Dodaj do ulubionych

zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyjechać?

• zonaczolgisty Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 06.11.14, 12:29
      Polecam www.elephantsworld.org
      - miesieczny wolontariat z pelnym wyzywieniem i kwaterunkiem kosztuje tylko $500. Bylam juz dwa razy, wkrotce jade 3ci. Nie wiem jak z wizami dla polakow, ja jezdze na innym paszporcie i moge siedziec maksymalnie 3 miesiace za jednym pobytem.
    • karl.franc Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 06.11.14, 13:59
      jak znasz dobrze angielski,
      poszukaj po roznych firmach organizujacych wyjazdy do krajow 3ciego swiata zeby uczyli tam angielskiego
      podobno calkiem niezle zajecie, mozna zobaczyc kawalek swiata i przy okazji troche zarobic
    • jarkuck Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 06.11.14, 18:02
      Cześć. Piszę bo jakiś czas temu podjąłem podobną decyzję, podczas podróży zdecydowałem się zdalnie wszystko pozamykać i przedłużyć pobyt, również z myślą o wolontariacie. W czasie drogi znalazłem kilka miejsc gdzie mogłem się zatrzymać-i to jest opcja najlepsza. Po prostu ruszyć w zamierzonym kierunku, starać się nocować po ludziach (najlepiej couchsurfing lub znajomi znajomych :)-w takich okolicznościach najlepiej coś znaleźć na dłużej. Radziłbym uważać na organizację oferujące wolontariat. Są to zwykłe firmy nastawione na zysk, a wolontariat na zachodzie stał się sposobem spędzania wakacji i chwalenia się znajomym i zarówno firmy, jak i organizacje to wykorzystują. W moim przypadku znalazłem wolontariat w Ekwadorze (3 miesiące) wszelkie warunki potwierdzone na miesiąc przed przyjazdem, żadnych opłat, zakwaterowanie i wyżywienie zapewnione. Na tydzień przed datą przyjazdu wezwanie do zapłaty na ponad 2000$-zrezygnowałem, byłem w Peru więc mogłem sobie na to pozwolić, gdybym jednak zakupił bilety z Europy byłaby to niemiła niespodzianka. Udało mi się znaleźć miejsce w Amazonii gdzie mogłem się zatrzymać i mieszkać w bardzo prostych warunkach nie ponosząc przy tym kosztów (oprócz wyżywienia). Wykonywałem proste prace i to głównie dlatego że chciałem-gospodarz niczego nie wymagał. To co jest ważne, to że po powrocie nie będzie Ci łatwiej, na łonie natury potrzebujesz 1-3 miesięcy żeby się "odhipnotyzować" a wtedy gdy wrócisz masz wrażenie że wokół są sami lunatycy, że to co nazywamy rzeczywistością jest ułamkiem tego co oferuje życie, natomiast społeczeństwo zrobi wszystko żebyś na drogę prawdy i wolności nie wstąpiła (mówiąc wprost-wezmą Cię za wariata). Jeśli chcesz się wstrzymać z decyzją na jakiś rok to zapraszam do kontaktu wtedy. Wóciłem głównie aby zrobić coś dla takich osób jak Ty. Zakładam właśnie fundację i odkładam już środki na pierwszą działkę w Amazonii, następne jako fundacja chciałbym zakupić na Kubie i na Jamajce-Warunki mają być proste-jednak będzie się można zatrzymać za darmo i uczestniczyć (bez dodatkowych opłat) w budowie ośrodków, przy okazji wspierając lokalne społeczności. Jeśli masz ochotę daj znać opowiem Ci nieco więcej.
      • ludwik600 Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 06.11.14, 18:44

Wsiąść do pociągu byle jakiego,
        Nie dbać o bagaż, nie dbać o bilet .
      • sniezka1602 Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 18.11.14, 14:39
        Cześć, czy możesz mi podać jakiś namiar do siebie? Maila, cokolwiek? Bardzo bym się chciała z Tobą skontaktować ws. tego co napisałeś. Pozdrawiam serdecznie :)
        • rotkaeppchen1 Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 18.11.14, 17:09
          Napisz na gazetowego. Kazdy ma.
    • darmowy1 wyślij sobie pocztówkę.. 06.11.14, 22:47
      www.youtube.com/watch?v=-B-vASt4xnI
    • globuzz Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 07.11.14, 19:56
      Spróbuj poszukać czegoś na tej stronie z ogłoszeniami z całego świata: www.helpx.net/
      Przekrój ofert jest wielki, od wolontariatu po prace sezonowe w egzotycznych turystycznych rajach.
    • piechtolot Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 07.11.14, 20:48
      Witaj spróbuj sobie woofing(praca na farmie) mój znajomy jest teraz w Irlandii. Pracuje 6h płacą mu 50 euro tygodniowo ale w większości przypadków masz wyżywienie i nocleg i towarzystwo innych ludzi poszukujących szczęścia. Podobno jest super. Inne wyjście jeśli nie boisz się pracy fizycznej a nie masz angielskiego to po prostu Anglia ale to na pol roku co najmniej zeby wyjść na zero ale tam łatwo jest się załapać a jak tylko znasz język to bez problemu. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
    • obrotowy Gdy ma sie taka sytuacje, to sie siedzi na d... 08.11.14, 01:17
      - mieszkanie w Warszawie, stala prace itd...

a nie mysli o wyjazdach.

no, ostatecznie mozesz jechac do Chin.

wskutek polityki "jednego dziecka" brakuje tam 30 mln kobiet w wieku rozrodczym.
      • theorema Re: Gdy ma sie taka sytuacje, to sie siedzi na d. 10.11.14, 00:25
        ja całkiem serio rozważałam w sierpniu jeszcze wyjazd na bio-farmę.
        www.wwoof.net/
        zajrzyj, poszukaj tej, która Ci pasuje.
        Najczęściej nie płacą wynagrodzenia, ale dają jeśc, spac, można poznac ciekawych ludzi, zupełnie inne obyczaje. Wydajesz niewiele gdzieś na odludziu. Uczysz się doic kozy, albo przycinac sady owocowe. Musisz miec tylko na podróż, ubezpieczenie, jeśli właściciel farmy go nie zapewnia i opłacenie kontenera na dobytek tu w Polsce na czas wyjazdu. Albo fajnych kumpli z domami o dużych piwnicach, co ci graty przetrzymają. Niektórzy już od trzech lat wałęsają się z farmy na farmę i ani myślą wracac. Jest to sposób na życie, blisko natury, prostych ludzi. Sposób na życie w zwolnionym tempie, kiedy masz czas patrzyc o ile przyrosły nowe pędy na roślince od wczoraj i jak unosi się mgła nad polem o świcie. Nie daj sobie wmówic, że ten cały pakiet socjalny, praca, płąca - są więcej warte. Nie są. Możesz to stracic nawet jutro, zredukują twój dział, albo firma zbankrutuje, albo trzeba będzie stanowiska dla córki znajomego i polecisz. Przeżyc nikt ci nie odbierze, ani obrazów, ani smaków prawdziwego jedzenia. Gdybym miała Twoje kilkanaście tysięcy i trochę mniej skomplikowaną sytuację rodzinną, pojechałabym natychmiast. Np. do Portugalii, albo do Austrii, żeby rozmawiac pół na migi, pół w tyrolskim dialekcie o górach, bogu i dobrym życiu, jak reklamował swoje gospodarstwo jeden z właścicieli farmy. Może po takim wyjeździe stwierdzisz, że chcesz coś takiego sama robic, może zakochasz się w innym obieżyświacie i wylądujesz w końcu w zupełnie innym kraju, a może wrócisz z ulgą do kostiumików, służbowych imprez integracyjnych i miejskiego smogu i zgiełku. Jak nie spróbujesz, nie będziesz wiedziała. Nie martw się, że rzucając wszystko narażasz się na zapomnienie. Nieprawda, po powrocie - jeśli w ogóle wrócisz - możesz napisac książkę z podróży, założyc swoją farmę, albo po prostu poszukac nowej pracy koniecznie wpisując w cv ciekawośc świata, elastycznośc i gotowośc do podejmowania ciekawych wyzwań. Powodzenia, rozumiem Cię jak mało kto:)
    • biedronka7112 Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 08.11.14, 18:59
      Najpierw się zastanów, co chcesz robić.
      Stwierdzenie, że nie ma się ochoty robić tego, co do tej pory, to jeszcze nie jest pomysł na życie.
      Jeśli nie wiesz, co zrobić ze swoim życiem - wyjedź gdziekolwiek na miesiąc, pomyśleć. "Gdziekolwiek" może być tuż za rogiem - na polskiej wsi, wcale nie musi być w Azji ani w Afryce.
      Jednak jeśli chcesz odśnieżać stację na Antarktydzie, bo masz nadzieję spotkać tam ludzi, którzy staną się dla Ciebie autorytetem i podpowiedzą Ci, co robić z życiem - rozczarujesz się.
      Ludzie są wszędzie (do pewnego stopnia) tacy sami, niezależnie od kontynentu. A do stacji badawczych w ogóle już wyjeżdża określony sort ludzi, niekoniecznie trzymających się twardo rzeczywistości.
      Bardziej polecam rejs pod żaglami - nawet, jeśli nie pływałaś, to na necie znajdziesz oferty dla ludzi, którzy nie mają w tym doświadczenia. Obecnie na rejsy okołosylwestrowe miejsca są już przeważnie pozajmowane, ale w dalszym ciągu można się załapać na rejsy, które odbywają się w lutym. Na Kanarach na przykład, albo na wysokości Afryki - więc ciepło.
      Masz pełne wyżywienie, przygodę, odcięcie od świata, mocujesz się z żywiołem.
      Nie będę podawała żadnych nazw firm, bo nie chcę być posądzana o reklamowanie, ale takie firmy istnieją, również w Polsce.
    • hieronimblue Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 09.11.14, 10:07
      Mozesz poszukac instytucji poszukujacych wolontariuszy w krajach azjatyckich ale ,co Ci z tego przyjdzie? Bedziesz tam siedziala i nie bedziesz zarabiala zadnych pieniedzy. Na czym sie znasz?
      Jesli bylabys bardzo dobra z anglielskiego to moglabys poszukac pracy jako lektor, np. w Chinach. roczny kontrakt -16 000 funtow, bezplatne zakwaterowanie, przelot, siedmiodniowy urlop i mozliwosc przedluzenia kontraktu lub nawet podjecia pracy w jako manager. Instutucja nazywa sie ''Department of Foreign Education Affairs '' in China. Beda rozwijac swoja dzialalnosc na inne kraje azjatyckie - Poludniowa Korea, Birma i Tajlandia. Jesli masz zbyt malo pieniedzy aby pozwolic sobie na dluzszy pobyt w Azji,polecam Nepal i polnocne Indie, to mozesz zarobic calkiem dobre pieniadze pracujac jako opiekunka np. w Anglii, tzw. live in carer, i wowczas jestes w stanie odlozyc, po powiedzmy szesciu miesiacach okolo 12 tysiecy funtow....Jest bardzo duzo agencji oferujacych taka prace, najwazniejsze to trafic na nie uciazliwego klienta....Zycie w Nepalu jest bardzo tanie...Pozdrawiam i zycze powodzenia!
    • bogdan.fr Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 09.11.14, 18:03
      Witam ja mysle ze powinnas gdziekolwiek wyjechac powiedzmy na 2 tyg. i przemyslec za i przeciw a najlepiej przemyslec caly sens tego co robisz i co chcialabys robic. Osobiscie polecam wyskok w Bieszczady lub Alpy ??
      • margolcia_63 Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 10.11.14, 15:49
        2-3 tygodnie temu wdziałam b. interesującą ofertę pracy dla młodej ze znajomością angielskiego jako guwernantko - opiekunka dla 2 dziewczynek w Chinach, rodzina polska. Do podstawowych obowiązków miało należeć uczenie dzieci angielskiego, dodatkowo pracodawca oferował w zamian naukę chińskiego. Bez sprzątania i gotowania! Dobrze nie pamietam ale praca na rok, czy pół, potem ew, możliwy wyjazd do Tajwanu. Wynagrodzenie b.ładne. Nie wiem, czy oferta aktualna ale może są podobne.
        Może szukaj czegoś takiego.
    • czujny_jak_pies_podwojny Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 10.11.14, 18:23
      hej,
      ja mam 28 lat i bardzo podobną sytuację i daję sobie do trzydziestki właśnie :))
      sprawdź sobie stronę workaway - www.workaway.info/
      Jest to strona wymiany pracy dorosłych ludzi, którzy chcą podróżować po całym świecie, cały czas mam to na oku.
      Jak się wstrzymasz 2 lata to możemy jechać razem :DD
      Pozdrawiam i informuje jak sprawy idą ;)
      • staserka Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 10.11.14, 19:23
        Jesli znasz biegle angielski I posiadasz przygotowanie pedagogiczne to szkoly miedzynarodowe sa kapitalnym rozwiazaniem, tym bardziej,ze funkcjonuja niemalze w kazdym zakatku świata.
        Co prawda nie tak latwo o prace ale duzo szkol szuka wolontariuszy. Zazwyczaj oferuja zakwaterowanie ( wyzywienie jesli szkola jest z internatem) plus niewielkie kieszonkowe. A zwiedzac i poznawac okolice mozesz np jako opiekun szkolnych wycieczek.
        ...Na mchu jadali...
    • aleatoria Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 11.11.14, 20:26
      Możesz chyba jeszcze wyjechać na roczne stypendium do Indonezji.
      www.indonesianembassy.pl/home.php?link=dtl&&id=198&&ids=604
      Koleżanka była przez dwa lata, bardzo zadowolona.
    • sniezka1602 Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 18.11.14, 14:21
      Cześć wszystkim ponownie :)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, tych stopujących się oczywiście spodziewałam :)
      W moim pytaniu chodziło bardziej o konkretne strony, nazwy, organizacje i opinie,
      niż o pomysły. Oczywiście zrobiłam wcześniej research w internecie, więc wiele z tych, które wymieniliście znałam, ale pojawiły się też nowe (np. woofing)
      Tak więc dzięki! Mam nadzieję, że uda się wszystko jakoś szybko zorganizować.

Pozdrawiam

• straszny.upal Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 18.11.14, 20:03
        Czyli slusznie Cie ocenilam, na latwizne liczylas i ze ktos za Ciebie odwali robote.
        Wrocisz z tej zagranicy z placzem szybciej niz myslisz, z takim podejsciem.
        • krakkrakusek1au Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 19.11.14, 07:47
          33 lata temu, zostawiłem w Polsce mieszkanie, pracę z wynagrodzeniem przekraczającym 3x średnią krajowa, dalsza rodzinę i przyjaciół. W mojej decyzji towarzyszyła mi żona w 5 miesiącu ciąży i 2 dzieci poniżej 4 roku życia. W kieszeni miałem 250 dolarów amerykańskich. Wyjechałem do Austrii. Poprosiłem o azyl mimo, że nie miałem powodów politycznych. Z Austrii wyemigrowałem do Australii. Po 33 latach twierdzę, że była to najlepszą decyzja mojego życia.
      • ice_ice Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 21.11.14, 09:12
        sniezka1602>> zerknij sobie na strone Stacji Arctowskiego. Co pol roku - co rok wyjezdzaja polskie ekspedycje na Antarktyde, przy odrobinie szczescia mozna sie zalapac i specjalnych kwalifikacji nie trzeba miec. Przygoda niesamowita, o ile Cie wypuszcza z pracy na rok... Kolezanka tak wyjechala, a ma zwykly zawod. Przygoda zycia.
        • simply_z Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 21.11.14, 22:06
          ale co tam robiła?
    • morhile Śnieżko 25.11.14, 23:34
      Podpisz umowę z National Geographic, podróżuj i rób dokumentacje dla nich, i miej ten swój koniec świata zaliczony.
    • pphuanko Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 25.11.14, 23:37
      Ucieczka nie wiele nie zmieni, ponieważ nie próbujesz uciec od świata tylko od w własnych emocji. Świat jest wszędzie taki sam, ludzie i problemy są podobne jak nie takie same. Rozwiązanie jest czasem bardzo blisko Ciebie tylko go nie widzisz, ucieczka nie poprawi sytuacji ponieważ często nasze nastawienie podąża za nami. Bywam czasem w Warszawie jeżeli szukasz rozwiązań związanych z zarządzaniem czasem, finansami lub rozwojem własnej firmy polecam e-commerce. kontakt: anko.tm@gmail.com pozdrawiam Tom
    • oowocowo Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 03.12.14, 18:30
      Miałam podobne dylematy. Mieszkałam z rodzicami, pracowałam, nudziło mnie to wszystko. Bez partnera. Postanowiłam zmienić pracę na pracę w innym województwie- dokładnie to ta sama praca ale oddział w innym województwie. Zamieszkać z kolezanką. I nagle zaskoczyło. Bo odezwał sie do mnie na facebooku. Przystojny mężczyzna mieszkający w Luksemburgu. Spotykamy sie pol roku, I juz nie mam czasu na nude. Myślę, ze wczesniej bylam w jakijs depresji i dlatego tak wszystko zmienialam. Za rok przeprowadzam się na stałe do Luksembutrga. Tu muszę zamknąć kilka spraw, miałam nawet wczesniej i jestem generalnie szczesliwa. Wszystko wyszło nagle. Więc naprawdę i w miejscu zamieszkania zycie moze zmienic sie nagle i nieoczekiwanie. Gdybym jednak nadal była sama to szkoliłabym dalej język. I po skonczeniu specjalizowania sie za 3 lata wyjezdzalabym tez za granicę. Język to podstawa musisz znac zeby myslec o wyjezdzie. Jak znasz jezyk bardzo latwo zorganizowac sobie juz prace i jakies lokum. Wtedy oszczednosci tylko na miesiac przezycia bez wyplaty a potem zaczynasz normalne zycie.
      • oowocowo Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 03.12.14, 18:31
        aaaa i od stycznia rozpoczynam wolontariat w domu dziecka :)
    • pphuanko Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 03.12.14, 19:03
      Hej, sam działam w miedzynarodowej organizacji zadzwoń lub podaj numer to może sie spotkamy w Wa-wie Tomek 570506581. anko.tm@gmail.com
    • larusse Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 05.12.14, 14:37
      ja tak za 2 lata pojadę. w jakieś ciepłe kraje. :)
    • aniaaniaania123 Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 11.06.16, 17:24
      Dalej szukasz możliwości wyjazdu?
    • alinkapralinka Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 16.06.16, 11:48
      Super pomysł i nie czytaj hejtów i głupich wypowiedzi :) Ja również przymierzam się do zostawienia wszystkiego w PL i wyprowadzki do Hiszpanii. Mam 41 lat i za rok to zrobię :) dziecko duże, tu nic poza nią mnie nie trzyma, a w tych czasach komunikacja jest łatwa, a my blisko ze sobą jesteśmy :) Przeprowadzka do Hiszpanii to jak z Gdyni do Krakowa tylko w piękniesze miejsce :) do usmiechniętych ludzi i słońca 9 mcy w roku :) Pomyśl o tym, okolice Marbelli :)
    • derff Re: zmiany generalne-jak zostawić wszystko i wyje 16.06.16, 13:35
      Jak miałem dośc wszystkiego to zawsze myslałem, że mogę kupić bilet na Goa (dla tych co nie wiedzą, kurort w południowo zach. Indiach). Tam kupuję za grosze takie zmyślne drewniane leżaki i chodzę po plaży wołając: sun bed, sun bed, sun bed.Zawsze jest ładna pogoda i mili ludzie. Raj na ziemi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka