14.05.06, 09:10
Czesc KObitki!Mam pytanko..niedlugo wyjezdzam na jakies 3 lub 4 miesiace za
granice i chcialabym zaczac przyjmowac jakies tabletki anty.albo
plasterki.MOge jednak pojsc tak ''prosto z buta'' tylko po recepte? czy moze
aby zaczac brac potrzebne sa jakies szczegolwe badania??
Obserwuj wątek
    • asienka32 Uważaj, bo hormonów albo konkretnych pigułek 14.05.06, 10:13
      możesz nie tolerować, wiec rozpoczynanie tego rodzaju antykoncepcji przez
      wyjazdem za granicę jest ryzykowne.
      Chyba, ze będziesz tam miała możliwosć dostępu do lekarza i ewentualnej zmiany
      pigułek.
      Badania sa zalecane, ale większosć lekarzy w Polsce zapisuje to co aktualnie
      promują im firmy farmaceutyczne.

• donka22 Re: Uważaj, bo hormonów albo konkretnych pigułek 14.05.06, 10:16
        hmm..dziekuje za odpowiedz.Zdaje sobie z tego sprawe,ale jesli wyjezdzam za
        okolo jakis miesiac :> to w sumie moglabym troszke wczesniej zaczac je brac.Nie
        wiem jak jest tam z lekarzem i szczerze mowiac wolalabym go nie odwiedzac;)Ale
        no wlasnie chyba lepiej byc zabezpieczonym niz tak jechac bez.. Wogoel to
        jakies zmiany,wszelkie komplikacje zwiazane z tabletkami moga wyjsc nawet
        dopiero po roku... no i co ja mam zrobic? kurcze.. jestem w kropce :|
        • f_emmefatale Re: Uważaj, bo hormonów albo konkretnych pigułek 14.05.06, 12:09
          Pójdź do lekarza i zrób sobie badania hormonalne i próbę wątrobową-według ich
          wyników lekarz przepisze dla Ciebie tabletki o jak najniższej liczbie hormonów i
          takie,które powinien tolerować Twój organizm.
        • mon.dan Re: Uważaj, bo hormonów albo konkretnych pigułek 14.05.06, 12:25
          powinnaś: zrobić próbę wątrobową i zbadać poziom hormonów i spokojnie
          przyjmować zapisane tabletki. 3 miechy to i tak się bierze tabletki, nawet
          jeśli się czuje nie najlepiej, bo tak po 3 miechach się organizm do nich
          przyzwyczaja.

ja bym Ci radziła: wyjeżdzasz za miesiąc, więc zaczniesz brać pigułki dopiero
          przy następnym cyklu (zanim se porobisz badania itp - to minie miesiąc) - i
          przez pierwszy miesiąc swojego pobytu tam będziesz i tak nie zabezpieczona. Ja
          bym Ci radziła nakupować Pantex oval i dać sobie spokój przed wyjazdem z
          tabletkami. Trzebabyło pomyśleć wcześniej.

Lub:- możesz pójść do gina, kupić tabletki (ja polecam TriMinulet), zacząć je
          brać (już po 7 dniach jest się zabezpieczonym), a najwyżej jeśli zauważysz
          niepokojące sytuacje (opisane w ulotce) - przestajesz brać.
    • mimiko Re: Plastry.. 14.05.06, 12:48
      witaj,
      zeby zaczac przyjmowac tabletki anty powinnas najpierw zrobic badania hormonalne
      i dopiero z tymi wyniki isc do ginek. ja zaczelam przyjmowac tabletki yasmin
      dokladnie w lipcu zeszlego roku. bylo wszystko ok, czulam sie dobrze chociaz
      czasami mialam mdlosci:)w czasie przyjmowania kontrolowalam sie co 2 msc u
      mojego gin. Az do soboty tydzien temu.. wstalam rano i pod moja lewa pacha
      poczulam dosc duzy guz!! przerazilam sie okropnie i powiedzialam dosc!
      stwierdzilam ze nie bede sie trula i wlasnie odstawilam tabletki. dodam jeszcze,
      ze dokladnie za miesiac tez wyjezdzam na wakacje i nie bedzie mnie w kraju 4
      msc. bede musiala sobie radzic bez tabletek:)
      ps zauwazylam, ze moj ginekolog, bardzo dobry i znany zreszta, nie wysilal sie
      zbytnio bo jak rozmawialam z kilkoma dziewczynami-jego pacjentkami, to przepisal
      im takie same tabletki jak dla mnie:)
      • f_emmefatale Re: Plastry.. 14.05.06, 12:49
        JENY!
        I co zrobiłaź z tym guzkiem? Byłaś już u lekarza?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka