy na badania nie mieliśmy więc postanowiliśmy oddać krew żeby nam zbadali za friko.Nigdy więcej tego nie zrobie to napewno.Obydwaj z kumplem zasłabliśmy podczas tego.Dostawało się wtedy za ten czyn 3 czekolady kakao i jakieś żelki.Wymieniliśmy to w sklepie na piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szbadsag Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.04, 14:49 Znalazłam wersję, którą mnie obowiązywała, kiedy interesowałam się oddaniem krwi: "Kto nie może być krwiodawcą? -Ludzie którzy przebyli wirusowe zapalenie wątroby (tzw. żółtaczkę zakaźną), chorzy na AIDS oraz nosiciele wirusa HIV. -Narkomani, homoseksualiści oraz ludzie mający liczne kontakty seksualne z wieloma partnerami lub partnerkami. -Ludzie chorzy na gruźlicę, kiłę, choroby krwi, choroby serca i naczyń krwionośnych, oraz choroby nawrotowe, a także alkoholicy. -Przez okres 6 miesięcy osoby wracające z Afryki Środkowej i Zachodniej, Tajlandii, a także osoby zwolnione z zakładów karnych. -Osoby które w ciągu 12 ostatnich miesięcy miały zabieg operacyjny, przetaczały krew lub osocze, wykonywały tatuaż, albo przebijały jakąkolwiek część ciała. -Kobiety będące w ciąży, 6 miesięcy po porodzie i w okresie karmienia piersią oraz przez 3 miesiące po zaprzestaniu karmienia piersią. -Kobiety będące w trakcie miesiączki i przez 3 dni po jej zakończeniu. " Trochę dziwna grupka, ale jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erika Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.04, 22:34 bzdura jakich mało.Krew oddaje się albo stale albo raz na jakiś dłuższy czas.Stały ubytek krwi (honorowe krwiodawstwo)nie powoduje anemii,organizm zaczyna produkować wiecej czerwonych ciałek krwi,wytwarza się coś w rodzaju "przeciwności anemii"-nadkrwistość. wiem,bo pytałam.chciałam oddawać krew.ale zrobię to raczej tylko raz i ten raz mam przed sobą jeszcze. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
miss.murple Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 14.07.04, 22:24 "Stale" w przypadku kobiety znaczy najwyżej cztery razy w roku, w co najmniej ośmiotygodniowych odstępach. Nalezy też pamietać, że nie każdy może być dawcą krwi, i to nie tylko ze względu na przebyte choroby czy morfologię - liczy sie także stan naczyń krwionośnych. Tak się składa, że jestem na bieżąco, świeżo po "oddaniu" krwi. Nie jestem i nie mogę być honorowym dawcą, ze względu na naczynia kwrwionośne właśnie (wkłucie się w moje żyły graniczy z cudem). Nie zdajemy sobie czasem sprawy z tego, jak ważny jest "dar krwi", nawet w przypadku najbardziej popularnych grup (rzadka grupa krwi oznacza niewielu dawców, ale i niewielu potrzebujących). W sensie przenośnym i dosłownym - krew to dar życia. Zabiegi chirurgiczne, komplikacje operacyjne, pobyt na OIOM-ie... Wszystkich z nas może to dotyczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
helgunda Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 14.07.04, 22:56 mi po oddaniu krwi został mały ślad, malutka, ciemna kropka wielkości główki od szpilki, może kiedyś zniknie. ale przez pierwsze dni miałam potworne krwiaki, jakby sama sobie żyły nakłuwała... wyniki miałam bardzo dobre, ale mogę oddawać krew tylko 2 razy w roku, bo ledwie się łapię wagowo. mylałam, że 50 kg to wlasciwa waga... ale okazuje sie, ze czasem to moze byc za malo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
moniq_c Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 21.07.04, 16:15 miss.murple napisała: > "Stale" w przypadku kobiety znaczy najwyżej cztery razy w roku, w co najmniej > ośmiotygodniowych odstępach. byłam już cztery razy oddawać krew - i jeżeli chodzi o kobiety, mogą to robić najczęściej co trzy miesiące - panowie co dwa... Odpowiedz Link Zgłoś
oka5 Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 14.07.04, 23:07 Chętnie bym oddawała, ale nie mogę. Przeszłam żółtaczkę A i B. Pozdrawiam wszystkich dawców. Mam dla Was wielki szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
oka5 Re: po WZW A i B 14.07.04, 23:24 Nie można :-(. Szbadsag cytowała wyżej regulamin. Nie można też być dawcą szpiku kostnego (to napewno) i chyba innych narządów też. Odpowiedz Link Zgłoś
helgunda Re: po WZW A i B 14.07.04, 23:27 dobrze, że się zaszczepiłam na WZW B ale to też nie przez przezorność, tylko "siła wyższa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: po WZW A i B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 23:30 Slyszeliscie moze o tym, iz Niemcy placa za 0,5 litra krwi ok 150 euro? Nie chce rozsiewac plotek, ale taka informacja obila mi sie o uszy. Jezeli ktos ma dokladniejsze info, moze moglby sie nim tu podzielic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helgunda kasa za krew IP: *.arkonskie.v.pl 20.07.04, 09:08 to chyba jakaś plotka, poczytaj na innym forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=14261549 Odpowiedz Link Zgłoś
aretse11 Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 19.07.04, 23:32 ja oddawalam regularnie ,teraz juz mniej..bo mialam anemie..choc nie bylo widac..ale mialam..Uwazam,ze skoro moze pomoc innym...to czemu nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpionica Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 20.07.04, 09:31 Ja raz oddalam - na wampiriadzie. W ogole uwazam, ze te wampiriady studenckie to swietny pomysl - zobaczylam plakat idac na uczelnie, zboczylam nieco z trasy, i po pol godzinie poszlam na zajecia majac poczucie ze zrobilam cos fajnego - pomijam fakt, ze (mpytalam pielegniarek) akurat tego dnia bylo bardzo malo oddajacych. A ostatnio szlam przez krakowski rynek i tez akurat byla taka akcja - gdyby nie to, ze to nie byl moj "rock'n'rollowy dzien", tez bym poszla. Bo ja za leniwa jestem, zeby samej sie pofatygowac o 8 rano do punktu krwiodawstwa, raz poszlam, ale nie moglam bo cos tam. Pomijam fakt, jakie mialam problemy, kiedy chcialam sie zarejestrowac jako dawca szpiku - do tej pory nie mam pojecia jak sie za to zabrac !!! Odpowiedz Link Zgłoś
nat.ka Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 20.07.04, 09:59 Ja chętnie bym oddała, nawet zostałbym regularnym krwiodawcą, poza tym mam dość rzadką grupę krwi (ARh-) ale podobnie jak u miss murple, wkłucie się w żyłę w moim przypadku naprawdę graniczy z cudem, z tego co pamiętam, udało się to jednemu (sic!) lekarzowi, o pielęgniarkach nawet nie wspomnę, co wyrabiały. Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 20.07.04, 10:01 Oddaję raz albo dwa razy do roku, najczęściej latem, bo strasznie wtedy płaczą, że krwi brakuje. Poza nieco dziwnym wrażeniem przy pobieraniu (część tej rurki leży na ręce i czuje się przepływ ciepłej krwi) jest okay. We Wrocławiu na Czerwonego Krzyża są bardzo miłe pielęgniarki, zawsze pożartują, pogadają i raz dwa jest po wszystkim :) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 20.07.04, 10:27 nie oddawalam nigdy krwi chociaz zawsze bylam zdrowa i w zasadzie moglam oddawac krew nie chcialabym natomiast nigdy znalezc sie w stuacji ze to mnie jest podana czyjas krew, z tego co pamietam z polski krew oddawaly najgorsze lupy, pijaczki za pieniadze badz czekolade, nie przypominam sobie zeby krew-pacjent przed oddaniem byl badany Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzoczlowiekoupior Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 20.07.04, 11:40 Teraz bada się osoby oddające krew, fakt, że pobieżnie, ale później bada się samą krew. O wynikach informuje się dawcę. Dziwne jest to, że większości krajów europejskich około 80% przetoczeń jest z własnej krwi, u nas zaledwie kilka procent. Pozdrawiam, Zwierzak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? IP: *.waw.pdi.net / *.waw-smy.leased.ids.pl 20.07.04, 13:53 "Nie oddawałam nigdy krwi:, ale "nie przypominam sobie zeby krew-pacjent przed oddaniem byl > badany" Zastanów się, co piszesz. Nie wiesz, kiedy krew będzie Ci potrzebna. Możesz mieć wypadek. Nagłą operację ortopedyczną czy choćby usunięcie wyrostka. Do każdego zabiegu potrzebna jest krew. W Polsce te nieszczęsne lumpy i pijaczkowie oddają krew lub osocze za czekoladę. Nie za pieniądze. Te obrzydliwe męty społeczne oddają krew honorowo i anonimowo ratują życie takim jak Ty, zadowolonym z siebie i patrzącym na nich z wyższością. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 20.07.04, 16:08 Gość portalu: hihi napisał(a): > "Nie oddawałam nigdy krwi:, ale "nie przypominam sobie zeby krew-pacjent przed > oddaniem byl > > badany" Zastanów się, co piszesz. > Nie wiesz, kiedy krew będzie Ci potrzebna. Możesz mieć wypadek. Nagłą operację > ortopedyczną czy choćby usunięcie wyrostka. Do każdego zabiegu potrzebna jest > krew. > W Polsce te nieszczęsne lumpy i pijaczkowie oddają krew lub osocze za > czekoladę. Nie za pieniądze. Te obrzydliwe męty społeczne oddają krew honorowo > i anonimowo ratują życie takim jak Ty, zadowolonym z siebie i patrzącym na nich > > z wyższością. a co chcialas/es tym wpisem osiagnac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helgunda jak bez badania?! IP: *.arkonskie.v.pl 20.07.04, 15:08 wypełnia się ankietę, oddaje się próbkę krwi do analizy, z wynikami do lekarza i dopiero wtedy oddaje się właściwą krew. inna sprawa, że można nakłamać w ankiecie - tego nie ma jak zweryfikować. a niektóre wirusy widać w krwi dopiero po kilku miesiącach. dobrze, że nie płacą za oddawanie krwi, bo wtedy dopiero "lumpów" jak to ich określiłaś, mogło by się nazłaźić. są pewnie i tacy, co robią to dla tych 8 tabliczek czekolady... Odpowiedz Link Zgłoś
moboj Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 20.07.04, 11:52 jestem HDK od roku, oddaję krew regularnie co 3 miesiące w stacji krwiodawstwa na ulicy Czerwonego Krzyża we Wrocławiu. ta stacja była już tu wymieniana - rzeczywiście pielęgniarki są rewelacyjne, bardzo sympatyczne. jestem zdrową osobą, więc chętnie dzielę się tym, co mam. może komuś moja krew uratuje życie... w tym linku: www.republika.pl/kropelka_serca/index2.html w dziale vademecum można znaleźć sporo przydatnych informacji na temat zasad kwalifikowania dawców krwi. i tu jeszcze wywiad z koordynatorem wrocławskiego centru krwiodawstwa: miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2186917.html Odpowiedz Link Zgłoś
kasietta Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 20.07.04, 13:03 Ja oddałam raz, rok temu, żeby określić swoją grupę krwi i wkrótce wybieram się ponownie. Mogę za to dostac dzień wolny w pracy więc jest dodatkowa motywacja ;) Miałam trochę problemów z wkłuciem sie do żyły, a potem siniaki na pół przedramienia przez dwa tygodnie, ale całkiem miło wspominam to doświadczenie Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 20.07.04, 13:31 Kiedyś oddawałam regularnei, ale nastraszono mnie, że organizm przyzwyczaja się do nadprodukcji i potem można mieć problemy. Inna rzecz, ze potem zachorowałam i moja krew mogłąby tylko komuś wyrządzić szkodę:( A jeszcze inna rzecz, że mnie uratowała czyjaś krew... Odpowiedz Link Zgłoś
scorpionica Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 20.07.04, 13:42 A ja mam pytanie: najpierw lekarz pyta o rozne przebyte choroby itepe (to, o czym byla wczesniej mowa: zeby wykluczyc wszelkie mozliwe komplikacje), ale przeciez mozna o czyms nie pamietac albo celowo oszukac w wywiadzie (teoretyzuje, ale...) w momencie pobierania krwi do przetoczenia pobiera sie ja takze do badan no i czy jesli czyjas jest w jakis sposob "skazona" /nie wykryte w wywiadzie/, to czy te badania to wykaza? a moze: czego nie wykaza? czyli: czy zeby byc dawca bezpiecznym dla biorcy wystarcza te badania wykonywane odrazu przy pobieraniu krwi? Odpowiedz Link Zgłoś
scorpionica Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 20.07.04, 13:46 no a jak to sprawdzic, np: "dyskwalifikuje na stałe przynależność do grup wysokiego ryzyka zachorowania na AIDS, takich jak: - homoseksualiści (tez uwazam ze to bzdura), - osoby uprawiające prostytucję, - osoby, które często zmieniają partnerów seksualnych" ?? Odpowiedz Link Zgłoś
souri Ja oddaje i popieram :-) 20.07.04, 15:25 W ten sposób mogę realnie komuś pomóc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helgunda wiedze, ze nie jest nas jednak tak malo IP: *.arkonskie.v.pl 20.07.04, 18:42 czyli nie taka z nas słaba płeć :-) zresztą to mężczyźni częściej mdleją na widok krwi... Odpowiedz Link Zgłoś
souri Ja już oddałam ponad 3 litry! 21.07.04, 09:50 To może nie jest tak dużo, ale zważywszy że mam 24 lata, przede mna jeszcze conajmniej 20 litrów... Gość portalu: helgunda napisał(a): > czyli nie taka z nas słaba płeć :-) > zresztą to mężczyźni częściej mdleją na widok krwi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obierzyna ja oddam za kase IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 08:31 w Niemczech placa za kazde oddane 450ml ok.1600zl. raz w miesiacu wypadzik do prywatnej kliniki i mozna pozyc w Polsce. a propos, snilo mi sie dzisiaj w nocy ze latalam po pietrach z igla wbita w zyle i ciagalam za soba rurki, az jedna przebilam. koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moboj Re: ja oddam za kase IP: *.magma / *.magma-net.pl 21.07.04, 10:14 krwi nie oddaje się raz w miesiącu... rozumiem, że kiedy Ty będziesz potrzebowac krwi to też za nią zapłacisz, tak? taki litr dla Ciebie i szpital też zarobi, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
k.j Re: ja oddam za kase 21.07.04, 10:19 a czy wszystko musi opierac sie o kase? juz nic nie mozna zrobic tak od siebie dla innych?? a co bedzie, gdy sama bedziesz potrzebowala krwi? pewnie ja dostaniesz, tylko ze wtedy nie pomyslisz o tym, ze w Niemczech za nia placa.. szkoda slow.. Odpowiedz Link Zgłoś
moboj Re: ja oddam za kase 21.07.04, 22:18 te, obierzyna... Niemiecki Czerwony Krzyż stanowczo dementuje polskie plotki o rzekomym płaceniu za krew. musisz sobie znaleźć jakiś inny sposób na zarabianie. może zbieranie puszek albo makulatury? przy okazji świat posprzątasz:) Odpowiedz Link Zgłoś
k.j Re: co myślicie o ODDAWANIU KRWI ??? 21.07.04, 10:14 ja oddaje, do tej pory dopiero dwa razy, ale nie zamierzam na tym poprzestac, w koncu kiedys i mnie moze byc potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ore a propos oddawania krwi... IP: *.ec.pl / *.ec.pl 21.07.04, 21:39 ...mysle ze to bardzo potrzebne. gorąco popieram, chociaz sama oddawalam krew dopiero raz, na wampiriadzie. i bynajmniej nie tylko dla czekolady ;) moj organizm poradzi sobie swietnie bez tych 500 ml, a komus kiedys moze to naprawde bardzo pomóc. za to wiem, ze wielu moich znajomych jest zdecydowanie przeciwnych oddawaniu krwi. powody - krew jest dla nich czyms zbyt intymnym, własnym i wyjatkowym, zeby się nią dzielic. czy jest wiecej osob, ktore tak uważają? przepraszam z gory wszystkich - nie rozumiem takiego podejscia. szanuje, ale zupelnie nie rozumiem :( aha i jeszcze jedna sprawa - dopiero z tych postów dowiedzialam sie, ze homoseksualisci nie moga oddawac krwi. Dlaczego??? z całą pewnoscia w ankiecie, którą wypelnialam przed Wampiriadą nie bylo pytania o orientacje. owszem, bylo zdaje sie cos o liczbe partnerow seksualnych i o przypadkowe stosunki w ostatnim czasie, ale nie bylo zastrzezenia ze chodzi o stosunki damsko-meskie czy inne! mysle ze to jakies nieporozumienie. sprawdzilam na stronie pck i rzeczywiscie, czarno na bialym, ze z krwiodawstwa wyklucza sie homoseksualistow :( czy to znaczy ze moja krew jest jakas gorsza czy co? toż to absurd! pozdrawiam krwiodawcow ore Odpowiedz Link Zgłoś