Dodaj do ulubionych

Imigranci na tratwach

30.04.15, 12:48
Co sądzicie o pomyśle przechwytywania imigrantów na tratwach i rozdystrybuowania ich po Państwach Europy żeby nie tonęli na Morzu Śródziemnym?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 12:54
      Jestem na tak, każdemu z tych debili polityków z różnych krajów po czterech kozo...ców do willi. Niech utrzymują.
      • leptosom Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 12:33
        bez prawa opuszczania willi.
    • obrotowy a maja wizy do UE ? 30.04.15, 12:59
      chyba nie.
      zatem grzecznie odstawiac ich spowrotem do Libii, do obozow przjsciowych i tam rozpatrywac
      ich podania o azyl polityczny - w zwiazku z rzekomymi przesladowaniami politycznymi.
      zapewniam, ze liczba chetnych spadnie wielokrotnie.
    • triss_merigold6 Pacific Solution 30.04.15, 13:03
      Myslę, że skopiowanie australijskiej operacji "Pacific Solution" byłoby doskonałym rozwiązaniem.

www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/jak-australia-postepuje-z-imigrantami-sposob-australii-na-imigrantow,536396.html
    • dziala_nawalony Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 13:03
      glupi pomysl, to napedzi tylko nieskonczona ilosc nastepnych chetnych..co innego? przechwytywac na tyle daleko od europy i na na tyle blisko maroka,czy skad tam sa,zeby mogli tam doplynac o wlasnych silach..
    • kura_wuja Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 13:59
      Pomysl zacny tylko z mala roznica. Wysadzic ich na brzeg z powrotem tam, gdzie wyplyneli.
      • dziala_nawalony Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 20:40
        kura_wuja napisała:

> Pomysl zacny tylko z mala roznica. Wysadzic ich na brzeg z powrotem tam, gdzie
        > wyplyneli.

,. a po co, isc jeszcze w wieksze koszty? ..dac moze baniak ze swieza woda,ze dwa galony paliwa i niech splywaja tam skad wyplyneli.
    • nudzimisie_strasznie Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 14:11
      Ci ludzie podejmują ryzyko płynięcia na tratwie przez morze dlatego, że życie w ich własnym kraju jest jeszcze bardziej ryzykowne. Oni nie uciekają bo system im się nie podoba, a na kolację za rzadko jest mięsko, tylko dlatego, że u nich szaleje wojna i nędza. To, że trzeba ich przyjąć nie ulega dla mnie żadnej kwestii. Co robić z nimi dalej, to jest pytanie.
      • triss_merigold6 Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 14:13
        To ich przyjmij na własny koszt, nie widzę przeszkód.
        • nudzimisie_strasznie Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 14:21
          Nie ogarniam takich ludzi jak Ty. Życie ludzkie na pieniądze przeliczysz? Serio?
          Jak Ci Putin wjedzie do Polski, to na pewno się ucieszysz, jak obywatele Europy powiedzą, żeby Cię kto inny przyjął na swój koszt. Chociaż dzielnym Polakom nie był potrzebny Putin, wystarczyła ta straszna komuna z pełnym socjalem i wakacjami pod gruszą, żeby spier.alać po całym świecie i za męczenników robić. Łezkę uronisz oglądając filmy o holokauście, pewnie będziesz kręcić głową i mówić "jak to możliwe, że coś takiego się stało", uważać, za rzecz niewiarygodną, że jakieś kraje mogły nie chcieć przyjmować zagrożonych zagładą. A potem wpi.rdolisz kanapkę z szynką i powiesz "niech tych ahmedów przyjmie kto inny, albo niech sobie toną, co mnie to".
        • six_a Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 17:39
          wiesz, ty też nie żyjesz wyłącznie za te swoje podatki, więc tak już innym nie wyliczaj.
          • mendigo Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 17:41
            Ale przyznasz, siksa, że co innego sponsorować swojską dzicz, np. siebie i swoje dzieci, niż obcą. Człowiek się zupełnie inaczej czuje.
            • six_a Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 17:50
              nienojasne. dzicz a priori, nie ludzie z jakąś historią, dramatem. a potem siądą takie państwo do telewizorów i będą łzy ronić nad panią, co se krzywy nosek naprawiła. albo roztkliwiać się nad zwierzątkami. albo przekazywać jeden procent podatku i jeszcze się tym chwalić.

a co powiesz o tym panu? cywilizowany polak z krwi w europejskim kraju.
              dzicz to już mamy, żadna nowa nam nie grozi.
              www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-porwal-zgwalcil-i-zabil-9-latke-we-francji-zbigniew-h-juz-z-,nId,1718921
              no ale najlepiej zrobić diabła z imigrantów, to ja proponuję całą polską emigrację cofnąć, zwłaszcza polityczną i niech wraca, skąd się rozlazła.
              • triss_merigold6 Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 17:59
                Nie roztkliwiam się nad zwierzątkami.
                Przepraszam, ale o czym chcesz rozmawiać? O recydywiście mordercy - jednostkowym przypadku, czy o systemowym problemie wielotysięcznych migrujących mas?

Polska jest w UE. Nie zauważyłam, żeby w UE była cała północna Afryka, ale może za chwilę faktycznie będzie.
                • six_a Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 18:19
                  > Nie roztkliwiam się nad zwierzątkami.
                  to straszne. nad czymś powinnaś się jednak roztkliwiać, dla zdrowotności.

>o systemowym problemie wielotysięcznych migrujących mas?
                  mogę o różnych sprawach porozmawiać, natomiast nie rozumiem tak wrogiego nastawienia nastawienia i epitetów w rodzaju: dzicz.

> Polska jest w UE. N
                  całe masy z polski wyemigrowały do stanów. jakieś przemyślenia? dlaczego oni mogli i jest cacy, a afrykanie nie mogą? żadna różnica jak dla mnie. wśród jednych i drugich mogą być patologie, a mogą być i sensowni ludzie chętni do pracy. no chyba że po prostu z rasistowską argumentacją wyjedziesz za moment, to nie będę ryzykować rozmowy.
                  • sid-15 Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 18:52
                    Ty chyba pierwszy raz widzisz nicka tej pani, toć Kombi w porównaniu z nią to tzw. lajcik. :)
                    • six_a Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 21:57
                      trzeba wierzyć w ludzi;)
                • kino.mockba Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 18:36
                  > czy o systemowym problemie wielotysięcznych migrujących mas?

Na londyński zmywak migrujące. Milionowe masy.
              • obrotowy czego Ci publicznie ANGOL nie powie 30.04.15, 17:59
                six_a napisała:
                > no ale najlepiej zrobić diabła z imigrantów,
                to ja proponuję całą polską emigrację cofnąć,

czego Ci publicznie ANGOL nie powie
                - dlaczego wola tam Polakow od np. Murzynow ?

gdyz Polacy sa BIALI...
                • triss_merigold6 Re: czego Ci publicznie ANGOL nie powie 30.04.15, 18:02
                  W Irlandii to mówią dość bezobciachowo, nie wiem czy publicznie, ale towarzysko to owszem.
                • leptosom Re: czego Ci publicznie ANGOL nie powie 01.05.15, 12:39
                  pamiętam czasy, gdy np. do takiej Szwecji łatwiej było wjechać kolorowym, aniżeli Polakom (białym).
      • obrotowy Nieprawda. 30.04.15, 14:38
        nudzimisie_strasznie napisała:
        tylko dlatego, że u nich szaleje wojna i nędza.

W polityce swiatowej siedze po uszy (polecam foro FS) i zapewniam Cie, ze w Czarnej Afryce
        (a 90 % ucikeajacych poprzez Libie - to Murzyni) nie toczy sie obecnie zadna wojna.

Towarzystwo pcha sie do UE, ze wzgledu na obowiazujacy w starej UE dobry SOCJAL i mozliwosc dorobienia bez problemu 400 Euro na miesiac - co w sumie starcza na w miare wygodne zycie.

I dlatego bronia sie rekami i nogami, by ich nie zeslano do Polski czy Litwy, gdyz tu nie ma socjalu, a zamyka ich sie tylko w obozach dla uchodzcow - bez perspektywy dorobienia na czarno.

Popatrz na "uchodzcow" czeczenskich w Polsce , ktorzy klna w zywe oczy, ze nie udalo im sie przedostac do Niemiec i tam poprosic o Azyl.
        • alpepe Re: Nieprawda. 30.04.15, 14:43
          Ano właśnie. A przewóz organizuje mafia. Ona się na tym bogaci.
          • nudzimisie_strasznie Re: Nieprawda. 30.04.15, 14:46
            No popatrz mafia! A to głupie Murzyny, po co dają mafii, jak mogliby tak jak alpepe sobie po prostu pojechać do innego kraju i tam żyć?
        • nudzimisie_strasznie Re: Nieprawda. 30.04.15, 14:44
          Tak jest i ten socjal skłania ich do płynięcia tratwą ze znaczną szansą na utonięcie. Wiesz, mogą sobie siedzieć u siebie i jeść trzy razy dziennie smaczny posiłek, ale się w dupach poprzewracało i chcą jeszcze podwieczorka, stąd ten szturm na Europę.

Ja też się klnę w żywe oczy, że mieszkam w Polsce tylko dlatego, że nie miałam szczęścia urodzić się w Niemczech lub innym cywilizowanym kraju (np. dającym socjal, który nie jest kpiną), który dba o swoich obywateli.
          • obrotowy rozumiem... 30.04.15, 15:00
            i tych Murzynkow i Ciebie - bo kazdy chcialby zyc dostatnio i wygodnie.

tylko ze Europa nie jest z gumy.
            a i tu zaczynaja miec miejsce podpalania domow azylantow
            - bo ludzie po prostu ich wiecej nie chca...

Mowi sie juz o zakladaniu obozow przejsciowych w Libii i tam rozpatrywanie wnioskow o Azyl
            - o czym napisalem w moim pierwszym poscie.

Niestety, jak znam tempo pracy UE - to potrwa ze 2-3 lata, zanim sie dogadaja.
            A poki co to w UE bedzimy mieli niezly GNOJ , ktory zreszta JUZ JEST we Wloszech.

Tysiace walesajacych sie po ulicach mlodych "blacks"...
            • nudzimisie_strasznie Re: rozumiem... 30.04.15, 15:10
              obrotowy napisał:

> i tych Murzynkow i Ciebie - bo kazdy chcialby zyc dostatnio i wygodnie.

Każdy chciałby żyć, bez "i" w tym wypadku.

> tylko ze Europa nie jest z gumy.
              > a i tu zaczynaja miec miejsce podpalania domow azylantow
              > - bo ludzie po prostu ich wiecej nie chca...

Nie ma usprawiedliwienia dla podpalania komuś domu. Jeśli koniecznie chcesz go szukać, to szukaj go w sercach, a nie rozumach i najlepiej zacznij od swojego.

• alpepe Re: rozumiem... 30.04.15, 15:15
                Niedaleko ode mnie płonął dom, w których upchnięto uchodźców. Lokatorzy sami podpalili dom.
              • obrotowy nadal rozumiem, ale... 30.04.15, 15:28
                Jeśli koniecznie chcesz go szukać, to szukaj go w sercach, a nie rozumach i najlepiej zacznij od swojego.

Niestety Aniele, nie wszyscy maja takie miekkie i wrazliwe serduszka, jak Ty...

W poscie Alppe - dala Ci chyba jasny przyklad ?
                Mozna sie obrazac na fakty - ale co to da ?
                • nudzimisie_strasznie Re: nadal rozumiem, ale... 30.04.15, 17:12
                  obrotowy napisał:

> W poscie Alppe - dala Ci chyba jasny przyklad ?
                  > Mozna sie obrazac na fakty - ale co to da ?

Wyborny przykład, bo jak wiadomo żaden polski Mietek nigdy nie sfajczył sobie stodoły.

Nie neguję różnic kulturowych i wynikających z nich trudności, nie udaję, że zaraz jak tratwa dobije do brzegu to zyskamy legiony oddanych pracownikow powiększających dochód narodowy, wiem, że przynajmniej przez pierwsze kilka lat te osoby będzie trzeba utrzymywać. Wiem, że wśród nich mogą być jednostki niebezpieczne. Wiem, że przynajmniej część z nich nigdy się nie zasymiluje. I żaden z tych argumentów nie jest dla mnie wystarczający, ani nawet blisko wystarczającego, żeby się obojętnie (lub z agresją, pogardą) przyglądać cierpieniu tych ludzi. Takich samych ludzi jak Ty i ja. Tak że, jak na wstępnie, pytanie nie jest o to czy, tylko jak.
                  • obrotowy nie znasz realiow... 30.04.15, 17:38
                    > żeby się obojętnie.... przyglądać cierpieniu tych ludzi.

nie znasz realiow czaRnej afryki
                    trzeba zaplacic 1000-2000 dolarow bandom przemytnikow
                    by dostac sie na satatek do UE
                    czynia ty tylko sredniacy i ci bogatsi

biedota aFrykanska siedzi na d...
                    gdyz nie ma na ten proceder pieniedzy
                    • six_a Re: nie znasz realiow... 30.04.15, 18:35
                      aha, czyli my jakichś bogaczy z tej afryki nie chcemy? bardzo ciekawe.
                      a pisząc statki, masz na myśli tratwy? no pierwsze co robi afrykański bogacz, to wsiada na tratwę i ryzykuje zatonięciem gdzieś po drodze. buahahahahah.
                      • obrotowy I Ty tysz nie znasz realiow... 30.04.15, 18:46
                        wrzuc tekst na translator - gdybys miala problemy ze zrozumieniem...
                        ronairobi.iom.int/news/item/561-schlepperbanden-machen-profit
                        • six_a Re: I Ty tysz nie znasz realiow... 30.04.15, 21:55
                          sam sobie wrzuć w translator, to się przynajmniej dowiesz, z jakiego powodu wieją. bo na pewno nie z powodu dobrobytu i wszechafrykańskiego pokoju.
                          • obrotowy wieja sredniacy 30.04.15, 22:03
                            i srednio-bogaci, bo biedoty na to nie stac.
                            - tylko to Ci chce uswiadomic.

w koncu 2.000 US $ dla Murzyna w Afryce - to spora suma.
                            • six_a Re: wieja sredniacy 30.04.15, 22:13
                              czytałeś to w ogóle, chyba nie bardzo. to może przeczytaj.
                              uświadamiać to możesz żonę. ew. ja ją mogę uświadomić.
                              • obrotowy nadal wieja sredniacy 30.04.15, 22:28
                                six_a napisała:
                                > uświadamiać to możesz żonę. ew. ja ją mogę uświadomić.

"zadnej pracy sie nie boje" - to i Ty nie buj zaby.
                                PS. rozwodzilem sie jusz ze 3 razy (bez rezultatu)

reflektujesz na dobry Cognac na kanapie w mojej piwnicy ?
                                www.davidstill.co.uk/wp4fb1/wp-content/uploads/2011/06/David_Still_Photographer_Advertising_Product-Cognac-XO.jpg
          • magnusg Re: Nieprawda. 30.04.15, 19:21
            No,no widac,ze masz identyczne podejscie do zycia jak ci murzyni.Socjal,socjal jako glowny miernik.Samemu pracowac sie nie che-tylko socjal.czyli pasozytniscze zycie na koszt innych.Typowe lewackie podejscie do zycia-niech inni zaiwaniaja na mnie-ja sie do pracy nie nadaje.
            • nudzimisie_strasznie Re: Nieprawda. 30.04.15, 20:08
              Jak dotąd socjalu nie skosztowałam, chociaż wykształciłam się na koszt państwa, na koszt państwa się leczyłam, korzystam z państwowej komunikacji jeżdżącej po państwowych drogach, a jak będzie trzeba to wezwę, jak najbardziej państwową, policję, więc nie będę twierdzić, że mi nikt nic nie dał i do wszystkiego sama doszłam. Ale ciągle mi mało i marzy mi się życie w kraju, które daje bezpieczeństwo i które w razie upadku, o który nie jest trudno, wyciąnie do mnie rękę, zamaist skopać mnie po dupie, marzę o kraju, który kocha bardziej swoich obywateli niż banki i o kraju, który nie będzie patrzył obojętnie na horror innych ludzi, tylko dlatego że są daleko i, o zgrozo, mają inny kolor skóry.
            • taki-sobie-nick Niepełnosprawni to lewacy! 02.05.15, 19:39
              I kolega Magnus, który jest jak najbardziej za tym, żeby ich w dużych ilościach rodzić, a nie abortować, nie da na nich grosza! Bo to lewacy myślący jak Murzyni! I niech ich utrzymują krasnoludki!

(Mówimy oczywiście o tej części, która się do pracy nie nadaje).
      • kino.mockba Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 16:20

> Ci ludzie podejmują ryzyko płynięcia na tratwie przez morze dlatego, że życie w
        > ich własnym kraju jest jeszcze bardziej ryzykowne. Oni nie uciekają bo system
        > im się nie podoba, a na kolację za rzadko jest mięsko, tylko dlatego, że u nich
        > szaleje wojna i nędza. To, że trzeba ich przyjąć nie ulega dla mnie żadnej kwe
        > stii. Co robić z nimi dalej, to jest pytanie.

Przywracasz wiarę w forumowiczów.
        • triss_merigold6 Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 16:26
          Tia... nie macie dzieci, prawda? Ani nie jesteście płatnikami podatków? Młody wiek?
          To wiele tłumaczy, potem człowiek dorasta i lewackie idee fixe mijają jak sens złoty.

Ja mam dzieci, pracuję i płacę dzikie podatki od dawna, mój partner również i sorry, ale nie mam ochoty jeszcze na dokładanie do socjalu dla obcej kulturowo i religijnie dziczy.
          • nudzimisie_strasznie Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 17:06
            Nie no, pewnie, na socjalu siedzimy, tylko Ty jesteś taka wyjątkowa, że podatki płacisz. Brawa, triss, brawa.
            • triss_merigold6 Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 18:01
              Spokojnie, cierpliwości. Dorośniesz, założysz rodzinę, zaczniesz pracować, to i perspektywa Ci się zmieni. Nie trać nadziei.
              • six_a Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 18:24
                tu większość pracuje. takie foro.
          • sid-15 Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 19:09
            Niektórym nawet nie tyle mijają, co się odwracają do tego stopnia, że z lewactwa w beton przechodzą, za 20 lat przewiduję moherowy beret i tzw. wyparcie grzesznej przeszłości. :>
          • 1borgia [...] 03.05.15, 10:01
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • magnusg Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 19:17
        Dlaczego Arabowie i muzulmanie z Syrii nie uciekaja do bratnich Emiratow,Kataru,Arabii saudyjskiej tylko pchaja sie do Europy?
        • nudzimisie_strasznie Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 20:01
          Bardzo ciekawe. Tak samo jak to, że Polacy swego czasu uciekali do USA, zamiast do bratniego ZSRR. No kto wyjaśni ten fenomen?
          • obrotowy ja :) 30.04.15, 22:07
            u Arabow nie ma socjalu.
            zyje sie w namiotach - bez mozliwosci dorobienia kasy.
          • magnusg Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 23:56
            Jak dla ciebie Zwiazek radziecki byl bratni to ja juz nie mam pytan,ale najwidoczniej masz problemy z logika i to powazne.Polacy uciekali do USA,zeby byc jak najdalej Kacapowa,bo Kacapowo i ich slugusy rzadzily wtenczas Polska.Wiec po co by mieli emigrowac tam?
            • nudzimisie_strasznie Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 11:48
              Brawo, Czesiu, rozwiązałeś jedną część zagadki, a teraz skup się mocno, ale naprawdę mocno, wszystkie szare komórki pracują na pełnych obrotach, a może Ci się uda poradzić sobie też z drugą częścią. Trzymam kciuki.
            • taki-sobie-nick Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 22:58
              magnusg napisał:

> Jak dla ciebie Zwiazek radziecki byl bratni to ja juz nie mam pytan,ale najwido
              > czniej masz problemy z logika i to powazne.Polacy uciekali do USA,zeby byc jak
              > najdalej Kacapowa,bo Kacapowo i ich slugusy rzadzily wtenczas Polska.Wiec po co
              > by mieli emigrowac tam?

Brawo, geniuszu. To właśnie autorka miała na myśli, a zastosowała ironię.
      • lilith70 Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 11:24
        Zgadzam się z Tobą w 100% Znudzona Strasznie.
        To są ludzie, żywi zdesperowani ludzie, którzy potrzebują pomocy.
        Dla pozbawionych empatii proponuję w długi weekend obejrzenie filmu Hotel Rwanda, może w co niektórych przynajmniej rozbudzi resztki współczucia.
        • nudzimisie_strasznie Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 11:55
          Nie wątpię, że historia osądzi aktualne wydarzenia, hollywood nakręci jakiś przejmujący film, a dzieci dzisiejszych przeciwników przyjmowania imigrantów, będą kręcić głowami, ronić łzy i pytać "jak to możliwe" i oczywiście nie przyjdzie im do głowy, że to zło, to ich rodzice, tak jak teraz nikt nie jest potomkiem posiadaczy niewolników, hitlerowców, i nikt nie miał dziadka, który wydał Żyda i ukradł mu majatek, nie wspominając o tym, że nikt, ale to nikt, nie miał rodziców w PZPR.
          • leptosom Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 17:59
            tak jak teraz nikt nie jest potomkiem posiadaczy niewolników, hitlerowców, i nikt nie miał dziadka, który wydał Żyda i ukradł mu majatek, nie wspominając o tym, że nikt, ale to nikt, nie miał rodziców w PZPR.

to wszystko jeden shit. wyobraź sobie, że są ludzie, którzy nie mieli z tymi zachowaniami nic wspólnego.
            • nudzimisie_strasznie Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 18:03
              Och, oczywiście, dzielni Polacy, kórzy zawsze po stronie dobra, np. wtedy jak ludzie na tratwach toną na morzu. Widać na tym forum, że tylko szlachetne serca, bóg, honor, ojczyzna.
          • taki-sobie-nick Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 23:16

> im do głowy, że to zło, to ich rodzice, tak jak teraz nikt nie jest potomkiem p
            > osiadaczy niewolników, hitlerowców, i nikt nie miał dziadka, który wydał Żyda i
            > ukradł mu majatek

Tak, tak, bo to zupełnie to samo. O rany!

A film hollywoodzki, swoją drogą, przedstawi uciekinierów dziesięć razy bardziej sympatycznie niż w rzeczywistości. Bo filmy h. posługują się kliszami i bazują na archetypach. Od tego są.

, nie wspominając o tym, że nikt, ale to nikt, nie miał rodzi
            > ców w PZPR.

Ależ doprawdyż?
        • rotkaeppchen1 Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 12:02
          Dzieki za informacje o filmie, nie znalam go, wlasnie wlaczylam, mimo ze nie potrzebuje rozbudzac w sobie wspolczucia. Ale wrzucilam info na fb, z "pozdrowieniami" dla fanow niemieckiej pegidy.
        • leptosom Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 14:35
          jak widzisz sytuację, gdy zamiast obecnie setek tysięcy ruszą do Europy zachęcone dziesiątki milionów?
        • leptosom Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 17:56
          No i co zrobiłaś dla tych z Rwandy. Do czego nakłoniło cie to twoje współczucie?
    • berta-death Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 15:35
      Jestem na tak. W końcu Europejski dobrobyt wprost wynika z nędzy krajów trzeciego świata. Skoro jedne kraje okradły inne i doprowadziły tam do nędzy, wojen i zniszczeń, to nie widzę powodu, żeby miały nie przyjąć emigrantów z obrabowanych części świata.
      • obrotowy To nieprawda 30.04.15, 15:49
        to nieprawda i dawno to udowodniono.
        kolonizatorzy francuzcy i angilescy - to nie Hiszpanie w Ameryce pld...
        - ktorzy rzeczywiscie kradli zloto i srebro na potege...

Francuzi i Anglicy nie tylko "kradli", ale i budowali.
        drogi, koleje, infrastrukture, szkoly...
        Juz dawnio na podstawie analiz porownawczych udowodniono, ze Etiopia - ktora NIGDY nie byla kolonia - znaduje sie na takim samym poziomie rozwoju/niedorozwoju
        - jak jej skolonizowani sasiedzi.

obrotowy
        - ekonomista.
        • nudzimisie_strasznie Re: To nieprawda 30.04.15, 17:24
          Weź się zdecyduj czy jesteś ekonomistą, politologiem czy historykiem. Albo od razy podpisuj się "znawca wszechrzeczy." Pamiętam czasy jak twojabogini nie raz, nie dwa, obnażyła niedostatki Twojej wiedzy lub zwyczajne przekłamania. Jako ekspert, na tym forum, już raczej błyszczeć nie będziesz. Za to jako bardzo brzydki człowiek -w odniesieniu do wynurzeń na temat Twojego życia prywatnego, jak i poglądów na świat w ogóle - jak najbardziej.

• mendigo Re: To nieprawda 30.04.15, 17:31

> Weź się zdecyduj czy jesteś ekonomistą, politologiem czy historykiem. Albo od razu podpisuj się "znawca wszechrzeczy."

Wiem, że temat poważny i nie wypada się śmiać, ale :D.
            • nudzimisie_strasznie Re: To nieprawda 30.04.15, 20:11
              Nie wybijaj mnie z rytmu, wzmożenie moralne mam.
          • obrotowy ??? 30.04.15, 17:32

od dawna pisze ,ze jestem ekonomista, zatem skad to pytanie ,dziewcze?
            >
            >
            >
            >
            >
            • six_a Re: ??? 30.04.15, 18:25
              no pacz, a ja myślałam, że geolog. albo piwnicolog.
              • obrotowy yeah... 30.04.15, 18:33
                six_a napisała:
                a ja myślałam, że... piwnicolog.

To tesz .
                mam w piwnicy wygodna kanape i spory barek
                a Slubna nie ma do niej klucza...

chcesz zobaczyc ?
                • six_a Re: yeah... 30.04.15, 18:36
                  dankeszejn, herr fritzl. folcwagen wartet, muszę lecieć.
        • koszmarna.baba Re: To nieprawda 30.04.15, 17:39
          Przyjmujmy imigrantów bez limitu a potem okaże się, że ONI mają u nas większe prawa niż My sami w naszym własnym kraju. Za kilka lat okaże się, że dekoracje bożonarodzeniowe obrażają ich uczucia religijne ( np.Norwegia) albo zaczną wzniecać rozruchy ( np.Francja). Widziałam co imigranci zrobili we Francji czy Irlandii. To nie jest tak, że niektórzy są patologią. Jest dokładnie odwrotnie tylko niektórzy nadają się do życia w cywilizowanym społeczeństwie. Widziałam piękne osiedle kompletnie zdewastowane przez takich lokatorów. Powybijane szyby, wymazane ściany, zniszczone elewacje i ogródki. Nawet chodniki nie ocalały.
          Jeżeli naprawdę chcą lepszego życia niech zawalczą o własne kraje zamiast demolować cudze.
          • berta-death Re: To nieprawda 30.04.15, 20:20
            A widziałaś co nasi rodzimi socjałkowicze zrobili z socjalnymi mieszkańcami?
        • berta-death Re: To nieprawda 30.04.15, 20:17
          Polska nie jest i nie była niczyją kolonią, co nie zmienia faktu, że cały kapitał wybył zagranicę. Kraje Afryki, co do jednego mają marionetkowe rządy, które wyprzedają za bezcen wszystko co ten kontynent ma najwartościowszego.
          • obrotowy To nieprawda nadal 30.04.15, 21:13
            berta-death napisała:
            > Polska nie jest i nie była niczyją kolonią,

Alesz byla.

Zabory i rozbior kraju 1795 -1918
            trwaly 123 lata...
      • leptosom Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 12:41
        Polska miała w tym udział?
    • rotkaeppchen1 Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 17:37
      To nie sa tacy sobie imigranci, ktorzy maja wielki wybor. To sa uchodzcy, ktorzy maja wybor: plynac i ewentualni zginac albo zostac i ewentualnie zginac. W takiej sytuacji nie dziwne, ze ryzykuja.
      Mieszkam w Niemczech, w zwiazku z czym kwestia uchodzcow jest jak najbardziej aktualna. Niemcy, jako panstwo dobrze rozwiniete socjalnie, powinno, moim zdaniem, predzej pomoc uchodzcom, niz wlasnym obywatelom, ktorym dupy ruszyc sie nie chce, zeby pracowac ale za to rece, zeby wyciagac zasiek, jak najbardziej. Pasozytom bym nie dala ani grosza, za to ludziom, ktorzy potrzebuja - jak najbardziej. Wielu uchodzcow jest bardzo dobrze wyksztalconych - mozna by bylo ich zintegrowac i "wykorzystac" z korzyscia dla gospodarki. W szkole, w ktorej pracuje, jest kilkoro dzieci-uchodzcow, bardzo dobrze sie ucza, szybko opanowuja jezyk, zalezy im, zeby cos osiagnac. Ile te dzieci przeszly, ile strat poniosly, mimo mlodego wieku. Ale przynajmniej przezyly i dostaly szanse.
      • nino.rota Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 18:03
        Szwecja!
        Poczytajcie sobie w necie co Somali muslims wyprawiaj in Sweden...
        google it!
        • kino.mockba Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 18:40
          Ty sobie o języku polskim trochę poczytaj.
      • magnusg Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 19:24
        A teraz sobie poczytaj co ci uchodzcy biedfni wyprawiaja w duzych miastach,gdzie juz dawno opanowali rynek dystrybucji narkotykow, a prawdziwa plaga sa nieletni bez rodzicow,ktorzy czuja sie calkowicie bezkarni.
        I powtorze pytanie-dlaczego Arabowie nie pchaja sie Kataru,Emiratow czy Arabii Saudyjskiej????Odpowiedz-bo tam trudno o socjal.
        • rotkaeppchen1 Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 11:05
          Taa a Polacy przyjezdzaja do Niemiec, kradna, nie znaja jezyka i ciagna kase od panstwa.
          Nie generalizujmy. Sa tacy i inni. Pamietajmy, ze status uchodzcy sie otrzymuje. Jezeli ktos przyjezdza i zaczyna lamac prawo, nie dostanie tego statusu, zostanie wydalony. Przynajmniej teoretycznie. To, ze prawo nie jest egzekwowane, nie oznacza, ze nalezy wszystkich z gory skazywac na smierc. A co z kobietami, z dziecmi, czesto malymi? Ich tez zawrocic do Libii albo pozwolic utopic sie w morzu?
          • taki-sobie-nick Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 23:31
            rotkaeppchen1 napisała:

> Taa a Polacy przyjezdzaja do Niemiec, kradna, nie znaja jezyka

Nie wiem, jak w Niemczech, ale w ojczyźnie owszem, kradną i kombinują na całego.

Nie wiem, jak emigranci, ale podobno na wakacjach wiecznie oczekujemy, że jak powiemy głośno i wyraźnie po polsku, to się nas zrozumie?
      • alpepe Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 21:45
        Zadziwiasz mnie, nie czytasz prasy niemieckiej, forów niemieckich? Komentarzy pod artykułami?
        • rotkaeppchen1 Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 13:08
          Prase czytam, tv ogladam. Forum i komentarzy nie czytam.
      • taki-sobie-nick Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 23:20
        rotkaeppchen1 napisała:

> To nie sa tacy sobie imigranci, ktorzy maja wielki wybor. To sa uchodzcy, ktorz
        > y maja wybor: plynac i ewentualni zginac albo zostac i ewentualnie zginac. W ta
        > kiej sytuacji nie dziwne, ze ryzykuja.
        > Mieszkam w Niemczech

No właśnie. I jak tam szkoły/klasy, w których to Turcy nękają chrześcijańskich kolegów? Podobno to już u was całkiem poważny problem?
    • molly_wither Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 19:03
      Trudny temat. Serce mowi:przyjac, rozum mowi "nie". Ci ludzie chca zyc, ale w dzisiejszych czasach kazdy chroni siebie.
    • magnusg Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 19:14
      Na takie pomysly moga wpasc tylko lewaccy debile z UE,ktorzy dla politycznej poprawnosci sa gotowi rozwalic Europe i nakrecac kryminalistom z Libii czy Tunezji biznes ochoczo odbierajac na morzu setki tysiecy ich klientow.
      Australia zastosowala poliityke "zero toelrancji" i w przeciagu 3-4 tygodnie exodus uciekienirow glownie z Indonezji sie skonczyl calkowicie.Autralia zakomunikowala,ze nikt,kto przybedzie ta draoga do Autsalii nie ma szans na legalny pobyt,a wszyscy wychwycenii na morzu zostana deportowani najpierw na odlegle australijskie wyspy,a pozniej do kraju,z ktorego wyruszyli.
      Ale lewaccy debile u UE do takich krokow nie sa zdolni.Wola nakrecac biznes kryminalistom i przyslugiwac sie do smierci kolejnych ludzi na morzu,bo wszystkich nigdy nie uratuja.
    • molly_wither Jeszcze mi przyszlo do glowy... 30.04.15, 19:28
      ..ze kiedy u nas byla wojna, czy transformacje (rok 70 i 80) to nie uciekalismy, tylko walczylismy we wlasnym kraju (nie licze emigrantow, bo zawsze ktos ucieka, ale nie wtakiej ilosci ,jak z Libii czy Syrii). Wiec mysle,ze rozum powinien wziaz jednak gore. Jestem przeciwna.
      • leptosom Re: Jeszcze mi przyszlo do glowy... 02.05.15, 18:23
        uciekają tchórze i dekownicy.
    • kura_wuja Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 19:32
      Nie moga do Arabii Saudyjskiej emigrowac - do swoich? Ciekawe dlaczego nie moga?
    • kino.mockba Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 19:50
      "Nie trzeba się od razu do ku klux klanu zapisywać, coby odkryć w sobie rasistę. Wystarczy w płynących do nas migrantach nie widzieć ludzi."

ladypasztet.com/rasizm-to-stan-umyslu/
      • nudzimisie_strasznie Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 20:13
        Amen. I aż przykro patrzeć, że nawet fajne nicki na tę chorobę cierpią.
      • ingeborg Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 20:27
        Akurat to zdanie jest głupie jak but, bo zakłada, że problem jest z kolorem skóry. Jak to ktoś wspomniał w komentarzach, gdyby to były tratwy pełne czarnych wykształconych działaczy społecznych, inżynierów i naukowców, to dostałyby honorową eskortę i powitanie z orkiestrą dętą.

Problemem nie jest rasizm, tylko to, że pasażerowie tych tratw wloką za sobą całą masę problemów. A to, że są czarni, to jest zupełnie nieistotna sprawa, mogliby być niebiescy, albo mieć aryjsko blond włosy - nie zmieniłoby to faktu, że większość z nich nawet nie będzie próbowała się zasymilować.
        • nudzimisie_strasznie Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 20:37
          Tak, tak, a teraz przeczytaj jeszcze raz wątek i powiedz, że to nie rasizm. Polecam szczególnie odnogę o Angli.

A tak przy okazji, każdy rasista znajdzie mnóstwo pozornie racjonalnych argumentów, żeby swoje uprzedzenie obronić.
          • ingeborg Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 20:51
            Akurat ja Angoli rozumiem, czemu nie chcą u siebie muzułmańskiej imigracji, ale też czemu nie chcą wschodnioeuropejskiej.

A tak przy okazji, na każdy racjonalny argument przeciwnika emigracji, zwolennik będzie sprowadzał sprawę do populistycznego "bo ty jesteś po prostu złym człowiekiem".
            • obrotowy Nie dosc tego... 30.04.15, 21:19
              ingeborg napisała:
              > Akurat ja Angoli rozumiem, czemu nie chcą u siebie muzułmańskiej imigracji, ale
              > też czemu nie chcą wschodnioeuropejskiej.
              > > A tak przy okazji, na każdy racjonalny argument przeciwnika emigracji, zwolenni
              > k będzie sprowadzał sprawę do populistycznego "bo ty jesteś po prostu złym czło
              > wiekiem".

Nie dosc tego.
              Ja jestem jeszcze do tego Bialym Rasista.
              - do czego otwarcie sie przyznaje.
              i cenie sobie np. obecnosc Rosjan we Wladywostoku (bo sa Biali) - a nie Chinczykow :)))
              • taki-sobie-nick Re: Nie dosc tego... 02.05.15, 23:21

> i cenie sobie np. obecnosc Rosjan we Wladywostoku (bo sa Biali) - a nie Chincz
                > ykow :)))

Te, obrotowy, nie przesadzaj, Władywostok nie jest nasz. :-PPP
                • obrotowy Władywostok jest nasz 02.05.15, 23:27
                  taki-sobie-nick napisała:
                  > Te, obrotowy, nie przesadzaj, Władywostok nie jest nasz. :-PPP

jest nasz. - nas Bialych.

pilem tak kiedys w parku nadmorskim wodk z Ruskimi zagryzajac agurcem.

bratnia kultura :)

- nie wiem, czy ten numer przeszedlby mi po drugiej stronie granicy z Chinczykami...

• taki-sobie-nick Re: Władywostok jest nasz 02.05.15, 23:32
                    obrotowy napisał:

> taki-sobie-nick napisała:
                    > > Te, obrotowy, nie przesadzaj, Władywostok nie jest nasz. :-PPP
                    >
                    > jest nasz. - nas Bialych.
                    >
                    > pilem tak kiedys w parku nadmorskim wodk z Ruskimi zagryzajac agurcem.

Wspólnota na bazie agurca. :-P

To i Paryż jest nasz? Ale oni nie lecą na agurcy.
                    >
                    >
                    • leptosom Re: Władywostok jest nasz 03.05.15, 11:31
                      I tu i tam są 'nasi'
            • six_a Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 22:09
              >"bo ty jesteś po prostu złym człowiekiem".
              no to raczej zależy od sposobu argumentacji.

selekcja nie powinna się odbywać na morzu. a ty już dzisiaj wiesz, że nikt z nich się nie zasymiluje i tylko będzie siedział na zasiłkach. każdy ma prawo zmienić kraj, korzystać z azylu politycznego, jeśli spełnia warunki, a nie że jakieś: a weźcie się utopcie i problem z głowy.
              i to by było nawet śmieszne, gdyby nie fakt, że od kilkudziesięciu lat sami emigrujemy we wszystkich kierunkach i z różnych powodów i jeszcze się oburzamy, jak ktoś nas tam za tą granicą traktuje z buta. noooocósz, taka karma.
              • ingeborg Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 22:19
                Nikt im nie broni zgodnie z procedurami wnioskować o azyl.

Oraz: jakiż to powód miałby sprawić, że akurat ci imigranci których my dostaniemy się właśnie zasymilują i nie będą siedzieć na zasiłkach, skoro wszędzie indziej ciągną zasiłki, nie chcą się asymilować, a do tego przez łączenie rodzin ich strumyk się nie zamyka.
                • six_a Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 22:28
                  > Nikt im nie broni zgodnie z procedurami wnioskować o azyl.

no wcale, szczególnie przy postulatach postawmy marynarkę na wodzie i dmuchajmy w kierunku afryki, żeby nie dali rady dopłynąć. etam.

> jakiż to powód miałby sprawić, że akurat ci imigranci których my dostanie
                  > my się właśnie zasymilują
                  takiż sam, jaki działa w przypadku każdej emigracji, część się asymiluje, a część nie. wystarczy deportować tych, którzy tego nie zrobili, np. w przewidzianym czasie nie otrzymali obywatelstwa nowego kraju.
                  • leptosom Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 12:59
                    wystarczy deportować tych, którzy tego nie zrobili, np. w przewidzianym czasie nie otrzymali obywatelstwa nowego kraju.

dokąd deportować? na morze, którym przypłynęli?
                    • rotkaeppchen1 Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 13:11
                      Uchodzcy obywatelstwo? A po co? Uchodzcy nie potrzebuja obywatelstwa, tylko dach nad glowa do czasu, az beda mogli wrocic do siebie. A jezeli widoku na taka mozliwosc nie ma, po prostu odpowiedniej procedury integracyjnej. Ci, ktorzy umieja i chca sie dostosowac, nauczyc jezyka, pracowac, powinni miec prawo, majac status uchodzcy, do normalnego zycia. Ci, ktorzy wykorzystuja sytuacje i np zajmuja sie handlem narkotykow, powinni byc bezwzglednie deportowani, niezaleznie od sytuacji w ich ojczyznie. Moim zdaniem.
                      • leptosom Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 13:28
                        powinni byc bezwzglednie deportowani,

dokąd deportować przybyszów na tratwach? i jak to sobie wyobrażasz? dlaczego płyną tratwami płacac za to 2k$? za te pieniądze nie poleci się samolotem?
                        • six_a Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 13:41
                          ty tak poważnie?
                          oni uciekają z tych swoich krajów, a nie biorą paszport z komody, taksę na lotnisko i z wizą lądują sobie w jakimś berlinie czy innym rzymie, a obsługa radośnie ich wita w nowym kraju.
                          • obrotowy wcale nie uciekaja... 02.05.15, 17:33
                            six_a napisała:
                            > oni uciekają z tych swoich krajów,

pisalem juz:
                            - wcale nie uciekaja.
                            ucieka - to sie z tobolkiem w reku i dokadkolwiek.
                            a ci placa ciezkie pieniadze przemytnikom ludzi (ca. 2000 US $ od lba)
                            by ich nielegalnie przeslano do UE.

i czynia to sredniacy i bogatsi - bo biedota siedzi na d...
                            nie majac pieniedzy na ten proceder.
                            • six_a Re: ziew 02.05.15, 17:53
                              ronairobi.iom.int/news/item/561-schlepperbanden-machen-profit
                              wrzuć sobie w translator.

to że cała rodzina się zrzuciła na czyjąś luksusową wycieczkę tratwą do europy, to nie znaczy, że ten ktoś jest bogaty. gdyby jednakowoż był bogaty, powinniśmy go przyjąć z otwartymi ramionami, bo ma na vat i będzie się sam utrzymywał i nikt na niego nie będzie płacił.

szach i mat.
                              żegnam.
                              • obrotowy lubisz dyskutowac z faktami ? 02.05.15, 18:07
                                - bogaty - jak na warunki afrykanskie!!!

przypomnij sobie PRL- zarabialo sie SREDNIO w przeliczeniu 30 dolarow
                                zatem gdyby przemytnicy oferowali transport do USA za 2000 dolarow od lebka

- to tez tylko BOGATSZYCH byloby na to stac.

tu artykul:
                                biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/30982,za_20_dolarow_miesiecznie_mozna_miec_pracownika_w_bangladeszu.html
                                a tu jego fragment dot. Afryki:
                                " niemal cała Afryka Środkowa mają niższe koszty pracy niż w Chinach - uważa Andrzej Polaczkiewicz z Towarzystwa Ekonomistów Polskich"

obrotowy
                                ekonomista.
                            • nudzimisie_strasznie Re: wcale nie uciekaja... 02.05.15, 17:59
                              Jakim Ty jesteś debilem, to się po prostu w głowie nie mieści. Ludzie na tratwach nie spełniają Twoich kryteriów? Bo prawdziwie biednym to byś pomógł, tak? A tym, którym starczyło pieniędzy, żeby opłacić ucieczkę, to już nie, bo burżuje, a Ty w swojej łaskawości tylko nad biednymi się pochylasz? Tak się szczycisz swoim wyksztaleceniem, ale realiów wojny, terroru, głodu nie jesteś w stanie sobie przyswoić? Oraz faktu, że my, ta wspaniała biała rasa, jesteśmy wprost odpowiedziali za sytuację w krajach trzeciego świata. Tak bardzo chcesz obronić swój styl życia, swój dobrobyt, że jesteś w stanie zrobić sobie we łbie dowolne fiku-miku, żeby tylko nie czuć się winnym, nie czuć się źle, tak sobie wszystko wytłumaczyć, że śmierć głodowa staje się wesoła przygodą, rzeź takim śmiesznym surwiwalem, patrzenie na brutalne morderstwa dzieci ciekawym eksperymentem psychologicznym dla ich rodziców. A tak w ogóle to wszytko nie prawda, bo tam bogacze sami siedzą i to z powodu tego bogactwa zachciewa się im zachodniego socjalu. Bo przecież gdyby działo się coś zlego, to dzielny obrotowy sam jeden by pojechał i uratował tych ludzi, a swoim supermózgiem rozwiązał wszelkie konflikty, ale że się nic nie dzieje, to pop.erdoli na forum i wytłumaczy lewakom, że ucieczka na tratwie, to nie ucieczka. Rzygać się chce.
                              • obrotowy bzdety bez wiedzy... 02.05.15, 18:11
                                pisze ci , nieuczko, ze to nie zadna ucieczka - tylko dochodowy proceder przemytniczy dla band przemycajacych ludzi.

orf.at/stories/2201540/2201545/
                                • six_a Re: zieeeeeeeeeeeeeeeeew 02.05.15, 18:18
                                  zalinkowałeś artykuł, to go przeczytaj i przyswój.
                                  następnie przyswój, że bogaci nie potrzebują korzystać z usług przemytników.
                                  przemyca się biedotę, na której przemyt składają się całe rodziny wyprzedając wszystko co się ma.

i nie nudź już więcej, klatkę umyj, czy wyjedź do kenii i kamyków nowych nazbieraj.
                                  • obrotowy buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzka :) 02.05.15, 18:29
                                    nauczylas sie juz korzystac z translatora ?
                                    - to moze sprobuj jeszcz raz.

ten Pan wiec nie pisze, ze na koszty skladala sie cala rodzina - tylko, ze zaplacil sam:
                                    "„Ich habe für meine beiden Söhne 2.000 Dollar (1.470 Euro) für den Weg nach Libyen bezahlt, sie brauchen nun 4.000 Dollar (2.940 Euro) für die Bootsfahrt nach Italien“,
                                    • six_a Re: fuj. 02.05.15, 18:48
                                      już wiem, skąd się wzięło powiedzenie głupi jak ekonomista.

jap. chwyci się jednego zdania i uważa, że wszystko wie, kto składał się na tę płatność, mało tego, zna ostatni pit tego pana na pamięć.

In vielen Ländern Afrikas verkaufen Menschen ihr Hab und Gut, um kriminellen Schleuserbanden für ihre Verhältnisse horrende Summen für den Weg nach Europa zu bezahlen. Auch die 33-jährige Somalierin Barlin Shadoor möchte alles tun, um dem Flüchtlingselend in Kenia zu entkommen. „Auch wenn ich weiß, dass meine beiden Brüder gestorben sind, obwohl sie 2.500 Dollar gezahlt hatten, um über Libyen nach Italien zu kommen“, berichtet die Mutter von sechs Kindern in Nairobi.
                                      • obrotowy no to masz, dziewojo, inny opis tego procederu: 02.05.15, 19:18
                                        six_a napisała:
                                        chwyci się jednego zdania i uważa, że wszystko wie,

no to masz, dziewojo, inny i dokladnieszy opis tego procederu:
                                        www.bild.de/news/ausland/fluechtling/das-gesicht-des-skrupellosen-schleuser-netzwerks-40623892.bild.html
                                        • six_a Re: usnęłam 02.05.15, 19:21
                                          zalinkuj jeszcze coś z faktu i superaka.
                                          z góry dzięki.
                                          • obrotowy ale chyba nie sama - tylko z kotem, chociazby ? 02.05.15, 19:27
                                            six_a napisała:
                                            > zalinkuj jeszcze coś ...

chetnie, moze z angielskim poradzisz sobie lepiej:)
                                            www.usip.org/sites/default/files/PW96-Illicit-Trafficking-and-Libyas-Transition.pdf
                                            • six_a Re: nieno, żartowałam 02.05.15, 19:36
                                              ja ci wierzę. spoko. już nic nie linkuj, bo zaczyna to wyglądać na jakąś nerwicę.
                                              zresztą, ci na łodziach z bilda to nawet wyglądają na typową klasę średnią.
                                              w ogóle w afryce bardzo bogaci ludzie żyją. ja ciągle dostaję maile, że ktoś mi chce odpalić trochę spadku. powinieneś wziąć z nich przykład.
                                              • obrotowy naprawde masz klapki na oczach ? 02.05.15, 20:00
                                                one_org_international.s3.amazonaws.com/de/wp-content/uploads/2015/04/fluechtlinge.jpg
                                                ... i wierzysz, ze ci z Afryki - same mlode i zdrowe chlopy w wieku 18-30 lat
                                                to uciekinierzy ?

- to znaczy kobiet w Afryce nie przesladuja, skoro nie uciekaja?

Prawdziwych uciekinirow - to masz z objetej wojna Syrii,
                                                gdzie rzeczywiscie uciekaja CALE rodziny.
                                                • six_a Re: jakie tam klapki, co najmniej półbuty. 02.05.15, 20:20
                                                  blagan nie rozśmieszaj mnie już, bo przepona mi siądzie na amen.
                                                  to co z tym spadkiem?
                                                  • obrotowy Sisia, sciagasz swojego (czarnego) meza do kraju? 04.05.15, 01:37
                                                    wolno Ci.
                                                    tylko zaznaczam, ze Najdrozszy ma brata , siostre, ci maja tesz w sumie 10-ccioro bachorstwa, a ponadto rodzice i tescie.

w sumie wychodzi ca. 20 sztuk.
                                                    nie mam nic przeciw.
                                                    - jak masz chate.
                                                    - tylko prosze mi sie nie zglaszac po zapomogi do MOPS-u
                      • taki-sobie-nick Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 23:24
                        rotkaeppchen1 napisała:

Ci, ktorzy umi
                        > eja i chca sie dostosowac (...)

Rotkaeppchen, te piękne hasła można było głosić x lat temu. Jak tam u ciebie w Niemczech? Można chodzić w burce? Macie na basenach godziny specjalnie dla muzułmanek?
                    • six_a Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 13:33
                      oczywiście. tak samo jak polaków ze stanów deportuje się do atlantyku, a ze szwecji do bałtyku.
    • kombinerki_pinocheta00 Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 20:34
      Niech ich przyjmują te państwa, które zaangażowały się we wprowadzanie demokracji w krajach, które do demokracji nie dorosły i w najbliższej przyszłości jej u siebie nie wdrożą. Francja najbardziej szczekała, więc w ramach rozwiniętego francuskiego multikulti przyjmie trochę uchodźców do siebie. Dla niej to i tak bez znaczenia, ponieważ jest skazana na porażkę.

Jakie to szczęście, że w Egipcie strzela się do fundamentalistów islamskich i trzyma ich mocno za mordy. Wyobrażacie sobie jaki byłby zalew imigrantów, gdyby i tam trwała wojna?!

3 miliony ludzi wyjechało, 1 milion chce wyjechać, żyjemy na kredyt, służba zdrowia nie istnieje, a wy chcecie przyjąć i utrzymywać element całkowicie obcy kulturowo?
    • varia1 Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 20:47
      a jak to widzisz w ujęciu logistycznym?
      pomysł byłby fajny gdyby wszystkich przyjezdnych udało się wyżywić tą żywnością, której tony w Europie codziennie się marnują, zamiast dawać im do ręki żywą gotówkę...
    • czoklitka Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 21:23
      Z jednej strony pojedynczy człowiek i jego jakaś tragedia, a z drugiej przedstawiciel afrykańskiego państwa, Afrykańczyk, czarnoskóry i innej wiary, potencjalny zasiłkowicz. Może rzeczywiście ich rozmieścić w Europie, ale dać im np. trzy lata na zaaklimatyzowanie oraz na asymilację, na znalezienie pracy. Jesli sie nie dostosują, deporowac ich po tych trzech latach z powrotem tam, skąd przybyli.
      • obrotowy pierwsze spokojne 30.04.15, 21:39
        i wyposrodkowane zdanie - jakie tu czytam :)
      • dziala_nawalony Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 21:47
        czoklitka napisała:

> Z jednej strony pojedynczy człowiek i jego jakaś tragedia, a z drugiej przedsta
        > wiciel afrykańskiego państwa, Afrykańczyk, czarnoskóry i innej wiary, potencjal
        > ny zasiłkowicz. Może rzeczywiście ich rozmieścić w Europie, ale dać im np. trzy
        > lata na zaaklimatyzowanie oraz na asymilację, na znalezienie pracy. Jesli sie
        > nie dostosują, deporowac ich po tych trzech latach z powrotem tam, skąd przybyl
        > i.

..milo byc filantropem i rozdawac kase na tak szczytny cel.. a kasa skad? wszystko kosztuje, zgodzisz sie na dodatkowy podatek na rzecz w/w? ..trzy lata powiadasz? ,a kto i jak w razie czego potem pozbiera te stonke, ktora rozlezie sie po katach?..utopia kosztowna utopia..
        • czoklitka Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 21:50
          pieniądze da Unia i tak na to patrz i nie wnikaj w szczegóły. ;
          • czoklitka Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 21:53
            nie chcę być ckliwa, ale czy naprawdę nie dałbyś szansy czlowiekowi na lepsze życie nie na zasiłkach (bo optymistycznie zakladamy, że będą pracować)?
            • dziala_nawalony Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 21:59
              czoklitka napisała:

> nie chcę być ckliwa, ale czy naprawdę nie dałbyś szansy czlowiekowi na lepsze ż
              > ycie nie na zasiłkach (bo optymistycznie zakladamy, że będą pracować)?

oj, dalbym, tylko.. o ile nie musialbym bulic za to z wlasnej kieszeni, nie mam uczuc dla calych mas, pojedynczego czlowiek,tak, widze i jakos go tam pozytywnie odbieram, ale masy mnie nie interesuja,
              • czoklitka Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 22:02
                Mnie masy też nie interesją, a na pewno nie w kontekście bulenie kasy. Tylko wiem, co to znaczy pojedynczy człowiek i że człowieki przyplywające z krain Afryki na pewno są różne.
                • dziala_nawalony Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 22:09
                  ..jestes cudowna kobieta z dobrym serduszkiem,ale zycie jest brutalne vide ukraina, czy inne..,i nic nie poradzimy tu sensownego.
                  • czoklitka Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 22:12
                    wiem wiem wiem, że nic nie poradzimy :-)
                    dal tych wszystkich obijaków socjal powinien być bardzo przycięty
                    • leptosom Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 14:25
                      a jaki socjal ma Polak? jak długo trwa? masz pojęcie o tym?
                      • czoklitka Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 14:37
                        a co to ma za znaczenia, czy o tym wiem? Socjal obijakom nie jest potrzebny, niech żebrzą.
              • six_a Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 13:44
                > oj, dalbym, tylko.. o ile nie musialbym bulic za to z wlasnej kieszeni,
                kto wybulił za twoją emigrację, to już cię mało obchodzi, prawda? a nie, ty na pewno zapłaciłeś za siebie. za to inni to stonka.
                • rotkaeppchen1 Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 13:51
                  To przykre, ze my, Polacy, z nasza historia w ten sposob myslimy.
                  Przeciez jeszcze 11 lat temu nie mielismy prawa pracowac w krajach UE! Jeszcze niedawno to my bylismy Europejczykami drugiej kategorii. To my bylismy "nielegalni". Nie mowie nawet o czasach komunizmu czy II WS, bo to jest oczywiste.
                • zeberdee28 Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 14:09
                  To była transakcja wiązana - Polska otworzyła swój rynek na długo przed akcesją do UE, a w zamian po pewnym czasie Polacy otrzymali prawo do pracy w krajach UE, państwa zachodnie uznały że ich firmy zrobią w byłym bloku wschodnim grube interesy i nie pomyliły się:) Przecież nie przyjęli nas do UE bo im było nas żal:)
                • leptosom Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 14:37
                  otwórzmy granice, niech każdy kto, chce przybywa. welcome to bolanda.
                • dziala_nawalony Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 12:41
                  six_a napisała:

> > oj, dalbym, tylko.. o ile nie musialbym bulic za to z wlasnej kieszeni,
                  > kto wybulił za twoją emigrację, to już cię mało obchodzi, prawda? a nie, ty na
                  > pewno zapłaciłeś za siebie. za to inni to stonka.
                  >

nie widze nic zdroznego w okresleniu, stonka, zwlaszcza, ze sam naleze do rodziny,tych uroczych chrzaszczy..hi..hi.. przeciez przez anglika tez moge byc postrzegany, jako ta stonka z polski,.. a co do ceny za emigracje, tylko emigrant placi za swoja decyzje, i to zawsze sam,..tak ,ze nie wzbudzisz we mnie zadnego poczucia winy,bo za edukacje, wczasy z FWP, czy moje leczenie za komuny itd., ..juz dawno splacilem mojej ojczyznie co do ostatniego grosza../ dwadziescia lat bylem jako ta glupia,dojna krowa dla UeSow- i zusow/!!/ ..no i jeszcze teraz od czasu do czasu, ktos cieszy sie na moj widok, kiedy staje w drzwiach przychodzac z wizyta,bo nigdy z pusta reka, ,.a kiedy kopne w kalendarz to dwie polskie male /teraz dzieci/ dziewczynki po mnie dostana spadek, a jest tego troche,tak,ze sixa prosze daruj juz sobie osobiste wycieczki w moim kierunku..Thx.
                  • six_a Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 13:01
                    "a kto i jak w razie czego potem pozbiera te stonke, ktora rozlezie sie po katach?"
                    to jest według ciebie nic zdrożnego w kontekście całej dyskusji, która chyba nie jest o chrząszczach?

nieno, ja już wiele wyłażenia rakiem widziałam na tym forum, ale takiego to jeszcze nie.
                    twoja osobista historia mnie w ogóle nie interesuje. nie dość że sam emigrant, to uchodźcy są dla niego stonka rozłażącą się po kątach.
                    • dziala_nawalony Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 13:33
                      six_a napisała:

> "a kto i jak w razie czego potem pozbiera te stonke, ktora rozlezie sie po kata
                      > ch?"
                      > to jest według ciebie nic zdrożnego w kontekście całej dyskusji, która chyba ni
                      > e jest o chrząszczach?

..dla mnie , nie..moze tylko dla jezykowych estetow, ale nie., dla mnie nie.
                      >
                      > nieno, ja już wiele wyłażenia rakiem widziałam na tym forum, ale takiego to jes
                      > zcze nie.
                      ..
                      .....?? spoko,niewiele z tego osobistego tu podalem, moja historia to tysiace podobnych do mojej ,zadna tajemnica, probowalem poszukac gdxie sa te moje, wedlug ciebie dlugi, ktore mam miec wobec, no wlasnie wobec kogo,sixa? ,..skoro sama mowisz ,ze ktos wybulil za moja emigracje, ale..wybacz, pusty smiech tylko, i nic wiecej.

> twoja osobista historia mnie w ogóle nie interesuje. nie dość że sam emigrant,
                      > to uchodźcy są dla niego stonka rozłażącą się po kątach.
                      >
                      > ..a twoje , '>nie dosc,ze sam..<,.. tez mozna potraktowac jako powod do czego? ..obrazy majestatu??
                      przeciez to glupie, w sumie, czyz nie?
                      • six_a Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 13:39
                        jakie długi???
                        napisałeś, że nie będziesz bulił za czyjąś emigrację, więc pytam, kto wybulił za twoją, że tak się martwisz teraz tym buleniem.
                        przeczytaj sobie od początku, do czego się odniosłam.

> nie dosc,ze sam..<,.. tez mozna potraktowac jako
                        > powod do czego? .
                        nie, nie można potraktować. pisałeś otwarcie, gdzie mieszkasz, nie jest to żaden przytyk, tylko stwierdzenie faktu. przytyki robisz sam sobie, nazywając innych potencjalnych emigrantów stonką.

co do tłumaczenia się z kochanej stonki, tiutiutiu śliczniusie chrząszczyki przecież, to doprawdy żal patrzeć.
                        • dziala_nawalony Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 13:49
                          six_a napisała:

> jakie długi???
                          > napisałeś, że nie będziesz bulił za czyjąś emigrację, więc pytam, kto wybulił z
                          > a twoją, że tak się martwisz teraz tym buleniem.
                          > przeczytaj sobie od początku, do czego się odniosłam.

imigrant kosztuje, w odroznieniu od emigranta, przynoszacego w zebach vat czy inne sprytnie ukryte podatki,..no, i to jest chyba roznica, co, czy nie..? ,,wiec ja nie mam ochoty placic za sewisowanie tej nie-stonki,
                          >
                          > co do tłumaczenia się z kochanej stonki, tiutiutiu śliczniusie chrząszczyki prz
                          > ecież, to doprawdy żal patrzeć.

..no, tu w zasadzie nie mam o co.., no moze poza tym jednym, ze jestes uroczo zlosliwa..8)
                          >
                          • six_a Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 14:08
                            imigrantem jesteś dla anglików, emigrantem dla polaków.
                            a nie że jeden kosztuje, a drugi worki kasy przywozi.
                            • dziala_nawalony Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 14:14
                              six_a napisała:

> imigrantem jesteś dla anglików, emigrantem dla polaków.
                              > a nie że jeden kosztuje, a drugi worki kasy przywozi.

dobrze, ale i jednym i w drugim przypadku..ja nikogo nic nie kosztuje.
                              >
                              • six_a Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 14:26
                                oczywiście, że kosztujesz. państwa są tak skonstruowane, żeby jedni płacili na drugich. chyba nie sądzisz, że ze swoich składek byłbyś w stanie wyleczyć jakąkolwiek poważniejszą chorobę, zapłacić sobie wysoką emeryturę do końca życia i tak dalej.
                                no ale najważniejsze nie to, że nikogo nie kosztujesz, bo to wiadomo, jesteś przecież wyjątkiem. ale to, że siedzisz w kieszeni innych ludzi i liczysz, przeliczasz czyjeś życie na swoją wygodę.
                                eot.
                                • dziala_nawalony Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 15:58
                                  six_a napisała:

> oczywiście, że kosztujesz. państwa są tak skonstruowane, żeby jedni płacili na
                                  > drugich. chyba nie sądzisz, że ze swoich składek byłbyś w stanie wyleczyć jakąk
                                  > olwiek poważniejszą chorobę, zapłacić sobie wysoką emeryturę do końca życia i t
                                  > ak dalej.

..jasne to proste i nie trzeba tego tlumaczyc, to tzw. solidarnosc pokoleniowa w systemach emeryt. i zdrowotnych, liznalem co nieco w pierwszych latach licealnych,wiec , wiesz prosty robol ze mnie ale to jeszcze ogarniam.hi..hi..to proste,podobnie jak robota ktora wykonuje..hi..hi

> no ale najważniejsze nie to, że nikogo nie kosztujesz, bo to wiadomo, jesteś pr
                                  > zecież wyjątkiem. ale to, że siedzisz w kieszeni innych ludzi i liczysz, przeli
                                  > czasz czyjeś życie na swoją wygodę.
                                  > eot.

..pieknie,to ladnie pochylac sie nad kazdym nieszczesciem, ale..unia nie jest z gumy i workiem pieniedzy bez dna, co widac golym okiem jak ostro broni sie przed sypaniem pieniedzy dla grekow, proza zycia ..dasz tyle ile mozesz, a w przypadku tych dryfujacych po morzu.srodz. to nieskonczona historia, bo kolejni na libijskim brzegu ogladaja w cnn jak dzielni wloscy karabiniero odstawiaja ich pobratymcow na lad do europejskiego raju,i chwile potem plyna nastepnym rozpadajacym sie rybackim kutrem z demobilu,a wiec sie pytam, Sixa jak dlugo tak mozna? bo nie wierze ,ze ten exodus skonczy sie szybko i ot tak,sam z siebie.
                                  >
            • leptosom Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 14:22
              daj najpierw pracę Polakowi, chyba, że jest to element obcy ci kulturowo.
              • czoklitka Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 14:37
                jasne, że najpierw dałabym prace Polakowi
          • dziala_nawalony Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 22:04
            czoklitka napisała:

> pieniądze da Unia i tak na to patrz i nie wnikaj w szczegóły. ;

i nie wnikajac w szczegoly, dobrze.., a co jesli Ci powiem,ze unia teraz sama cienko przedzie,..marne widoki na wieksza kase na te plywajace nieszczescia..
            • czoklitka Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 22:07
              to niech obetnie ten socjal da tych wszystkich...
              • dziala_nawalony Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 22:12
                z tego co wiem, to socjal jest ciety na potege prawie wszedxie i bez tego,
                • czoklitka Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 22:16
                  no i dobrze. :-)
                  • dziala_nawalony Re: Imigranci na tratwach 30.04.15, 22:24
                    czoklitka napisała:

> no i dobrze. :-)

...8)
    • leptosom Re: Imigranci na tratwach 01.05.15, 12:31
      ile tych imigrantów chciałoby osiąść w Polsce i ilu mogłaby przyjąć Polska Twoim zdaniem?
    • leptosom Re: Imigranci na tratwach 02.05.15, 18:16
      i rozdystrybuowani
      > a ich po Państwach Europy żeby nie tonęli na Morzu Śródziemnym?

a dlaczego właśnie Europy, a nie Azji, czy Afryki, albo Ameryki Południowej???
    • leptosom Imigranci na torach 02.05.15, 19:15
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17850038,Ucieczka_do_UE__Smierc_na_balkanskim_szlaku.html?lokale=local#BoxNewsLink
    • jowita771 Re: Imigranci na tratwach 04.05.15, 07:02
      Europa jest najlepszym miejscem do życia, ale to się skończy, jak będzie za dużo ludzi. Pojedyncze osoby to jeszcze nie problem, ale taki tłum to już kłopot. Odsyłać skąd przypłynęli, Europa nie jest z gumy. Wychodzi bokiem pomoc dla Afryki, tam tez jest ludzi za dużo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka