Dodaj do ulubionych

czuje sie podle bo

01.03.06, 09:44
Wczoraj rozmawialam z kolezanka ktora cala we lzach powiedziala mi, ze jest w
ciazy i bedzie ja likwidowac. Sytuacje ma nienajciekawsza bo akurat sie
rozwodzi a w ciaze zaszla ze swoim przyjacielem, ktory ma rodzine. Jej
przyjaciel kiedy dowiedzial sie o ciazy, stwierdzil, ze teraz nie moze
pozwolic sobie z nia na dziecko. On sam musi najpierw sie rozwiesc a w jego
sytuacji nie jest to proste, gdyz jego zona ma raka (tak on twierdzi)i nie
jest to dogodny moment. Moja kolezanka boi sie sama urodzic i wychowac
dziecko, chociaz wszystko wskazuje na to, ze dalaby rade. Niestety na pomoc
rodziny nie moze liczyc bo mieszka w Niemczech a na pomoc przyjaciela to juz
wogole, bo on absolutnie nie chce tego dziecka i namawia ja do aborcji.
Wczoraj powiedzialam jej, ze bedzie lepiej jesli zlikwiduje ciaze. Widzialam
jak jej ulzylo, jak zaczela mi dziekowac, ze tez jestem za tym wyjsciem.
Jednak ja czuje sie podle, sama mam 2 dzieci. Nie wiem jak zachowalabym sie w
jej sytuacji, bo sytuacja najciekawsza nie jest. Wiem jedno, ze ona zawsze
chciala miec rodzine, dzieci i bylaby w stanie sama to dziecko wychowac tylko
naciska na nia jej przyjaciel. A ten przyjaciel (nie znam go osobiscie)wydaje
mi sie wyjatkowym skur...em, ktory absolutnie sie dla niej nie rozwiedzie i
ona nie ma z nim przyszlosci.
Powiedziala mi ze aborcja juz postanowiona ale byla taka zalamana, ze nie
moglam na to patrzec. Z drugiej strony tez boje sie ja przekonywac ze ma to
dziecko urodzic, bo w koncu ona bedzie samotna matka z tysiacem problemow a
ja jej we wszystkim nie pomoge.
Qurcze, naprawde mnie to meczy. Poradzcie cos.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 09:51
      Jakby nie patrzeć, przyjaciółka sama sobie nawarzyła piwa i żadne rozwiązanie
      nie jest dobre. Jeśli jednak się nie zabezpieczała, to chyba podświadomie
      chciała zajść w ciążę. To jej zasugeruj.
      A ten pryzjaciel to faktycznie sk...
    • lady284 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 09:52
      dziwne namawiać albo przytakiwać bliskiej osobie zabicie dziecka...
      może swoje dziecko też tak prosto byś skazała na śmierć?.... za co
      dziewczyno ?? co zrobiło ??...
      wiesz, po prostu jesteś niedojrzała, nikt nie ma prawa decydować o życiu i
      śmierci...
      może twoja mama też stała przed takim dylematem?...a ty zyjesz?
      powinna urodzić to dziecko, dała mu życie - przyjaciel niech płaci alimenty (
      nieodpowiedzialny bufon boi się o swoje zarobki)
      dziecko to szczęście - kto wie co osiągnie w przyszłości, jeszcze będzie jej
      pomagać..
      nic nie wytłumaczy jego śmierci
      • lady284 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 10:07
        jeszcze jedno: mogłabyś wpłynąć, żeby tego nie robiła
    • dzikoozka Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 09:53
      Trochę nie fair, ze przyjaciółka oczekiwała, ze podejmniesz zdecyzję za nią. I
      teraz sie tym gryziesz, ale przecież to nie Twoja wina że onasobie tak sp...ła
      życie.... Spróbuj jej otworzyć oczy na tego palanta - przyjaciela, któremu nie
      w smak ewentualne alimenty i o to mu przecież chodzi. W Niemczech jako samotna
      matka na pewno byłoby jej łątwiej niz w Polsce poradzić sobie z dzieckiem...
    • mathias_sammer Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 09:56
      Brawo malagaa1!

Niech kazdy bedzie za siebie odpowiedzialny- odpowiedzialnosci az nadto do
      przyjecia na swoje barki.

M.S.
    • kotbehemot6 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 09:58
      Moja kolezanka boi sie sama urodzic i wychowac
      dziecko, chociaz wszystko wskazuje na to, ze dalaby rade

Nikt nigdy nie mówił że przez życie na płatkach róz się przejdzie, boi sie, cóż prawie każda przyszła matka się boi, czy jest sama czy nie.Jak nie chciała mieć dzieci to trzeba było MYŚLEĆ PRZED ,a nie teraz oczekuje że ktos podejmie za nią decyzję i jeszce będzie wspólczuł.
      • malagaa1 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 10:10
        Powiedzialam dokladnie to samo. Nie moglam zrozumiec jak mogla sie nie
        zabezpieczac. Ale z drugiej strony nie rozumiem faceta, ktory tez nic w tym
        kierunku nie zrobil i byl jej ciaza zaskoczony.
        Wiem jedno, ze facet pusci ja predzej niz pozniej bo mu to absolutnie nie w
        smak i chce tylko byc pewien, ze ona te ciaze zlikwiduje. Tak szczerze mowiac,
        to obawiam sie o nia, ze gdyby uparla sie urodzic to dziecko, to czy on by jej
        czegos nie zrobil, zeby poronila.

Oczywiscie, ze na poczatek mowilam jej aby sobie te sprawe dobrze przemyslala,
        ze finansowo nie bedzie miala klopotow, ze zegar biologiczny tyka (ona ma
        34lata) ale caly czas ryczala, ze nie da rady sama.
        • dzikoozka Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 10:12
          skoro teraz usunie, poźniej moze mieć problemy i jeszcze może żałować....
          W ogóle mi takie rozwiazanie w głowie się nie mieści...
        • lady284 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 10:14
          dziecko niech nie cierpi przez faceta, dziewczyny obudźcie się
          • alpepe Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 10:19
            jedno pytanie. Masz dziecko? Byłaś w ciąży? Sorry, to dwa pytania.
          • kotbehemot6 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 10:20
            taaa, lepiej w zarodku utłuc bo facet tak chce, fajnie :((
        • kotbehemot6 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 10:19
          pomijam że dla mnie to wogóle jest jakaś abstrakcyjna sytuacja, ale życie jest nieprzewidywalne , chociaż bywa czasem takie tylko na nasze życzenie. Niemniej jestem zdania że należy ponosić konsekwencje swoich czynów, przecież kobieta wieczym współżycie może skutkować i jak się zabezpieczać, i do tego z żonatym facetem- naiwność granicząca z głupotą. Niech urodzi i odda dzieckio do adopcj, jak ma inne plany życiowe, ale z powodu własnej głupoty i nieodpowiedzialności zabijać człowieka, nie mieści mi się w głowie.
        • magnusg Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 10:24
          Kolezanka poprostu klamie.W Niemczech dostanie oplacone mieszkanie + 345 Euro
          na zycie+ca.150 Euro zasilku na dziecko.Tak,ze nawet nie pracujac moze dziecko
          odchowac.Do tego moze dochodzic alimentow.Wiec niech nie truje,ze by sobie nie
          poradzila.
          • malagaa1 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 10:29
            Kolezanka nie klamie. Doskonale wie jak wyglada pomoc socjalna w Niemczech dla
            samotnych matek. Sama twierdzila, ze nie chodzi jej o pieniadze. Ja mialam
            wrazenie, ze boi wziac odpowiedzialnosc na swoje barki.
    • widokzmarsa Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 10:00
      a moze niech urodzi a jak się jej dziecko nie spodoba albo ten facet będzie
      naciskał, to później je utopi albo jakoś na smietnik w zimie
      • malagaa1 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 10:13
        wiesz to nie jest smieszne. Kobiety pod presja bardzo zle przechodza depresje
        poporodowa. Sama juz zaczela gadac, ze najlepiej palnelaby sobie w leb.
        • lady284 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 10:15
          a ty ją jeszcze poparłaś że mogłaby usunąć, utwierdzasz ją w tym że TO JEST
          PROBLEM
    • aczemubynie Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 10:14
      powiedz jej co czujesz tak jak tu na forum że czujesz sie podle itp..
      najgłupszą rzeczą jaką zrobiłas to to że wziełas na siebie tą odpowiedzialność
      i jej poradziłas co ma robić...ona sama powinna dokonac tego wyboru i dopoki
      nie powiesz jej o swoich watpliwosciach i nie " oddasz" jej tej
      odpowiedzialności bedziesz sie czuła współwinna temu co sie stanie...a może
      własnie wtedy poczuje że chce tego dziecka i że nie jest sama tak naprawde...
      pozdrawiam
      • malagaa1 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 10:20
        Tak szczerze powiedziawszy to mialam wrazenie, ze ona potrzebuje akceptacji
        swojej decyzji. I tu jest pies pogrzebany, ze ja w koncu, bo na poczatek
        probowalam ja przekonac, powiedzialam jej ze aborcja to dobre wyjscie.
        • aczemubynie Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 11:26
          no własnie i ona chwyciła sie Twojego potwierdzenia jak tonący brzytwy ale w
          tej sytuacji chodzi o Ciebie żebys Ty nie czula sie odpowiedzialna za jej wybór
          ona i tak zrobi co bedzie chciala i co jej podytktuje lęk,ale żebys Ty czuła
          sie w porzadku wobec siebie,gdy co rano spojrzysz w lustro.Przestan myslec Co
          ona na to?? Rozumiesz?? Pomysl o sobie!!Powiedz jej co czujesz co myslisz
          szczerze i bez ogródek to jest powazna sprawa..
          • mathias_sammer Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 11:39
            I znowu ...czemubynie ma racje- Malaga to bedzie Twoj test na przyjazn.

Mozesz wygrac, mozesz przegrac- pamietaj, ze bedziesz musiala jasno i wyraznie
            zadeklarowac sie, czy jestes za zabiciem dziecka, czy za tym, ze dziecko tez ma
            prawo do zycia, jak przed laty splodzona a nie usunieta przez swoich rodzicow
            matka i Twoja przyjaciolka.

M.S.
            • kowianeczka Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 11:47
              To bedzie ni tylko test na przyjazn.

Trzymam kciuki!

kowianeczka
        • mmagda6 czujesz sie podle bo 01.03.06, 11:55
          masz ciekawa kolezanke. I popelnilas blad wypowiadajac sie, doradzajac
          cokolwiek. Jak to napisala dzikoozka, babka chce zrzucic z siebie
          odpowiedzialnosc za podjecie decyzji. I to jej sie udalo, bo poparlas wybrane
          rozwiazanie. To jest przede wszsytkim decyzja dotyczaca sumienia i wszystkie
          inne argumenty moga pomoc lub przeszkadzac.
          Jedyna 100% skuteczna metoda antykoncepcji to "nie udostepniac". Facet zonaty.
          Nie rozumiem kobiet, ktore licza, ze dla nich sie rozwiedzie. Bo tak naprawde,
          to to zalezy od zony. Mysle, ze zona, jesli zechce to kazda kochanke preczeka.
          Nawet taka, ktora zaszla w ciaze.
          Ja mialam raz w zyciu podobna rozmowe. Powiedzialam, ze niezaleznie od decyzji,
          pomoge, jak bede mogla. Sytuacja byla podobna i podobne pytania, z
          ukierunkowywaniem mnie, zebym pomogla znalezc argumenty za aborcja. Caly
          wieczor powtarzalam, jak mantre - nie siedze w twojej glowie. Moze tak madrze
          postapilam, bo zdawalam sobie sprawe, ze byc moze pomoge w kontakcie z
          odpowiednim lekarzem. Dzieciak bardzo dobrze sie uczy i ma fantastycznego
          ojczyma.
          Zadzwon do niej natychmiast, odszczekaj wszystko, co powiedzialas i niech
          jeszcze raz sama przemysli, albo niech ktos inny pomozze jej podjac decyzje :)
    • magnusg Okrutnie powiem,ze mi jej nie zal. 01.03.06, 10:19
      Jak sie bzykala to zapomniala,ze od "barabara" moze zajsc w ciaze??Jak juz
      dokona tej aborcji,to powinni jej te szczatki w wiaderku pokazac,zeby
      zrozumiala jaka jest glupia.Aborcja ze wzgledow zdrowotnych czy z powodu
      przestepstwa jest okay,ale zabijac dziecko,bo glupiej panience nie chcialo sie
      myslec o antykoncepcji to dno.
    • asiulka81 a co Cie obchodzi co ona zrobi z ta ciaza? 01.03.06, 10:26
      to jej sprawa.

gdybym byla w takiej sytuacji jak ona tez bym powaznie zastanowila sie nad
      aborcja.
      • boas W sprawie morderstwa każdy ma prawo się wypowiedzi 01.03.06, 13:09
        W sprawie morderstwa każdy ma prawo się wypowiedzieć.
        Ciekawe co byś zrobiła będąc na miejscu tego dziecka.
        • mmagda6 Protestuje! 01.03.06, 13:19
          boas napisał:

> W sprawie morderstwa każdy ma prawo się wypowiedzieć.
          > Ciekawe co byś zrobiła będąc na miejscu tego dziecka.

To jest duze naduzycie nazywac aborcje morderstwem.
          • boas Ok niech będzie - pozbawienie życia. Zwał jak zwał 01.03.06, 14:12
            • mmagda6 Re: Ok niech będzie - pozbawienie życia. Zwał jak 01.03.06, 17:36
              Nie. To jest tak samo absurdalne, jak postempackie okreslenie "heterycy"
              • boas Czyli czym jest wg Ciebie - eliminacją? 02.03.06, 10:54
                Aborcja to wygodny eufemizm, łatwiej przełknąć "aborcję" niż zabicie małego,
                ale jednak już człowieka, który w tym przypadku nie ma nic do powiedzenia.
          • lady284 N a p r a w d ę ? ? ? 01.03.06, 14:15
            A jakbyś to nazwała ? Ciekawa jestem.
            • mmagda6 Re: N a p r a w d ę ? ? ? 01.03.06, 17:33
              lady284 napisała:

> A jakbyś to nazwała ? Ciekawa jestem.

Po co nazywac cos, co ma nazwe? Aborcja. To slowo jest wystarczajaco tresciwe.
              • lady284 Re: N a p r a w d ę ? ? ? 02.03.06, 12:00
                tia..ale co to znaczy "aborcja"
    • ofelia1982 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 12:43
      moim zdaniem dzwon i odwiedz ja od tej decyzji!! mowicie - trzeba bylo myslec
      wczesniej. wiadomo, ale to juz sie stalo.dziecko jest poczete. teraz Twojej
      kolezance jest ciezko, bo jest sama i sie boi i w ogole zrabana sytuacja. ale
      niech nie usuwa. po 1-sze zabije niewinnego czlowieczka. po 2-gie wiekszosc
      kobiet zaluje aborcji. to jest piętno, z ktorym sie do konca zycia chodzi. a
      jak juz urodzi i zobaczy to swoje male szczescie, to bedzie wiedziala, ze
      dobrze zrobila. moim zdaniem jesli usunie, to zniszczy sie psychicznie..DA RADE
      WYCHOWAC TO DZIECKO. powstrzymaj ja
    • monia145 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 13:34
      Nie dziwię się, że to Cię męczy, bo to sytuacja patowa. Trudno jest dawać
      obiektywne rady w takiej sytuacji, bo cokolwiek nie poradzisz, bierzesz
      współodpowiedzialność za decyzję jaką podejmie Twoja koleżanka. Ale co innego
      mogłaś zrobić- urodzenie dziecka w jej sytuacji to heroizm na jaki nie
      wszystkich stać, drodzy forumowicze( do wszystkich, którzy ciskają gromy na
      autorkę). Zresztą nie spodziewaj się wiele po naszych wypowiedziach- kwestia
      aborcji to zapalny temat, sprowadzony zaraz będzie do obrzucania się
      inwektywami w stylu - " morderców nienarodzonych", i " zacofanych moherowych
      beretów"
      Swoją drogą to hit, który tu wycztałam to" jakbyś się czuła na miejscu tego
      nienarodzonego dziecka?". No właśnie jak ma się czuć?. Może autorka tego
      infantylizmu nam podpowie?
      Pozdrawiam wszystkich rozsądnie myślących- i tylko ICH
      • magnusg Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 13:41
        Jaki heroizm??Heroizm to jest urodzic i wychowac dziecko w czasie wojny,a nie
        jak panstwo ci placi mieszkanie i daje kilkaset Euro na miesiac.Glupiej
        panience poprostu by dziecko przeszkadzalo w dalszym bzykaniu sie z zonatymi
        facetami- najlepiej bez antykoncepcji.
        • monia145 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 13:55
          O co Ci chodzi?????????????????
          Nie rozumiem o jakim płaceniu mieszkania i kilkuset euro mówisz.????????? O ile
          jeszcze mieszkam w kraju co zwie się Polska to nie jesteśmy w strefie Euro?
          Chyba, że prowokujesz mnie do czegoś?
          • magnusg Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 14:05
            Jezeli przeczytalas tekst ze zrozumieniem,to powinnas wyczytac,ze kolezanka
            zyje w Niemczech.
            • monia145 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 14:14
              Masz rację, przeoczyłam tę informację. Cofam pierwsza częśc mojej odpowiedzi na
              Twój post. Jednak, czy się żyje w Polsce czy w Niemczech, są sprawy ważniejsze
              dla kobiet niż nawet tak rozbudowane" becikowe", jak to w Niemczech. Pieniądze
              się skończą i co wtedy??
              • magnusg Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 14:17
                Tak dlugo jak nie podejmie pracy bedzie ta zapomoge od panstwa dostawac.Nie
                bedzie jej stac na BMW i inne luksusy,ale na spokojne zycie i wychowanie
                dziecka tak.Zreszta autorka postu w odpowiedzi nizej przyznaje,ze jej kolezance
                wcale o obawy finansowe nie chodzi.
                • malagaa1 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 15:04
                  Magnusg, Ty chyba naprawde nic nie rozumiesz jesli myslisz, ze wychowanie
                  dziecka wiaze sie jedynie z pieniedzmi. Ona boi sie odpowiedzialnosci, jest
                  przekonana ze nie podola dac temu dziecku tyle milosci ile daje oboje
                  rodzicow,ze to dziecko bedzie z nia nieszczesliwe, ze zniszczy mu zycie. Takie
                  byly jej argumenty.
                  • bo.tak Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 15:30
                    Tak jak radziły dziewczyny wcześniej - zrzuć z siebie odpowiedzialność inaczej
                    cię zamęczy. Koleżanka musi SAMA dokonać wyboru - jaki on by nie był , i to ONA
                    ma ponieść tego konsekwencje..... Wyobrażasz sobie co będzie za kilkanaście lat,
                    jak powie "to ty mnie namówiłaś na aborcję"
                    Powtarzam, jak bliska kolażanka by to nie była, to NIE jest twoja odpowiedzialność.
                    • nikt52 Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 16:27
                      Przecież nawet jeżeli kobieta jest w ciąży i ma stałego odpowiedzialnego
                      partnera, to tez sie boi. A jaka jest gwarancja, że w związku bedzie jej
                      łatwiej wychowywać dziecko? Tak być powinno, ale czy zawsze tak bywa?
                      To, że Twoja koleżanka sie boi, to nie jest żaden argument. Strach w tej
                      sytuacji jest oczywisty. Myślę, że kiedyś bedzie żałować, że nie urodziła tego
                      dziecka. Takie mam przeczucie
    • dr.tapczan Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 17:04
      leszcze, podymac to podymali, a teraz klopoty, taaak? jak to spiewa
      artysta "damy rade, rade damy, a jak, nie damy, to do mamy". a mama pomoze,
      poglaszcze, pocieszy "pan wlozyl bez gumki? ojojoj...nieszkodzi, inny pan -
      doktor malutkiego dzidziusia wyssie takim malym odkurzaczykiem i juz po
      sprawie"...

jak tak czasem czlowiek sie zastanowi, to az skora cierpnie ile wkolo niby
      doroslych, ale wciaz jeszcze dzieci. dorosnijcie wreszcie!
    • caprissa Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 17:18
      Jak nie stosowała anty labo robiła to niedbale
      Na gorace romanse ginekolog zleca tabletki:) teraz juz po masle, mogła zadbac o
      antykoncepcje.
      Niech urodzi ale odda do adopcji nawet do Niemcaech itd.
      Urodzic nie znaczy wychowac. Nikt jej tego nie nakarze. Mysle ze to dobre
      rozwiazanie. Nawet jak urodzi a jest niedojrzała to i tak ani ona ani dziecko
      nie beda szczesliwe.
    • miang Re: czuje sie podle bo 01.03.06, 17:23
      jak najbardziej popieram prawo kobiet do wyboru - co znaczy ze nikt nie ma prawa
      za nie decydowac w kwestii aborcji zarowno na tak i na nie wiec mowiac cos takiego

> Wczoraj powiedzialam jej, ze bedzie lepiej jesli zlikwiduje ciaze. Widzialam

zachowalas sie jak ostatnia swinia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka