grasikowa 06.09.05, 14:00 dostalam sie na dwa kierunki na tej samej uczelni na pedagogike i na filologie polska ..jak sadzicie po ktorym kierunku latwiej znajde prace ? zastanawiam sie i nie wiem:( i to i to mnie interesuje prosze o porade Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmagi Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 06.09.05, 14:01 po żadnym:-)wszedzie bryndza:-) Odpowiedz Link Zgłoś
domina19 Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 06.09.05, 14:02 po żadnym, mmagi ma racje, ale jak juz to filologia Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka81 Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 06.09.05, 14:03 zgadzam sie z domina, jak juz to filologia Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka23 Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 07.09.05, 10:00 czesc studiuje pedagoike resocjalizacyjna a teraz mam wrazenie ze to charytatywny kierunek fakt faktem ciekawy i mnie kreci ale no coz nie wszystko musi sie oplacac Odpowiedz Link Zgłoś
super.kinia Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 06.09.05, 14:03 Filologia, jesli chodzi o bezrobotnych z wyzszym wyksztalceniem to najwiecej podobno jest pedagogów. Ja właśnie gnije na uroczej praktyce pedagogicznej... porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 06.09.05, 14:04 Wybierz w zaleznosci od tego co si sie bardziej podoba, bo po obydwu tych kierunkach o prace jest jednakowo ciezko. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnie_pani u mnie znajdziesz po jednym i po drugim 06.09.05, 14:12 wlasnie zwolnilam pokojowke, bo sie gzdzila z koniuszym.na poczatek dostaniesz 600zl na reke i sluzbowy ubior, a potem zobaczymy. warunek- dwa jezyki obce. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: u mnie znajdziesz po jednym i po drugim 06.09.05, 14:15 w tym francuski bo jej maz gada we frenczu;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jasnie_pani Re: u mnie znajdziesz po jednym i po drugim 06.09.05, 14:22 mmagi napisała: > w tym francuski bo jej maz gada we frenczu;-))) oj, to prawda. we francuskim jest dobry:) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka Re: u mnie znajdziesz po jednym i po drugim 06.09.05, 14:24 Ale w czym francuskim? ;) :p Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka Re: u mnie znajdziesz po jednym i po drugim 06.09.05, 14:21 jasnie_pani, jakbym laparisienne czytala. Co to jakas choroba, teraz wszyscy tak beda? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 06.09.05, 14:13 Po żadnym, w ogóle nie ma już takiego kierunku studiów, po którym łatwo pracę znaleźć. Wybierz ten, na którym masz więcej sensownych przedmiotów uczących Cię czegoś konkretnego, a nie tylko tego, co poeta miał na myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
c.eastwood Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 06.09.05, 14:14 tylko filologia Odpowiedz Link Zgłoś
jasnie_pani Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 06.09.05, 14:36 c.eastwood napisał: > tylko filologia Odpowiedz Link Zgłoś
forgetmenot13 Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 06.09.05, 21:49 Jestem po filologii i... nigdy bym juz jej nie wybrala!!! To byl kierunek moich marzen,ale... ze znalezieniem pracy ciezko, a jak juz sie znalazlo, to okazalo sie, ze sie siedzi 24h na dobe nad sprawdzianami,dyktandami itp. Zero zycia prywatnego!!! :((( Teraz stawialabym na filologie obca!! Odpowiedz Link Zgłoś
becia_bs Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 07.09.05, 09:34 To może ja napiszę, co sądzę o tych dwóch kierunkach - bo na obydwu miałam okazję studiować. Moje subiektywne odczucia... Filologia polska z początku też wydawała mi się bardzo ciekawa. Jednak wiele osób, w tym pewnie także ja, postrzegało/postrzega ten kierunek na zasadzie "lubię książki, lubię/umiem pisać; w końcu będę mogła realizować swoje zainteresowania". Niestety w praktyce nie ma czasu na delektowanie się literaturą piękną, ponieważ listy lektur są tak długie, że większość normalnych osób nie wyrabia się z czytaniem (ja przynajmniej nie byłam w stanie z tygodnia na tydzień czytać po kilka powieści + opracowania). Prace pisemne - tutaj byłam dość mocno zszokowana, ponieważ średnio wypadały 1-2 prace na rok (myślałam, że filolog bardziej intensywniej powinien ćwiczyć swój warsztat). No i oczywiście dochodzą gramatyki (opisowa - w moim odczuciu jeszcze do przeżycia; historyczna - tej już przeżyć nie mogłam), starocerkiewnosłowiański - bez komentarza i in. Efekt tych studiów był taki, że zrezygnowałam z nich po dwóch latach. Nie chcę negować zasadności studiowania filologii polskiej, ale w moim przypadku ten kierunek w ogóle się nie sprawdził. Mam też kilkoro znajomych, którzy również rezygnowali z polonistyki. Ale oczywiście zdarzają się osoby, które potrafią się w tym odnaleźć. Dlatego myślę, że jest to sprawa bardzo indywdualna i musisz samodzielnie rozważyć swoje potrzeby, upodobania... Pedagogika - kierunek dość ogólny, który przez pięć lat studiów dostarczał mi ambiwalentnych odczuć. Często miałam wrażenie, że mówimy o wszystkim i o niczym ,że nie uczą nas tam niczego konkretnego. Jednak było też wiele fantastycznych momentów (szczególnie podczas praktyk i bezpośrednego kontaktu np. z dziećmi). Generalnie studia te uchodzą za dość łatwe. Opiszę je zasłyszanym od jednego z wykładowców stwierdzeniem: "Studiowanie pedagogiki może być czymś bardzo łatwym i czymś bardzo trudnym zarazem. Jeżeli chcesz jedynie pozaliczać wszystkie przedmioty, obojętne na jaką ocenę, to możesz praktycznie nic nie robić i uda ci się to. Jeżeli jednak chcesz być dobrym pedagogiem (umieć pracować z drugim człowiekiem), to jest to kierunek bardzo trudny". - Ale tak jest w zawodach, w których mamy kontakt z drugim człowiekiem - ogromne trudności, wyzwania i ogromna satysfakcja. Podsumowując. Napisałam o moich subiektywnych odczuciach. Oczywiście dochodzi do tego jeszcze kwestia późniejszej pracy - ale o tym pisali już moi przedmówcy (jest nieciekawie po obydwu kierunkach). Poza tym, możesz chyba spróbować studiów równoległych (nie wiem, czy można zaczynać studia od razu na dwóch kierunkach, ale może mogłabyś wziąć dziekankę na jednym i zacząć ten kierunak po roku). Pogodzić te dwa kierunki na pewno się da, więc jest to jedno z rozwiązań. Życzę powodzenia w podejmowaniu decyzji:-) Odpowiedz Link Zgłoś
citri ja jestem na pedagogice jest ok ale duzo już nas 07.09.05, 09:58 filologia o tyle dobra że zawsze morzesz uczyć ;-))))) a to duży + po pedagogice nie mozesz! paradoks ale nie możesz bo potrzebujesz specjalizacji! Odpowiedz Link Zgłoś
becia_bs Re: ja jestem na pedagogice jest ok ale duzo już 07.09.05, 11:45 Po filologii polskiej nie zawsze możesz uczyć. Też trzeba zrobić specjalizację nauczycielską. A czego chciałabyś uczyć po pedagogice? Ja wiem, że wielu osobom pedagogika kojarzy się z zawodem nauczyciela, ale tak nie jest. Wyjątkiem jest pedagogika wczesnoszkolna, po której możesz uczyć w klasach I-III. Po pedagogice możesz robić wiele innych rzeczy - pedagog szkolny, praca w przedszkolu, dom dziecka, ośrodki adopcyjne, poradnie psychologiczno-pedagogiczne, szkolenia w firmach (po andragogice), różne ośrodki kultury (po animacji) itd. Aby pracować w wielu z tych miejsc często potrzebne są dodatkowe kwalifikacje, ale tak też jest w innych zawodach - musisz się specjalizaować w jakiejś dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Studiuj dwa kierunki naraz 07.09.05, 11:14 Swiat nalezy teraz do wszechstronnie wykształconych. Zacznij studiowac dwa, jesli cos Ci nie bedzie pasowac zawsze mozesz jeden rzucic, a nie potem pałowac sie w myslach "mogłam isc na to drugie". Jezeli natomiast wydaje Ci sie ze nie podołasz, bo duzo jest materiału, z doswiadczenia własnego powiem, ze PODOŁASZ, wszystko jest kwestią organizacji i zycie towarzyskie mozna zarazem b. bogate prowadzic! Odpowiedz Link Zgłoś
ipekakuana Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 07.09.05, 13:25 Pedagogika, to g*wno, nie nauka. A i studenci tego kierunku są jacyś niedorobieni w większosci. Weź filologię, człowiek przynajmiej światłym stać się może. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karol_ka66 Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 07.09.05, 13:33 własnie skończyłam filologię polską, pracę mam w biurze :-( i po znajomosci załatwioną, więc najlepiej nie jest,ale studia polecam, otwierają umysł!ja kończyłam UAM, choc u nas w Poznaniu to ponoć pedagogika na najwyższym poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka23 Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 07.09.05, 14:41 jak pedagogika to gowno to po co puszczac dzieci do szkoly jak te gowno pozniej musi uczyc dzieci zastanow sie co piszesz jeden i drugi kierunek jest potrzebny ale nie pisz ze to gowno ktos musi to robic i fajnie by bylo zeby studiowali to ludzie ktorzy maja powolanie a nie wszystko musi sie w zyciu oplacac wice ja jestem to ktora twoim pustym i nieprzemyslanym zdaniem studiuje GOWNo zalosne Odpowiedz Link Zgłoś
vigue Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 07.09.05, 20:38 kalinka23 napisała: > jak pedagogika to gowno to po co puszczac dzieci do szkoly jak te gowno pozniej musi uczyc dzieci Kalinka23, pedagog chyba nie uczy dzieci, bo nie zna zadnego przedmiotu kierunkowego. Uczyc dzieci mozna po filologii bo zna sie jezyk polski, po fizyce - zna sie fizyke, po matematyce itp. Zwykle na studiach mozna zrobic wtedy kurs nauczycielski i heja do szkoly uczyc dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka23 Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 07.09.05, 21:23 hmmmmmmmmmm co ty wiesz kobieto o ped poczytaj troszke to sie dowiesz a pozniej sie wypowiadaj ok Odpowiedz Link Zgłoś
vigue Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 07.09.05, 22:36 kalinka23 napisała: > hmmmmmmmmmm co ty wiesz kobieto o ped poczytaj troszke to sie dowiesz a pozniej > > sie wypowiadaj ok Nie rozumiem co Ci nie pasuje w mojej wypowiedzi. Pewnie dotknelo Cie najbardziej stwierdzenie ze pedagod nie uczy. Moim zdaniem tak jest, praca z dziecmi w klasach 1-3 bardziej polega na zabawie niz na nauce wiec niemasz sie co oburzac. Wracajac do Twoich rad, coz studia mam juz dawno za soba, wieloletnie doswiadczenie zawodowe, wiec wyobraz sobie ze na wiele tematow moge wypowiadac sie swobodnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka23 Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 08.09.05, 09:13 uczy wlasnie ze uczy w 1-3 przez zabawe ok jak uwazasz ze pisanie literek podstawy liczenia i inne rzeczy to nie nauka to nie ma sprawy dla mnie uczy i tyle tak smo jak w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka23 Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 08.09.05, 09:56 nie mam ochoty juz nic pisac niektorym ludziom ciezko jest cos wtlumaczyc niektorzy twierdza ze tym glupim ...ale to nie wazne Odpowiedz Link Zgłoś
ipekakuana Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 07.09.05, 22:53 kalinka23 napisała: > hmmmmmmmmmm co ty wiesz kobieto o ped poczytaj troszke to sie dowiesz a >pozniej sie wypowiadaj ok Nie emocjonuj sie tak.. Skąd ty wiesz co kto wie na temat pedagogiki? Vigue ma oczywiście rację. Odpowiedz Link Zgłoś
ipekakuana Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 07.09.05, 22:51 kalinka23 napisała: > jak pedagogika to gowno to po co puszczac dzieci do szkoly jak te gowno >pozniej musi uczyc dzieci zastanow sie co piszesz jeden i drugi kierunek >jest potrzebny ale nie pisz ze to gowno ktos musi to robic i fajnie by bylo >zeby studiowali to ludzie ktorzy maja powolanie a nie wszystko musi sie >w zyciu oplacac wice ja jestem to ktora twoim pustym i nieprzemyslanym >zdaniem studiuje GOWNo zalosne Niniejszym własnie potwierdziłaś moja opinię na temat ludzi interesujących się pedagogiką. Trzeba ci jak dziecku tłumaczyś wszystko od podstaw. Pedagogika jest potrzebna, tak jak chodowla drobiu jest potrzebna, ale jaki to ma zwiżzek z motywem przewodnim mojej wypowiedzi, tzn. że pedagogika to pseudonauka (innymi słowy: g*wno, nie nauka)? Miarą naukowości nauki jest metodologia dziedziny, która rości sobie pretencje do bycia nauką. Z dwóch dziedzin wiedzy: pedagogika i kucharstwo, to kucharstwo, nie pedagogika, posiada bardziej niezawodne metody pozwalające uzyskac pożądany skutek. Studenci i absolwenci pedagogiki to mili i sympatyczni ludzie, ale demonami intelektu niestety nie są. Poza tym w większości przypadków mają braki osobowościowe (czyt: brak charyzmy) i cechuje ich ciapowatość. :) To czy się opłaca finansowo uprawiać ten zawód, w ogóle mnie nie obchodzi, bo nie o tym pisałam. Obchodzi mnie wartośc merytoryczna danej wiedzy, a tejże wartości pedagogika niestety nie posiada w nadmiarze. Jeśli chodzi o charakter tej wiedzy, to nazwałabym to rzadzizną (rzadka kupa, jak kto woli). Zapoznałam się z wystarczającą ilością książek z tego zakresu, żeby stwierdzić, że teoretycy wychowania popełniają karygodne błędy logiczne w definiowaniu pojęć i wymyślaniu przeróżnych klasyfikacji. Zastanów się więc jeszcze raz zanim wylejesz z siebie na forum emocjonalnie zabarwiony bełkot, że czyjeś zdanie jest puste i nieprzemyślane. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_singer pedagogike 07.09.05, 13:39 łatwy kierunek, mało zajęć, zatem: dużo czasu, który można sensownie zagospodarować podejmując pracę i zdobywając doświadczenie zawodowe, nie koniecznie w pracy z dzieciakami. mgr po obydwu tych kierunkach tak samo nic nie wart "wiedza" na nich zdobyta też do niczego nie przydatna Odpowiedz Link Zgłoś
liss.ek Polonistyka 07.09.05, 14:57 Polecam polonistykę. Nie wiem, gdzie studiujesz, ale np. w Poznaniu jest do wyboru kilka specjalności (dziennikarska, filmoznawcza, teatrologiczna i inne). Warto o którąś wzbogacić program, bo to zwiększa szanse na znalezienie pracy. Wychodzę z założenia, że i tak jest trudno o pracę, ale większość moich znajomych (ta część, która już się obroniła) jakoś sobie radzi. Ktoś pracuje jako korektor w wydawnictwie, ktoś w telewizji, inni w lokalnych gazetach. Nie jest tak źle, jak mogłoby się wydawać. Sam kierunek jest dość ciekawy, na pewno poszerza horyzonty i kształci dość ogólnie, jeżeli jeszcze w czasie studiów zainwestujesz w naukę języków, nie powinno być problemów, żeby znaleźć pracę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grasikowa Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 07.09.05, 15:42 dziekuje wszystkim za wyrazenie swojego zdania:) Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka23 Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 07.09.05, 20:47 wiesz kochana ale o jaka pedagogikę tobie chodzi opiekuńczo wychowawczą ,wczesnoszkolną przedszkolna a to moja droga uczy dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka23 Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 07.09.05, 20:49 takze wiem co pisze nie pouczaj jak chcesz byc pedagogiem to opiekunczo wychowawcza a ty skad wiesz o jaka jej chodzi a moze o resocjalizacyja albo specjalna Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka23 Re: wybrałabym resocjalizacje jako specjalnosc 07.09.05, 21:09 widzisz a ja jestem na 3 roku pedagogiki ped.resocjalizacyjnej a teraz mysle o opiek.wychowawczej ale jakbym poszla na przedszkolna to co uczylabym dzieci a na wczesnoszkolnej tym bradziej Odpowiedz Link Zgłoś
grasikowa Re: wybrałabym resocjalizacje jako specjalnosc 07.09.05, 21:34 no dlatego najbardziej widzi mi sie resocjalizacja jako specjalnosc myslalam tez o opiekunczo wychowawczej ale wczesnoszkolnej czy przedszkolnej nie ma nawet mowy:) pozdrawiam:)i powodzenia na tym trzecim roku:) Odpowiedz Link Zgłoś
jullliaa Re: pedagogika czy filologia co wybrac?poradzcie 08.09.05, 21:07 weź oba kierunki, powinnaś sobie poradzić Odpowiedz Link Zgłoś