Dodaj do ulubionych

trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 10:59
po pierwsze to nie nasze, polskie święto, tylko amerykańskie; naszym świętem
może być komunistyczny dzień kobiet, tudzież matki;
dlaczego mamy naśladować Amerykanów i przejmowac ich kolejne idiotyczne
święto, po Halloween???? one nie pasuja do polskich realiów; to są wytwory
kultury masowej;

po drugie, dlaczego święto zakochanych ma być przez tylko jeden dzień w
roku??? dlaczego zakochani maja oblegac kina, kawiarnie, puby, ulice tylko 14
lutego??? czy to znaczy, że jak w ten dzień wyzna się chłopakowi/dziewczynie
miłość, to to wystarczy na cały następny rok??? (nie wspominam już o dniu
kobiet, które służy temu samemu celowi; ma się spokój z kwiatkami na cały rok)

dlaczego również poddajemy się temu konsumpcyjnemu świętu bez żadnego
zastanowienia??? bo to jest święto równiez komercyjne, na którym zarabiają
sprzedawcy badziewnych serduszek i innego kiczu, w kolorze czerwonym i
koniecznie z serduszkiem??? dlaczego dajemy zarabiać im na tym święcie???

poza tym osoby samotne w tym dniu czują się wyjątkowo beznadziejnie; dlaczego
dla nich nei zrobi się dnia singla??? dlaczego musza być pokrzywdzeni ??(nie
ma dla nich miejsc w kinie, do którego z pewnością i tak by nie poszli, bo
głupio by samotnie wyglądali; podobnie w kawiarni czy jakiejś kanjpie;

ja jestem przeciwna temu świętu i wasz patriotyzm, słowiańska natura czy też
współczucie powinny dać o sobie znać!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: kks niech żyja walentynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 11:02
      niech kala nie kala naszego polsko - amerykańskiego gniazda. Przynajmniej raz
      więcej w roku te polskie brudne chłopy są sympatyczne
      • pimpek_sadelko Re: niech żyja walentynk 30.01.05, 11:25
        Gość portalu: kks napisał(a):

> niech kala nie kala naszego polsko - amerykańskiego gniazda. Przynajmniej raz
        > więcej w roku te polskie brudne chłopy są sympatyczne

naprawde szczytem Twoim marzen jest raz w roku czysty chlop? winszuje. zatem
        padniesz ze szczescia, jak sie rozejzysz w kolo i zobaczysz ilu teraz mamy
        pachnacych i czystych panow. nie trzeba czekac na walentynki, zeby to
        poczuc..... chyba, ze sama chodzisz z nochem wbitym w ziemie i nic nie widzisz
        i nie czujesz.
      • bobika Re: niech żyja walentynk 09.02.05, 10:12
        wiwat! wiwat! wiwat walentynki! a po to przejelismy, bo sami czegoś takie nie
        wymyślimy! cieszmy, sie!a jesli coś niepasi, ze jakiś facet obchodzi tylko raz
        w roku walentynki i raz w roku sie umyje, to trzeba go wyszkolic! trzeba wziaśc
        go w swoje ręce!
    • pimpek_sadelko Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! 30.01.05, 11:23
      w ogole sie nad tym swietem nie zastanawiam, nigdy go nie obchodzilam. jest
      sztuczne i przesadnie pompatyczne. odmozdza.
    • winogroneczka Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! 30.01.05, 11:29
      niektorzy nie lubia- to nie obchodza. A niektorzy maja zal i sa zazdrosni bo
      nie maja z kim spedzic a w gruncie rzeczy by chcieli- wiec protestuja :)
      • Gość: kala Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 12:23
        miałabym z kim spędzić to świeto, ale nie chcę, bo mnie ono obrzydza...
        wole przez cały rok, dzień w dzień świetować to, że jestesmy razem ;D

więc nie mam czego zazdrościć
        • Gość: maki Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.mofnet.gov.pl 01.02.05, 12:36
          Nie chcesz to nie obchodzisz. Inni chcą, więc obchodzą- więc w czym problem?
          Nie rozumiem, dlaczego cały świat ma mieć takie same poglądy jak Ty.
      • pimpek_sadelko Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! 30.01.05, 18:42
        winogroneczka napisała:

> niektorzy nie lubia- to nie obchodza. A niektorzy maja zal i sa zazdrosni bo
        > nie maja z kim spedzic a w gruncie rzeczy by chcieli- wiec protestuja :)
        ja mam z kim. mam wspanialego mezusia:). ale oboje nie lubimy kiczu.
        • winogroneczka pimpek_sadelko.... 31.01.05, 17:38

> > niektorzy nie lubia- to nie obchodza.A niektorzy maja zal i sa zazdrosni

> ja mam z kim. mam wspanialego mezusia:). ale oboje nie lubimy kiczu.

w takim razie pewnie nalezysz do pierwszej grupy. Moim zdaniem ludzie ktorzy
          nie obchodza walentynek z wlasnego wyboru po prostu je olewaja ale nie czepiaja
          sie tych ktorzy je lubia (w przeciwienstwie do autorki postu)

• Gość: A JA ZAZDROSZCZE Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: 80.50.167.* 07.02.05, 18:21
        a ja zazdroszcze i dlatego wlasnie nie lubie, bo jestem sama. Zawsze byłam
        sama. Nikomu się nie podobam. To dlatego, że jestem brzydka :( A liczy się
        tylko i wyłącznie wygląd... tzn bez niego nie ma nic, to on jest najważniejszy.
        Ten dzien jest dla mnie bardzo przykry, podobnie Sylwester, Dzień Kobiet,
        Urodziny... i wszystkie inne dni. Nie da się żyć w samotności, zwlaszcza majac
        20 lat. A powinnam teraz cieszyć się życiem...
      • Gość: Aga Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.02.05, 09:31
        To w takim razie powinno sie zrezygnowac z: Tlustego Czwartku,odchudzajace sie
        osoby cierpia katusze,Dnia Kobiet-przukro jest facetom i ich portfelom,z Dnia
        Babci-smutono jest Dziadkom,ze to nie ich swieto, Z Dnia Matki-bo ojcowie moga
        poczuc sie zdyskryminowani itd...
        Wszystko jest dla wszystkich...
    • Gość: Ewa Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 30.01.05, 14:57
      mnie tez obrzydza
    • Gość: vesna eee tam IP: *.torun.mm.pl 30.01.05, 15:00
      jak się nie lubi, to się nie obchodzi. Po co zaraz ogólnonarodowe protesty?
    • druga_strona Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! 30.01.05, 18:46
      > poza tym osoby samotne w tym dniu czują się wyjątkowo beznadziejnie; dlaczego
      > dla nich nei zrobi się dnia singla???
      Ja jestem samotny i przyznaję, że lekko mi nie jest al e też nie rozpaczam.
      Troszke przesadzasz.
    • Gość: nadinka Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.tel167.petrotel.pl 30.01.05, 18:51
      proponuje powrot do obchodow tradycyjnego swieta kupaly. byloby zabawniej i
      hmmm.. ekstatyczniej ;))
      bo jak glosi madrosc ludowa: 'w swieto kupaly wszystkie krzaki sie ruszaly' :D :D
      • Gość: basia Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 20:37
        a ja też nie lubię!!! znowu będę sama siedzieć w swiom pokoju bo nikt mnie
        nigdzie nie zaprosi :(((
      • Gość: maki Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.mofnet.gov.pl 01.02.05, 12:41
        Brawo! Wreszcie jakieś konstruktywne pomysły!:)))) Jestem za i proponuję nawet
        zorganizować zbieranie podpisów pod wnioskiem o przywrócenie Naszego
        Słowiańskiego Święta Kupały. Jestem pewna że wszyscy zwolennicy LPR-u chętnie
        poprą odnowienie Tradycyjnych Wartości:))))))
    • Gość: P.S.J. Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 20:40
      A dzień kobiet 8 marca to jak rozumiem pra-słowiańskie i na wskroś polskie
      święto, które w czarnej dobie zaborów pomagało nam podtrzymać tożsamość narodową?

Oj, nie gadajdzie, kalażanko, głupot, bo toć uszy idą cierpnąć...
      • Gość: kala Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 11:41
        8 marca to również święto, którego powinnismy się pozbyć; kolejne komunistyczno-
        konsumpcyjne święto ...
    • Gość: sabna Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.range81-156.btcentralplus.com 30.01.05, 23:11
      O ile wiem to tradycja anglosaska, a czemu halloween jest wedlug Ciebie
      idiotyczne?
    • hapiness Re: Vivat Walentynki >*< 30.01.05, 23:16
      Kocham to święto! Jest miłe i pokazuje, że Polacy umieją się bawić. Walentynki
      to fajna okazja do wyznania uczuć dla osób, które się nie znają, które są
      nieśmiałe. My kochamy się cały rok, a 14 jeszcze bardziej ot co:))))))))))
    • Gość: rilka Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 01:01
      Na pewno Walentynki nie sa owocem kultury masowej... choc nie bardzo wiadamo, co
      mialas na mysli. To swieto o dlugiej tradycji, rowniez chrzescijanskiej, wiec
      nie ma co go z Polski przeganiac. A wszystkie glosy protestu to wg mnie glosy
      ludzi pozbawionych wyobrazni. Wcale nie trzeba sie zdawac na nudne filmy w
      kinie, zadymione kawiarnie czy serduszkowate szkaradziejstwa. Chyba, ze nie
      macie nic wiecej soba do zaoferowania. Dla mnie ten dzien nie polega na
      silniejszym okazywaniu uczucia, nie ma on udowadniac, ze nadal sie kochamy i nam
      na sobie zalezy, bo to dajemy sobie na co dzien. W tym dniu oboje chcemy uczcic
      to, ze jestesmy razem. Walentynki sa rownie przyjemne, jak rocznica slubu.
      • Gość: `QVQ Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.mo-stlouis0.sa.earthlink.net 31.01.05, 04:42
        e tam ja obchodze
        swieto pierwszomajowe
        22 lipca
        rocznice rewolucji pazdziernikowej
        to moge swietowac i to
    • tanczacy.z.myslami Czowiek zniesie wszystko, z wyjątkiem jajka! 31.01.05, 09:56
      Nie znoszę Walentynek, są mi obce jak rocznica Rewolucji Październikowe i
      Halloween (za to Helloween - czemu nie...). Bo z okazji Walentynek:

= W sklepach chcieliby mi sprzedać nawet czarną żarówkę i grzejącą lodówkę, byle
      z nalepionym obleśnym czerwonym serduszkiem.
      = Jak się wchodzi do kawiarni czy gdzieś samemu, to wszyscy patrzą podejrzliwie
      (sam? w Walentynki?)
      = wszędzie czerwono od Walentynkowych serc, co mi się jednoznacznie kojarzy z
      w/w listopadową Rewolucją Październikową (co ciekawe, serduszka WOŚP wcale mnie
      nie rażą)
      = TV ciągle łamie zasady poprawności politycznej i pokazuje jako zakochanych
      wyłącznie pary płci odmiennej, a co z homikami płci obojga? :)
      = jak kupię żonie jakieś zielsko, to będzie się potem domagała przez cały rok i
      nie zadowoli się jednymm doniczkowym (mogę go wręczac jej codziennie z inną
      wstążeczką :)

Rzucam hasło: Obchodźmy Walentynki... szerokim łukiem!!!

P.S. Walentynki to tradycja angielska, rozprzestrzeniona później w Ameryce.
      Patrz Dickensa "Klub Pickwicka", gdzie karta z życzeniami występuje w rodzaju
      męskim "ten walentyn".
    • Gość: mysz Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 31.01.05, 11:53
      to ja proponuje zniesc Swieto Niepodleglosci, w koncu z ojczyzny trzeba byc
      dumnym caly czas i caly czas cieszyc sie ze jest wyzwolona... No nie? Ze nie
      wspomne o Dniu Zmarlych, tez go zniesmy, w koncu o Zmarlych tez powinnismy
      pamietac caly rok, a nie szturmem wybierac sie na cmentarz raz w roku...
      ITP, ITD.
      Twoje rozumowanie jest debilne. Jak ci sie walentynki nie podobaja to ich nie
      obchodz... tez masz problemy dziecko.
      • Gość: kala Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 11:39
        święto niepodległości i dzień zmarłych możemy dalej obchodzić, gdyż nalezą do
        tzw. kultury wyższej, a nie niższej, czyli masowej;
        nie wstydzę się iśc na cmentarz i sie pomodlić czy śpiewać hymn narodowy, a
        kupować w sklepie badziewie wyprodukowane specjalnie na tą okazję (walentynki)
        bym się wstydziła...

bez komentarza
    • Gość: ana Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: 217.149.244.* 31.01.05, 14:06
      ja tam lubię Walentynki bo zawsze czekam na jakaś kartke od tajemniczego
      wielbiciela ;)))
      chodz od ponad roku jestem z kims jak najczesiej staramy sie miec wiecej do
      swietowania np co miesiac swietnujemy dzin pierwszego spotkania a walentynki to
      kolejna mila okazja do swietowania ;)))
      A na serio oboje teraz studujemy i mamy malo czasu dla siebie milo wiec wybrac
      sie od czasu w fajne miesce razem Co z tego ze swieto kiczowate ze powinnos ie
      zbac o siebie caly rok? My dbamy o nasz zwiazek ale nie zawsze mamy czas i
      pieniadze na wyjscie gdzies tylko we dwoje
      Moze dlatego tak nie lubisz walentykek bo kojarza ci sie z samotnoscia? Moze
      kiedys spedzilas je sama?
    • rachela180 Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! 31.01.05, 17:42
      dzień św. Walentego był obchodzony juz w średniowieczu w krajach anglosaskich.
      Poza tym miło dostać serducho i całusa na drogę. No chyba że ktos jest sam,
      wtedy serducha kolą w oczy :((((((((((
    • Gość: zenon gajowniczek Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: 80.53.160.* 31.01.05, 17:43
      Ja jestem zwolennikiem naszych narodowych zwyczajów i dla mnie świętem
      zakochanych jest dzień sobótki w czerwcu natomiast co do samotności to ja
      uważam że nie jest ona zadna kara a nawet moze byc błogosławieństwem trzeba sie
      z nia nauczyć zyć i jest o.k.
      pozdrawiam
      • Gość: xy2 Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: .48.242.* / 80.51.176.* 01.02.05, 11:42
        "mnie świętem
        zakochanych jest dzień sobótki w czerwcu"
        nie wiedziałam ze to jest szczególny dzień, w życiu sie z tym nie spotkałam
    • wujek_wiesiek_radzi Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! 31.01.05, 17:59
      Droga Kalu. Twoja negacja rzeczywistosci wynika z chronicznego braku bliskiej
      ci osoby. Musisz przeanalizowac swój swiatopoglad i zajac się ulepszaniem
      jakosci swojego zycia. Pierwszym krokiem do znalezienia wewnetrznego spokoju,
      jaki powinnas zrobic, jest znalezienie sobie odpowiedniego partnera.
      Pozdrawiam Wujek Wiesiek
    • Gość: psi Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.gwozdzie.dhs.org / *.acn.waw.pl 31.01.05, 18:03
      Mnie tam to swieto samo w sobie nie przeszkadza, za to irytuje ten caly szum
      wokol niego. Te kiczowate serduszka itp. wszedzie w sklepach i w ogole -
      niepotrzebna otoczka. Bo sama idea swieta zakochanych jest OK. Ale ta cala
      komercjalizacja... to juz mi sie nie podoba.

Zreszta jak dotad wszystkie walentynki spedzilam sama (i jakos to przezylam :P),
      a w tym roku jak mam z kim to on akurat w tym czasie bedzie poza Polska. Trudno,
      nie rozpaczam - poczekam cierpliwie az wroci :)
      • Gość: tuja Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.wh17.tu-dresden.de 31.01.05, 20:37
        Prawda jest taka, ze nawet najbardziej zakochani nie maja az tyle tego czasu zeby codziennie zyc jak w raju...bo zawsze przychodza chwile lepsze i gorsze, nie ma co sie oszukiwac..i ja w to nie uwierze jak ktos powie, ze u niego dzien zakochanych jest codzinnie...A Walentynki to przynajmniej jedna z rzadkich okazji, kiedy mozna poswiecic czas ukochanej osobie, w koncu sie jej nalezy:)

Rownie dobrze mozna sie pytac: a po co Dzien Matki, czy nie nalezy jej kochac na codzien?

A co do Swieta Kobiet...to nie to samo co Walentynki, bo odnosi sie ono tylko do jednej plci (Dzien Mezczyzn nie jest przeciez tak rozpowszchniony)

Pozdrawiam
    • Gość: roza12 Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.05, 21:07
      Nie rozumiem tej nagonki na walentynki. Dlaczego mowicie ze walentynki to
      kiczowate swieto? A w takim razie Dzien Kobiet, Dzien Matki, Dzien Dziecka,
      Dzien Babci, Sw. Mikolaja to tez kiczowate i tez powinnismy je zniesc czy te juz
      nie sa kiczowate? I to zupelnie nie chodzi o tym ze tylko w tym dniu pokazujemy
      ze kochamy zone, meza czy chlopaka a w pozostale dni im tego nie okazujemy.
      Rownie dobrze mozna powiedziec ze Dzien Matki jest bez sensu bo matke powinno
      sie kochac codziennie a nie tylko tego dnia itd.
      Uwazam ze ta nagonka na Walentynki jest spowodowana wszechobecnie panujaca moda
      na krytykowanie wszystkiego co amerykanskie.
      • Gość: Ewa Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:15
        Mamy sowje piekne swieto - noc sw. Jana - noc magii i molosci
        Jeszcze kilka lat temu o walentynkach nikt nie slyszal u nas, a teraz
        amerykanskie szalenstwo, brrrrrrrrrr
        ohyda!
        • Gość: roza12 Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.05, 22:22
          > Mamy sowje piekne swieto - noc sw. Jana - noc magii i molosci
          > Jeszcze kilka lat temu o walentynkach nikt nie slyszal u nas, a teraz
          > amerykanskie szalenstwo, brrrrrrrrrr
          > ohyda!

Dlaczego od razu amerykanskie. Jesli juz to angielskie.
          • raszefka Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! 31.01.05, 22:40
            Ale z Wysp Brytyjskich przywędrowało raczej okrężną drogą, pokonując Atlantyk w
            tę i nazad
            • Gość: roza12 Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.05, 22:45
              > Ale z Wysp Brytyjskich przywędrowało raczej okrężną drogą, pokonując Atlantyk w
              > tę i nazad

Ale wywodza sie z Anglii a nie ze Stanow wiec jest to swieto angielskie a nie
              amerykanskie.
      • Gość: kala Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 11:59
        to jest prawda; Ameryka jest zła ;D
    • Gość: M Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 23:35
      Prosze poradzcie mi jakąs odzywke do rzęs.Moze to byc prdukt gotowy lub cos
      przygotowanego w domu.Olejek rycynowy odpada ze względu na podraznianie
      oczu.Jakie były rezultaty po zastosowanych odzywkach?DZIĘKUJE!Pozdrawiam!
    • kociamama Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! 01.02.05, 09:25
      1) Dzien pod patronatem sw. Walentego wywodzi sie z tradycji chrzescijanskieja
      nie jedynie amerykanskiej.Dzien kobiet nie jest zadnym komunistycznym swietem
      (cokolwiek masz na mysli, mowiac komunistyczne swieto), tylko ogolnoswiatowym.

2) Swieto zakochanych to w koncu mile swieto i wesole. Wreszcie uwaga skupiona
      jest na zywych i ich problemy, nie tylko na zmarlych, Ojczyne i Boga. Ponadto,
      jest milion innych swiet, typu dzien wegetarianizmu, dzien walki z rakiem,
      dzien bez papierosa, to czemu nie dzien zakochanych? CO do argumentu, ze swieto
      zakochanych to hipokryzja, bo mozna w ten sposob przedstawic wszystkie swieta,
      typu dlaczego obchodzic Boze Narodzenie? Co, tylko 3 dni w roku nalezy sie Bogu
      refleksja na jego/jej temat?

3)Wszystkie swieta teraz maja charakter komercyjny, czy to Boze Narodzenie, czy
      Wielkanoc. Rownie dobrze mozesz glosic odrzucenie wszelkich swiat, ale nikt na
      to nie pojdzie;)

4) co dnia singla, to na pewno mozesz wyjsc z inicjatywa ustanowienie takiego
      dnia, jesli Ci na tym zalezy, o ikle taki dzien juz nie istnieje.

POdsumowujac, niech se swietuje kto chce co chce, a innym nic do tego;)

POzdrawiam,
      KOciamama.
      • Gość: kala do kociejmamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 12:06
        1) gdyby wywodził się w prostej linii z wysp brytyjskich byłoby ok; ale został
        on zmutowany przez Amerykanów i w takiej formie jest nei do przyjęcia

2)śwęto zakochanych (już sama tak to nazwałaś, chociaż poprawnie jest dzień
        św.mikołaja) jest świetem bardziej komercyjnym niż wszystkie inne; czy w dniu
        bez papierosa kupujesz coś, co potem się tobie nie przyda? poza tym dzień
        św.walentego ma bardziej cechy kultury masowej, a nie wyższej (jak boże
        narodzenie,święto niepodległości, dzien zmarłych); a jak dla mnie 3 dni w roku
        to az nadto dla Boga; heh,nie jestem praktykująca katoliczką

3) jeśli istnieje dzień singla, to dlaczego nie mówi się o nim w środkach
        masowego przekazu??? dlaczego samotni mają być pokrzywdzeni? a jesli nie ma
        takiego święta, to dlaczego go jeszcze nei wymyslili??? ludzie to skończeni
        egoiści, taka jest odpowiedź ;D

a róbcie sobie co checie; dla mnie jest to smieszne i żałosne
    • Gość: xy2 zróbmy dzień singla, IP: .48.242.* / 80.51.176.* 01.02.05, 09:34
      światowy dzień schizofrenika.

ja mam w walentynki imieniny i zawsze do tej pory byl to dla mnie wesoły dzień:)
      • Gość: do rilki walentynki to wytwór kultury masowej !!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 11:51
        walentynki mają charakter kultury masowej i tą kultura sa w istocie:
        -dzisiajesze walnetynki są pasożytem kultury wyższej (w odróżnieniu od tych
        walentynek, które miały miejsce wiele lat temu);
        -żeby istaniały nie muszą mieć dostep do wyższej tradycji; (i nie mają)
        -to kontynuacja dawnej sztuki ludowej, jednak w tej chwili nie ma z nią
        styczności;(a szkoda)
        -sa narzucane odgórnie (manipuluja nami)
        -fabrykują ją technicy (żeby się lepiej sprzedawało)
        -odbiorcy się ograniczają do kupna/niekupna
        -eksploatuje się kulturalne potrzeby mas, a nie zaspokaja;
        -niszczy wartości
        -jest homogeniczna (mimo tego, że kazdy z nas jest inny)
        -kultura masowa produkuje kicz, który jest dla nie synonimem stylu

jesli czegoś nie zrozumiałaś, to daj znać, a ja ci pomoge; poza tym
        poczytałabyś trochę naukowych ksiażek; np. Marcina Czerwińskiego- Rozważania o
        cywilizacji; albo MacDonalda-Teorię kultury masowej, tudzież Nowaka_ Podstawowy
        błąd postmodernizmu;

powodzenia...
        • Gość: kala do wujka wieska, który radzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 11:57
          nie jestem konformistką, więc nie potrafie zawsze ze wszystkim się zgodzić; sa
          pewne rzeczy, które rażą moje oczy i serce socjologa; wiem, sporo o naszym
          cudownym, polskim społeczeństwie i chce mi się płakać kiedy widzę jak kultura
          wysoka, zacierana jest przez ta niską; a my mamy własna tradycję, własny
          folklor i własne święta;
          mój stosunek do walentynek nie wynika z tego, że jestem sama; bo mam
          najcudowniejszego i najwspanialszego chłopaka na świecie, którego, w życiu bym
          nikomu nie oddała; i oboje sie zgadzamy, że to święto (jesli tak to mozna
          nazwać) nie jest tak naprawdę świętem; czy nie lepiej te pieniądze przekazać na
          zwierzeta ze schroniska czy dzieci w domu dziecka; przeciez wystarczy
          powiedzieć sobie, że się kocha nawzajem; a żadne materialne tego powteirdzenie
          nie jest potrzebne;

pozdrawiam
          • Gość: rilka żółć zalała samozwańczych socjologów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 12:20
            znam takie baby, jak wy, po zaocznych, z odwiecznymi kompleksami, ze was facet
            zostawi i slepiami wlepionymi z zawiescia w szczesliwe kobiety... jestescie
            nudne, ale i tak mialam frajde dowartosciowujac sie waszym kosztem
            i oczywiscie udanych walentynek zycze ;-))
        • Gość: rilka Re: walentynki to wytwór kultury masowej !!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 16:15
          ciesze sie, ze tak cie rozpalil moj komentarz, nie ciesze sie tylko, ze w
          odpowiedzi dostalam pelen pseudosocjologicznych hasel belkot
    • Gość: magi Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! IP: *.mofnet.gov.pl 01.02.05, 12:33
      To że walentynki są świętem komercyjnym, przeszczepionym z tradycji
      amerykańskiej to święta prawda i nie ma co dyskutować.
      Ale argument że trzeba je znieść, ponieważ ludziom samotnym jest przykro, jest
      b.głupi (wybacz kala) i świadczy tylko o Twojej frustracji i zazdości z powodu
      niemożności znalezienia sobie faceta. Równie dobrze można by krzyczeć, że
      należy znieść świętowanie Bożego Narodzenia, bo osobom bez rodziny jest przykro.
      Szumne powoływanie się na nasz "patriotyzm" i "słowiańskie wartości" trochę za
      bardzo trąci mi Radiem Maryja i LPR. Przejęliśmy z Zachodu wiele dużo gorszych
      zwyczajów (chociażby telenowele i reality show), więc robienie tragedii z
      akurat tego jest trochę dziwne.
      Co do argumentu 2 - że niby święta zakochanych powinno być przez cały rok, to
      jest tak samo jak z dniem matki: miłość do mamy powinno się okazywać
      codziennie, ale nic przecież nie szkodzi na przeszkodzie, zeby oprócz tego mamy
      miały swój specjalny dzień, kiedy są szczególnie "uhonorowane", prawda?

Reasumując: proponuję Ci kalu, żebyś wyleczyła się z kompleksów i poszła sama
      do knajpy czy kina, tylko zamiast się nad sobą użalać, rozejrzała się dookoła i
      dała komuś poderwać:)

Ps.: wielokrotnie bywałam sama i w restauracji i w kinie - z wyboru, a nie z
      konieczności - i nikt z tego powodu się dziwnie na mnie nie patrzył (a jeśli
      nawet - mam to w nosie:)))
      • Gość: kala do magi IP: *.wns.uni.wroc.pl 02.02.05, 11:52
        chyba niedokładnie czytasz to co pisze kochanie, bo niejednokrotnie wspominałam
        o tym, że mam najcudowniejszego faceta na świecie, którego bardzo kocham; więc
        mój negatywny stosunek do walentynek nie wynika z tego, że jestem samotna;
        walentynki zostały importowane z zachodu w zmutowanej formie; i równiez pisałam
        o tym,że tradycyjna ich forma była ok; jedynie ta, która istneije obecnie jest
        nie do przyjęcia;
        ale widze, że nasze cudowne społeczeństwo wchłania wszystkie nowinki, bez
        zastanowienia, czy są dobre, czy też nie;
        naszym świetem zakochanych powinna byc noc kupały, czyli letnie przesilenie; i
        nie zmienię zdania na ten temat, chyba, że wrócimy kiedys do korzeni; dlaczego
        więc noc świętojańska nie jest tak reklamowana jak dzień św.walentego???

tylko siąśc i płakać...
    • yola13 Re: trzeba znieść walentynki!!!!!!!!!! 01.02.05, 20:02
      Nie chcesz świętować to nie świętuj, twoje święte prawo,a zwyczajów raz
      przyjętych nie da się usunąć, one po prostu są. Jak ktoś chce świętować to i
      tak będzie świętować.
      • Gość: kala do yoli13 IP: *.wns.uni.wroc.pl 02.02.05, 11:55
        jak to zwyczajów raz przyjetych nie da się usunąc? nauczyłabyś się kochanie
        trochę histroii i dowiedziałabyś się niesamowitych rzeczy; zwyczaje pojawiają
        się i znikają; kiedyś nadejdzie taki dzień, że dzień.św walentego zniknie z
        naszego kraju;
        a tak apropos zanikania tradycji; 14 lutego jest rocznica utworzenia AK; ta
        tradycja zniknęła chociaż jest 100 razy ważniejsza od walentynek;

bez komentarza...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka